JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI29 Julai 2012

ISU GLOBAL : DUNIA BERADA DI BANYAK PERSIMPANGAN


Rencana ini ditulis oleh :
ZIN MAHMUD


Pada 28 Julai 2012, majlis pembukaan temasya sukan Olimpik dianggap paling bersejarah dari segi gilang-gemilangnya. London boleh senyum bergaya. Pesta Olimpik merupakan perhimpunan kemanusiaan terbesar yang berjaya menyumbangkan perasaan kesejagatan sesama insan tanpa mengira bangsa, agama dan fahaman politik melalui semangat kesukanan. Ia adalah lebih bermakna dalam menyatukan tumpuan manusia di seluruh dunia berbanding institusi Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB). Lebih-lebih lagi pada zaman dunia dikecilkan dan disatukan melalui rangkaian media sosial yang telah menyelubungi keseluruhan planet bumi. Inilah istimewanya sukan. Maka dari satu segi, Olimpik London kali ini bersejarah kerana liputan acaranya ke seluruh dunia secara lintas langsung bukan saja melalui televisyen tetapi juga telefon pintar dalam bentuk Internet dan media sosial, khususnya facebook dan twitter.

Teknologi maklumat dan komunikasi mengubah dunia dan manusia dengan tahun 2012 ini melihat kecanggihan yang lebih tinggi. Bukan saja tablet sedang mengubah dunia tetapi telefon pintar yang memiliki pelbagai ciri canggih seperti antaranya diperkenalkan oleh Samsung mampu mengatasi Apple, dengan persaingan bertambah sengit. Namun begitu, teknologi dalam bentuk kejuruteraan juga sedang mengubah pemahaman manusia terhadap kewujudan ini. Selain daripada pembinaan roket dan kapal angkasa, manusia juga mampu melakukan penyelidikan ke atas zarah-zarah yang kecil dengan menggunakan teknologi tinggi ini. Justeru bagi 2012 yang sudah masuk separuh keduanya, mungkin pencapaian terbesar manusia tahun ini ialah penemuan partikel Boson Higgs yang diumumkan 4 Julai lalu di Pertubuhan Eropah bagi Penyelidikan Nuklear (CERN) di Geneva, Switzerland.

Penemuan partikel ini mengesahkan teori berkaitan Model Standard fizik partikel dalam menjelaskan alam subatomik partikel asas dan daya interaksi antara mereka. Ia merupakan suatu langkah penting bagi ilmu fizik memahami alam. Keupayaan ahli-ahli fizik pelbagai bangsa membuat penemuan itu hanya dapat dilakukan melalui uji kaji dengan menggunakan penjana pecutan Large Hadron Collider (LHC), sebuah alat berupa terowong keliling 27 kilometer di bawah tanah di Geneva, Switzerland. Justeru, kesemua ini adalah merupakan hasil daripada teknologi yang dicapai oleh manusia dengan Eropah dapat menawarkan tempat serta kemudahan bagi pencarian penemuan baru untuk ahli-ahli fizik. Ketika mana ahli-ahli fizik bidang berkenaan dari pelbagai negara meraikan kejayaan itu, penduduk Eropah sendiri sedang dicabar dengan krisis kewangan yang menggugat bukan saja sistem kewangan mereka melalui Eurozone tetapi juga idealisme perpaduan benua itu dalam gagasan Kesatuan Eropah (EU).

Krisis ekonomi yang kini melanda Greece dan sedang merebak ke Sepanyol mengakibatkan pendapatan rakyat di sana terhakis teruk di samping meningkatkan pengangguran. Keadaan ini menggugat kepercayaan penduduk Eropah tentang kemapanan Eurozone dan EU sendiri. Jerman sebagai negara yang mempunyai kemampuan menyelamatkan sistem ini tidak jelas untuk membantu kerana bantahan penduduk mereka sendiri. Tanpa penyelesaian yang berkesan, penyatuan Eropah boleh tergugat kerana krisis ini. Apa yang berlaku di Eropah ini hanya menambahkan cabaran terhadap sistem ekonomi kapitalisme sejagat itu sendiri. Dengan cabaran krisis kewangan Amerika Syarikat sejak dua tahun lalu, berpunca daripada pinjaman hartanah yang tidak baik dan penyelewengan saham membawa kepada persoalan terhadap sistem kapitalisme itu. Setelah sistem ini berjaya mengalahkan kaedah komunisme apabila blok Soviet terlerai, pada tahun ini terserlah suatu ironi global yang menuntut penilaian semula cara manusia menjalankan kehidupan ekonominya.

Ironi global yang dimaksudkan di sini ialah dunia kapitalisme Barat, baik di Amerika mahupun Eropah kini bergantung kepada sebuah negara yang masih mengisytiharkan dirinya komunis walaupun ia mengamalkan sistem pasaran terbuka. Negara itu ialah Republik Rakyat China yang menghasilkan barangan-barangan murah untuk kegunaan seluruh dunia. Kekuatan ekonomi China ini tentu mengukuhkan kedudukan politiknya di mata dunia. Suatu petanda utama kedudukannya yang kuat kini ialah usahanya yang berterusan untuk meneroka angkasa lepas. China yang tahun ini mengirim angkasawan wanita pertamanya, Liu Yang berazam untuk mendaratkan manusia di muka bulan. Dalam keadaan sebegini kuat, China tidak perlu takut pada sesiapa, walaupun Amerika Syarikat. Maka ia dengan mudah membina kota Sansha di pulau terpencil di Laut China Selatan. Pulau ini, Yongxing adalah sebahagian daripada kepulauan Paracel. Kepulauan ini bukan saja dituntut oleh China tetapi juga Vietnam dan Filipina. Langkah China untuk mengisytiharkan Sansha sebagai munisipaliti terbarunya adalah merupakan usaha untuk mengukuhkan tuntutannya ke atas kepulauan-kepulauan Paracel, Spratly dan Tebing Macclesfield.

Kepulauan Spratly dan sebahagiannya juga dituntut oleh Malaysia, Brunei dan Taiwan, selain daripada Vietnam dan Filipina. Ini bermakna negara-negara ASEAN berdepan dengan China dalam soal tuntutan kepulauan ini yang pasti menimbulkan rasa tidak senang antara kedua belah pihak. Bukan itu saja, rencana pengarang akhbar milik Parti Komunis China, The Global Times telah menggesa kerajaannya membuat tuntutan pula ke atas pulau Jepun, Okinawa sebagai miliknya. Sejak kebangkitan China, pihak negara-negara ASEAN sedar bahawa mereka harus bersatu dan mengukuhkan diri untuk dapat berdepan dengan China. Dalam tahun ini, perkembangan yang baik bagi ASEAN ialah Myanmar mula membuka sistemnya dan berduyun-duyunlah pelabur dari Barat datang. Sememangnya diharapkan Myanmar akan bangkit untuk menjadi makmur dan bersama-sama negara-negara lain dalam ASEAN memperkukuhkan kekuatan untuk menghadapi cabaran ekonomi China dan India,

Tetapi malangnya ketika mana Myanmar menampakkan sinar, terserlah pula masalah Muslim Rohingya yang ditolak hak kewarganegaraannya oleh kerajaan mereka sendiri. Nasib yang menimpa Rohingya ini menimbulkan kemarahan umat Islam bukan saja di negara-negara ASEAN tetapi juga di Pakistan, malah sehingga di Tunisia. Di negara-negara itu, bantahan dibuat kerana layanan buruk yang diberikan oleh kerajaan Myanmar terhadap bangsa Rohingya. Inilah pertama kalinya terdengar rakyat Tunisia menyatakan prihatin terhadap nasib umat Islam yang begitu jauh dari tempat mereka. Tunisia baru saja mendapat kerajaan baru melalui sistem demokrasi. Apa yang disebut sebagai kebangkitan Musim Bunga Arab yang bermula di Tunisia telah pun turut mengubah kerajaan di Libya dan Mesir. Kesemuanya didorong oleh media sosial.

Kini, kebangkitan itu berubah dalam bentuk perang saudara di Syria. Maka berlakulah pembunuhan sesama Islam, malah pada bulan Ramadan. Tetapi Syria kini menjadi persimpangan bagi geopolitik dunia. Masing-masing pihak kerajaan dan pemberontak menjadi proksi dalam persaingan lama yang diperbaharui antara Amerika Syarikat dan lawan-lawannya. Maka apabila Amerika menyokong pemberontak Syria seperti mana ia merestui kebangkitan di Tunisia, Mesir dan Libya, ia membuka satu medan di mana Iran dan Rusia pastinya memberi sokongan kepada Bashar Assad. Rusia yang kembali dipimpin oleh Vladimir Putin menunjukkan tanda bahawa Moscow mahu memulihkan kedudukannya sebagai kuasa besar bagi mengimbangi Amerika. Inilah simpang-simpang baru dalam geopolitik di mana peperangan akan berterusan dalam bentuk-bentuk baru.

Walaupun kini manusia bertambah maju dari segi pemahaman sainsnya, teknologi semakin canggih dan usaha mencari sistem ekonomi dan politik yang lebih baik berjalan terus, tetapi persaingan geopolitik yang membawa bersama peperangan dari satu tempat ke tempat lain akan berterusan. Akan ada manusia yang terus terkorban dalam peperangan. Ketika mana pusat-pusat konflik yang lepas seperti Palestin, Iraq, Afghanistan, Sudan dan Somalia masih belum berakhir, muncul pula konflik-konflik baru. Manusia walaupun berganti generasi akan terus menyesuaikan diri dengan perubahan ini. Ini belum lagi dikira betapa perubahan iklim akan membawa banyak lagi bencana pada masa mendatang.

Pohon bersandar, pohon cemara,
Menderu angin, bergoyang dahan,
Jangan sekadar, membaca sahaja,
Tulislah komen, berilah cadangan.

Sumber
Harian Metro
29 Julai 2012

ISU SOSIAL : TERJEBAK KES PENIPUAN KERANA BODOH ATAU TAMAK?


Rencana ini ditulis oleh :
Azman Anuar


Tidak dapat dibayangkan bagaimana kes-kes penipuan semakin meningkat. Tidak perlu merompak atau memaksa, dengan mudah sesetengah masyarakat kita mudah tertipu. Bayangkan bagaimana 740 pencagar emas palsu yang kebanyakannya penduduk kampung begitu mudah diperdaya dengan upah RM300 hingga RM800 untuk memajak emas palsu. Senang-senang sindiket penipuan hanya menggunakan taktik menyadur tembaga dengan emas berjaya mengakibatkan sebuah bank negara ini kerugian RM75 juta. Rupa-rupanya bukan sahaja bank tersebut, tetapi 11 kedai pajak gadai di seluruh negara turut diperdaya sindiket yang sama. Cuma jumlah kerugian masih dalam siasatan. Mudah betul anggota sindiket itu menipu orang kampung, kerani bank dan tauke pajak gadai.

Nampaknya mangsa penipuan tidak kira pangkat. Sudah banyak kita membaca orang yang bergelar Tan Sri dan beberapa ahli politik pun mudah ditipu. Oleh kerana mahu jalan mudah mendapatkan ijazah, ada yang sanggup membelinya konon ijazah universiti luar negara yang didalangi sebuah institusi pengajian tinggi swasta boleh meningkatkan ‘harga diri’ mereka. Sekarang macam mana perasaan mereka apabila sedar bahawa ijazah yang dikejar itu adalah palsu belaka. Khabarnya sudah ramai penerima ijazah palsu itu. Siasatan polis mendapati kebanyakan yang memiliki ijazah menggunakan nama universiti palsu luar negara itu memegang jawatan penting dalam organisasi tertentu.

Bagaimana kedudukan mereka dalam jawatan baik awam atau swasta sekarang. Jika begini caranya, mereka tidak jujur dan telah menipu majikan masing-masing. Bukan setakat institusi pengajian itu menipu pelajarnya, mereka juga penipu. Apa hukum orang yang menipu kelayakan akademik? Sepanjang minggu pertama umat Islam berpuasa di bulan Ramadan ini, banyak kes penipuan. Kitaran kes-kes penipuan akan berulang dari semasa ke semasa. Lihatlah bagaimana kes-kes penipuan Awang Hitam kembali diperkatakan. Cerita Awang Hitam yang jadi penggoda dan master mind pengedaran dadah sampai sekarang masih belum dapat ditangani sepenuhnya. Bilangan mereka yang bijak menipu rakyat tempatan terutama wanita yang belum berkahwin cukup hebat.

Dengan menggunakan Internet, segala kepakaran ilmu cinta palsu digunakan. Malangnya masyarakat kita mudah tergoda dan akhirnya terpedaya. Banyak yang mengalami kerugian beribu-ribu ringgit kerana ayat-ayat power Awang Hitam yang turut menggunakan khidmat warga tempatan. Kes seorang wanita tempatan bersekongkol dengan tujuh kasanova warga Nigeria untuk memperdayakan lebih 10 janda dan andartu kesunyian hingga melibatkan kerugian lebih RM300,000 bukan kes baharu. Penipuan demi penipuan berjaya dilakukan Awang Hitam. Dalam ruang e-mel peribadi anda mungkin sudah biasa menerima mesej daripada wanita yang mengaku bekerja di Eropah sedang mencari rakan kongsi untuk urus niaga batu berlian di Afrika. Sekejap pengirim e-mel mengguna nama Aminah, sekejap Siti Amirah dan macam-macam nama lain tetapi susunan dan struktur ayatnya sama sejak empat atau lima tahun lalu.

Mungkin inilah kerja kumpulan Awang Hitam bertindak licik menggunakan wanita tempatan untuk menipu rakyat Malaysia. Apa tindakan yang patut pihak berkuasa lakukan terhadap Awang Hitam? Bagaimana rakyat kita mudah tertipu? Mengikut statistik polis, sepanjang tahun lalu sahaja sebanyak 6,586 kes penipuan melalui Internet melibatkan nilai kerugian lebih RM34 juta dilaporkan di negara ini. Kes itu meningkat 348 kes berbanding 6,238 kes jenayah siber pada tahun 2010. Peningkatan kes jenayah siber di negara kita menunjukkan golongan pengguna menjadi sasaran penjenayah untuk mengaut keuntungan mudah. Elok rasanya pihak berkuasa segera menangani kes penipuan menerusi Internet yang semakin berleluasa sejak kebelakangan ini.

Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) harus bekerjasama membanteras perkara ini. Letaklah pegawai yang boleh membaca pemikiran ‘penipu’ yang mahir dalam bidang teknologi maklumat. Hakikatnya, walaupun telah diingatkan beberapa kali, tetapi sifat tamak dan inginkan wang yang lebih dalam kalangan rakyat kita menyebabkan mangsa akhirnya tertipu juga. Sebagai manusia sepatutnya kita berfikir terlebih dahulu sebelum menyerahkan wang atau apa sahaja kerana kita kena membuat keputusan apatah lagi menyerahkan sesuatu kepada orang yang baru dikenali.

Pohon bersandar, pohon cemara,
Menderu angin, bergoyang dahan,
Jangan sekadar, membaca sahaja,
Tulislah komen, berilah cadangan.

Sumber
Harian Metro
29 Julai 2012

ISU PENGGUNA : TERPENGARUH TAWARAN HADIAH LUMAYAN


Rencana ini ditulis oleh :
NOR AZAN FITRI AHMAD HIDZIR


Meskipun pelbagai pendedahan dibuat oleh media massa mengenai sindiket penipuan gores dan menang, namun masih terdapat individu yang terpengaruh dengan taktik kumpulan berkenaan sehingga sanggup menyerahkan ribuan ringgit demi mendapat hadiah lumayan yang dijanjikan. Perkara itu turut menimpa Eksekutif Operasi sebuah syarikat swasta di Singapura, Ling Tien Mei, 34, ketika berkunjung ke Malaysia pada 17 Mac lalu. Kejadian berlaku ketika dia dalam perjalanan ke sebuah pusat beli-belah berhampiran Kompleks Kastam, Imigresen dan Kuarantin (CIQ), Johor Bahru. Dia didatangi seorang lelaki dari syarikat Nilam Bumi Sdn. Bhd., yang menyatakan Tien Mei berpeluang memenangi kereta Toyota Camry jika menyertai cabutan yang disediakan. Bagaimanapun, Tien Mei perlu menjelaskan sejumlah bayaran sebelum membuat cabutan itu.

Lelaki itu kemudian membawa saya ke pejabat mereka di Taman Molek sebelum ke Senai untuk mengeluarkan wang saya sebanyak RM21,000 yang kemudian ditukar ke mata wang dolar Amerika dan euro bagi membolehkan saya membuat cabutan. Selepas membuat cabutan, mereka memberitahu saya memenangi tiga unit tilam jade, dan saya juga diberitahu jika saya tidak menang kereta, maka duit saya akan dipulangkan," katanya. Warga tempatan yang kini menetap di Singapura itu memberitahu, lelaki berkenaan juga berjanji akan membantu menjual dua unit tilam yang dimenanginya dan hasil jualan sebanyak 30 peratus akan diambil sebagai upah. Selepas pulang ke Singapura, saya merasakan ia merupakan satu penipuan dan menghubungi mereka untuk memulangkan barangan itu bagi mendapatkan kembali wang saya.

Dua minggu selepas itu, saya berjaya memperoleh wang saya semula sebanyak RM13,000 sahaja tetapi mereka enggan memulangkan baki RM8,000," katanya yang kemudian membawa kes itu ke Tribunal Tuntutan Pengguna Malaysia (TTPM) Johor Bahru. Presiden tribunal, Maznah Haron yang mendengar kes itu baru-baru ini, memerintahkan Nilam Bumi membayar RM8,000 kepada mangsa dan barangan yang diperoleh perlu dipulangkan dalam tempoh 14 hari. Mangsa juga dinasihati supaya lebih berhati-hati bagi mengelakkan kejadian sama berulang memandangkan sindiket seperti itu bukan sesuatu yang baru.

Pohon bersandar, pohon cemara,
Menderu angin, bergoyang dahan,
Jangan sekadar, membaca sahaja,
Tulislah komen, berilah cadangan.

Sumber
Harian Metro
29 Julai 2012