JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI04 Mac 2017

CATATAN CIKGU ZUL : GURU BANYAK CUTI, TANGGAPAN SALAH MASYARAKAT YANG TAK “SEKOLAH”.Bersama Jurulatih Utama BM STPM Negeri Johor, 
Cikgu Noraini, Cikgu Siti Ainon, dan Cikgu Zulaika 

Cuti merupakan suatu perkara yang sering dikaitkan dengan golongan guru apabila berbual dengan masyarakat yang bukan guru. Dalam penerbangan dari Sibu ke Kuala Lumpur beberapa minggu yang lepas saya duduk bersama dengan seorang lelaki yang sungguh mesra dan ceria. Saya bukanlah jenis orang yang suka berbual-bual semasa menaiki kapal terbang. Saya lebih suka menggunakan masa yang ada untuk menyiapkan pelbagai perkara yang selalu dilakukan oleh guru-guru. Kalau terlalu letih, saya akan pejamkan mata dan tidur. Walau bagaimanapun, pada hari itu saya terpaksa melayan karenah lelaki yang duduk bersebelahan dengan diri saya. Perbualan kami berlanjutan agak lama sehingga menyentuh tentang kerjaya masing-masing. Sebaik sahaja saya menyebut kerjaya saya “guru” lelaki itu terus berkata, “Cikgu kuat untung, banyak cuti, gaji tinggi, kerja sikit”. Pada masa itu, darah guru yang mengalir dalam tubuh saya tiba-tiba mengeledak panas walaupun suhu dalam kapal terbang pada masa itu dalam lingkungan 23 darjah celsius. Namun begitu, saya tidak marah, saya sambut kata-katanya dengan senyuman kerana saya tahu bukan dia seorang yang bertanggapan sebegitu, ramai lagi masyarakat di luar sana sepertinya.

“Bagi guru yang rajin dan bertanggungjawab, istilah ‘cuti’ memang tiada dalam kamus hidup mereka. Masa mereka dihabiskan untuk melakukan tugas-tugas mendidik dan mengajar sehingga mengabaikan nikmat hidup untuk bersosial”

PERGI SEKOLAH TETAPI BUTA


Lelaki itu merupakan seorang kakitangan awam yang bertugas di ibu kota. Orangnya berpangkat. Beliau datang ke Sibu atas urusan sebagai orang penting di jabatannya. Namun sayang 1000 kali sayang, orang seperti beliau tidak faham tentang tugas seorang guru. Saya anggap golongan seperti beliau ini sebagai orang yang bijaksana tetapi ‘buta’ sebab sepanjang alam persekolahannya dia tidak nampak kerja yang dilakukan oleh guru-gurunya di sekolah. Masyarakat yang beranggapan guru banyak cuti ini merupakan golongan yang tidak pernah membuka mata tentang tugas-tugas seorang guru. Mungkin mata mereka melihat tetapi otak mereka tidak dapat berfungsi dengan baik untuk mentafsir perkara yang guru lakukan semasa mereka berada di alam persekolahan sehinggalah mereka berjaya dan menjawat jawatan tinggi di pelbagai jabatan. Mereka rasa ego dan angkuh. Golongan ini apabila bercakap tentang pelbagai hal dunia memang bijaksana tetapi apabila dibukakan topik tentang guru, yang mereka tahu cuma hal-hal negatif tentang guru. Mereka langsung tiada ilmu atau perkara yang baik-baik tentang guru wahal mereka diasuh dan dididik oleh golongan guru. Golongan yang paling banyak berjaya kepada hidup semua manusia. Arketik yang memanusiakan mereka dari kecil hingga dewasa.

Apabila orang memberikan tanggapan yang salah tentang cuti sekolah dan mengaitkannya dengan guru, saya memang marah kerana selama menjadi guru saya tidak tahu waktu bilakan saya bercuti. Ribuan guru di seluruh Malaysia pun merasai perkara yang sama. Setiap hari, semua guru akan  bangun pada pukul 5:00 pagi dan pada pukul 6:30 pagi mereka kena berada di sekolah untuk melakukan pelbagai perkara bagi memastikan proses pengajaran dan pembelajaran lancar dan kondusif. Pada ketika itu, masyarakat yang bukan guru kecuali suri rumah masih tidur berdengkur kerana waktu pejabat mereka bermula pada pukul 8:00 pagi. Walaupun sesi persekolahan habis pada pukul 1:45 petang, selepas pelajar-pelajar balik ke rumah, masih ramai lagi guru yang terkejar-kejar waktu untuk melakukan pelbagai perkara. Ada yang perlu mengadakan kelas tambahan, melatih atlit wakil sekolah, menghadiri mesyuarat, menghadiri LADAP, menyelesaikan masalah disiplin pelajar, dan menyemak buku latihan pelajar. Apabila tidak dapat disiapkan disekolah, guru-guru kena membawa kerja-kerja mereka balik ke rumah untuk disiapkan sehingga lewat malam. Apakah ini yang dikatakan oleh masyarakat “guru banyak cuti”?


Bagi golongan guru yang ditugaskan menjadi guru penasihat kepada beberapa program yang dipertandingkan seperti perbahasan, drama, pidato, bicara berirama, tarian, nyanyian, istilah cuti memang tiada dalam kamus hidup mereka. Mereka menghabiskan banyak masa melatih pelajar-pelajar yang bakal mewakili sekolah dari Isnin hingga Ahad. Mereka sanggup mengorbankan hari hujung minggu mereka di sekolah, bahkan ada yang membawa anak-anak mereka sendiri. Bagi golongan guru yang mementingkan pencapaian pelajar dalam subjek yang diajar, mereka menghabiskan masa mengadakan pelbagai kelas tambahan atau “klinik pemulihan dan pengayaan” untuk pelajar-pelajar mereka. Masyarakat nampak semua ini kerana anak mereka selalu sahaja dipanggil ke sekolah oleh guru-guru yang terbabit. Akan tetapi, mereka masih juga mengatakan guru banyak cuti kerana mereka kurang ilmu tentang golongan guru. Yang banyak cuti itu mereka. Mereka cuma bekerja dari pukul 8:00 pagi hingga pukul 5:00 petang. Kerja di pejabat tidak di bawa balik ke rumah. Datang di rumah mereka terkangkang melayang drama di televisyen sehingga ada yang menangis dan ketawa sampai tak ingat dunia. Esok drama hidup mereka berulang begitu lagi tetapi perjalanan hidup insan yang bergelar guru tidak sebegitu.

NIKMAT CUTI TAK PERNAH DIRASAI


Saya akui golongan guru merupakan golongan pejawat awam terbanyak di mana-mana negara sekalipun. Di mana ada sekolah disitulah ada guru. Mungkin ada masyarakat yang terjumpa dengan rakan-rakan mereka yang berjawatan sebagai guru sedang memancing, berjogging, atau shopping itu bukan bermakna mereka banyak cuti. Ramai lagi golongan guru yang bergelut dengan masa untuk menyiapkan pelbagai kerja yang diarahkan oleh pihak atasan sehingga tidak sempat mandi atau berus gigi sebaik sahaja membuka mata pada setiap pagi. Pada cuti sekolah, pelajar memang bercuti tetapi ribuan guru pula terpaksa mengorbankan waktu menjadi pemeriksa kertas peperiksaan atau membawa pelajar menyertai pelbagai kem atau perkhemahan. Itulah nasib seorang guru. Hanya masyarakat yang pernah bersekolah dan betul-betul bersekolah semasa berada di alam persekolahan mereka yang memahami tugas guru. Bagi yang bersekolah, tetapi tidak pernah memandang pengorbanan guru-guru mereka dengan mata hati, sampai ke usia tua pun mereka tidak akan faham tugas guru kerana mereka tidak pernah menyelam istimewanya hidup seorang guru.

“Jika nak tahu guru banyak cuti atau tidak, luangkan masa bersama guru-guru anda selama 48 jam. Perhatikan setiap perkara yang mereka lakukan. Saya percaya, selepas itu anda akan mengubah persepsi tersebut kerana guru sebenarnya tidak pernah bercuti”

Tanggapan negatif masyarakat bahawa guru banyak cuti adalah salah. Sebenarnya bukan guru yang bercuti. Yang bercuti cuma pelajar bukannya guru. Guru masih bergelut dengan pelbagai kerja yang diarahkan oleh pihak atasan sewaktu pelajar bercuti. Walaupun guru mungkin tidak datang ke sekolah tetapi percayalah hampir 95% guru-guru ini terus memberikan komitmen terhadap tugas-tugas mereka di rumah. Dalam hal ini, amatlah tidak adil untuk melabelkan guru banyak cuti. Masyarakat harus faham, dalam setandan pisang tidak semuanya baik untuk dijadikan santapan. Mungkin ada dua hingga tiga biji pisang yang perlu dibuang kerana sudah terlalu masak atau buruk. Pisang yang sebegitu tidak boleh dimakan. Begitulah juga dengan golongan guru, disebabkan golongan ini merupakan bilangan pejawat awam yang teramai, saya tidak menafikan ada guru yang sibuk melakukan kerja-kerja sampingan di luar waktu persekolahan dan pemalas. Akan tetapi, mereka yang bersikap sebegitu amatlah sedikit dan pembawaan mereka tidak melambangkan semua guru sebegitu. Ribuan guru di Malaysia masih memberikan yang terbaik untuk tugas-tugas mereka.

"Orang yang suka bercuti ini terdapat di mana-mana, bukannya golongan guru sahaja. Kebanyakan golongan ini merupakan golongan yang pemalas, sebab itu mereka suka memohon cuti. Dalam kalangan guru pun begitu, mungkin yang kelihatan terlalu senang dan sentiasa berlenggang-lenggang itu guru yang pemalas dan tidak melakukan tugas dengan sempurna. Mereka tidak mewakili semua guru yang lain di bumi Malaysia bertuah ini. Anggap sahaja golongan ini sebagai golongan "sakit" yang perlu dirawat."


Catatan Pendidik Bangsa
Cikgu Zulkarnain Farihin
SMK Sibu Jaya
Sibu Sarawak