JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI14 Ogos 2012

ISU BAHASA : BAHASA INGGERIS BUKAN PENGUKUR KEMULIAAN PEKERJAAN


Rencana ini ditulis oleh :
Dr Anwar Ridhwan
Sasterawan Negara, dan
Dekan Fakulti Penulisan Kreatif ASWARA


Iklan dalam bahasa Inggeris yang semakin meluas di negara ini boleh memberikan gambaran serta persepsi salah terhadap hubungan pekerjaan dengan bahasa berkenaan. Ia cuba memberi gambaran serta persepsi bahawa bahasa Inggeris diperlukan dalam semua sektor pekerjaan. Kalau anda tidak menguasainya, anda akan tertinggal, atau anda akan menganggur. Tanpa menafikan kepentingan bahasa Inggeris dan bahasa lain sebagai sumber ilmu dan ruang pekerjaan, masyarakat kita tidak seharusnya terlalu ditakut-takutkan dengan bahasa berkenaan. Anak kita mempelajarinya secara formal selama 11 tahun iaitu enam tahun di sekolah rendah dan lima tahun di sekolah menengah. Keupayaan penguasaan bahasa Inggeris mereka akan mencorakkan masa depan masing-masing. Keupayaan mereka seharusnya tidak diragui jika pengajaran dan pembelajaran bahasa Inggeris di sekolah memperlihatkan keberkesanannya.  Yang tidak ingin kita lihat ialah wujudnya kelas pekerjaan berdasarkan perbezaan bahasa. Kita tidak akan selesa jika ada yang beranggapan pekerjaan dalam lingkungan berbahasa Inggeris sebagai berada dalam kelas pertama”
Kelas pekerjaan

Yang tidak ingin kita lihat ialah wujudnya kelas pekerjaan berdasarkan perbezaan bahasa. Kita tidak akan selesa jika ada yang beranggapan pekerjaan dalam lingkungan berbahasa Inggeris sebagai berada dalam kelas pertama sementara yang lain berada dalam kelas kedua dan sebagainya. Kemuliaan pekerjaan tidak diukur semata-mata dengan bahasa atau pendapatan yang diperoleh. Tidak semua pelaburan yang dibawa masuk ke Malaysia memerlukan pekerja yang menguasai bahasa Inggeris sebagai prasyarat. Sebagai contoh, cuba kita lihat realiti pelaburan langsung asing (FDI) ke Malaysia kebelakangan ini, sebagai mana laporan Jabatan Perangkaan:

“Stok FDI di Malaysia meningkat daripada RM129.1 bilion pada 2001 kepada RM312.5 bilion pada 2010, pertumbuhan ketara sebanyak 142.1 peratus. Sementara tahun ke tahun, stok FDI meningkat sebanyak RM42.3 bilion atau 15.7 peratus. Komponen modal ekuiti & perolehan dilabur semula membentuk bahagian terbesar berjumlah RM293.7 bilion atau 94.0 peratus. Sektor pembuatan mengekalkan kedudukannya sebagai penerima stok FDI tertinggi sebanyak 46.8 peratus, diikuti oleh sektor kewangan & insurans 23.1 peratus dan sektor perdagangan borong & runcit 8.2 peratus. Tiga sumber utama FDI adalah dari Singapura, Jepun dan Amerika Syarikat (AS).”

Singapura dan Amerika Syarikat (AS) dianggap sebagai pengguna bahasa Inggeris tetapi tidak Jepun. Itu tidak menggambarkan kepentingan bahasa Inggeris di sektor swasta secara menyeluruh kerana hanya 5 hingga 10 peratus eksekutifnya yang perlu menguasai bahasa Inggeris terutama dalam beberapa syarikat Singapura dan AS yang beroperasi di Malaysia. Sebahagian eksekutif di syarikat Jepun memang berkomunikasi dalam bahasa Inggeris dengan atasan Jepun mereka tetapi ada juga eksekutif (Melayu dan bukan Melayu yang terdidik di Jepun) berkomunikasi langsung dalam bahasa Jepun dengan pegawai atasan Jepun mereka.

Dapatan Jabatan Perangkaan itu juga menunjukkan sektor pembuatan menguasai 46.8 peratus stok FDI di mana bahasa Inggeris diperlukan secara minimum atau tidak perlu sama sekali. Hanya di sektor kewangan dan insurans yang menduduki tempat kedua (23.1 peratus), bahasa Inggeris mungkin diperlukan, terutama oleh eksekutifnya tetapi hubungan dengan klien Melayu, Cina dan India tidak semestinya dalam bahasa Inggeris. Di sektor perdagangan borong dan runcit (8.2 peratus), bahasa Inggeris bukan bahasa utamanya. Dapatan berkenaan boleh digunakan untuk mematahkan mitos keperluan bahasa Inggeris di sektor swasta khususnya yang berkaitan dengan FDI.

Tahun lalu Perdana Menteri mengumumkan wujudnya 10,000 peluang pekerjaan baru, dalam kerangka pelan transformasi ekonomi, bernilai RM1.4 bilion. Adakah 10,000 kerja baru di sektor swasta amat memerlukan penguasaan bahasa Inggeris? Dan jika diperlukan, bukankah pengalaman pelajar Malaysia mempelajari bahasa Inggeris selama 11 tahun sudah mencukupi untuk menceburi sektor swasta itu?  Pada masa sama kita mesti menanjakkan keupayaan bahasa Melayu dalam sektor ekonomi dan perdagangan. Kita mesti membuktikan bahasa Melayu adalah bahasa ilmu pengetahuan moden, dan sistem pendidikan kebangsaan kita terus penting untuk era ini dan zaman akan datang.

Citra bahasa Melayu

Sehubungan itu, citra bahasa Melayu dalam lapangan pekerjaan seharusnya lebih penting daripada bahasa Inggeris atau sekurang-kurangnya setaraf dengan bahasa Inggeris.  Untuk mencapai citra berkenaan bukan saja diperlukan keberanian politik, malah perjuangan bersama kalangan profesional, usahawan dan cendekiawan Melayu. Ketika kerajaan dan sektor awam tidak mungkin menyerap jumlah tenaga kerja yang lebih besar, rakyat kini beralih kepada majikan di sektor swasta. Di sektor swasta ini persepsi kononnya bahasa Inggeris lebih utama daripada bahasa Melayu haruslah dikikis dan diketepikan.

Bahan ini diperoleh daripada :
Akhbar Berita Harian
Selasa, 14 Ogos 2012

ISU SOSIAL : KEREDUPAN HATI WARGA EMAS


Rencana ini ditulis oleh :
DR. JESSICA ONG HAI LIAW
Timbalan Pengarah Bahagian Kepimpinan, 
Korporat dan Perhubungan Antarabangsa, dan
Pensyarah Kanan di Universiti Pertahanan Nasional Malaysia.


Cadangan kenaikan had umur bagi pengeluaran penuh KWSP kepada 60 tahun selari dengan batas umur persaraan minimum swasta menimbulkan kebimbangan dalam kalangan pencarum. Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Ahmad Husni Mohamad Hanadzlah berkata, memang ada ura-ura tersebut namun beliau berkata kerajaan tidak bercadang melaksanakan sistem tersebut. Had umur bagi membolehkan pengeluaran penuh caruman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) kekal pada umur 55 tahun dan bukan 60 tahun. Berita ini tentu menggembirakan kerana persaraan akan diiringi sejumlah wang untuk masa depan. Apabila mendapat sejumlah wang yang besar itu, bagaimana pula hendak menguruskan wang tersebut. Sesetengah warga emas memberitahu ia boleh membantu hidup anak-anak yang kesempitan. Namun begitu, bagaimana pula kehidupan warga emas yang tidak caruman KWSP atau wang pencen? Warga emas yang hanya bertungkus lumus bekerja dahulunya dan berjaya menyara anak-anak hingga ke peringkat universiti tetapi tiada simpanan pada hari tua. Akhirnya mereka hanya mengharapkan anak-anak akan menyara mereka. Adakah itu realiti kehidupan yang diharapkan atau sebaliknya?

Anak-anak pada hari ini sibuk bekerja dan tidak dapat menjaga ibu bapa. Kenyataan itu sudah menjadi kebiasaan kerana kata mereka menghantar ke rumah orang tua lebih mudah sebab ibu bapa mereka akan ada ramai kawan di sana. Di rumah orang tua, ada jururawat yang menjaga jika sakit dan demam. Sesetengah orang pula menyerahkan penjagaan ibu bapa kepada orang gaji dan jarang menjenguk mereka. Ramai ibu atau bapa yang terlantar di hospital dan dijaga orang lain, yang bukan anak-anak mereka. Kata mereka, wang tidak menjadi masalah cuma mereka tidak mempunyai masa hendak menjaga ibu bapa. Justeru, ibu bapa dibiarkan menanggung rindu dan menghitung hari-hari sunyi mengharapkan kepulangan anak-anak. Kita perlu ingat, restu ibu bapa amat penting dalam memberikan keberkatan dalam hidup kita. Syurga di bawah telapak kaki ibu kerana doa ibu tiada tandingannya dan amat membahagiakan kita. Kata-kata itu memang sering diingati kerana seorang ibu boleh memelihara sepuluh orang anak tapi sepuluh orang anak belum tentu dapat menjaga seorang ibu. Ibu mengandungkan anak selama sembilan bulan 10 hari bertarung nyawa ketika melahirkan dan penat lelah menjaga anak-anak mereka.

Segala pengorbanan ibu bapa tidak pernah menuntut ganjaran dan berharap anak-anak yang sudah dewasa mampu menampung diri sendiri. Satu hari nanti kita juga akan menjadi tua. 'What goes around comes around'. Adakah itu semua benar berlaku atau lakonan dalam drama yang kita tonton seperti drama Baitul Rahmat di TV1 dan 7 Ramadan di TV3? Drama Baitul Rahmat yang ke udara jam 7.30 malam di TV1 berjaya mengutip jumlah penonton 541,105 penonton sarat dengan pengajaran kepada kita supaya jangan menderhaka kepada ibu bapa. Drama 7 Ramadan di TV3 juga amat memberikan pengajaran yang penuh pengertian. Tahniah diucapkan kepada stesen televisyen kerajaan dan swasta yang menyampaikan mesej-mesej berguna kepada masyarakat. Iklan-iklan di televisyen seperti iklan raya Petronas pada 2006 yang memaparkan tentang kasih ayah kepada anak perempuannya tetapi akhirnya diketepikan apabila sudah tua dan sakit. Pengajaran yang boleh kita jadikan iktibar, jika itu yang kita lakukan kepada orang tua kita maka tidak mustahil jika kita pula dilakukan demikian oleh anak-anak kita.

Kita masih boleh mencari ruang untuk memberikan yang terbaik kepada ibu bapa kita kerana di sebalik keredupan masa depan warga emas, tidak semua orang memiliki sifat-sifat begini kerana masih ramai yang sayangkan ibu bapanya dan masih ada prihatin. Sekumpulan nenek berbangsa Cina yang tinggal di kawasan perumahan saya sentiasa berbincang di sebuah kedai kopi menyatakan entah bila giliran mereka akan dihantar ke rumah orang tua jika mereka sakit nanti. Salah seorang makcik yang dipanggil Makcik Kampar kerana berasal dari Kampar adalah antara yang paling takut nasibnya akan berakhir di Rumah Orang Tua. Namun, ramalannya tepat kerana dia telah dihantar ke Rumah Orang Tua kerana masalah penglihatan. Makcik Kampar telah melakukan pembedahan mata namun masih kabur penglihatannya dan itulah nasibnya. Sekumpulan nenek itu sering mengeluh dan risau adakah nasib mereka akan berakhir seperti Makcik Kampar. Bagi kaum Cina, ibu bapa memang suka tinggal dengan anak lelaki kerana bagi mereka anak lelaki adalah pewaris. Namun begitu, makin ramai orang Cina memilih untuk tinggal dengan anak perempuan kerana kata mereka menantu lelaki lebih mudah untuk diajak berbincang.

Saya amat memahami situasi ini kerana bukan mudah hubungan antara ibu bapa mertua dengan menantu perempuan atau lelaki. Namun saya tidak memahami kenapa anak-anak cuba lari daripada tanggungjawab sebelum cuba bertanggungjawab ke atas orang tua mereka. Saya pernah mendengar kata-kata bahawa mereka ingin mencari suami atau isteri yang tiada ibu bapa. Kata mereka lebih mudah dan tidak ada masalah bila kahwin. Anak-anak yang dari awal merancang untuk berhijrah ke luar negara dan lari tanggungjawab? Anak-anak yang sengaja duduk terlalu jauh dari ibu bapa dan anak-anak yang tidak membenarkan ibu bapanya menjejakkan kaki ke rumah apabila mereka sudah kaya-raya. Macam-macam yang berlaku pada hari ini apabila anak-anak terlalu berkira dalam soal menjaga ibu bapa. Mereka sanggup memberikan wang tetapi tidak sanggup menjaga ibu bapa kerana suami atau isteri tidak suka dengan kehadiran orang tua di rumah. Mereka lupa bahawa ibu bapa yang ada di rumah akan membawa keberkatan dan rezeki kepada kita sebenarnya. Nasib warga emas masih baik jika ada anak-anak yang sanggup sekurang-kurangnya memberi wang dan bagaimana pula dengan anak-anak yang langsung tidak memberi wang kepada ibu bapa mereka? Kata mereka, ibu bapa mereka sudah kaya tetapi sebenarnya apa yang ibu bapa hendakkan bukan ratusan ringgit.

Kata Makcik Azura yang mempunyai wang pencen, jika duit RM50 pun dah cukup menggembirakan kerana itu ingatan anak-anak kepadanya. Wang itu disimpannya untuk anak-anaknya juga bila dia tiada lagi di dunia ini. Kita fikir sejenak, siapalah kita dan bagaimana kita dapat bernafas pada hari ini jika tidak ada ibu bapa yang melahirkan dan membesarkan kita. Kaum Melayu dan kaum India bagaimana pula pandangan mereka? Adakah anak-anak lelaki yang perlu lebih bertanggungjawab atau anak perempuan atau sama sahaja? Pertelagahan antara anak-anak tentang siapa yang perlu menjaga ibu bapa mereka memang wujud dan apabila saya melihat dari perspektif anak-anak pula memang ada yang memberikan penjelasan. Keluhan anak-anak yang menyatakan ibu bapa yang pilih kasih, tak pernah sayangkan mereka dan macam-macam cerita yang berlaku. Namun, pada pendapat saya, yang tua tetap perlu kita hormati walaupun mereka pernah bersalah dan pilih kasih. Ibu bapa tetap perlu kita jaga sehingga akhir hayat mereka. Jenguklah mereka di mana sahaja mereka berada sempena bulan Ramadan dan mohon kemaafan di Syawal nanti kerana itulah keberkatan yang tiada nilainya. Sayangilah ibu bapa kita. Salam 1Hati.

Bahan ini diperoleh daripada :
Akhbar Utusan Malaysia
Isnin, 14 Ogos 2012