JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI06 Januari 2011

ISU PENDIDIKAN : KESILAPAN PADA BUKU TEKS SEKOLAH BOLEH MENJEJASKAN PENCAPAIAN PELAJARIsu kesalahan tatabahasa, kosa kata dan struktur ayat yang dikesan berlaku dalam buku teks Bahasa Inggeris Tahun 1 (2011) seperti dilaporkan kelmarin tidak boleh dipandang ringan dan perlu diambil tindakan segera untuk membetulkannya. Aduan mengenai kesalahan itu dimuatkan dalam sebuah akhbar berbahasa Inggeris selepas orang ramai mengesan kesilapan itu. Selepas disemak secara terperinci, Persatuan Pengajaran Bahasa Inggeris Malaysia (MELTA) turut mengesahkan terdapat kesilapan yang amat ketara pada buku teks berkenaan seperti yang didakwa orang ramai. Kita harus akui masyarakat khususnya ibu bapa kini begitu peka dengan apa yang berlaku membabitkan soal pendidikan anak mereka. Keprihatinan dan kepekaan ibu bapa dalam soal pelajaran membuktikan mereka amat menitikberatkan apa yang berlaku dan dilalui oleh anak mereka di sekolah. Oleh itu, kita tidak boleh mengambil ringan setiap aduan berkaitan soal pelajaran dan menerimanya secara positif termasuk teguran mengenai kesilapan dalam buku teks berkenaan. Kita tidak boleh menganggap perkara itu kecil dan sengaja ditimbulkan atau mencari kesalahan pihak lain termasuk mereka yang cuai dan menjadi punca kesilapan berkenaan. Sebaliknya jika kesalahan itu benar-benar berlaku dengan ketara, kita tidak mempunyai pilihan selain membetulkannya segera supaya murid Tahun Satu yang baru hendak membina kemahiran bahasa Inggerisnya, tidak melakukan kesalahan sama. Apa yang menghairankan kita dan menjadi persoalan ialah bagaimana kesilapan itu boleh berlaku kerana buku teks sekolah sepatutnya bebas sepenuhnya daripada sebarang kesilapan. Setahu kita, proses menyediakan buku teks sekolah disemak secara rapi dan terperinci oleh mereka yang mahir dan profesional. Sebelum dicetak oleh penerbit, manuskrip terlebih dulu harus melalui beberapa kali proses saringan oleh pakar bahasa serta ahli akademik berkaitan. 

Justeru, dalam kes buku Bahasa Inggeris Tahun 1 (2011) ini, apakah proses rutin itu dipatuhi dengan penuh beretika dan bertanggungjawab? Jika ia disaring secara profesional, bagaimana kesilapan itu boleh terlepas pandang dan tidak dapat dikesan sebelum dicetak? Kes sebegini boleh menjejaskan imej Kementerian Pelajaran walaupun proses menerbitkan buku teks itu dilakukan di bahagian tertentu. Kita bersetuju dengan tindakan pantas Timbalan Menteri Pelajaran, Datuk Dr Wee Ka Siong, yang mengarah Bahagian Buku Teks (BBT) bertindak segera meneliti dakwaan itu dan mengambil tindakan susulan mengenainya. Beliau memberi jaminan sebarang keputusan mengenai perkara berkenaan akan dibuat dalam tempoh terdekat bagi memastikan pengajaran dan pembelajaran murid Tahun Satu tidak terjejas dan berjalan lancar. Kita tidak mahu kecuaian segelintir pegawai dalam penerbitan buku berkenaan akan memberi ruang kepada pihak tertentu khususnya pembangkang untuk memperlekeh dan menggembar-gemburkan kelemahan agensi kerajaan. Kecuaian itu juga menyebabkan kerajaan menanggung kos tambahan membuat pembetulan sama ada mencetak semula buku berkenaan atau menampal bahagian yang salah. Kesilapan begini tidak sepatutnya berulang pada masa depan dan semua pihak terbabit dalam penerbitan buku teks sekolah harus menjadikannya sebagai pengajaran agar lebih berhati-hati dalam menjalankan tugas. Adalah penting, apa juga jenis buku diterbitkan dan diedarkan untuk tatapan umum, apatah lagi buku teks sekolah yang menjadi rujukan pelajar mesti bebas sepenuhnya daripada sebarang kesalahan, sama ada dari segi fakta, ejaan, bahasa, kosa kata dan struktur bahasa. Setiap karya mesti diterbitkan dengan penuh teliti dan jaminan dari segi kualitinya supaya menepati piawaian ditetapkan.

Ruangan Minda Pengarang
Berita Harian Online
6 Januari 2010

ISU SOSIAL : MASIH RAMAI LULUSAN UNIVERSITI BERGAJI KECIL


Akhir-akhir ini kita begitu ghairah hendak melonjakkan negara dari kedudukannya sekarang sebagai negara berpendapatan sederhana kepada negara berpendapatan tinggi menjelang 2020. Maka pelbagai usaha dijalankan kerajaan untuk mencapai matlamat ini. 
Dalam pada itu apakah realitinya kalau dilihat daripada keadaan yang wujud sekarang? Benar kerajaan berazam melaksanakan Model Baru Ekonomi (MBE) untuk mengubah nasib golongan berpendapatan rendah, iaitu kurang daripada RM1,500 sebulan yang dikatakan mewakili lebih 46 peratus daripada tenaga kerja negara untuk menerima pendapatan tinggi menjelang 2020. Antara mereka yang berpendapatan rendah ini termasuk juga lulusan universiti. 

Mungkin mereka yang bernasib baik akan mendapat pekerjaan dengan syarikat besar, syarikat berkaitan kerajaan atau dengan kerajaan. Mereka akan menerima ganjaran setimpal dengan kelulusan. Tetapi dengan pendapatan melebihi RM2,000 sebulan pun mereka akan hanya dapat menampung kehidupan seharian dengan membayar sewa bilik, belanja pengangkutan untuk pergi balik bekerja dan belanja makanan. Apa pun tidak juga ada maknanya berpendapatan tinggi tetapi masih tidak mampu memiliki rumah sendiri. Kalau hendak membeli kereta pun terpaksa berhutang hingga tujuh tahun untuk melangsaikannya. 
Untuk menampung keadaan sekarang pinjaman kepada pembeli rumah dilonggarkan dengan tempoh bayaran balik melebihi 30 tahun, iaitu kalau sudah bersara pun rumah masih tergadai dengan bank hinggakan bank sudah pun mengadakan peraturan bayaran balik pinjaman rumah boleh diambil alih oleh anak. 


Inilah keadaan yang dihadapi rakyat. Apa yang perlu ialah menentukan rakyat biasa mampu membeli rumah mereka sendiri tanpa perlu berhutang hingga sudah bersara masih belum dapat melangsaikan piutang dengan bank. 
Maka itu apakah seorang lulusan universiti yang sudah bekerja lima tahun misalnya sudah mampu untuk membeli rumahnya sendiri? Kalau dilihat keadaan sekarang, ini tidak mungkin. Harga rumah berterusan melambung tanpa ada hadnya. Rumah teres di sesetengah tempat pun kini sudah ada yang mencecah jutaan ringgit.  
Kerajaan wajar memastikan rakyat dapat memenuhi tiga keperluan utama dalam kehidupan mereka, iaitu mampu menyara diri sendiri dan anak isteri, mampu memiliki rumah sendiri dan mampu pula berulang alik ke tempat kerja dengan mudah atau pun mampu memiliki kereta sendiri. 

Maknanya kerajaan harus menentukan adanya pelbagai skim menyediakan rumah mampu dibeli pekerja demikian ini. 
Inilah keperluan minimum setiap pekerja. Apakah menjelang 2020 nanti kita akan dapat menjamin bahawa majoriti pekerja kita boleh memenuhi kehendak ini? 
Kalau dilihat keadaan yang wujud sekarang kita sememangnya menghadapi suatu keadaan yang sungguh mencabar untuk mencapai impian ini walaupun dengan adanya pelbagai inisiatif strategik untuk menjayakan MBE yang diumumkan kerajaan hampir setahun lalu. 
Buat masa ini seorang lulusan universiti pun menghadapi pelbagai cabaran mendapatkan pekerjaan hinggakan ada di antara mereka berterusan dieksploitasi oleh banyak majikan syarikat kecil yang mengambil mereka bekerja tanpa diberikan surat pelantikan. 


Syarikat seperti agensi pengiklanan, syarikat pembikinan filem atau syarikat yang menguruskan acara peristiwa banyak mengambil lulusan universiti hanya secara lisan. Mereka tahu bahawa lulusan itu akan menerima saja pekerjaan walaupun secara lisan asalkan dapat menerima gaji yang boleh menyara kehidupan mereka di kota. 
Maka dengan itu pekerja ini tidak akan tersenarai sebagai pekerja dan tidak mempunyai apa-apa pun hak sebagai pekerja. Jadi mereka bekerja mengikut suka hati pemilik syarikat itu tanpa mempunyai caruman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), tidak berhak mendapat perbelanjaan rawatan kiranya jatuh sakit, tidak mempunyai sebarang cuti sakit dan kalau tidak bekerja pada hari-hari sakit gaji bulanan akan dipotong mengikut jumlah hari yang dia tidak datang bekerja. 
Demikian pula waktu bekerja juga panjang hingga ada yang perlu bekerja hingga larut malam jika dikehendaki menyiapkan sesuatu projek yang diterima majikan tanpa diberikan bayaran lebih masa. 

Mereka juga boleh diberhentikan dengan mudah hanya dengan lisan tanpa sebarang alasan munasabah. 
Inilah yang dialami seorang gadis muda lulusan bidang penyiaran dari UiTM baru-baru ini yang dipecat majikan sebuah syarikat pembikinan filem. Walaupun dia telah mewakili syarikatnya naik ke pentas menerima hadiah pada majlis Anugerah Skrin TV3 baru-baru ini tetapi dia sebenarnya tidak mempunyai sebarang bukti bahawa dia adalah pekerja syarikat produksi berkenaan. 
Kisahnya dimuatkan dalam blog ‘Sifu.Net’ yang kebetulan dikendalikan rakan majikan gadis malang itu. Blog itu menyatakan pemilik syarikat itu mewakilkan gadis berkenaan naik ke pentas menerima hadiah kerana majikannya tidak dapat hadir. Gadis itu disuruh mengenakan pakaian yang cantik.  
Ditakdirkan drama syarikat itu menang, lalu gadis berpakaian cantik dan seksi itu pun naik ke pentas untuk menerima trofi seperti juga beberapa penerima lain berpakaian seksi sehingga mereka ditegur Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr Rais Yatim, kerana berpakaian sedemikian. 


Blog itu menambah: “Ternyata pakaian yang dipakainya tidak sesuai untuk menghadiri majlis anugerah berprestij seperti Anugerah Skrin yang disiarkan secara langsung dan turut dihadiri orang kenamaan. 
“Difahamkan, dia dipecat selepas insiden itu kerana majikannya malu mempunyai pekerja sepertinya sebab dia hadir ke majlis itu mewakili syarikat.” 
Gadis ini menjadi mangsa dipecat serta-merta secara lisan tanpa diberi notis atau surat, malah tidak pun dinyatakan sebab dipecat. 
Kiranya soal pokok mengenai hak sah seseorang pekerja pun kita tidak dapat memantau dan menentukan majikan tidak akan mengeksploit mereka bagaimana kita hendak melonjakkan negara ke tahap yang diidamkan itu?  
Apakah Kementerian Sumber Manusia tidak boleh menyiasat wujudnya syarikat yang mengeksploitasi rakyat sedemikian? 

Oleh : Rejal Arbee
Felo Kanan UKM

Utusan Malaysia
6 Januari 2010