JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI22 Januari 2012

ISU ANTARABANGSA : APABILA BENUA AFRIKA MEMANDANG KE CHINA

Tan Sri Mazlan Nordin
Karyawan Tamu Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM).


Benua Afrika Pandang ke Timur. Lalu berlangsung Sidang Kemuncak China-Afrika di Beijing pada bulan November dulu. Dihadiri oleh 48 para Presiden dan Perdana Menteri negara-negara Afrika, ia mengisytiharkan permulaan era baru pelbagai perhubungan antara benua Afrika dengan dunia luar. Menjadi tuan rumah ialah Presiden Hu Jintao dan Perdana Menteri Wan Jiabao. Kemuncak dua hari itu mendapat liputan besar-besaran daripada media China dan negara-negara lain. Kerajaan China mengumumkan peruntukan pinjaman sejumlah AS$5 bilion, tambahan bantuan pembangunan hingga dua kali ganda menjelang tahun 2009. Perdagangan antara kedua-dua pihak mahu dilipat-gandakan hingga sejumlah AS$1.9 bilion lagi. Seperti dilaporkan kemudiannya: Tiada di mana jua di seluruh dunia begitu jelas kelihatan kuasa negara China dari di benua Afrika. Daripada pelaburan berbilion dolar dalam industri minyak dan bahan-bahan alam semulajadi, kemasukan beribu-ribu ahli perniagaan, ribuan lagi para pekerja dan jualan segala keperluan harian, maka segalanya memperlihatkan begitu luas sasaran ekonomi dan politik China.

Melabur

Dibina selanjutnya juga ialah puluhan bangunan baru Parlimen, istana-istana Presiden dan stadium-stadium sukan yang diusahakan oleh ribuan buruh China. Antara contoh ialah Sudan yang kaya dengan minyak. Sejak 1996 pihak China telahpun melabur AS$15 bilion. Sebagaimana di Angola, kilang-kilang minyak, jalan-jalan raya, landasan-landasan keretapi, empangan-empangan hidroelektrik, lombong-lombong emas dan saluran-saluran telekomunikasi dibina. Puluhan ribu pekerja China, para pekerja teknik dan para pengurus dibawa masuk. Lalu dilaporkan, perdagangan dua hala antara Sudan dan China meningkat daripada AS$890 juta pada tahun 2000 hingga AS$3.9 bilion. Antara yang melancarkan dasar Pandang Ke Timur ialah Zimbabwe pimpinan Robert Mugabe. Pihaknya juga menerima bantuan besar-besaran. Antara contoh utama ialah Angola. Jumlah perdagangan antaranya dengan China sejumlah AS$1.8 bilion meningkat hingga AS$11 bilion pada akhir tahun 2006. Angola telah menjadi pembekal minyak yang utama ke negara China, iaitu 15 peratus daripada keperluannya. Sementara itu perdagangan antara Nigeria dan China meningkat dan AS$856 juta pada tahun 2000 hingga AS$2.8 bilion pada tahun 2005. Turut meluaskan dagangan dengan China ialah Afrika Selatan dahulunya pimpinan Nelson Mandela yang juga dihormati oleh kuasa-kuasa Barat sebagai Presiden kulit hitam pertama. Afrika Selatan bercita-cita menjadi anggota tetap Majlis Keselamatan Bangsa-Bangsa Bersatu sebagaimana negara China. Dilaporkan di kalangan media dunia Barat ialah rasa tidak senang dengan begitu meluasnya hubungan antara negara-negara Afrika dengan China.

Ekonomi

Kerap dilaporkan ialah pandangan penulis-penulis dan pakar-pakar ekonomi mengenai ekonomi negara China dan India. Ada yang meramalkan itu, ini mengenai kekuatan kedua. (Jumlah penduduk negara China 1.34 bilion, India 1.20 bilion). Diperbandingkan ialah sistem pemerintahan, politik, ekonomi masing-masing. Sejarah masa lampau kedua-duanya diulangi. Lantas kemudian seorang Timbalan Menteri Luar China mengulas: “Sejak beberapa tahun lalu, China telah mengimport 30 juta tan minyak dari Afrika setiap tahun. Saya tidak faham kenapa jumlah 30 juta tan itu menimbulkan rasa bimbang pula dan mendorong mereka berkata bahawa China telah merampasnya dari Afrika. Ada lain-lain negara mengimport 100 juta tan minyak dari Afrika, tetapi tidak kedengaran apa-apapun mengenainya”. (Laporan dari buku China in Africa oleh Chris Alden - Zed Books London/New York 2007). Kembali dalam ingatan ini satu kenyataan Zhou Enlai, mendiang Perdana Menteri China satu masa dahulu manakala ditanya: Betapa sumbangan China untuk keamanan dunia? Jawapannya: “Kami membantu menegakkan keamanan dunia manakala berjaya memberi makanan kepada lebih 400 juta rakyat”. Kini bilangan mereka 1.34 bilion. Dan ia kuasa ekonomi kedua terbesar dalam dunia.

Sila berikan komen anda. Terima kasih.

SUMBER
UTUSAN MALAYSIA
22 Januari 2012

ISU UMUM : DUNIA KECOH KERANA SOPA DAN PIPA

Oleh Azhar Abu Samah
azharaz@bharian.com.my


SOPA dan PIPA cetus kemarahan pengguna internet di Amerika Syarikat dan seluruh dunia. Dua akta tonjol sikap sebenar AS sekat kebebasan internet  Kecoh satu dunia apabila beratus-ratus laman web, termasuk Wikipedia dan enjin carian popular, Google melancarkan bantahan bermula jam 12 tengah malam, Rabu lalu (18 Januari) dengan ‘menggelapkan’ laman sesawang (web) masing-masing selama 24 jam kerana membantah perundangan dicadangkan Kongres Amerika Syarikat (AS) untuk menghapuskan cetak rompak di internet. Pengguna internet yang melayari laman sesawang yang mengambil bahagian dalam tempoh itu tidak dapat membaca kandungan dalam laman berkenaan, sebaliknya mereka hanya dapat melihat mesej bermatlamat memberi kesedaran mengenai Akta Menghentikan Cetak Rompak Internet (SOPA) yang diperkenalkan anggota Dewan Perwakilan dan Akta Perlindungan Harta Intelektual (PIPA) di Dewan Senat Amerika Syarikat.

Kongres AS ketika ini menimbang untuk meluluskan rang undang-undang yang boleh merosakkan khidmat internet percuma dan terbuka. Jika diluluskan nanti, rang undang-undang itu akan memberi kuasa untuk menguatkuasakan hak cipta yang akan mengehadkan inovasi dan mengancam kewujudan laman sesawang dengan menetapkan kandungannya mestilah daripada pemiliknya.  Malah, SOPA akan menyekat sebarang laman sesawang yang dianggapnya sebagai melanggar hak cipta atau mencetak rompak tanpa mengendahkan peruntukan ‘kegunaan wajar’ yang pernah digariskan oleh Akta Hak Cipta Alaf Digital (DMCA). Anggota Senat AS dijadualkan mengundi mengenai PIPA pada Selasa depan. Bagaimanapun, Speaker Dewan Republikan, John  Boehner, kelmarin menegaskan belum ada kata sepakat buat masa ini mengenai SOPA dan memerlukan lebih banyak kerjasama di kalangan anggota jawatankuasa sebelum mencapai sebarang keputusan. Kepada pelayar internet, terutama Wikipedia yang berpangkalan di AS, jangan menyangka undang-undang ini untuk mereka di AS saja. Apa saja yang dimuat naik ke dalam alam siber dari seluruh pelosok dunia dianggap melanggar hak cipta kerajaan dan korporat AS akan disekat.

Betapa susahnya nanti apabila banyak maklumat dan gambar mustahak disekat atau ditarik keluar daripada Wikipedia jika ia ditakrifkan pihak berkuasa AS sebagai melanggar peraturan hak cipta yang bakal diluluskan nanti. Bukan itu saja, enjin pencarian utama juga akan menyekat mana-mana laman sesawang asing (bukan dari AS) yang disyaki melakukan pelanggaran hak cipta. Dilaporkan, Wikipedia sudah menyatakan bantahannya, termasuk meminta mereka yang melayari laman sesawangnya di AS supaya menyatakan rasa tidak senang hati dengan cadangan penguatkuasaan SOPA dan PIPA sama ada berurusan terus dengan ahli perwakilan mereka atau menggunakan media sosial. Apakah itu SOPA dan PIPA? SOPA dan PIPA adalah dua undang-undang, masing-masing akan dikemukakan di Dewan Perwakilan dan Dewan Senat AS. SOPA bermaksud Stop Online Piracy Act atau Akta Menghentikan Cetak Rompak Internet, manakala PIPA ialah akronim untuk Protect IP Act atau Akta Perlindungan Harta Intelektual. Ringkasnya, kedua-dua akta ini bertujuan menghentikan pelanggaran hak cipta dilakukan laman sesawang asing.

Bagaimanapun, Wikipedia melihat usaha pentadbiran AS ini sebagai tindakan menyekat kebebasan bersuara dan menggugat internet, sekali gus tidak dapat diterima dalam dunia yang mengamalkan keterbukaan, selamat dan kebebasan berinternet. Persoalan utama yang merisaukan kebanyakan pemilik laman sesawang besar ialah definisi kesalahan melanggar hak cipta, terutama membabitkan tindakan memuat-naik sesuatu ‘bahan’ oleh pelayar yang seboleh-bolehnya mahu dipastikan pemilik laman sesawang ia tidak melanggar hak cipta.  Bagi mereka tidak wajar laman sesawang disekat atau ditutup SOPA dan PIPA hanya kerana ada bahan pelanggaran hak cipta dalam kuantiti yang terlalu kecil dimuat-naik oleh pengguna laman terbabit. Malah, ada yang melihat penguatkuasaan SOPA dan PIPA menandakan bermulanya masalah lebih besar bagi pengguna internet di seluruh dunia. Tidak dinafikan sudah ada negara mahu mengekang kebebasan berinternet dengan memperkenalkan beberapa bentuk perundangan dan akta bagi menjaga kepentingan dan hak asasi individu. Pengenalannya hanya untuk membendung penyebaran fitnah oleh pengguna internet.

Dari spektrum yang lebih meluas, penguatkuasaan SOPA dan PIPA memperlihatkan sikap sebenar AS yang mahu mengawal kebebasan internet dengan menjadikan kedua-dua akta itu sebagai alat memenuhi kehendak kebebasan mengikut takrifan mereka. Yang pastinya, akta ini memberikan kuasa yang besar kepada Kerajaan Amerika untuk mengawal kandungan dan maklumat dalam laman sesawang bebas. Pemilik laman sesawang percaya pendekatan ‘menghentikan pelanggaran hak cipta’ melalui SOPA dan PIPA tidak akan berkesan, sebaliknya ia akan menjejas dan menyekat pengguna internet untuk mendapatkan lebih maklumat.

Sila berikan komen anda. Terima kasih.

SUMBER
BERITA HARIAN
22 Januari 2012