JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI07 Februari 2011

ISU SUKAN : POTENSI ATLET SUKAN NEGARA PERLU DITEROKAI


Bidang sukan menjadi kegemaran rakyat di negara kita dan rata-rata terlibat dengan sukan sama ada untuk beriadah mahupun secara profesional. Kini, sukan di negara kita tidak lagi setakat untuk suka-suka dan acara berhibur mengisi masa lapang sahaja kerana pihak kerajaan melalui pelbagai agensinya seperti Kementerian Belia dan Sukan (KBS) dan Majlis Sukan Negara (MSN) telah mula menjadikan sukan sebagai satu kerjaya. Namun, adat dalam sukan ada turun dan naiknya. Kita pernah melahirkan ramai bintang atlet sukan yang menjadi wira negara di pentas antarabangsa. Sungguhpun begitu, keadaan menjadi semakin lesu dan nama negara begitu tenggelam dalam sukan peringkat global. Demi memulihkan semula kedudukan sukan negara ke peringkat tertinggi di pentas dunia, jutaan ringgit telah dibelanjakan semata-mata menjayakan berbagai-bagai projek sukan di negara kita.

Kini, riak-riak sinar kecemerlangan sukan mulai menampakkan diri dengan menjadikan tahun 2010 sebagai tahun pemula kebangkitan sukan negara. Atlet sukan negara sudah lama dimotivasikan dengan tiupan semangat 'Malaysia Boleh', dan kini dikombinasikan pula dengan semangat 1Malaysia, bibit kecemerlangan semakin menyerlah. Jika kita mengimbas kembali sepanjang tahun 2010, pencapaian sukan negara sangat membanggakan dan di luar jangkaan. Sepanjang tahun 2010, lagu Negaraku semakin berkumandang bersama kibaran Jalur Gemilang mengiringi kemenangan para atlet negara di pentas kejohanan antarabangsa. Sukan paling menonjol dan menjadi satu fenomena baru dalam negara ialah kejayaan pasukan bola sepak negara menjuarai Piala Suzuki AFF. Ini satu petanda bahawa perancangan dan pelan tindakan yang dilaksanakan oleh pelbagai pihak seperti FAM, MSN, KBS dan Majlis Sukan Sekolah-sekolah Malaysia (MSSM) mula menampakkan impak positif.

Namun, kita tidak boleh terlalu khayal dengan beberapa kejayaan dalam sukan-sukan tertentu seperti bola sepak. Ini kerana dari segi pencapaian keseluruhan, sukan negara masih perlu dipertingkatkan agar negara mampu menjadi sebuah negara sukan yang disegani di peringkat antarabangsa, khususnya Sukan Olimpik. Pihak tertentu seperti MSN sewajarnya turut menekankan kepada beberapa sukan yang dikatakan mengalami graf menurun atau dalam keadaan serupa tak naik-naik. Misalnya sukan sepaktakraw. Sukan ini begitu klasik buat negara kerana turut menjadi permainan rakyat, namun apa yang berlaku kita masih duduk di belakang Thailand. Suatu pembetulan dan pembaikan yang pragmatik baik dari segi pengurusan persatuan induk mahupun dari aspek kejurulatihan perlu segera dilaksanakan. Sebenarnya kemunculan atlet atau pemain muda berbakat besar yang sedang mewakili negara dalam pelbagai jenis sukan hasil gilapan sejak di bangku sekolah lagi.

Sekolah menjadi tempat untuk mencungkil bakat mereka dan diberikan pendedahan serta pengalaman awal sebagai seorang atlet atau pemain. Justeru, pihak Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) melalui MSSM mestilah memainkan peranan secara lebih aktif dan berdaya dinamik dalam usaha mencari bakat-bakat baru untuk negara pada masa depan. Demikian juga Majlis Sukan Universiti Malaysia (Masum) yang juga ada peranannya dalam mengetengahkan atlet berkualiti buat negara. Dengan gabungan usaha kedua-dua badan, satu di peringkat sekolah dan satu lagi untuk para mahasiswa di institusi pengajian tinggi (IPT), maka negara pasti tidak akan ketandusan bakat-bakat baru untuk sukan negara. Selain itu, KPM juga wajar lebih bersedia dari sekarang melengkapkan sekolah-sekolah dengan prasarana sukan yang baik. Ini kerana pada masa sekarang, sekolah-sekolah tertentu sahaja yang mempunyai kemudahan sukan yang lengkap, sedangkan banyak sekolah di kawasan luar bandar khasnya masih daif.

Kita tahu bukan mudah untuk memperuntukkan kewangan bagi menyediakan kemudahan sukan serba lengkap dan canggih untuk semua sekolah kerana bilangan sekolah yang terlalu banyak. Tetapi KPM boleh membuat sekolah-sekolah pusat sukan di setiap daerah kerana dengan kaedah ini, lebih banyak ruang dan peluang dapat disediakan kepada para pelajar untuk bergiat cergas dalam sukan. Walaupun kini KPM sudah mengadakan sekolah sukan di peringkat negara seperti Sekolah Sukan Bukit Jalil dan Sekolah Sukan Bandar Penawar Johor, tetapi setakat hanya dua buah sekolah sukan, ia dirasakan belum mencukupi untuk kita menggilap dan membangun potensi bakat-bakat muda sukan negara. Jadi, negara melalui KPM mungkin dengan kerjasama kerajaan-kerajaan negeri boleh mengadakan sekolah sukan di setiap negeri. Malah KPM juga wajar menjalin kerjasama erat dengan pihak swasta dalam usaha mewujudkan sekolah-sekolah sukan yang baru. Misalnya dengan syarikat-syarikat GLC seperti Petronas, Maybank, dan sebagainya. 

Dengan kaedah seperti ini, KPM boleh memanfaatkan dana peruntukan kos untuk pembinaan dan mungkin juga secara program anak angkat. Kita berharap sukan negara pada tahun 2011 dan pada masa akan datang lebih cemerlang dan mampu menjadi sebuah negara sehebat negara yang lain.

OLEH :
Mohd. Rizal Azman Rifin
Pensyarah Jabatan Kejuruteraan Mekanikal
Politeknik Mukah Sarawak.

SUMBER
UTUSAN MALAYSIA
07 FEBRUARI 2011

ISU SOSIAL : UBAH KAEDAH DIDIK ANAK-ANAK, ELAK LARI DARI RUMAH


Jumlah kanak-kanak dan remaja yang hilang dari rumah dan gagal ditemui sejak dua tahun lalu sebanyak 1,383 orang seperti yang dilaporkan akhbar ini semalam adalah satu jumlah yang agak besar. Ini bermakna purata empat orang hilang setiap hari dan seperti yang dilaporkan, antara faktor kehilangan itu adalah disebabkan kecuaian ibu bapa, selain mengikut teman dan kemiskinan. Dalam hal ini, kita tidaklah mahu menyalahkan ibu bapa seratus peratus kerana dilaporkan 85 peratus mereka yang hilang itu sudah mampu berfikir walaupun tidak cukup matang tentang perkara baik dan perkara buruk. Majoriti mereka berusia antara 14 hingga 17 tahun dan usia itu sememangnya satu peringkat usia remaja yang sukar dikawal oleh ibu bapa. Namun, dengan bimbingan dan perhatian yang betul daripada ibu bapa, kita percaya remaja terbabit tidak akan mengambil jalan mudah untuk keluar dari rumah. Mungkin sudah tiba masanya, ibu bapa dan penjaga menukar kaedah atau pendekatan yang digunakan untuk mendidik anak-anak.

Membesarkan anak-anak sekarang tidak sama seperti 10 atau 20 tahun lalu. Anak-anak sekarang begitu terdedah dengan budaya seronok melayan laman sosial seperti Facebook atau Twitter. Jika di rumah tidak ada kemudahan Internet, mereka boleh singgah di mana-mana kafe siber untuk tujuan tersebut. Lebih daripada itu, telefon bimbit pintar yang ada 'segalanya' turut menjerumuskan anak remaja ke satu alam lain yang memerlukan mereka keluar dari rumah. Justeru, ibu bapa bukan sahaja perlu rajin memantau pergerakan atau aktiviti harian anak-anak, malah apa yang mudah dicapai oleh hujung jari anak-anak juga wajar diberi perhatian yang sama. Tidak ada salahnya, sesekali ibu bapa 'menceroboh' laman sosial anak-anak. Dari situ, banyak maklumat tentang diri anak-anak yang mungkin selama ini dirahsiakan daripada ibu bapa boleh diterokai dan difahami. Ada ibu bapa langsung tidak membenarkan anak-anak membuka akaun laman sosial berkenaan, dan ada juga yang menggunakan pendekatan memeriksa setiap hari aktiviti laman sosial anak-anak.

Apa saja cara yang dirasakan perlu dilakukan demi kebaikan anak-anak, maka ibu bapa perlu bertindak sedemikian. Bagi anak-anak yang lari kerana masalah keluarga dan kemiskinan, maka di sini pihak yang perlu memainkan peranan utama adalah kementerian dan jabatan berkaitan. Kerjasama para pegawai dari agensi-agensi terbabit amat diperlukan untuk menyelamatkan anak-anak yang runsing berada di rumah. Kita juga tahu bahawa ada anak remaja dari keluarga miskin terdorong melarikan diri kerana mahu mengejar sesuatu yang dijanjikan mewah buat hidup mereka. Ini juga satu penyakit yang memerlukan tindakan bersepadu pelbagai pihak. Sudahlah ibu bapa miskin, anak pula lari dari rumah. Tidakkah ini akan menambah beban ibu bapa yang terlibat? Sebagai masyarakat yang prihatin, kita juga mempunyai tanggungjawab untuk melaporkan kepada pihak berkuasa tentang apa-apa perkara yang dilihat mencurigakan berlaku dalam sesebuah keluarga. Tidak ada salahnya, sesekali bersikap 'menjaga tepi kain orang'. Ambil tahu hal sekeliling dan hulurkan bantuan apa yang termampu untuk menolong mereka yang memerlukan.

SUMBER :
UTUSAN MALAYSIA
7 FEBRUARI 2011