JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI16 Disember 2010

ISU KEMUDAHAN AWAM : MEREVOLUSIKAN PEMIKIRAN TENTANG TANDAS


Ramai pengunjung asing yang datang ke Malaysia memberi gambaran yang baik tentang negara ini. Tetapi pandangan mereka jauh berbeza terhadap keadaan tandas awam dan tandas di kedai-kedai dan restoran. Di sebalik pelbagai kempen kebersihan tandas, kita seperti tidak mencapai apa yang diharapkan dan budaya kebersihan tandas nampaknya semakin jauh daripada memuaskan. Tidak memeranjatkan melihat kepada laporan audit baru-baru ini yang dijalankan oleh Jabatan Kerajaan Tempatan yang melaporkan bahawa 51.6 peratus daripada 5,764 tandas awam yang diaudit didapati tidak memuaskan.

Seseorang hanya perlu menggunakan tandas awam untuk melihat sendiri betapa jijik keadaannya. Tandas awam di kompleks membeli-belah juga tidak banyak berbeza walaupun orang awam terpaksa membayar untuk kemudahan tersebut. Pengusaha makanan sentiasa cuba meningkatkan kualiti makanan yang dijual tetapi tidak mengindahkan langsung tentang kualiti kebersihan tandas. Ia bertitik tolak kepada persoalan penyelenggaraan, cara penggunaan dan yang paling penting ialah budaya kebersihan. Terkecuali tandas awam di Lebuhraya Utara Selatan, tandas awam di lebuh raya lain juga secara umumnya tidak memuaskan dan masih ada banyak ruang untuk penambahbaikan. 

Di sebelah pihak ia dilihat dari sudut masalah penyelengaraan manakala di sebelah pihak yang lain ialah isu pengguna yang tidak tahu mengguna tandas awam dengan betul. Akibat tidak menjalankan penyelengaraan dengan baik, terdapat kunci pintu tandas yang tidak berfungsi malah penyangkut pakaian yang berada di dalam juga didapati hilang. Sudah tiba masanya, masyarakat dididik bagaimana menggunakan tandas awam dengan betul. Wujud keperluan bagi menerapkan budaya kebersihan tandas awam supaya ia lebih mesra pengguna.

Secara ringkas kita memerlukan satu revolusi terhadap budaya kebersihan untuk kita lakukan demi menjaga kebersihan tandas dan tidak mengotorkannya. Kita perlu merevolusikan pemikiran tentang isu tandas. Kita tidak boleh mempunyai kefahaman bahawa tandas ialah tempat yang kotor dan kita tidak perlu melakukan apa-apa berkenaan dengannya. Sebaliknya, kita sepatutnya menerima kenyataan bahawa kita perlu menjaga kebersihan tandas awam setiap masa walaupun ia adalah tempat dianggap kotor. Tandas bukan sahaja yang menjadi isu malah longkang, jalan dan lorong belakang, taman awam, perhentian bas dan teksi juga sangat memerlukan penyelenggaraan dan keselamatan yang diabaikan.

Sudah tiba masanya kerajaan tempatan, agensi kerajaan, pihak swasta dan setiap rakyat Malaysia untuk mengenal pasti kekurangan dari segi keselamatan, perkhidmatan dan penyelenggaraan. Penyelenggaraan dan perkhidmatan tidak pernah dijadikan peradaban negara walaupun Malaysia secara umumnya semua maklum bahawa sebuah negara membangun yang mempunyai infrastruktur bertaraf dunia. Demi memastikan Malaysia menjadi negara dunia kelas pertama dengan infrastruktur kelas pertama bertaraf dunia, kita memerlukan juga perkhidmatan dan penyelengaraan bertaraf dunia.

Menambah baik imej negara bukan sahaja terletak dibahu pihak berkuasa, pemilik bangunan dan industri perkhidmatan semata-mata, ia juga adalah tanggungjawab setiap lapisan masyarakat dan rakyat negara ini. 

Oleh Lee Lam Thye 
Aktivis Masyarakat
Utusan Malaysia
16 Disember 2010

ISU PENDIDIKAN : PROFESOR ULUNG PENGANGKAT MARTABAT PEMIKIR NEGARA

Enam bulan lalu, Majlis Profesor Negara ditubuhkan. Ia satu pengiktirafan kerajaan terhadap 1,550 profesor untuk menjadi intelektual awam dan pemikir negara. Semalam, kedudukan profesor diangkat lagi melalui anugerah Profesor Ulung. Kini semakin terserlah profesion pensyarah mempunyai kedudukan yang tinggi dalam masyarakat negara ini. Ini sesuai dengan kedudukan golongan cerdik pandai dan pemikir demi kemajuan negara. Nama tokoh yang dipilih sebagai Profesor Ulung telah diumumkan oleh Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin semalam. Setiap penerima diberi elaun tambahan RM10,000 selain gaji bulanan gred tertinggi turus dan geran penyelidikan.

Seperti dinyatakan oleh Menteri Pengajian Tinggi, pelantikan Profesor Ulung ini merupakan tindakan proaktif kementerian selepas pengumuman Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada Majlis Perdana Perkhidmatan Awam Ke-11 pada Mac lepas bagi memperbaiki skim perkhidmatan akademik khususnya profesor. Peranan dan aktiviti Profesor Ulung bukan sahaja dalam kelompok universiti sahaja tetapi boleh dimanfaatkan kepada institusi kerajaan, organisasi awam dan juga masyarakat. Peranan ini sesuai dengan sifat Profesor Ulung yang dianggap sebagai milik negara. Sebab itu mereka patut mendapat layanan, sokongan dan dorongan dari kerajaan untuk terus menyumbang lebih banyak lagi penemuan kepada negara.

Mohamed Khaled sendiri pernah menyeru dan mengajak para profesor untuk keluar dari menara gading masing-masing dan tidak hanya menjadi 'super gurus' atau tertumpu kepada kemajuan kerjaya semata-mata, tetapi sebaliknya mengambil bahagian secara aktif dengan menawarkan kepakaran masing-masing dalam kehidupan bermasyarakat dan bernegara. Dalam erti kata lain, mereka sewajarnya menjadi intelektual awam dan ikon keilmuan di tengah-tengah kelompok masyarakat. Kita percaya dengan bekalan pengetahuan dan penguasaan ilmu yang dimiliki, para profesor di negara ini akan mempunyai status dan kedudukan yang tinggi dalam masyarakat yang tentunya menimbulkan rasa yakin dan percaya yang besar dalam penerimaan umum.

Malaysia sebenarnya memerlukan lebih ramai berstatus profesor kerana ia merupakan faktor kritikal kepada kejayaan mentransformasikan negara. Gelaran profesor merupakan satu gelaran yang eksklusif, hanya mereka yang berilmu dan diiktiraf di kalangan rakan akademik sahaja yang dapat menggunakan gelaran tersebut. Gelaran Profesor Ulung pula cukup istimewa, maka ia menjadi pendorong terbaru supaya lebih ramai ahli akademik meningkatkan kerjaya dan pemikiran mereka. Ia suatu usaha yang tidak sia-sia.

Utusan Malaysia
16 Disember 2010