JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI01 Disember 2011

ISU SOSIAL : GOLONGAN MUDA PALING RAMAI CERAI

Oleh ZUHAYATI YAZID


Setiap pasangan berkahwin sudah tentu inginkan rumah tangga yang dibina kekal hingga ke hujung nyawa kerana secara lojiknya tidak ada yang berkahwin atas niat untuk bercerai. Namun mengekalkan sebuah mahligai perkahwinan pada zaman serba canggih sekarang ini merupakan satu cabaran yang cukup besar. Memang ramai pasangan yang bahagia menikmati kemanisan berumah tangga namun tidak kurang juga yang kecundang di tengah jalan. Buktinya, perangkaan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) mencatatkan kes perceraian sebanyak 80,564 dari tahun 2005 hingga 2008 berbanding 491,470 perkahwinan yang didaftarkan. Malah setiap tahun graf perceraian menunjukkan peningkatan iaitu daripada 17,749 pada 2005 kepada 19,475 (2006); 21,051 (2007); dan 22,289 (2008). Aliran yang sama juga diperlihatkan pada 2009 apabila mencatatkan 27,116 perceraian berbanding 135,136 perkahwinan yang didaftarkan. Perkembangan ini sememangnya cukup membimbangkan kerana ia mencerminkan keadaan institusi keluarga di negara ini yang semakin rapuh. Lebih membimbangkan apabila kumpulan usia terbesar pasangan yang bercerai dari ke sehari ke sehari terdiri daripada golongan muda.

Ini diakui sendiri oleh Ketua Pengarah Jakim, Datuk Othman Mustapha, yang mengakui berlaku peningkatan kes penceraian setiap tahun di kalangan pasangan muda. Ketika ini lingkungan umur yang paling tinggi bercerai adalah antara 31 hingga 35 tahun dan angka usia tersebut semakin rendah dari semasa ke semasa. Katanya, ramai pasangan muda yang baru setahun jagung berkahwin memfailkan cerai dengan pelbagai alasan. Usia muda dan mentah turut mempengaruhi dalam membuat keputusan. Lagipun dalam usia ini mereka tidak sanggup untuk berdepan dengan masalah sehinggakan sanggup meminta cerai dan diceraikan. Hakikatnya perkahwinan tersebut terlalu mentah menyebabkan mereka masih belum mengenali pasangan secara khusus, keadaan itu juga menyebabkan mereka mudah untuk membuat keputusan bercerai. Dalam kajian pada 2007, Jakim mendapati 32.2 peratus perkahwinan untuk tempoh lima tahun pertama mengalami perceraian. Bagi tempoh enam hingga 10 tahun pula sebanyak 27.7 peratus bercerai.

Keadaan ini membuktikan tempoh 10 tahun pertama adalah paling kritikal kerana 59.9 peratus pasangan berakhir dengan perceraian. Hasil kajian yang dijalankan juga mendapati perkahwinan dalam tempoh 10 tahun pertama amat terdedah kepada keruntuhan sekiranya pasangan tidak bersabar. Pada tempoh berkenaan, perkahwinan menghadapi cabaran hebat dan rumah tangga mudah goyang sehingga boleh berlaku penceraian. Kajian juga membuktikan 44.9 peratus penceraian yang berlaku sebenarnya berpunca daripada pasangan gagal menjalankan tanggungjawab. Malah penceraian juga berlaku kerana tiada persefahaman, masalah nafkah dan sebagainya. Keadaan ini berlaku kerana kedua-dua pasangan gagal menjalankan tanggungjawab selain masalah akhlak, kewangan, seksual dan juga berlaku percampuran orang ketiga. Malah pasangan tidak bertanggungjawab dan mengabaikan keluarga juga mendorong pasangan muda untuk bertindak meruntuhkan istana cinta mereka.

Tegas Othman, melangkah ke alam rumah tangga memerlukan kesabaran, sebab itu sebelum melangkah ke alam itu memerlukan persediaan yang betul agar mahligai yang dibina tidak karam di tengah jalan. Katanya, tidak dinafikan banyak cabaran dalam alam berumah tangga bak kata pepatah sedangkan lidah lagi tergigit inikan pula suami isteri. Justeru kesabaran dan kerjasama kedua pihak adalah penting dalam meneruskan perjalanan rumah tangga. Setiap pasangan yang ingin berkahwin terutama yang masih muda hendaklah disedarkan apakah dia sudah layak untuk berumah tangga atau tidak. Keadaan ini penting supaya mereka tahu apakah di sebalik tujuan perkahwinan itu, mereka juga perlu didedahkan dengan alam rumah tangga yang sebetulnya bukan seperti alam percintaan yang semuanya seronok dan indah.  Ditanya berkaitan langkah bagi mengatasi kadar penceraian di kalangan pasangan muda, beliau menjelaskan pihaknya sering mengemaskan program-program berkaitan ilmu rumah tangga dan keibubapaan. Malah, pelbagai risalah diedarkan bagi menambah pengetahuan awam mengenai kepentingan menjaga keharmonian berkeluarga. Kami juga sentiasa memperkemaskan pengisian-pengisian program yang dilaksanakan bagi memastikan ia sentiasa relevan dan sesuai dengan keadaan semasa,'' katanya.

SUMBER
UTUSAN MALAYSIA
1 DISEMBER 2011