JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI13 November 2011

ISU BENCANA ALAM : BANJIR BESAR DI THAILAND ... KUALA LUMPUR HULUR BANTUAN

Oleh Muhammad Nizam Ab Ghani


Perdana Menteri Thailand, Yingluck Shinawatra dan Presiden Indonesia, Susilo Bambang Yudhoyono seperti ada persamaan dalam menempuh tempoh tahun pertama sebagai pemimpin di negara masing-masing. Bagi Susilo, bencana tsunami yang menimpa wilayah Aceh pada akhir 2004 dan beberapa kejadian gempa bumi di Indonesia adalah ujian getir buatnya.  Yingluck pula yang baru mengangkat sumpah awal Ogos lalu kini berdepan dengan krisis banjir di negaranya. Kejadian banjir terburuk dalam tempoh 60 tahun di negara itu dilaporkan sudah meragut lebih 380 jiwa dan menenggelamkan 60 daripada 77 wilayah. Bencana banjir ini turut mengakibatkan kejadian tanah runtuh di wilayah Rayong yang menempatkan hampir dua pertiga kawasan perindustrian. Yingluck yang memenangi jawatan Perdana Menteri menerusi sokongan yang diberikan 295 Ahli Parlimen sudah menyatakan janjinya kepada seluruh rakyat supaya diberi tempoh enam bulan melaksanakan segala komitmen terkandung dalam manifesto parti yang diwakilinya – Pheu Thai.

Pelbagai usaha untuk melaksanakan pakej pembaharuan ekonomi yang ditawarkan ketika kempen pilihan raya Thailand baru-baru ini nampaknya terencat kerana bencana banjir. Satu senario yang benar-benar memberi kesan besar terhadap ekonomi Thailand ialah kilang multinasional seperti Honda dan Western Digitals turut ditenggelami air bah. Ini menyebabkan operasi pengeluaran kilang syarikat berkenaan tergendala. Ada rungutan beberapa syarikat besar yang menyatakan kurang maklumat dalam bahasa Inggeris mengenai amaran banjir menjadi punca peralatan milik kilang berkenaan tidak dapat diselamatkan dengan segera. Yingluck yang menyatakan komitmennya untuk memantau sendiri perkembangan banjir yang diramalkan akan berlarutan selama beberapa minggu. Sepanjang tempoh krisis banjir ini, Yingluck menerima kritikan dan kecaman daripada pelbagai pihak, terutama daripada parti lawan, Demokrat. Kerajaan Yingluck dikritik kerana gagal membuat jangkaan awal tahap banjir serta tidak berupaya menyediakan maklumat terkini mengenai situasi banjir.

Pada masa sama, berlaku kurang persefahaman di kalangan agensi kerajaan yang bertanggungjawab mengatasi bencana, terutama dari aspek pengemaskinian data keadaan banjir di wilayah terbabit. Bagi menyelaraskan penyaluran bantuan dan pengumuman amaran banjir sebuah agensi dikenali sebagai Pusat Operasi Kecemasan Banjir ditubuhkan dengan penyeliaan sepenuhnya oleh Kementerian Dalam Negeri Thailand. Selain itu, pasukan tentera turut dikerah bagi mengagihkan bantuan kepada mangsa banjir dengan dibantu sukarelawan pertubuhan bukan kerajaan (NGO). Dalam perkembangan lain, timbul kes perbalahan di kalangan petani di mukim wilayah Phichit kerana rasa tidak puas hati dengan pemasangan benteng banjir yang hanya memberi manfaat kepada sebahagian kecil penduduk, sedangkan kebanyakan rumah penduduk lain ditenggelami air. Banjir yang melanda Thailand turut memberi impak terhadap bekalan makanan utama penduduk Asia, iaitu beras. Hampir sejuta ekar tanah yang dilanda banjir di utara Thailand ialah kawasan sawah padi dan zon pertanian. Selain memberi kesan kepada permintaan domestik, kekurangan bekalan beras Thailand turut dirasai negara pengimport beras Thailand seperti Malaysia yang mengikat perjanjian bekalan beras sebanyak 307,000 tan setahun.

Dalam hal ini, Kerajaan Malaysia sudah memberi jaminan bahawa bekalan beras mencukupi dan tiada isu kenaikan harga beras akan timbul. Tambahan pula negara kita mempunyai alternatif bekalan beras dari India, Vietnam, Pakistan dan Argentina. Bagi meringankan beban Thailand, Malaysia sebagai negara jiran yang cukup akrab menghulurkan bantuan AS$1 juta (RM3.12 juta) kepada Kerajaan Thailand. Selain itu, atas dasar semangat setia kawan dalam komuniti ASEAN, Malaysia juga sedia membantu Thailand memulihkan industri automotif yang terjejas teruk akibat banjir seperti penyediaan komponen alat ganti automotif kepada syarikat kenderaan di Thailand. Selepas kejadian gempa bumi di Jepun Mac lalu, Thailand adalah negara kedua Asia yang berdepan dengan krisis bencana alam yang dahsyat. Thailand dianggarkan kerugian bernilai AS$5.1 bilion akibat banjir. Walaupun sudah ada tanda banjir akan surut di kebanyakan wilayah Thailand, Yingluck perlu merencanakan pelan tindakan pemulihan sosioekonomi negaranya dengan segera. Sebaik-baiknya Yingluck perlu membabitkan juga wakil rakyat pembangkang daripada Demokrat agar inisiatif pemulihan yang dirangka lebih bersifat inklusif.

SUMBER
BERITA HARIAN
12 NOVEMBER 2011ISU UMUM : UFO LEBIH MENCABAR MINDA DARIPADA HANTU

Johardy Ibrahim


Pernahkah anda melalui pengalaman melihat sendiri UFO yang merupakan singkatan kepada Unidentified Flying Object atau objek terbang tidak dapat dikenal pasti? Beberapa laporan pernah tersiar di dada akhbar sebelum ini mengenai penemuan UFO di Malaysia. Tetapi gemparnya tidak berskala besar, apatah lagi bukti gambarnya kurang jelas atau sekadar pengakuan mulut semata-mata. Maka kes itu pun berlalu sepantas kilat UFO hilang dari pandangan. Ia membuktikan UFO memang dilihat di seluruh dunia, walaupun jika UFO lalu di depan saya, perkara pertama terlintas di fikiran ialah ia hanyalah pesawat. Tinggal di Shah Alam yang merupakan laluan terbang pesawat di dua lapangan terbang iaitu di Subang dan Sepang, apa-apa yang di angkasa lazimnya tidak lebih daripada sekadar memandang sekilas cuma. Seorang rakan bercerita, semasa memandu di sebatang jalan raya tidak berlampu (lokasi dirahsiakan), dia perasan ada seakan lampu di sebelah kanan yang bergerak sehala dengannya.  

Tidak dapat dipastikan jaraknya dengan kereta tetapi ia dalam kelajuan yang tinggi kerana ia kekal selari di cermin kereta. ‘‘UFO ke?,” soal hatinya.  Jadi dia pun menstabilkan pemanduan, untuk meninjau lebih jelas. Bila diamat-amati, semakin jelas ia bukan sebarang UFO. Ia rupa-rupanya ‘objek disyaki polong terbang’. Tapi ini cerita lain. Cerita mengenai UFO ini sebenarnya dipopularkan di Amerika Syarikat (AS). Sejarahnya bermula pada 1947 dengan desas-desus mengaitkan sebuah kawasan larangan yang dikawal ketat oleh tentera AS di lebuh raya Nevada Route 375 dipanggil Area 51. Jika anda pernah menonton filem-filem Hollywood, pelbagai gambaran dikemukakan mengenai ‘apa yang ada’ di situ, misalnya The Independence Day lakonan Will Smith yang menggambarkan wujud bilik rahsia bawah tanah di Area 51 yang menyimpan kapal angkasa UFO dan satu makhluk asing. Atau paling syok, The X-File dengan motonya I Want To Believe (Saya Mahu Percaya).

Walaupun ia hanya filem cereka, kebanyakan skrip ditulis berdasarkan pengalaman orang yang mendakwa pernah melihat atau ‘diculik untuk diperiksa’ oleh makhluk asing. Pada 4 November lalu, buat pertama kali dalam sejarah sejak meletusnya kegemparan mengenai UFO, kerajaan AS mengeluarkan kenyataan rasmi sebagai menjawab dua petisyen secara dalam talian.  Petisyen pertama, dikelolakan oleh ahli fizik dan pengkaji UFO terkemuka, Stephen Bassett yang mengumpul 12,078 tandatangan setakat 7 November lalu, menuntut supaya ‘kerajaan AS secara rasmi memperakui kewujudan makhluk asing yang menjalin hubungan dengan umat manusia’. Presiden Barack Obama telah berjanji untuk memberi maklum balas atas sesuatu petisyen yang meraih sekurang-kurangnya 5,000 tandatangan dalam tempoh 30 hari. Bassett berkata, ia hanya mengambil masa empat hari untuk mencapai sasaran tersebut. Difahamkan, White House kini menaikkan had bagi menjawab rasmi sesuatu petisyen kini ialah 25,000 tandatangan.

WUJUD ATAU TIDAK WUJUD

‘‘Kerajaan AS tidak mempunyai bukti bahawa wujud sebarang kehidupan di luar planet kita, atau wujud makhluk asing yang telah berhubung dengan mana-mana orang,” menurut kenyataan rasmi pentadbiran Obama yang disiarkan di laman web White House dan ditandatangani oleh Phil Larson, penolong penyelidik di Pejabat Dasar Sains dan Teknologi. ‘‘Sebagai tambahan, tidak wujud maklumat sahih untuk mencadangkan bahawa sebarang bukti telah disembunyikan daripada orang ramai. Hakikatnya ialah kami tidak memiliki bukti sahih mengenai kewujudan makhluk asing di atas Bumi ini,” kata Larson. Atas alasan apa pula pentadbiran Obama mahu menafikan bukti gambar dan video seumpamanya dan penculikan manusia untuk dikaji selidik oleh makhluk asing? Penafian White House ini nyata menghampakan harapan sebilangan rakyat AS yang menjangkakan Obama akan lebih bersikap terbuka dalam mendedahkan isu UFO ini. Ada penulis membuat spekulasi Obama mungkin tidak mengetahuinya secara telus dan rahsia sebenarnya terus disimpan oleh pegawai-pegawai tertentu. Ada juga mendakwa fail-fail yang mendokumentasikan laporan penemuan atau penculikan UFO, adalah dalam bilangan yang besar dan dirahsikan lokasinya. Meskipun menafikan kewujudan tersebut, kerajaan AS memberi komitmen untuk terus berusaha mencari bukti kewujudan UFO.

Kerajaan AS pernah mengendalikan program SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) tetapi kini tidak lagi, ekoran langkah berjimat-cermat yang dilaksana oleh Obama. Program SETI dipaparkan dengan menyeluruh dalam filem The Contact lakonan Jodie Foster iaitu menghalakan peralatan mendengar berkuasa tinggi ke angkasa lepas. Ia bertujuan mendapatkan isyarat atau kaedah berhubung dengan UFO. Secara logiknya, semua program angkasa lepas AS selama ini, termasuk Makmal Sains Marikh yang akan dilancarkan, juga bermatlamat untuk mencari petanda kehidupan makhluk di luar planet Bumi. Faktor di atas, secara tidak langsung telah menjadi pendorong minat ramai daripada kita untuk mengikuti laporan-laporan berita berkaitan sains angkasa lepas. NASA iaitu agensi angkasa lepas AS sering melaporkan penemuan-penemuan objek lain di angkasa lepas seperti asteroids atau cakerawala berjarak jutaan masa yang dirakam menerusi kamera berkuasa sangat tinggi. Tentunya NASA ada ‘terserempak’ dengan UFO sepanjang pemantauan mereka itu. Jika ada pun, jelas kini pendirian rasmi kerajaan AS ialah ‘UFO tidak tidak wujud’.

PUSAT PENYELIDIKAN

Area 51, yang sering menjadi agenda utama dalam konspirasi UFO sebenarnya merupakan pusat penyelidikan tentera udara AS di Groom Lake. Orang ramai yang memandu berhampiran kawasan tersebut sering melaporkan terlihat cahaya yang aneh atau objek yang tidak pernah dilihat sebelum ini. Apabila program itu diluluskan untuk didedahkan kepada umum, bekas ejen Agensi Perisikan Pusat (CIA), T.D. Barnes yang telah bersara menyatakan ia adalah pusat membangunkan pesawat ultra-canggih bagi tujuan perisikan dan serangan, merangkumi pesawat Stealth yang berupaya mengelak daripada dikesan radar dan bergerak dalam kelajuan tinggi. Selain itu, reka bentuknya bukan seperti pesawat pejuang konvensional. Namun ramai yang memilih untuk terus mempercayai bahawa Area 51 tersebut ada menyimpan serpihan piring terbang UFO yang dilaporkan terhempas di pekan Roswell pada 1947. Walaupun saya secara peribadi tidak pernah melihat dengan mata sendiri mana-mana UFO atau makhluk asing, bila menyaksikan gambar dan video yang menunjukkan cahaya atau objek di langit yang bergerak dalam kelajuan tinggi, rasanya cerita UFO ini lebih mengembangkan fikiran berbanding bercerita mengenai hantu polong.

SUMBER
UTUSAN MALAYSIA
13 NOVEMBER 2011


ISU UMUM : NYONYA SOSIALITAS GELAP MATA ANGKARA CINTA DAN ANAK IKAN

Dari Jakarta


Ralit benar mengikuti satu persatu kisah Inong Malinda Dee. Pendedahan media tempatan memperlihatkan Malinda bukan sembarangan wanita. Ketika zaman kegemilangannya, dia punya banyak wang. Harta yang dikumpul Malinda sangat luar biasa. Wanita glamor itu bagaimanapun tidak pula dikategorikan sebagai nyonya sosialitas (gelaran untuk wanita elit dan sofistikated Indonesia) atau sering berselisih bahu dengan golongan kaya dan ternama. Tidak kurang yang mendakwa, dia tidak langsung dikenali di kalangan wanita-wanita kaya dan berpengaruh. Namun, di kalangan pelanggan-pelanggannya, Malinda sangat masyhur kerana disifatkan seorang yang bijak menguruskan kewangan. Malinda merupakan bekas Pengurus Kanan Perhubungan Pelanggan di bank antarabangsa, Citibank dengan gaji bulanan secara purata diraih sebanyak Rupiah 70 juta (RM24,000). Berdasarkan rekod, Malinda bekerja keras mengumpul kekayaan tanpa disedari majikannya. Semuanya hasil daripada ‘kebijaksanaan’ dia menggelapkan wang pelanggan Citibank. Barangkali kerana wang, Malinda kelabu mata.

Dia memilih untuk mencari kekayaan dengan cara mudah menggunakan kuasa yang ada padanya biarpun menyedari kerja yang dilakukan itu boleh membinasakan hidupnya. Namun, itu pilihannya dengan menggelapkan wang pelanggan Citibank berjumlah AS$2.3 juta (RM6.8 juta). Sedikit demi sedikit, wang pelanggan bank antarabangsa itu disalurkan ke akaun bank suami serta adik beradiknya. Bayangkan seorang eksekutif kanan bank antarabangsa boleh memiliki sejumlah kenderaan mewah seperti Hummer H3, Ferrari F430 Scuderia, Ferrari California dan Mercedes Benz E350 jika mahu diukur dengan gaji bulanannya. Khabarnya juga dia memiliki beberapa buah rumah mewah. Itu belum lagi mengambil kira penampilan dirinya yang sentiasa menggoda. Khabarnya, Melinda turut membuat pelaburan yang besar semata-mata untuk memastikan ‘aset’ berharga di dadanya menarik perhatian ramai. Bahkan, Malinda yang berusia 48 tahun juga digambarkan sebagai wanita sofistikated kerana sering membaluti tubuhnya dengan pakaian berjenama mewah.

Dia sudah diberkas pihak berkuasa Indonesia pada Mac lalu selepas laporan ke atasnya dibuat oleh pengurusan atasan Citibank. Sekali gus, hari ini, nama Inong Malinda Dee cukup popular. Malah dia merupakan sumber berita yang boleh mendatangkan hasil lumayan buat penerbit akhbar, majalah dan televisyen. Kes perbicaraan wanita yang pernah digelar dengan usikan sexy bank cheater dan pretty bank breaker itu mendapat liputan meluas media Indonesia. Ia bukan sahaja kerana keberaniannya menggelapkan wang pelanggan, sebaliknya, hal yang melibatkan peribadi wanita itu yang mendorong banyak pihak mahu mengetahui lebih mendalam siapa Malinda yang sebenarnya. Di mahkamah baru-baru ini, plot pendedahan kisah benar bertambah dramatik lagi apabila Malinda mengejutkan khalayak dengan kisah peribadinya. Ia termasuk kisah pernikahannya dengan seorang lelaki muda (lazimnya istilah anak ikan lebih popular di kalangan wanita Malaysia menggantikan lelaki muda) bernama Andhika Gumilang.

BERKAHWIN DENGAN ANAK IKAN


Melinda mendedahkan, dia berkahwin dengan suami keduanya itu secara bersiri pada 15 Ogos 2009. Andhika terlalu muda usianya jika dibandingkan dengan Malinda yang hampir mencapai usia 50 tahun. Membuka rahsianya, Malinda memberitahu, ketika berkahwin dengan Andhika dia masih lagi bergelar isteri orang. “Sudah berpisah dengan suami (pertama) tetapi belum proses di mahkamah. Mengikut hukum kami sudah bercerai,” katanya sewaktu memberi keterangan di mahkamah kelmarin. Dia menjelaskan, suami pertamanya sudah menjatuhkan talak ke atasnya pada 2007. Berdasarkan talak itu, Malinda yakin boleh berkahwin lain tanpa berfikir panjang. Di mahkamah juga, Malinda menggambarkan betapa kasih dan sayangnya pada lelaki muda yang berjaya mencairkan hatinya itu. Selepas pasangan suami isteri itu ditahan pihak berkuasa pada Mac lalu, mereka langsung tidak bertentang mata. Justeru, di kamar perbicaraan Malinda mengambil kesempatan menatap wajah suaminya dengan penuh belas dan sarat kerinduan. “Saya senang sekali bertemu Andhika (di mahkamah),” itu reaksi Malinda sebaik bertemu lelaki yang pernah dibelai dengan kasih sayang dan wang ringgit. Sebelum didakwa, Malinda mengakuibanyak menghabiskan wang buat Andhika termasuk memberikannya wang secara bulanan antara Rupiah 5 juta (RM750) hingga Rupiah 10 juta (RM3,500).

Ada masa tertentu pula, Malinda bermurah hati memberikan suaminya itu wang tambahan seandainya Andhika mahu menghabiskan masa di luar bersama-sama teman selebriti. Kenderaan-kenderaan mewah juga dibelikan Malinda buat Andhika. Semua hadiah berkenaan dianggap sebagai lambang kasih dan sayang tidak berbelah bagi terhadap lelaki itu. Sayang sekali wang dan pucuk muda yang dibelai dengan penuh kasih dan sayang menjerat dirinya ke muka pengadilan. Usia Andhika kini 23 tahun.Dia memiliki hajat yang cukup besar untuk menjadi orang popular dengan melibatkan diri dalam dunia peragaan dan lakonan. Pada masa sama, Andhika juga tentunya terpaksa berputih mata untuk menggapai cita-citanya menjadi model dan pelakon ternama kerana didakwa menerima habuan daripada isterinya. Tidak adil untuk kita meletakkan kesilapan di bahu sesiapa pun kerana kes ini masih lagi dibicarakan. Biarlah Malinda dan Andhika diadili mengikut lunas-lunas perundangan negara Indonesia. Hakikatnya, kisah Inong Malinda Dee memberikan pengajaran yang cukup besar pada kita semua.

SUMBER
UTUSAN MALAYSIA
13 NOVEMBER 2011


ISU UMUM : HUTANG NEGARA-NEGARA KAYA

Oleh MEGAT LUTFI MEGAT RAHIM dan SYALMIZI HAMID


ITALI SEDANG SAKIT

Perdana Menteri Itali, Silvio Berlusconi merupakan seorang lelaki yang hebat. Dia berjaya menepis beberapa skandal seks dan perbicaraan rasuah melibatkan dirinya. Malah, jutawan media berusia 75 tahun itu boleh berbangga kerana mampu memerintah Itali selama 17 tahun. Namun, pemilik kelab bola sepak AC Milan itu akhirnya terpaksa akur dengan tekanan ekonomi yang memaksanya berundur. Sebenarnya, Itali merupakan antara gergasi ekonomi dunia. Siapa yang tidak mengenali jenama kereta mewah Ferrari, Maserati, Lamborghini dan Pagani. Ia juga merupakan pengeluar motosikal berkuasa tinggi Aprilia, Ducati dan Piaggio. Deruman enjin kenderaan mewah itu sahaja sudah membuatkan ramai orang terpukau, belum lagi memilikinya. Tetapi kini Itali sedang sakit. Hutang hutang luar negara itu mencecah AS$2.6 trilion (RM8.1 trillion). Ini membuatkan Kesatuan Eropah (EU) menuntut reformasi ekonomi bagi menghalang Itali daripada terjerumus lebih jauh ke dalam kancah hutang Eropah. Berlusconi sendiri mengesahkan dia tidak akan bertanding dan akan meletakkan jawatan setelah kehilangan majoriti di Parlimen ekoran anggota partinya belot.

GREECE SEMAKIN NAZAK

Itali adalah negara Eropah terbaharu yang terpaksa menanggung beban hutang selepas Greece, Ireland dan Portugal menghadapi masalah yang sama tahun ini. Menurut Pesuruhjaya Tinggi Republik Cyprus ke Malaysia, Nafsika Krousti, situasi di Eropah kini sememangnya sukar dengan sesetengah negara berhadapan krisis hutang yang teruk. “Greece mempunyai hutang sebanyak 160 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar berbanding 60 peratus bagi Cyprus. Greece juga mempunyai defisit 11 peratus, kadar pengangguran 15 peratus dan pertubuhan ekonomi yang negatif,” katanya mengenai negara jirannya itu. Keadaan itu memaksa Perdana Menteri Greece, George Papandreou meletak jawatan berikutan kemelut ekonomi negaranya yang tiada kesudahan. Sebelum ini, pemerintah Greece telah menjual beberapa buah pulau di negara itu untuk membayar balik hutang negara. Turut dijual ialah tanah milik negara di Pulau Mykonos, destinasi pelancongan paling popular di Greece. Hakikatnya, negara-negara kaya merupakan penghutang terbesar di dunia.

NEGARA KAYA DIHAMBAT HUTANG

Sehingga penghujung tahun 2010, Amerika Syarikat (AS) menduduki tangga pertama negara paling banyak hutang iaitu AS$13.9 trilion diikuti Kesatuan Eropah (AS$13.7 trilion), Britain (AS$8.9 trilion), Jerman (AS$4.7 trilion), Perancis (AS$4.6 trilion dan Jepun (AS$2.4 trilion). Beban hutang kerajaan yang kini perlu ditanggung oleh pekerja di negara kaya meningkat dua kali ganda di antara tahun 2007 dan 2015. Perkara tersebut menyebabkan berlaku pengecutan terhadap kesejahteraan rakyat khususnya sistem kesihatan mereka. Masalah hutang sudah lama dideritai oleh negara-negara mundur seperti Sub-Sahara Afrika yang melibatkan 42 buah negara. Menurut Noreena Hertz, penulis buku The Debt Threat: How Debt is Destroying the World, setiap hari rakyat di benua yang terkenal dengan kemiskinan itu membayar AS$30 juta hutang sedangkan pada masa yang sama 26 juta rakyatnya dijangkiti HIV dan Aids.

Pasca Perang Dunia Kedua, kerajaan di negara-negara maju, bank-bank swasta serta badan kewangan antarabangsa seperti Bank Dunia dan Dana Kewangan Antarabangsa (IMF) memberikan pinjaman hutang kepada Negara-Negara Dunia Ketiga untuk membiayai projek infrastruktur mega seperti lebuh raya dan pelabuhan. Malangnya, kegagalan untuk membayar balik pinjaman telah menjerat negara-negara peminjam. Krisis yang sama kini dihadapi oleh negara maju khususnya di Eropah. Pakar ekonomi, Profesor Eswar Prasad dari Universiti Cornell, AS berkata negara kaya yang banyak hutang hakikatnya memberi sumbangan yang kecil dalam membantu pertumbuhan ekonomi global. Menurut beliau, negara kaya seperti Jepun akan menyaksikan hutang kerajaan bagi setiap penduduk meningkat daripada AS$31,700 pada tahun 2007 kepada AS$68,500 pada tahun 2015.

JEPUN PUN TERJERAT JUA

Dengan beban hutang yang bertambah secara automatik ia mempengaruhi pertumbuhan dan kestabilan sesebuah negara. Ia turut menjadi ancaman kepada ekonomi global, ujar Prasad. Pengarah Urusan IMF, Christine Lagarde berpendapat jika krisis ekonomi Eropah bertambah buruk, negara Asia akan menerima tempiasnya. Hakikatnya kini, kuasa ekonomi Asia, Jepun mengalami kadar hutang negara lebih 200 peratus daripada KDNK. Semua ini didorong oleh pertumbuhan ekonomi yang perlahan sejak beberapa tahun yang lalu. Pensyarah Kanan Pengurusan Strategik, Universiti Utara Malaysia (UUM), Dr. Haim Hilman Abdullah, berkata kemerosotan ekonomi dan pertambahan hutang di negara Eropah adalah disebabkan oleh kegagalan menguruskan polisi dan sistem kewangan dengan baik. Kerajaan Greece, kata beliau, tidak berjaya melaksanakan penggubalan dasar ekonomi yang baik untuk rakyatnya. “Kejatuhan ekonomi sesebuah negara akan turut mengheret masalah politik dan sosial.  “Tidak hairanlah jika negara yang muflis dan dibelenggu hutang ini menjadi huru-hara kerana rakyat tidak menerima manfaatnya. Beliau bagaimanapun tidak begitu bimbang dengan masalah ekonomi yang dihadapi Greece kerana Malaysia tidak terikat dari segi perdagangan dengan negara Eropah itu. “Tetapi kita perlu bersedia kerana ia juga mampu memberi kesan kepada negara Eropah lain. “Apabila negara yang mempunyai hubungan dagang dengan kita seperti Jerman, Britain dan Perancis terkesan, kita juga akan menerima tempiasnya,” katanya.

SUMBER
HARIAN KOSMO