JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI02 Ogos 2011

ISU POLITIK : PERMAINAN POLITIK NEUROTIK

TAN SRI DR. NORDIN KARDI
Penyandang Kursi Za'ba,
Universiti Pendidikan Sultan Idris.


Negara  Malaysia memang tidak terkecuali telah menjadi anggota masyarakat global. Malaysia sudah merangkaikan dirinya dengan segenap pelosok dunia dan boleh berkomunikasi dengan manusia dari mana juga pelosok dengan pantas. Teknologi komunikasi dan pengangkutan moden telah memungkinkan rangkaian pantas terjadi. Rangkaian itu membawa bersamanya rahmat dan bencana. Pengembaraan warga Malaysia secara maya atau secara realiti (fizikal) membolehkan mereka melihat, mendengar dan merasai pelbagai penglihatan, pendengaran dan cita rasa baru dalam kehidupan mereka. Rahmat ia kepada Malaysia jika yang baru itu membawa kesejahteraan dan kasih sayang sesama warga tetapi ia bertukar menjadi bencana jika yang baru itu menimbulkan rasa kritikan diri yang melampau sehingga sampai ke tahap neurotik yang mengacau. Masyarakat neurotik akan lahir jika ahli-ahlinya kehilangan keyakinan diri untuk menghadapi cabaran luaran lalu memindahkan fokus ke dalam dengan mencungkil dan mengeksploitasi setiap perkara yang diterima oleh logik biasa sebagai kekurangan atau kelemahan.

Padahal pemindahan fokus itu adalah merupakan suatu pelarian atau penolakan terhadap ketakutannya menghadapi cabaran di luar. Walaupun pada mulanya pelaku itu menyedari sepenuhnya akan perbuatan pelarian bagi melindungi ketakutannya itu namun lambat laun apabila dia sudah terbiasa dengan cara itu, dia akan mula merasainya sebagai suatu realiti sebenar. Kesudahannya cara itu akan menjadi sebahagian daripada personaliti individu atau sekumpulan ahli dalam masyarakat itu. Tidak mengapalah jika masalah pelarian hanya berlaku sebagai kesan sampingan kepada proses globalisasi dan melibatkan sekumpulan orang yang perlu diurus oleh perkhidmatan-perkhidmatan tertentu di dalam masyarakat. Tetapi, jika ia juga menjadi sebahagian daripada personaliti orang yang mempunyai pengaruh kepada masyarakat itu, seperti pemimpin perniagaan, pemimpin agama, pemimpin masyarakat sivil dan pemimpin politik, maka warga Malaysia mempunyai alasan kuat untuk merasa bimbang akan masa depan negara. Masyarakat yang mewakili kumpulan majoriti yang lebih besar dalam masyarakat hendaklah tidak lagi kekal berkecuali tetapi mesti bangun serentak memperbetulkan keadaan.

Warga besar negara Malaysia hendaklah tidak membiarkan negara dicorak, dipandu dan apalagi dipimpin oleh sekumpulan minoriti yang neurotik. Membenarkan Malaysia dicorakkan oleh mereka yang sangat 'self-critical' terhadap negaranya sendiri akan menjadikan perspektif katak di bawah tempurung. Mereka akan menjadikan budaya elusi mendapat tempat penting. Mereka tidak mendapat kepuasan daripada kejadian-kejadian dalam alam realiti kerana takut dengannya. Mereka tidak berminat dengan kaedah saintifik dalam mencari kebenaran, mereka tidak berminat dengan data-data kemajuan betapa terang pun data itu dibentangkan, dan mereka akan membutakan mata terhadap apa jua kebaikan yang dilihat dengan mata kepala. Kepada mereka kebenaran memang bukan realiti tetapi hanya suatu permainan emosi. Saat kebenaran atau 'moment of truth' kepada mereka ialah apabila dunia emosi mereka mengesahkannya. Siapakah mereka? Jejaki denai kehidupan pemimpin-pemimpin seperti ini baik yang muda mahu pun yang telah tua, yang sudah lama memimpin atau yang baru muncul, pasti akan menemui sejarah kegagalan hidup yang cuba ditutup dalam bentuk pelarian atau penafian (escapism atau denial).

Mungkin ada di kalangan mereka yang cemerlang dalam akademik tetapi gagal dalam alam yang lain, mungkin mereka gagal dalam kerjaya, mungkin mereka gagal dalam kehidupan keluarga, mungkin mereka gagal dalam perlumbaan tertentu dengan rakan sebaya, mungkin mereka pernah merasa kepahitan ditolak dalam alam percintaan dan macam-macam kemungkinan yang akan ditemui. Oleh sebab orang seperti itu mempunyai kelebihan tertentu dia pandai menyembunyikan kekecewaannya dengan memilih medium yang kelihatan mulia seperti menjadi jaguh perjuangan tertentu dalam masyarakatnya. Dengan cara begitu, malang baginya kerana kesakitan psikologi itu tidak pernah dirawat secara yang sewajarnya, sebaliknya dia merawat dirinya dalam alam ilusi. Masyarakat lambat mengesan untuk memberi bantuan kepadanya dan dengan senang hati pula menerima orang sedemikian pada sifat luaran yang dipamerkan. Jika mereka yang digambarkan itu pula adalah pemimpin politik mereka akan memindahkan kritik diri melampau itu kepada orang lain yang paling dekat dengannya kerana dengan cara itu dia mendapat kepuasan ilusi yang paling cepat.

Tidak hairan orang seperti ini akan hanya mempunyai keberanian menyakiti komrad politik dalam negaranya sendiri tetapi akan menikus dalam arena antarabangsa yang lebih ganas. Di pentas antarabangsa dia akan sanggup menjadi abdi suruhan imperialis untuk kelihatan penting kerana orang neurotik sememangnya sentiasa dahagakan pengiktirafan. Dia akan selalu mengharapkan tepukan di belakang oleh orang luar itu dan mendapat kepuasan ilusi apabila disahkan 'brother, you are doing fine'. Dia akan sanggup bertungkus-lumus seumur hidupnya hanya untuk mendapat pengesahan itu. Itulah 'self-healing' kepada sejarah luka yang cuba diubatinya sendiri. Demikian panjang lebar usaha saya mencari jawapan kepada persoalan mengapa di Malaysia kelihatan seperti muncul gerakan politik yang sentiasa mencari kesalahan dari sekecil-kecil perkara. Kepada kumpulan ini seperti mereka tidak pernah menerima walau sesudu pun kebaikan daripada pemerintah mereka. Setiap perkara disoal di dalam pelbagai media. Apa sahaja yang dikeluarkan oleh pihak pemerintah semuanya salah.

Mereka tidak mahu langsung menghalakan muncung senapang mereka kepada pelbagai cabaran realiti di dunia yang lebih besar seperti kuasa NGO dunia yang diperalatkan oleh imperialis yang tidak kelihatan, rejim kewangan yang dipaksakan dengan sokongan senjata dan ketenteraan, revolusi yang diorkestrakan, penajaan pemimpin dan organisasi haram dan banyak lagi yang semuanya akan sampai ke pintu rumah setiap warga jika tidak ada benteng yang kuat untuk memeranginya. Semasa pemimpin negara bertungkus-lumus mencari jalan menghadapi pelbagai cabaran itu kumpulan ini berperangai seperti penyakit gigi yang mengganggu tumpuan. Gangguan itu bukan calang-calang kerana denyutan sakit itu memporak-perandakan otak daripada dapat berfungsi dengan waras. Dia benar-benar penyakit yang sangat mengganggu. Hasil kerja pemimpin tidak akan sempurna seperti yang dikehendaki selagi penyakit ada di situ. Adakah pemimpin akan membelai penyakit itu dengan menggosok-gosok pipinya setiap kali giginya berdenyut? 


Atau, dia bingkas bangun dan dengan berani berhenti sebentar daripada kerjanya lalu menemui doktor gigi untuk mencabut atau membedah punca sakit itu sekali dan selama-lamanya. Dibiarkan sakit itu begitu akan menyebabkan pemimpin kehilangan perspektif gambar besar misi negara. Sambil menunggu untuk menyaksikan perlawanan penting bola sepak Malaysia menentang Singapura, saya terfikir bolehkah pasukan Malaysia menang jika pemain-pemain asyik menegur kapten dengan teguran seperti ' hei Kapt, seluar engkau terlondeh atau stoking engkau tinggi sebelah' dari wisel pemula perlawanan ditiup sehingga wisel penamat dibunyikan. Adakah slogan 'Malaysia Boleh!' akan terus berkumandang?

SUMBER
UTUSAN MALAYSIA
2 OGOS 2011

ISU SUKAN : PEMBANGUNAN BOLA SEPAK DI MALAYSIA : PERJALANAN YANG MASIH JAUH

Oleh MUHAMMAD AFIFI ABDUL RAZAK
Pensyarah Sains Politik,
Jabatan Hal Ehwal Antarabangsa,
Sekolah Pengajian Antarabangsa,
Kolej Undang-undang, Kerajaan dan Pengajian Antarabangsa,
Universiti Utara Malaysia.


Malaysia  tewas kepada Singapura dengan kiraan agregat enam gol berbalas empat. Inilah keputusan terakhir perlawanan bola sepak pra-Piala Dunia baru-baru ini. Pelbagai komen dibuat mengenai perlawanan itu, antaranya, pemain Singapura yang sengaja 'mencederakan diri sendiri' sepanjang perlawanan berlangsung. Walau apapun, Singapura sebagai pasukan yang bertandang ke Malaysia datang dengan penuh kelebihan berbekalkan dua gol lebih ke Stadium Nasional Bukit Jalil. Pasukan Malaysia yang dikenali sebagai 'Harimau Malaya' juga tidak kurang hebatnya. Mereka menghasilkan tiga gol dalam perlawanan peringkat pertama di Singapura tempoh hari. Pun begitu, semua ini masih tidak cukup menyelamatkan Malaysia dari terkeluar daripada persaingan menuju ke peringkat seterusnya dalam siri kelayakan pra-Piala Dunia. Jelas sekali, walau apa pun komen yang diberikan sepanjang perlawanan antara Malaysia dan Singapura ini, hari ini kita mesti menerima hakikat bahawa dalam konteks pembangunan bola sepak di Malaysia, ternyata perjalanannya masih 'jauh'. Perspektif kita mengenai bola sepak mesti berubah sejajar dengan perkembangannya antarabangsa.

Hari ini, bola sepak menjadi satu industri, kerjaya, alat diplomasi dan elemen nasionalisme. Di negara-negara yang terkenal dengan bola sepak seperti Brazil, Argentina, England, Jerman dan Perancis, bola sepak ialah segala-galanya. Di negara-negara 'baru' dalam dunia bola sepak seperti Korea Selatan, Jepun, serta beberapa negara Afrika, sukan bola sepak sentiasa berada di hati rakyatnya. Pemain-pemain bola sepak di negara-negara ini tidak takut mencuba nasib bermain di negara Barat dan Amerika Selatan untuk mencari skil, pengalaman dan ketahanan diri serta mental. Akhirnya, mereka berjaya mengukir nama sebagai seorang pemain bola sepak dunia. Jelas sekali, sokongan kerajaan dan swasta semata-mata tidak cukup untuk menjadikan seseorang itu sebagai pemain bola sepak yang baik. Pemain bola sepak sendiri mesti ada kemahuan untuk berjaya dan berani mencuba nasib di luar negara. Di Malaysia, kita akui bahawa terdapat banyak usaha dilakukan kerajaan, seperti Kementerian Belia dan Sukan, Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM), persatuan bola sepak negeri serta kelab untuk menjayakan matlamat bagi meningkat mutu bolasepak negara.

Malah, sejarah bola sepak negara juga membuktikan bagaimana Malaysia penah memberikan saingan hebat kepada pasukan terkuat dunia sama ada dalam perlawanan rasmi mahupun persahabatan. Malaysia juga pernah melahirkan ramai pemain bola sepak yang terkenal dan digeruni lawan seperti Abdul Ghani Minhat, Mokhtar Dahari, Zainal Abidin Hassan, Azman Adnan, dan yang terbaru, Safee Sali. Liga bola sepak Malaysia juga pernah menyaksikan kelibat pemain import untuk beberapa tahun sementara tarafnya juga dinaikkan daripada 'liga semi-profesional' kepada 'liga profesional' sebagaimana yang ada pada hari ini. Setakat setahun dua ini, Liga Malaysia (M-League) boleh dikatakan agak setanding dengan liga bola sepak di negara lain di sekitar rantau Asia Tenggara. Ia banyak melahirkan pemain-pemain baru yang boleh dipanggil untuk mewakili negara di peringkat antarabangsa. Antara sedikit bukti kejayaan Liga Malaysia ialah pembentukan pasukan bola sepak kebangsaan dan olimpik yang ada pada hari ini. Pasukan kebangsaan di bawah pimpinan Datuk K. Rajagobal berjaya menjuarai Piala AFC-Suzuki baru-baru ini menewaskan Indonesia.

Pun begitu, semua ini masih tidak cukup untuk membantu negara menewaskan Singapura dalam perlawanan pra-kelayakan Piala Dunia, apatah lagi untuk mengangkat martabat sukan bola sepak di Malaysia. Persoalannya di sini, apakah masih ada 'sinar' kepada pasukan bola sepak Malaysia ? Jawapannya ialah masih ada 'sinar' menanti pasukan bolasepak negara. Dan 'sinar' yang dimaksudkan ialah 'keinginan' yang tinggi, sama ada bagi pihak yang berkenaan mengurus bola sepak negara, iaitu FAM, persatuan bola sepak negeri dan kelab, jurulatih, serta pemain bola sepak itu sendiri. Saya merasakan bahawa sokongan dan bantuan yang disediakan oleh pihak kerajaan untuk pembangunan bola sepak sangatlah banyak tetapi kurang dimanfaatkan. Persatuan bola sepak negeri yang dikatakan mempunyai program pembangunan bola sepak mereka sendiri sebenarnya 'gagal' dalam usaha untuk melahirkan ramai pemain muda yang berkaliber. Konflik sering berlaku antara FAM dan persatuan bola sepak negeri mengenai pelepasan pemainnya untuk beraksi mewakili pasukan kebangsaan.

Manakala ramai pemain yang cemerlang ketika beraksi dengan pasukan negeri sebaliknya menjadi 'primadona' di padang ketika mewakili pasukan kebangsaan di peringkat antarabangsa. Pemain bola sepak negeri semacam tidak begitu bangga untuk bermain dengan pasukan kebangsaan, dan ramai daripada mereka hanyalah 'jaguh kampung' semata-mata. Apalah agaknya yang terlintas di fikiran pemain muda negara yang diberi tanggungjawab untuk mengawal penyerang hebat Chelsea seperti Didier Drogba ataupun Dirk Kuyt dari Liverpool. Adakah masih terpesona kerana kelibat pemain hebat ini sedang berada di depan mata? Kalau diteliti mengenai perkembangan pasukan bola sepak Malaysia sejak akhir-akhir ini, ternyata pasukan negara memerlukan pemain bertaraf jenderal di bahagian gol, pertahanan, tengah, dan serangan. Sekarang ini kita hanya ada Khairul Fahmi di pintu gol, Safiq Rahim di bahagian tengah dan Safee Sali di bahagian serangan. Sekiranya semua pemain ini tidak dapat diturunkan, pastinya pasukan negara akan menerima 'musibah'.

Kepada semua pemain bola sepak di Malaysia, sama ada yang sedang mewakili pasukan kebangsaan, olimpik, ataupun pasukan negeri dan kelab, anda mesti mempunyai 'keinginan' yang tinggi dan 'berani' sekiranya ingin berjaya. Kejayaan mewakili pasukan kebangsaan ataupun olimpik, ataupun pernah dipanggil untuk menjalani latihan dengan kelab ternama di Barat ataupun namanya pernah disebut oleh jurulatih bola sepak Barat tidak seharusnya dijadikan sumber inspirasi yang tinggi ataupun satu pencapaian yang terhebat. Sebaliknya, sumbangan kita sebagai seorang pemain bola sepak ialah membawa pasukan bola sepak kebangsaan berjaya dalam peringkat yang paling tinggi dan 'elit'. Apa yang boleh dilakukan oleh FAM ialah mengenalpasti pemain-pemain bola sepak yang berpotensi untuk diketengahkan ke peringkat yang lebih tinggi. Mereka ini boleh dihantar untuk berlatih dan mewakili kelab-kelab di luar negara. Tidak semestinya kelab di Eropah. FAM juga boleh mencuba menghantar pemain ke kelab-kelab di Jepun, Korea Selatan, Timur Tengah, Afrika dan Amerika Selatan yang 'kosnya' agak lebih murah.

Usaha untuk menghantar pemain hanya sekadar berlatih dengan kelab-kelab di EPL akan merugikan FAM. Terdapat banyak kes yang pemain Malaysia gagal bersaing dan menempatkan diri dalam kelab itu walaupun pasukan simpanan. Dalam hal ini, FAM dan persatuan bola sepak negeri serta kelab tempatan boleh mewujudkan satu 'perkongsian pintar' membekalkan pemain bola sepak berkualiti dan berkaliber ke luar negara. Akhir sekali, 'politik' dalaman persatuan bola sepak negeri serta dalam FAM sendiri perlu dikurangkan. Apa yang penting bukannya kejayaan individu yang memimpin persatuan tetapi kejayaan sukan bola sepak negara. Selaku peminat bola sepak dan pasukan 'Harimau Malaya' saya sangat menyanjung tinggi sikap penyerang kebangsaan Safee Sali yang sanggup berkelana ke Indonesia bermain dengan kelab Pelita Jaya FC yang mungkin namanya tidaklah sehebat kelab-kelab di EPL dan Eropah. Tetapi impak yang kita dapat lihat kepada beliau ialah sebagaimana yang dipamerkan dalam perlawanan antara Malaysia dengan Singapura, tiga gol dalam dua perlawanan. Sungguh hebat.

Malaysia juga boleh 'belajar' daripada bekas pemain bola sepak Malaysia yang telah berjaya sebagai jurulatih di luar negara seperti Lim Teong Kim yang kini melatih pasukan remaja Bayern Munich di Jerman. Untuk berjaya dalam sukan bola sepak, semua pihak di Malaysia termasuk pemain mesti mengubah sikap dan mentaliti mereka. Tidak guna berangan untuk bermain dengan pasukan hebat di Eropah kalau standard pasukan dan diri sendiri sebenarnya 'jaguh kampung' sahaja. Akhir sekali, ada satu ungkapan kata-kata yang mungkin boleh dimanfaatkan oleh pemain bola sepak negara untuk masa depan iaitu, "attack every problem with enthusiasm, as if your survival depended on it". Cuba fikirkan sejenak kerana untuk melihat kecemerlangan bola sepak Malaysia masih belum terlewat.

SUMBER
UTUSAN MALAYSIA
2 OGOS 2011