JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI22 Februari 2011

ISU SOSIAL : OPS SIKAP MULA HILANG TARING

Oleh Adha Ghazali
adha@bharian.com.my
Berita Harian, 22 Februari 2011


Operasi Sikap (Ops Sikap) diperkenalkan pada 2001 bertujuan mengurangkan kadar kemalangan serta kematian pengguna jalan raya sepanjang tempoh empat perayaan utama iaitu Aidilfitri, Deepavali, Krismas dan Tahun Baru Cina. Namun selepas 10 tahun, Ops Sikap yang turut membabitkan Ops Bersepadu sempena perayaan terbabit yang kini mencecah siri ke-23 penganjurannya, dilihat seolah-olah mula kehilangan ‘taring’. Kesannya semakin hambar dalam menepati motif pelaksanaannya mendidik pengguna supaya lebih berhemah ketika memandu. Justeru, timbul saranan ia diberi suntikan baru termasuk dijenamakan semula bagi mengembalikan keberkesanan terutama dalam mewujudkan ‘kegerunan’ pengguna jalan raya terhadap Ops Sikap seperti pernah dilalui ketika tempoh awal pelaksanaannya dulu.  Ops Sikap diperkenalkan dengan Polis Diraja Malaysia (PDRM) bertindak sebagai peneraju dan dibantu beberapa agensi termasuk Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), Lembaga Pelesenan Kenderaan Perdagangan (LPKP) dan Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK).

Bagi memastikan peranan meningkatkan tahap pematuhan pengguna jalan raya terhadap undang-undang tercapai, jumlah kehadiran pihak berkuasa terutama polis di jalan raya dipertingkatkan sepanjang tempoh dua minggu Ops Sikap, dengan harapan pemandu lebih berhati-hati kerana menganggap diri mereka sentiasa diperhatikan.  Apa pun, kegerunan itu dilihat semakin pudar menyebabkan pihak berkuasa kini tidak boleh lagi bergantung kepada tindakan penguatkuasaan semata-mata terutama saman, bagi memastikan pengguna patuh kepada undang-undang.  Ada kalangan pengguna terbukti tidak gentar dengan saman termasuk ketika tempoh Ops Sikap, sehingga sewenang-wenangnya memandu sesuka hati.  Contoh, ketika cuti Tahun Baru Cina baru-baru ini, beberapa laluan utama sesak secara mendadak apabila jumlah kenderaan dilapor bergerak secara serentak ke destinasi masing-masing.  

Ketika ratusan ribu kereta bergerak perlahan di laluan terbabit, ada segelintir pemandu ‘hantu’ yang tidak sabar mula membuka laluan sendiri di lorong kecemasan untuk mengelak kesesakan, seolah-olah tidak gentar dengan penguatkuasaan Ops Sikap ke-23 yang sedang berjalan.  Timbalan Menteri Pengangkutan, Datuk Abdul Rahim Bakri, ketika diajukan persoalan itu mengakui anggapan sedemikian ada benarnya. Malah, saranan supaya Ops Sikap diberikan nafas baru turut diakui keperluannya.  Beliau melihat Ops Sikap sudah habis bisa. Namun, sejak dilaksanakan pada 2001 lalu sehingga mencecah siri ke-23 kini, hasil yang diperoleh amat memberangsangkan.  “Ini terbukti apabila purata kematian pengguna jalan raya yang direkodkan sepanjang tempoh Ops Sikap dapat diturunkan kepada 13 orang sehari, berbanding 18 pada hari biasa.  “Bayangkan tanpa Ops Sikap. Mampukah angka sedemikian dicapai terutama ketika pertambahan kenderaan mendadak.  Cuma yang pasti, usaha meningkatkan kesedaran pengguna terhadap pentingnya mengamalkan sikap pemanduan berhemah di jalan raya perlu dipertingkatkan,” katanya.

Berdasarkan statistik Majlis Keselamatan Jalan Raya (MKJR), indeks kematian bagi setiap 100,000 populasi di negara ini bagi tempoh sebelum Ops Sikap dilancarkan berada pada kadar 25.5 setahun. Bagaimanapun, selepas Ops Sikap dilancarkan pada 2001, kadar itu menurun 23.1 bagi setiap 100,000 populasi, yang dianggap membanggakan. Namun, persoalan kini ialah Petunjuk Prestasi Utama (KPI) Ops Sikap. Benar pengurangan kemalangan dan kadar kematian adalah sasaran utama, namun bagaimana pula sikap pengguna yang bukan mudah diukur. Mungkinkah sikap pengguna tidak begitu penting, asalkan kadar kematian dan kemalangan dapat dikurangkan?  Sudah pasti matlamat sebenar Ops Sikap bukan sekadar menurunkan jumlah kemalangan termasuk kes maut malah membentuk sikap pemandu supaya lebih berdisiplin dan bertolak ansur di jalan raya, baik ketika kehadiran polis atau JPJ atau sebaliknya.

Kajian Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (MIROS) berhubung keberkesanan Ops Sikap XIII sempena Aidilfitri antara 7 hingga 21 Oktober 2007, melaporkan sikap pengguna di jalan raya bergantung kepada persepsi masing-masing dalam soal kebarangkalian untuk dikenakan tindakan. Berdasarkan laporan itu, persepsi untuk ditangkap (dikenakan tindakan) di kalangan pengguna meningkat 4.03 peratus beberapa hari selepas Ops Sikap dilancarkan dan ia terus meningkat kepada 67.81 peratus sehingga tempoh berakhirnya operasi itu.  Malah, majoriti responden mengakui kehadiran penguatkuasa di lokasi memainkan peranan dalam menentukan persepsi masing-masing untuk dikenakan tindakan, sama ada ketika Ops Sikap dijalankan atau di luar tempoh operasi.

ISU SOSIAL : MENGINGATI IKON 1MALAYSIA


Pada tanggal 22 Februari 1992, Allahyarham Sudirman Haji Arshad menghembus nafas terakhir ketika berumur 38 tahun. Penghibur Nombor 1 Asia ini merupakan seorang ‘penghibur’ asli yang bukan sahaja boleh menyanyi, menari mahupun melukis, malahan mempunyai kelulusan jurusan undang-undang Universiti Malaya. Selepas 19 tahun, dunia seni masih belum mempunyai pengganti ‘penghibur’ seperti Sudirman. Walaupun ramai yang muncul dan hilang serta pada waktu yang sama tidak dinafikan industri seni sudah berkembang hebat tetapi ‘Sudirman tetap Sudirman’ walaupun Datuk Siti Nurhaliza turut memenangi Anugerah Penghibur selepas Sudirman. Barangkali masing-masing ada kekuatan dan keistimewaannya. Pembabitan Sudirman amat menarik. Tanpa adanya Akademi Fantasia mahupun Malaysian Idol, Bintang RTM menjadi perhitungan dan beliau menjadi Johan Bintang RTM 1976. Sepanjang penglibatan beliau dalam bidang seni, sebanyak 18 buah album dalam bahasa Malaysia dan dua dalam bahasa Inggeris telah dihasilkan. Mengapa Sudirman dilihat sebagai lagenda ikon 1Malaysia? 

Jika beliau boleh dinobat sebagai ikon 1Malaysia, barang kali akan ada kritikan yang menganggap mengapa pemerintah hari ini menekankan konsep 1Malaysia walhal ia sudah wujud untuk sekian lama. Kritikan ini sengaja mahu lupa atau buat-buat tidak faham bagaimana nilai-nilai kemasyarakatan majmuk semakin terhakis kebelakangan ini akibat politiking yang berterusan sepanjang masa sehingga konsep 1Malaysia perlu diperkenalkan agar kita mahu memahami peri pentingnya kehidupan berukun yang turut dipamer melalui industri seni, karya dan perfileman. Yang turut menimbulkan dilema adalah ketandusan penyanyi bukan Melayu yang boleh menyanyi lagu bahasa Malaysia hari ini selain Jaclyn Victor, sedangkan satu ketika dunia seni negara ini dipenuhi dengan nama seperti Alleycats, Memories, Flybait, Ben Nathan, Chris Vadham, Kenny, Remy dan Martin, Cenderawasih, Fredo, Francesca Peter, Elaine Kang, Manimala, Flora Santos, Maureen Santiago.

Penghibur ini ada visinya; ada matlamat dan hala tujunya. Beliau tahu bagaimana untuk mendeskripsikan budaya masyarakat Malaysia yang merangkumi kesemua kumpulan etnik. Sudirman dianggap seniman yang penuh aspirasi dan keistimewaan yang tiada tolok tandingnya. Nama Sudirman melekat di bibir masyarakat keseluruhan warga Malaysia tanpa mengira latar belakang agama, kaum, gender mahupun kepercayaan termasuk ibu penulis yang buta huruf. Keunikan ketara kerana memahami budaya dan gaya hidup masyarakat sehingga lagu-lagunya merangkumi lagu cinta-duka, patriotik, keagamaan, keamanan dan jiwa manusia untuk pelbagai lapisan stratifikasi masyarakat. Setiap kali berhari raya, lagu Sudirman wajib berkumandang seperti lagu Balik Kampung, Selamat Hari Raya dan Dari Jauh Ku Pohon Maaf adalah nostalgia. Sambutan hari kemerdekaan setiap tahun tidak lengkap tanpa lagu patriotik Tanggal 31 Ogos, Tegakkan Bendera Kita mahupun Warisan nyanyian beliau.

Lagu-lagu rakyat mahupun klasik turut diberi keutamaan. Lagu Anak Gembala, Basikal Tua, Apa Khabar Orang Kampung, Orang Muda, Pulang Dari Kilang, Punch Card, Aku Penganggur dan Chow Kit Road serta Cintai Malaysia, Kenali Malaysia tinggi nilai dan norma yang mahu dikongsi; padat dengan mesej yang mahu didekati. Malahan lagu Bapak yang ditujukan khas kepada Bapa Kemerdekaan Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj dan Kul It! Yang liriknya menekankan soal keharmonian antara kaum tidak lekang dari ingatan. Lagu Merisik Khabar, Terasing, Milik Siapakah Gadis Ini, Antara Hujan dan Airmata, Di Hari Persandingan Itu, Dari Jauh Ku Pohon Maaf dan Salam Terakhir masih boleh terpalit sentuhan ke atas jiwa peminat Sudir. Itulah Sudirman. Setiap konsert beliau memapar nilai ‘kemuafakatan’ dan ‘perkongsian’ masyarakat pelbagai etnik negara ini. Konsert Chow Kit Road terus menjadikan beliau ‘idola’ ramai remaja ketika itu.

Malahan setiap kali beliau hadir di kaca televisyen, bibit-bibit yang melucukan, mendukakan dan yang bersemangat kental menyebabkan penonton mahu terus menyaksikan persembahan penghibur ini. Beliau boleh dilabel sebagai satu-satunya penghibur yang boleh membuat persembahan meyakinkan dan mantap dalam pelbagai bahasa termasuk bahasa Inggeris, Tamil, Mandarin dan Hindi – lagenda ikon 1Malaysia. Ketokohan seni dan keupayaan luar biasa Sudirman membolehkan beliau merangkul anugerah Penghibur Asia Nombor 1 pada tahun 1989 di Dewan Royal Albert, London dengan menggayakan aksi ala Charlie Chaplin yang menunjukkan nilai kepelbagaian kebolehan Sudirman. Kemampuan Sudirman untuk berlakon juga terserlah melalui filem Kami. Rakan sedarjah sekolah rendah penulis, Zulzambrin Zamanhuri di Sekolah Rendah Methodist, Tanjong Malim menjadi pelakon utama bersama Sudirman dalam filem ini; yang kini terus dikenali sebagai ‘Botol’ dari adegan dalam filem ini.

Sudirman juga seorang yang kreatif sehingga menubuhkan Sudirman Usaha Dagang Industri (SUDI) yang mengeluarkan minuman tin berkorbonat SUDI yang kemudiannya dipanjangkan perniagaan beliau merangkumi Sudi Shoppe menjual barangan keluaran dirinya. Apa pun kehadiran manusia di dunia bersifat sementara. Ajal ditentukan oleh Tuhan; kita hanya mampu merancang. Selepas bergelut dengan nyawa selama hampir 7 bulan sejak Julai 1991; Sudirman pergi untuk selama-lamanya. Penulis ketika itu baru melangkah masuk ke Universiti Malaya. Yang masih dikesali adalah pada hari beliau kembali ke rahmatullah, penulis bersama beberapa rakan telah berangkat ke rumah kakak beliau di Jalan Taban, Bangsar yang berdekatan dengan Universiti Malaya. Malangnya, jenazah Allahyarham telah dibawa ke Temerloh sebelum sempat kami sampai. Itu adalah suratan takdir. Walaupun meninggal dunia ketika berusia muda; nama Sudirman sudah terpahat dalam sejarah negara.

Hakikatnya, terlalu banyak bakti yang disumbang kepada negara oleh insan kerdil ini. Hari ini genaplah 19 tahun pemergian Sudir. Barangkali ada yang tidak tahu beliau sudah bergelar ‘Datuk’, kurniaan Sultan Pahang, Sultan Ahmad Shah pada tahun 2009 untuk mengiktiraf kedudukan beliau sebagai seorang penghibur yang sukar dicari ganti. Sepanjang riwayatnya, Sudirman sudah melalui pasang-surutnya dengan kehilangan ibu dalam usia muda diikuti dengan pemergian ayahnya apatah lagi kegagalan dalam rumahtangga dengan isteri yang dikenali sejak kecil lagi. Seorang yang perahsia duka dan hiba, beliau menjadi milik seluruh warga Malaysia sepanjang hayatnya. Kepada umat Islam, boleh sama-sama mengadakan majlis tahlil; membaca surah Yasin dan memanjangkan al-Fatihah supaya roh Allahyarham dicucuri rahmat dan ditempatkan dalam kalangan orang yang disayangi di sisi Tuhan; bagi yang lain, boleh mengatur kepercayaan masing-masing untuk menghormati dan menginsafi kehadiran seorang seniman agung; Sudirman Haji Arshad. Sudirman tiada dua.

Profesor Madya Dr. Sivamurugan Pandian
Pusat Pengajian Sains Kemasyarakatan Universiti Sains Malaysia
Utusan Malaysia, 22 Februari 2011

ISU EKONOMI : KADAR INFLASI TERKAWAL

Oleh SITI MARIAM MD. ZAIN
Utusan Malaysia, 22 Februari 2011


Malaysia  dijangka mengalami impak inflasi yang paling minimum berbanding negara-negara Asia lain seperti Hong Kong, China dan Indonesia! Di China sahaja dilaporkan kerajaan negara itu terpaksa menaikkan harga bahan api baru-baru ini iaitu kenaikan kali kedua dalam tempoh dua bulan. Di Malaysia, kerajaan masih mempertahankan harga bahan api bersubsidi. Mungkin kebanyakan kita akan menerima kenyataan ini secara sinis. Malah, tidak kurang juga yang melihatnya sebagai jawapan klise setiap kali kerajaan mahu mengumumkan sesuatu kenaikan harga barangan keperluan harian. Namun, percayakah kita bahawa hakikatnya harga makanan dunia boleh naik sehingga 40 peratus pada dekad akan datang? Ini bukan suatu cerita dongeng. Baru-baru ini, Food and Agriculture Organization (FAO) telah memberi indikasi bahawa senario tersebut akan berlaku jika pengeluaran makanan utama tidak meningkat untuk menampung permintaan penduduk dunia.

Antara faktor peningkatan harga komoditi makanan dunia adalah kerana populasi dunia dianggarkan meningkat sebanyak empat peratus. Malangnya kapasiti pengeluaran makanan hanya meningkat satu hingga dua peratus. Sebuah penerbitan, The Agricultural Outlook 2010-2019 menjangkakan, harga gandum boleh melonjak ke tahap antara 15 dan 40 peratus lebih tinggi daripada harga antara tahun 1997 dan 2006. Harga minyak sayuran dan susu pula menurut penerbitan yang sama, meningkat lebih daripada 40 peratus. Pada pertengahan tahun lalu, harga makanan dunia telah meningkat kepada 32 peratus disebabkan oleh kemarau di Rusia, Kazakhstan dan negara-negara Eropah selain banjir di India dan Australia. Peningkatan perdagangan global berkait rapat dengan permintaan pengguna. Dalam hubungan ini, peningkatan kos pengeluaran bermakna harga barangan yang dijual juga akan meningkat atau menjadi lebih mahal daripada biasa.

Permintaan terhadap bahan api etanol yang berasaskan sumber makanan seperti jagung dan tebu, turut telah mengurangkan bekalan bahan mentah beberapa negara pengeluar di dunia. Di Amerika Syarikat, kadar inflasi makanan meningkat sebanyak dua hingga tiga peratus tahun lalu berbanding 2008 manakala inflasi makanan di India meningkat sebanyak 14 peratus pada tahun 2010. Peningkatan terhadap permintaan makanan dalam keadaan cuaca yang tidak menentu, menyebabkan pengguna tiada pilihan lain kecuali membeli barangan ditawarkan dengan harga yang tinggi. Larangan eksport gandum oleh Rusia dan eksport bawang merah oleh India, masing-masing pada Ogos dan Disember 2010, juga mempengaruhi situasi ini. Menurut laporan pakar ekonomi Credit Suisse, inflasi harga makanan di rantau Asia kecuali Jepun, akan meningkat sehingga 15 peratus pada pertengahan tahun ini.

Jelas bahawa dunia semakin tenat dengan kadar inflasi yang tinggi. Malaysia juga tidak terkecuali. Ini terlihat melalui trend peningkatan daripada 1.3 peratus pada Januari kepada 2.2 peratus pada Disember 2010. Secara keseluruhan, inflasi negara bagi tempoh sama pada tahun lalu yang direkodkan ialah di paras 1.7 peratus. Tidak dinafikan, Indeks Harga Pengguna (IHP) bagi kumpulan makanan dan minuman bukan alkohol di Malaysia telah merekodkan peningkatan. Bagaimanapun, ia masih terkawal dan belum mencecah dua digit seperti yang berlaku di sesetengah negara lain. Menurut kajian, secara purata, rakyat Malaysia membelanjakan satu pertiga daripada pendapatan mereka ke atas bahan makanan. Teori Engel's Law mengatakan bahawa apabila pendapatan meningkat, perbelanjaan ke atas makanan menurun. Ini bermakna, bagi kumpulan berpendapatan rendah, perbelanjaan mereka ke atas makanan adalah lebih besar berbanding kumpulan berpendapatan tinggi.

Menyedari hakikat ini, mendorong Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan telah bertindak membantu penduduk luar bandar. Langkah itu diambil untuk membantu golongan yang kurang berkemampuan menikmati harga barangan keperluan pada harga kawalan. Maka, beberapa projek pengedaran barangan perlu, penyeragaman harga gas petroleum cecair (LPG) dan Community Drumming telah dilaksanakan. Langkah kawalan harga barangan perlu ini penting kerana ia merupakan faktor penyumbang kepada pengekalan kadar inflasi yang sederhana. ''Ia telah dapat memastikan harga barangan perlu adalah lebih rendah berbanding dengan negara-negara jiran di rantau ini. ''Kawalan harga telah memberikan impak minimum ke atas harga barang-barang perlu dalam negara walaupun harga makanan dan komoditi di pasaran dunia semakin meningkat," kata Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob baru-baru ini.

Sepanjang tahun lalu, sebanyak 347 kawasan luar bandar di Semenanjung, Sabah dan Sarawak telah terbabit dalam projek pengedaran barangan perlu. Sementara itu, 201 kawasan untuk projek penyeragaman harga LPG serta 298 kawasan lagi bagi program Community Drumming. Pelaksanaan program tersebut juga secara tidak langsung membantu penduduk meningkatkan taraf sosio-ekonomi dan menggalakkan pembangunan infrastruktur di kawasan-kawasan yang terlibat. Usaha menanggung kos pengangkutan barangan keperluan ke kawasan luar bandar ini adalah bagi menjamin barangan dijual dengan harga lebih murah. Contohnya, harga LPG di Bario, Sarawak dijual RM110 setong tetapi selepas pelaksanaan projek, harga LPG dijual pada harga RM25.90 setong. Gula yang sebelum ini dijual pada RM4 sekilogram kini dijual pada RM2.15 sekilogram. Beras sebelum ini berharga RM43 persepuluh kilogram kini diperoleh pada harga RM18 persepuluh kilogram.

Tepung gandum yang berharga RM4 sekilogram pula dijual hanya RM1.45 sekilogram manakala minyak masak yang sebelum ini berharga RM6 sekilogram dapat dibeli pada harga RM2.75 sekilogram. Petrol yang sebelum ini berharga RM5 seliter kini dijual pada harga RM1.85 seliter. Kesannya, seramai 1,985 penduduk di Bario mendapat penjimatan keseluruhan sebanyak RM749,008 sebulan atau RM8,988,090 setahun. Begitu juga yang berlaku di kawasan luar bandar dan pedalaman lain. Negara tidak dapat lari daripada menerima kesan global kerana rantaian ekonomi dunia. Tanpa kesedaran, rakyat tentu akan lebih menderita akibat terpaksa menanggung segala beban keperluan hidup yang tidak pernah terhenti.

SIRI MOTIVASI : KEJAYAANNYA JADI PEMBAKAR SEMANGAT CALON STPM 2011

Anak tukang sapu memperoleh 5A


PASIR MAS 21 Feb. - Sedih melihat ibunya yang terpaksa bekerja sebagai tukang sapu di sekolahnya, Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Tengku Panglima Raja di sini, telah mendorong Attarmizi Ramli, 19, mencapai kejayaan cemerlang 5A dalam STPM 2010 yang diumumkan pada 21 Februari 2011. Kejayaan itu membolehkannya muncul pelajar tunggal di negeri ini mendapat 5A dalam peperiksaan tersebut. Menurut anak keempat dari tujuh beradik itu, dia sungguh terharu apabila saban hari melihat ibunya, Nor Aizan Mohd. Nor, 46, 'mengusung' penyapu membersihkan kawasan sekolahnya yang terletak kira-kira enam kilometer dari rumahnya di Kampung Kelar Tok Pukang dekat sini.

Jelasnya, ibunya bekerja sebagai tukang sapu di sekolah berkenaan sejak 2003 lagi dengan pendapatan kira-kira RM450 sebulan untuk menambah pendapatan keluarga bagi membolehkan dia dan tiga lagi adiknya berusia antara 17 hingga 12 tahun bersekolah. "Saya sungguh terharu kerana ibu sanggup bekerja untuk menyenangkan kami bersekolah dan semangat ibu itu amat dihargai," katanya ketika ditemui di sini hari ini. Menurut Attarmizi, kejayaan cemerlang tersebut merupakan hadiah istimewa untuk ibu dan bapanya, Ramli Che Hussin, 51, seorang peniaga yang turut mengerah kudrat mencari rezeki bagi mereka sekeluarga.

Jelasnya, kejayaan tersebut turut didorong oleh kejayaan dua abangnya yang kini bertugas sebagai guru dan kakak, seorang jururawat. Mengenai kaedah pembelajaran yang diamalkannya selama ini, Attarmizi yang tinggal di asrama memberitahu, dia sering mengulang kaji pelajaran secara berkumpulan sejak awal tahun bersama 15 lagi rakannya. Jelasnya, dia bertindak sebagai 'seorang guru' kepada kepada rakan-rakannya itu semasa proses mengulang kaji mata pelajaran Geografi, Sejarah, Pengajian Am, Sastera dan Bahasa Malaysia. "Kebiasaannya kami membaca antara pukul 9 hingga 11 malam, seterusnya menyertai perbincangan 'berguru' sehingga 2 pagi," katanya. Attarmizi berkata, berkat usaha yang mereka lakukan itu turut menyaksikan 10 daripada rakannya itu memperoleh sekurang-kurangnya 3A dalam peperiksaan tersebut.

Katanya, dia tidak menyangka mampu memperoleh keputusan cemerlang tersebut kerana hanya memperoleh 3A dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang lalu. Jelasnya, walaupun ada menerima tawaran ke matrikulasi ketika itu, tetapi dia telah membulatkan tekad untuk menjadi seorang guru dan mahu meneruskan pelajaran ke tingkatan enam seterusnya memasuki pusat pengajian tinggi. "Harapan saya sekarang adalah untuk memasuki Universiti Pendidikan Sultan Idris, Tanjung Malim bagi meneruskan pengajian dalam bidang pendidikan," katanya.

TAHNIAH ATTARMIZI