JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI19 Oktober 2009

DEWAN BAHASA DAN PUSTAKA BOLEH DENDA

Dua akta akan dipinda elak penggunaan bahasa Melayu diperlekeh


KUALA LUMPUR: Akta Bahasa Kebangsaan 1963 dan Akta Pendidikan 1996 mungkin dipinda bagi memberi kuasa kepada Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) mendenda sektor awam dan agensinya yang tidak menggunakan bahasa Melayu dalam urusan mereka. Pejabat Peguam Negara sedang meneliti cadangan pindaan berkenaan yang akan membolehkan tindakan diambil jika pihak terbabit tidak menggunakan bahasa Melayu termasuk ketika mengendalikan mesyuarat, penyediaan minit mesyuarat dan majlis rasmi.Kertas cadangan pindaan akta itu sudah dibincangkan di Kementerian Pelajaran dan akan dibentangkan di Parlimen bagi membolehkan penguatkuasaan hukuman denda dilaksanakan. Ketua Pengarah DBP, Datuk Termuzi Abdul Aziz, berkata sudah tiba masanya kerajaan memberi kuasa kepada agensi itu berbuat demikian sebagai tindakan terakhir terhadap pihak yang gagal memartabatkan bahasa Melayu dalam pelbagai urusan mereka. Katanya, sebelum ini, pihaknya tidak ada kuasa berbuat demikian, sebaliknya hanya memberi nasihat kepada sektor awam dan agensinya supaya menggunakan bahasa Melayu.


Beliau berkata, jika DBP ada kuasa mendenda dan pelbagai pihak bersedia mematuhi peraturan yang keluarkan, martabat bahasa Melayu dapat diangkat dan diletakkan pada tahap tertinggi. "Ada segelintir pihak terlalu degil untuk patuh walaupun sudah diberi nasihat berkali-kali," katanya kepada Berita Harian. Termuzi berkata, surat pekeliling sudah dikeluarkan sejak 2006 yang mewajibkan majlis rasmi dikendali dalam bahasa Melayu di semua jabatan kerajaan. Katanya, ada beberapa negara sudah menguatkuasakan hukuman denda terhadap pelbagai pihak yang memperlekehkan bahasa ibunda mereka.


"Slovakia mengenakan denda sebanyak 5,000 Euro terhadap pihak yang gagal menggunakan bahasa rasmi mereka dalam majlis dan urusan tertentu," katanya. Beliau berkata, Malaysia perlu bangga dengan bahasa Melayu yang menduduki kedudukan kelima di dunia dari segi jumlah penutur.