JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI06 Mac 2011

ISU SOSIAL : NASIB ANAK-ANAK JALANAN


Bayangkan  keadaan ini. Seorang anak kecil yang memerlukan perhatian dan kasih sayang ibu dan ayah tiba-tiba hilang daripada pandangan. Bukan kerana kehilangan itu disebabkan oleh kematian, sebaliknya, dilarikan pihak yang tidak bertanggungjawab. Bayangkan pula keadaan ibu dan ayah yang seharusnya membelai, mendidik dan membesarkan mereka dengan penuh kasih dan sayang. Semestinya kes kanak-kanak diculik dan dijadikan hamba selain perdagangan organ mangsa yang tidak berdosa mencetus kebimbangan yang bukan kecil di kalangan ibu bapa di negara ini. Berdasarkan rekod polis, pada 2009 sahaja, rekod penculikan yang dicatatkan sebanyak 77 kes. Sementara laporan kepada Suruhanjaya Perlindungan Anak Nasional pula mencatatkan rekod 67 kes pada 2009 dan 110 kes pada 2010. Pada tahun ini pula, masih lagi berlaku isu penculikan kanak-kanak.

Kes penjualan organ kembali rancak diperkatakan selepas tertangkapnya suspek bernama Sartono yang berusia 33 tahun awal Januari lalu. Entah apa masalah yang dihadapi lelaki itu, dia berjaya memperdaya seramai 96 kanak-kanak dan remaja lelaki untuk mengikutnya dan hilang tanpa sebarang khabar berita. Kesemua 96 mangsa itu diliwat serta dijual kepada mana-mana lelaki yang gemarkan seks sejenis. Daripada jumlah itu juga, hanya seorang yang berjaya menyelamatkan dirinya dan membuat laporan polis yang kemudiannya menyebabkan pihak berkuasa dapat menjejaki Sartono. Bertitik tolak daripada kes Sartono, polis berjaya mengenal pasti kes-kes penculikan lain. Sartono yang sudah berkahwin dan mempunyai empat orang anak sama sekali tidak pernah menyesali tabiat buruknya itu biarpun dia sudah merampas kebahagiaan 96 mangsa yang tidak berdosa.

"Rasanya amat perit sekali. Jangan sampai ada ibu bapa lain merasakan penderitaan yang kami lalui," itulah luahan Suryani, ibu kepada Jefri Ardiansyah yang berusia sembilan tahun diculik lalu dibunuh oleh satu komplot pakatan penculikan pada tahun lepas. Biar hakikatnya Suryani menerima berita sedih kematian anaknya, namun, jauh di sudut hati ibu berusia 36 tahun masih mengharap Jefri akan kembali kepadanya satu hari nanti. Harapan yang sama turut diluahkan Adah, 40, yang kehilangan anaknya, Eviliani di sekitar Grogol, Jakarta Barat sekitar Jun 2007. Sehingga sekarang tidak pernah walau sehari Adah tidak berusaha menjejaki anaknya itu. Biar memiliki 10 anak yang lain, namun harapan yang bersarang di fikirannya ah Eviliani akan segera pulang ke pangkuan keluarga. "Saya sangat yakin Eviliani disuruh mengemis di jalanan. Tapi di mana? Saya tidak tahu," ujar wanita itu penuh sayu.

Kepada ibu bapa yang kehilangan anak, perkara itu bukan satu hal yang remeh dan boleh dilupakan dalam tempoh semalaman. Kesedihan dan tekanan yang dihadapi apabila anak yang ditatang dengan penuh kasih sayang hilang dari pandangan mampu membuat mereka separuh gila. Namun bagi pihak berkuasa khususnya polis, laporan penculikan anak kepada mereka merupakan satu hal biasa kerana hampir setiap hari laporan yang sama diterima. Bagaimanapun, persoalan yang sering didebatkan di dada-dada akhbar dan pakar-pakar psikologi adalah sebelum isu penculikan diberikan perhatian yang teliti, tumpuan pertama yang perlu difokuskan ialah mencari penyelesaian terhadap eksploitasi kanak-kanak Indonesia di jalanan. Senario yang sering dilihat di kota besar seperti Jakarta misalnya adalah kanak-kanak sejak kecil sudah didedahkan kepada alam yang kurang sihat. Demi meneruskan kehidupan, anak-anak kecil sudah mula mengemis, menjual makanan, alat permainan, akhbar bahkan bermain muzik di jalan-jalan raya semata-mata untuk mencari sesuap nasi.

Kepada yang pernah berkunjung ke Jakarta pastinya sering melihat bagaimana mudahnya menemui anak-anak yang seharusnya berada di sekolah menimba ilmu sebaliknya berkeliaran di jalanan. Di stesen-stesen bas atau keretapi, adalah menjadi kebiasaan untuk melihat wajah kanak-kanak yang berusia antara enam hingga 10 tahun yang berkaki ayam, tidur di kaki-kali lima, berpakaian selekeh dan mengemis makanan daripada orang ramai. Kasihan benar dengan anak-anak ini. Entah apa yang akan terjadi pada masa depan mereka kelak. Mahu menyalahkan ibu dan ayah barangkali tidak adil juga kerana mereka juga ibarat kais pagi makan pagi, kais petang makan petang. "Seharusnya pihak polis mengurangi eksploitasi kanak-kanak di jalanan terlebih dahulu. Seandainya usaha itu dapat dikurangkan, sudah tentu kes penculikan kanak-kanak juga akan dapat ditangani," kata pakar psikologi Tika Bisono.

Selain itu anggota masyarakat juga disifatkan Tika, perlu memainkan peranan membantu kerajaan menangani isu yang sama. Pada masa yang sama, polis pula merumuskan peningkatan kes penculikan kanak-kanak disebabkan oleh kurangnya pengawasan oleh ibu bapa. Penculik lazimnya sudah mahir modus operandi yang akan digunakan ketika menyedari ada mangsa potensi di depan mata. "Banyak kes penculikan kanak-kanak terjadi ketika si anak tidak bersama ibu dan bapa mereka. Si anak pergi dan pulang dari sekolah dijemput orang lain atau diculik ketika bermain. Kerana itu, ibu dan ayah harus memberi perhatian dan mengawasi anak-anak mereka," Ketua Jabatan Perhubungan Awa Polis Daerah Metro Jaya, Baharudin Jafar. Melihat apa yang jelas di depan mata. Membaca laporan akhbar dan menonton berita di televisyen sudah cukup untuk membuatkan sesiapa saja yang akan mudah menginsafi setiap kelemahan yang ada pada orang lain. Pada masa yang sama, kita juga seharusnya belajar untuk menghargai kelebihan dan keistimewaan yang ada pada diri.

MINGGUAN MALAYSIA
6 MAC 2011

PESANAN DARIPADA TUN DR MAHATHIR : ORANG MELAYU HARUS BERDIKARI


“Buanglah tongkat dan cuba berjalan dengan kaki sendiri,” kata mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad mengingatkan orang Melayu supaya jangan terlalu bergantung kepada bantuan kerajaan kerana ia tidak akan kekal selama-lamanya. Dr Mahathir berkata orang Melayu masih memerlukan bantuan kerajaan kerana matlamat Dasar Ekonomi Baru (DEB) belum tercapai tetapi pada masa sama, dia mengingatkan kaum itu supaya jangan berharap bantuan itu kekal selama-lamanya. “Kita perlukan masa lagi bagi mencapai matlamat DEB, tetapi jangan fikir sampai bila-bila pun kita akan dapat pertolongan. Jangan percaya sangat kepada pengekalan bantuan yang kita terima daripada kerajaan. “Kita kena ingat bila tiada lagi DEB atau kerajaan yang dipilih rakyat nanti tidak lagi bersimpati dengan kita, kita mesti boleh meneruskan kehidupan dan kekal dalam perniagaan. 

“Jika kita sentiasa berjalan menggunakan tongkat (bantuan kerajaan) yang diberi, sampai bila pun kaki kita tidak kuat,” katanya ketika berucap pada majlis makan malam amal Persatuan Kontraktor Melayu Malaysia (PKMM) Kedah di sini, malam kelmarin. Dr Mahathir berkata beliau mahu orang Melayu, terutama yang terbabit dalam bidang perniagaan, kontraktor atau industri, agar meningkatkan keupayaan supaya dapat bersaing dengan kaum lain jika ditakdirkan kerajaan terpaksa menghentikan bantuan kepada mereka satu hari nanti.

ISU EKONOMI : INFLASI GLOBAL MELANDA DUNIA

Oleh Zin Mahmud
Mingguan Malaysia, 6 Mac 2011


Harga lebih tinggi untuk minyak, logam dan komoditi lain di seluruh dunia memaksa syarikat-syarikat pembuatan menyerap kos untuk membolehkan pelanggan terus membeli barangan mereka, kata berita Reuters dan Bloomberg. Ini kerana jika dipindahkan kenaikan kos itu kepada pelanggan, maka mungkin mereka akan kehilangan pasaran. Keadaan ini memberi kesan kepada keuntungan mereka. Tetapi berapa lamakah mereka boleh bertahan? Jika harga terus meningkat terutamanya minyak, akhirnya mereka akan memindahkan kos kepada pelanggan dan akhirnya kesannya akan sampai kepada pengguna. Maka berlakulah inflasi di peringkat global. Sepanjang minggu lalu, harga minyak dunia terus naik, dengan memberi kesan kepada kebanyakan negara termasuk Malaysia. Kenaikan ini dikaitkan dengan gelombang kebangkitan di Asia Barat dan Afrika Utara. Jika Revolusi Arab ini berterusan, lebih-lebih lagi di Libya suasananya tidak kelihatan reda, maka harga minyak akan terus naik.

Tetapi keadaan akan lebih teruk lagi jika kekacauan itu merebak ke Arab Saudi. Kesan politiknya amat besar kepada dunia. Tetapi dari segi harga minyak, ia menjadi bencana pada dunia. Jika melihat tindakan Amerika Syarikat menghadapi Revolusi Arab ini, dapat disaksikan bagaimana mereka yang sejak berlakunya kebangkitan di Tunisia dan Mesir telah gagal meletakkan hala tuju ke mana krisis itu, kini cuba membimbingnya ke arah apa yang dikehendakinya. Pertama, ia menyokong perubahan di negara-negara yang bukan sekutunya seperti Libya dan Syria kerana kebangkitan Arab ini memberi peluang kepada AS untuk memperoleh negara-negara sekutu baru, atas nama demokrasi. Tetapi Libya yang kaya minyak mesti distabilkan supaya pengeluarannya minyaknya tidak terjejas. Namun bagi negara-negara yang sememangnya sekutu AS, dan bersifat strategik seperti Bahrain, maka mereka menyebelahi kerajaannya walaupun ditolak rakyat.

Ini kerana majoriti rakyat Bahrain adalah Syiah yang kebangkitannya mungkin boleh menguntungkan Iran, dan selanjutnya merebak ke Arab Saudi, terutamanya di kalangan rakyatnya yang bermazhab Syiah, dan tinggal di wilayah banyak minyak pula. Keadaan inilah yang mahu dipertahankan oleh AS.. Bagaimanapun AS tidak dapat menahan apa yang berlaku di Mesir dan Tunisia yang Washington menerima dengan harapan ia tidak menjejaskan keadaan Israel. Itu suasana geopolitik yang tidak menentu. Apa akan berlaku, sama ada kehendak rakyat Arab atau Washington tetapi dalam tahun ini, harganya minyak besar kemungkinannya tetap naik. Dunia kelihatan sedang berada di persimpangan dalam hal tenaga minyak. Mungkin akhirnya ia stabil juga. Tetapi harganya tetap akan naik hinggalah ia akhirnya habis dan sumber tenaga dunia digantikan dengan kaedah lain. Apabila harga minyak naik, tentulah berlaku kenaikan pada semua barangan secara keseluruhannya.

Dalam pada itu, sebab sudah ratusan taghun manusia membakar minyak dan manambah karbon ke udara, maka iklim juga berubah menjadi semakin panas. Macam-macam perbahasan mengenai pemanasan global dan perubahan iklim. Ada pihak yang menyatakan ia adalah hasil daripada pelepasan karbon oleh manusia. Ada pula berkata, ia merupakan proses semula jadi yang kurang kaitan dengan pelepasan karbon. Tetapi pemanasan global dan perubahan iklim adalah suatu hakikat. Akibatnya juga telah dijangkakan. Selain daripada berlaku bencana alam di sana-sini, pengeluaran makanan dan komoditi berasaskan tumbuhan juga terjejas. kekurangan akan berlaku, maka tentunya harga makanan dan komoditi sedang dan akan terus naik. Akhirnya pengguna akan merasakan kesannya. Yang susah akan bertambah susah. yang sederhana senang akan menjadi susah. Yang amat senang menjadi kurang senang.

Menurut Reuters dan Bloomberg, harga makanan telah mencapai rekod tertinggi apabila kebanmgkitan di dunia Arab itu memecutrkan harga minyak melepasi AS$100 setong, buat pertama kali sejak kemelestan global bermula pada tahun 2008. Pada waktu yang sama inflasi Eropah meningkat ke 2.4 peratus, menurut pejabat perangkaan Kesatuan Eropah. Ia merupakan kenaikan paling laju dalam masa lebih dua tahun ini. Menurut Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) pula, pemuliohan global menghadapi risiko jika harga minyal terus naik ke AS$110 atau AS$120 setong dan berada di situ pada waktu lama. Apa yang berlaku sekatrang ialah dunia yang sedang berada dalam keadaan tidak tenteram. Kebangkitan rakyat Arab yang dikaitkan dengan kenaikan harga minyak ditambah pula dengan kenaikan harga makanan dan komoditi akibat perubahan iklim dan pemanasan global sebenarnya berlaku ketika kemelesetan ekonomi di Amerika dan Eropah yang belum selesai.

Sememangnya benua Asia tidak terjejas dengan kemelesetan di Barat kerana institusi perbankan rantau ini telah diperkukuhkan ekoran krisis kewangan akhir tahun 1990-an, tetapi ia bukannya kebal daripada apa yang berlaku di Barat. Jika kemelesetan di Amerika dan Eropah itu berlanjutan, dan menjadi bertambah lama kerana ketidakstabilan di Asia Barat dan Afrika Utara, maka kesannya akan sampai juga ke Asia, dan juga seluruh dunia. Kemelesetan yang berpanjangan tentu menjejaskan keperluan barangan pengguna kerana masing-masing akan berjimat cermat. Maka apabila import dikurangkan, maka negara pengeksport di Asia juga akan terjejas. Negara-negara besar seperti China dan India akan menggunakan pasaran domestiknya untuk terus tumbuh. Begitu juga negara-negara lain seperti Indonesia dan Malaysia sendiri. negara yang banyak bergantung pada perdagangan dan eksport ke pasaran Barat akan lebih terdedah.

Ekonomi

Namun begitu manusia akan sentiasa mencari jalan supaya keadaan ekonomi dunia menjadi stabil dan ibnflasi global dapat ditangani dengan tidak terlalu menjejaskan kehidupan kebanyakan orang di dunia. Tetapi ketika melihat kemesetan ekonomi di Barat sejak tahun 2008, banyak perbahasan mula tertumpu kembali kepada sistem ekonomi dunia. Gagasan kapitalisme global dan globalisasi ekonomi mendapat perhatian dan kritikan besar. Sememangnya diperhatikan bahawa krisis kewangan Barat yang berlaku sekarang mempunyai asas kepada ketamakan, pelanggaran amanah dan kelemahan bank pusat. Tetapi tidakkah ketamakan dan usaha mencari jalan bagi mengaut keuntungan tanpa mengira nilai etika, asalkan ia dibenarkan undang-undang adalah amalan sistem ekonomi kapitalis? Dalam sistem ini, ia mengutamakan modal dengan mewujudkan pasaran bebas dan terbuka.

Sesiapa boleh berniaga dan berhutang. Sifat tamak itu dilihat sebagai pemacu kepada kemakmuran dunia. Tetapi tidakkah apa yang berlaku di Barat itu adalah seperti skim cepat kaya yang sah dari segi undang-undang? Apa yang jelas ialah sistem ini berasaskan kepada guna dulu bayar kemudian. Maknanya membeli sesuatu dengan wang yang belum dimiliki. Kalau dibuat secara berhemah, maka keadaan adalah terselamat. Maka soalnya berhe mah itu macama mana? Maka akhirnya pada tahun 2008 dan 2009, tercetus krisis subprima di AS yang merebak hingga ke Eropah. Orang yang tidak mampu menjelaskan hutang dibenarkan berhutang, maka akhirnya padahlah yang datang. Maka mengapakah orang yang tidak mampu tetap mahu membeli sesuatu barangan dengan wang yang belum ia miliki? Barangan itu pula besar-besar, khususnya hartanah. tetapi apabila membeli sesuatu yang dianggap mewah, maka tentulah cara hidup keseluruhannya juga adalah secara mewah.

Mereka tentu mahu membeli kereta yang lebih elok dan barang-barang elektronik yang pelbagai, daripada televisyen hinggalah kepada komputer. Barang-barang pengguna alaf baru ini merupakan realiti hidup makmur zaman ini. Ia merupakan hasil sistem pasaran yang bersasaskan revolusi industri dahulu dan revolusi teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) pada zaman ini. Semuanya berkaitan. Maka dengan penduduk terus bertambah, dengan kebanyakannya juga mahu hidup senang dan bermewah seperti yang dinikmati oleh negara-negara maju, seperti di Amerika Utara, Eropah Barat dan juga Jepun, Australia, New Zealand, Israel dan Singapura, maka sudah tentu barangan untuk menghasilkan produk pengguna juga menaikkan harga logam. Justeru apabila dilihat bagaimana kenaikan harga logam, minyak dan komoditi yang berpunca daripada kebangkitan rakyat Arab, perubahan iklim dan amalan kepenggunaan dalam sistem ekonomi kapitalis, maka inflasi global tidak dapat dielakkan.

Orang kata menyebut perkataan kapitalis tidak manis. Ini kerana ia merujuk kepada modal dan pemodal yang dalam sistem ini telah menyumbang kepada kemakmuran dunia. Oleh itu dikatakan sebutlah dengan istilah pasaran bebas. Tetapi apa sebenarnya pasaran? Ia adalah modal dan pengguna yang banyak kali otaknya terpengaruh dengan iklan-iklan yang dirancang begitu teliti untuk menguasai keinginannya. Sememangnya sistem berasaskan modal telah mengalahkan sistem berasaskan sosial sejak 20 tahun lalu. Mesir, Libya, Tunisia, Syria, Sudan dan Yaman adalah negara-negara yang mewarisi suatu sistem berasaskan sosial tetapi ternyata gagal kerana diculik untuk berkhidmat kepada sistem modal antarabangsa. Tetapi kebangkitan rakyat Arab sekarang adalah antara lain akibat sistem modal antarabangsa yang meminggirkan mereka. Kemakmuran berpunca minyak Arab tidak sampai ke orang kebanyakan di tebing Sungai Nil. Sebaliknya ia memberi kemakmuran kepada penduduk negara-negara maju. Lapan peratus penduduk dunia berkorban supaya 20 peratus penduduk dunia di negara maju dapat hidup makmur dan mewah.