JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI17 Ogos 2012

ISU AGAMA : KEMBALI KEPADA FITRAH


Rencana ini ditulis oleh :
Mohd Fadly Samsudin


Esok, Ramadan bakal sampai tiba ke penghujungnya. Ramadan ternyata memberi kebahagiaan, di dalamnya ada kedamaian malah jiwa kita begitu dekat kepada Maha Pencipta. Berdoalah selalu semoga Allah mempertemukan kita Ramadan akan datang. Ganjaran pahala yang Allah tawarkan pada bulan ini tidak mungkin ditemui di bulan lain. Allah mensyariatkan puasa supaya nafsu kita dapat dikalahkan. Mengekalkan konsisten selepas Ramadan itulah menjadi matlamat utama. Ia proses manusia kembali semula kepada fitrahnya. Allah berfirman yang bermaksud: Wahai orang-orang yang beriman, diwajibkan ke atas kamu berpuasa seperti orang-orang yang terdahulu. Mudah-mudahan kamu bertakwa.” (Surah al-Baqarah ayat 183). Tarbiah Ramadan terbukti mampu melahirkan manusia yang memiliki keperibadian tinggi. Semakin tinggi nilai takwa seseorang, semakin banyak manfaat yang diberikan kepada orang di sekelilingnya.

Berdasarkan hadis nabi, baginda menjelaskan pintu syurga dibuka seluas-luasnya, manakala pintu neraka ditutup serapat-rapatnya di sepanjang Ramadan ini. Keikhlasan akan melahirkan kesungguhan dalam melaksanakannya serta mencapai apa yang diharapkan. Peluang itu sentiasa terbuka buat kita semua walaupun Ramadan tahun ini hanya berbaki sehari saja lagi. Perpisahan dengan Ramadan bermakna kita meninggalkan kesempatan meraih pahala berlipat kali ganda selain ‘terlepas’ kesempatan memperoleh keampunan Allah terhadap dosa yang tidak mampu kita kira banyaknya. Sebab itu, jangan kita sia-siakan detik perpisahan ini. Teruskan amalan berzikir, membaca al-Quran, munajat, memohon keampunan dari Allah. Renungi dan menangislah kerana kita akan berpisah dengan kemuliaan dan keberkatan Ramadan.

Pensyarah Pusat Kajian Pengurusan Pembangunan Islam (ISDEV), Universiti Sains Malaysia (USM), Dr. Mohd Shukri Hanapi berkata, matlamat khusus puasa Ramadan adalah bagi menimbulkan rasa ketakwaan kepada Allah SWT.  “Ramadan bermatlamat mendidik umatnya menjadi individu lebih beriman dan bertakwa sepanjang masa, bukan untuk tempoh atau musim tertentu saja.  Kejayaan tarbiah Ramadan boleh dilihat daripada tingkah laku serta amalan dalam kehidupan seseorang. Umat Islam perlu berusaha mengekalkan prestasi ibadah yang dilakukan sepanjang Ramadan ini dalam bulan berikutnya supaya ia selari dengan matlamat khusus Ramadan,” katanya.

Beliau berkata, beberapa langkah boleh diamalkan bagi mengekalkan istiqamah amal soleh selepas Ramadan. “Pertama, sentiasa memohon pertolongan Allah supaya terus diberi hidayah dan keteguhan iman. Allah memuji orang yang sering berdoa supaya sentiasa diberikan hidayah.  Allah berfirman yang bermaksud, “(Mereka berdoa dengan berkata): “Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau memesongkan hati kami sesudah Engkau beri petunjuk kepada kami, dan kurniakanlah kepada kami limpah rahmat dari sisi-Mu;  sesungguhnya Engkau jualah Tuhan Yang melimpah-limpah pemberian-Nya” (Surah Ali ‘Imran ayat 8).  Kedua, sentiasa menghadiri majlis ilmu seperti kuliah agama, ceramah dan tazkirah. Ketiga, berusaha mengenali dan menghayati sejarah hidup sahabat, tabi’in dan orang soleh melalui pembacaan atau kuliah agama.  

“Keempat, sentiasa menjaga dan menitikberatkan perkara fardu seperti solat lima waktu dan mengqada’ puasa Ramadan yang pernah ditinggalkan.  Kelima, sentiasa melakukan ibadah sunat walaupun sedikit. Rasulullah bersabda yang bermaksud, “Amalan yang paling disukai Allah ialah amalan yang istiqamah (berterusan atau konsisten) walaupun sedikit.” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim). Keenam, memperbanyakkan berzikir kepada Allah dan sentiasa beristighfar kerana ia adalah amalan yang mudah dilakukan. Manfaatnya sangat besar iaitu dapat menguatkan iman dan hati. Ketujuh, melakukan taubat nasuha supaya tidak kembali ke lembah kehinaan. Allah sangat suka kepada hamba-Nya yang bertaubat,” katanya.

Menurutnya, Indeks Prestasi Utama (KPI) puasa Ramadan dinilai berdasarkan perubahan tingkah laku dan amalan seseorang Muslim yang menjalani ibadah puasanya.  “KPI pekerja lebih bersifat kuantitatif, manakala KPI puasa Ramadan bersifat kualitatif atau dalam bentuk yang tidak boleh dihitung peratusannya. Manusia mudah menuruti apa saja keinginannya meskipun keinginan itu sesuatu yang tidak baik, mengganggu serta merugikan orang lain. Sebab itu, dalam Islam terdapat perintah supaya memerangi hawa nafsu.  Allah berfirman yang bermaksud, “Maka pernahkah kamu melihat orang yang menjadikan hawa nafsunya sebagai Tuhannya dan Allah membiarkannya sesat berdasarkan ilmu-Nya.” (Surah al-Jathiyah ayat 23). “Puasa yang dilaksanakan membuatkan seseorang terus mempertahankan keinginan yang baik, meskipun peluang melakukan penyimpangan terbuka luas,” katanya.

Menurutnya, segala nikmat yang dimiliki perlu di syukuri dengan membuat perbandingan dengan golongan lain yang barangkali terpaksa mendapatkan sesuatu dengan penuh kesukaran. “Mengingati dan merasakan penderitaan orang lain dapat memberikan keinsafan bagaimana beratnya keperitan yang terpaksa mereka tanggung.  Umat Islam di sesetengah negara ada yang tidak mempunyai bekalan makanan, minuman dan barang keperluan harian seperti yang berlaku di Syria, Palestin serta Rohingnya,” katanya. Beliau berkata, puasa melahirkan sifat jujur dan amanah dalam diri yang berpaksikan takwa kepada Allah.  “Apabila sifat ini terbina dalam diri, logiknya tidak akan timbul masalah mencuri tulang pada waktu bekerja, datang lewat ke tempat kerja, pecah amanah, tidak jujur, rasuah dan penyelewengan di kalangan umat Islam. “Tidak dinafikan, dalam bulan Ramadan kita sentiasa menepati masa; berbuka tepat pada waktunya, begitu juga ketika bersahur kita akan berhenti apabila tamat waktunya. “Lebih hebat lagi, kita boleh menunaikan solat Subuh berjemaah di masjid yang selama ini tidak mampu dilakukan. Justeru, sifat menepati masa ini perlu dibawa setiap masa bukan pada bulan Ramadan saja,” katanya.

Menurutnya, faktor ganjaran turut memainkan peranan penting dalam membentuk tingkah laku dan amalan manusia sepanjang Ramadan. “Terdapat pelbagai ganjaran dalam bulan Ramadan. Walaupun ganjaran pahala itu tidak dapat dilihat dengan mata kasar, namun kepercayaan kita terhadapnya ditunjangi keimanan, nas dan dalil.“Pada penghujung Ramadan umat Islam seharusnya semakin seronok meningkatkan amal ibadat. Orang berpuasa seperti pelumba lari; semakin hampir ke garisan penamat, semakin laju lariannya. “Jika tidak ada sikap ingin menang, cepat lemah semangat dan lalai, sudah tentu mereka mudah tertewas. Sejarah kehidupan generasi salafus soleh dulu, semangat beribadah mereka cukup tinggi hinggakan sanggup bergilir-gilir tidur, bangun dan saling mengejutkan bagi memastikan mereka dapat melaksanakan qiamullail.“Malah Perang Badar Kubra juga tercatat sebagai sejarah hebat buat umat Islam kerana berlaku ketika tentera Islam berlapar dan dahaga kerana berpuasa,” katanya.

Bahan ini diperoleh daripada :
Akhbar Harian Metro
Jumaat, 17 Ogos 2012

ISU UMUM : RUIH RAYA DIGITAL


Rencana ini ditulis oleh :
Afiq Hanif
afiq@hmetro.com.my


Umat Islam bakal menyambut kedatangan Syawal tidak lama lagi selepas menamatkan sebulan dugaan berpuasa dan menambah amal ibadat yang diharap berterusan walaupun Ramadan meninggalkan kita. Di sebalik musim perayaan yang bakal tiba beberapa hari saja lagi, secara tidak sedar pengguna akan merasakannya mungkin berlainan dengan kehadiran teknologi yang merubah senario ketika berhari raya. Boleh dikatakan, pengguna zaman moden mempunyai dua jenis kad raya berbentuk digital iaitu yang dihantar melalui laman sosial dan juga masih dihantar melalui telefon bimbit. SMS membolehkan pengguna telefon bimbit menghantar ucapan raya berupa teks dengan mesej bergambar, manakala aplikasi laman sosial membolehkan pengguna menghantar gambar atau kad raya digital kepada penerima.

Penggunaan e-kad ini sangat mudah kerana penghantar hanya perlu mengetahui alamat URL laman web yang menawarkan perkhidmatan terbabit sebelum dihubungkan terus ke facebook anda. Selepas mengunjungi laman web itu, anda hanya perlu klik pada kad pilihan hati, menulis sepatah dua perkataan, pilih lagu raya pilihan (berbentuk fail MP3) untuk iringan kad, memasukkan alamat e-mel penerima dan terus hantar. Butang klik yang ditekan akan membolehkan ucapan raya anda terpampang di ‘Status’ atau ‘Wall’ Facebook anda atau terdapat pembekal perkhidmatan e-kad ini menghantar terus sekeping kad kepada e-mel penerima dan terdapat juga mereka hanya menghantar alamat URL dan meminta penerima mengunjungi laman web mereka untuk melihat kad raya yang diterima. Menghantar kad raya melalui e-mel lebih bersifat peribadi cuma ada kemungkinan kita jarang membuka e-mel ketika hari raya pertama dan kedua, tetapi lebih menumpukan kepada penggunaan media sosial.

Laman sosial termasuk facebook.com memberikan kelebihan kepada pemegang akaun laman web sosial semakin melonjak naik ini tidak terkecuali daripada menawarkan aplikasi penghantaran e-kad, malah sudah bermula sebelum berpuasa lagi melalui e-kad Ramadan. Sebaik mengaktifkan akaun anda, sila rujuk ruangan sebelah kiri facebook dan pelayar akan dapat melihat beberapa aplikasi terpampang di depan mata. Hanya pilih ikon ‘Aidilfitri Card’ seterusnya pasti dapat memilih lebih daripada 10 kad dan mulakan langkah kedua memilih rakan yang mana untuk dihantar. Selain itu, terdapat laman web Kedaikad yang menawarkan puluhan kad untuk dihantar kepada saudara-mara atau sahabat-handai dengan hanya mendaftar sebagai ahli terlebih dulu. Pilihan lain yang ada termasuk www.123greetings.com dicapai dengan mudah ini menawarkan beberapa bahagian e-kad Aidilfitri mengikut kategori tertentu seperti Eid Mubarak atau ‘Minal Aidzin Wal Faidzin’.

Banyak lagi laman web e-kad yang anda boleh capai di alam maya cuma perlu rajin bertanya dan sentiasa mencari maklumat dalam Internet sempena musim Aidilfitri ini. Syarikat penyedia perkhidmatan telekomunikasi seperti Maxis, Celcom dan DiGi pun memberikan peluang kepada pelanggan masing-masing dengan menawarkan pelbagai kemudahan berkaitan perayaan Aidilfitri. Anda hanya perlu melayari laman web mereka atau melihat iklan di akhbar untuk mengetahui maklumat dengan lebih lanjut. Misalnya, kebanyakan syarikat telekomunikasi menyediakan pelbagai kartun animasi mengenai sambutan Syawal disediakan untuk dipilih pengguna seperti ucapan selamat hari raya, juadah di pagi raya dan bersalaman selepas sembahyang raya. Langkah ini seharusnya dipuji kerana ia tidak saja memberi keutamaan kepada sambutan hari raya, tetapi mementingkan ibadat puasa yang datang terlebih dulu.

Sebenarnya, raya digital bukan pengganti tapi lebih kepada melengkapi antara satu sama lain dengan pelbagai kemudahan sedia ada tentunya mampu menyerikan lagi Aidilfitri. Melalui laman sosial juga kita dapat berkongsi segala maklumat. Lebih-lebih lagi dalam mempromosikan ucapan raya kita kepada keluarga yang berada jauh. Ia ibarat satu cara pengiklanan atau publisiti ‘do-it-yourself’ yang tidak membabitkan sebarang kos yang tinggi. Makin ramai pengikut, makin besarlah khalayak yang menerima mesej secara terus-menerus tanpa melalui pihak ketiga. Paling penting, setiap status yang menempatkan ucapan hari raya dilakukan melalui status laman sosial akan mendapat reaksi atau komen sepantas kilat daripada pengikut. Malah dengan segera juga, kita dapat memberikan semula jawapan kepada ucapan yang ditimbulkan oleh pengikut kita di laman sosial. Melalui twitter misalnya, mesej boleh dijawab secara terus kepada orang yang bertanya dan pada masa yang sama ia dapat juga dibaca oleh pengikut yang lain.

Anda sudah merakam ratusan malah ribuan foto raya, ada juga rakaman video. Persoalannya, apakah langkah seterusnya?

Banyak betul foto dirakam ketika musim perayaan, tetapi hanya yang benar-benar mantap saja akan dipindah naik ke facebook, jadi mana perginya foto berlebihan? Hendak dibuang pastinya sayang.  Jadi, storan menggunakan cakera keras mudah alih menjadi pilihan yang menjadi trend sejak akhir-akhir ini. Terdapat produk yang dilengkapkan dengan sistem simpanan peribadi yang menggabungkan perkongsian simpanan dan akses dari jauh dengan tahap keselamatan sekali ganda serta peningkatan kapasiti. Produk terbabit serasi dengan peranti Mac dan PC yang sentiasa mengekalkan salinan kedua semua fail anda untuk ‘backup’ data masa sebenar pada ruang RAID1. Kebanyakannya disambung kepada seluruh rangkaian rumah untuk mewujudkan simpanan yang dikongsi pengguna yang kandungannya boleh diakses dari mana saja melalui sistem selamat.

Penggunaan meluas kamera jenis DSLR

Tidak dinafikan, fotografi menyemarakkan suasana hari raya dengan rakaman indah bersama keluarga. Bayangkan selesai saja sembahyang raya, kita akan berkumpul di depan kamera untuk merakam foto beramai-ramai. Mengambil gambar pada hari raya pertama bukan sekadar hobi untuk diisi, malah aktiviti berkenaan dapat mengeratkan hubungan keluarga yang menyimpan pelbagai kenangan akibat lama tidak bertemu. Penggunaan kamera digital refleks lensa tunggal (DSLR) semakin popular di kalangan pengguna kerana dilengkapi teknologi canggih yang menghasilkan gambar berkualiti berbanding kamera digital biasa. Perkembangan teknologi mendorong pengeluar kamera menghasilkan produk masing-masing, pengeluaran yang tinggi menjadikan harga kamera DSLR semakin mampu dimiliki. Ramai di kalangan pengguna kini membawa kamera itu ke mana saja mereka berada. Kamera kini menjadi aksesori tambahan dan kelihatan bergaya apatah lagi di musim perayaan.

Seni fotografi ini boleh dikomersialkan terutama untuk merakam foto keluarga yang berjaya didekatkan ketika hari raya.  Tidak perlu menjadi pakar untuk mendapatkan hasil gambar bermutu tinggi kerana teknologi baru mampu merealisasikan impian mendapatkan kualiti gambar memukau.  Berpandu kepada kesesuaian lensa dan fungsi gambar, kualiti gambar yang dirakam setanding jurugambar profesional. Arus perkembangan kamera DSLR semakin pantas malah kini sudah ada rekaan semi DSLR yang memudahkan pengguna awal berjinak dengan dunia fotografi. Mungkin anda bolehkan hobi menarik ini dengan merakam potret keluarga ketika perayaan nanti. Pelbagai teknologi baru yang dihasilkan bagi memberikan lebih kepuasan kepada pengguna di samping seboleh mungkin menyediakan satu perkakasan serba guna dengan harga mampu milik. Jika satu ketika dulu, kebanyakan penggemar kamera terpaksa terkial-kial mencari kaedah terbaik untuk menghasilkan gambar berkualiti daripada kamera SLR yang menggunakan filem, lantaran gambar yang diambil tidak boleh dilihat serta-merta, kini dengan adanya DSLR, semua itu bukan masalah besar.

Ia kerana hasilnya boleh dilihat segera di skrin sekali gus membolehkan penggunanya terus bereksperimen. Tidak payah lagi menghabiskan duit untuk membeli bergulung filem dan terpaksa memprosesnya di kedai, pengguna DSLR boleh memilih untuk hanya menyimpan gambar terbaik dan terus memindahkannya ke komputer atau laman web, apatah lagi sudah menjadi trend ketika ini. Fungsi semi atau DSLR penuh menawarkan rakaman yang menggalakkan dan berupaya membangkitkan suasana ketika perayaan dengan teknologi terbina di dalamnya memungkinkan warna-warni Aidilfitri dibangkitkan. Kini, peminat kamera DSLR boleh memilikinya dengan harga serendah RM2,500, malah boleh pula membeli produk terpakai lantaran ramai penggunanya yang menjual selepas menukar kepada kamera lebih canggih.

Antara ciri menarik dalam DSLR termasuk puluhan lensa yang boleh ditukar sekali gus memberikan kesan berbeza. Contohnya, jika menggunakan lensa mata ikan (fisheye). Di samping itu, penggunaan lensa kamera DSLR juga membolehkan kita bermain dengan bukaan lensa itu (aparture) sekali gus menghasilkan kesan lebih kreatif. Katakan pengguna menggunakan lensa yang mempunyai bukaan 1.4, kesan kabur pada latar belakang pasti lebih menarik.  Menggunakan kamera DSLR juga membolehkan lebih banyak sudut rakaman lebih kreatif diperoleh kerana ia senang dikendalikan dengan pelbagai fungsi lain. Di Malaysia, kebanyakan kamera semi dan DSLR penuh mudah didapati dengan harga yang kompetitif sesuai digunakan ketika musim perayaan. Ia ibarat menghantar satu SMS secara terbuka, tetapi tidak memerlukan nombor telefon peribadi. Kehebatan komunikasi dua hala cara baru ini memang tidak dapat disangkal lagi kepentingannya.

Hati-hati di jalan raya, jangan lupa pengesan AES.

Dalam usaha mendidik masyarakat mematuhi undang-undang jalan raya, Ops Selamat yang diperkenalkan Polis Diraja Malaysia (PDRM) sempena musim perayaan tahun ini menggantikan Ops Sikap turut memainkan elemen teknologi. Oleh itu, elok kalau pengguna berhati-hati apabila PDRM mungkin menetapkan beberapa kamera pengesan yang memerangkap pemandu dengan kenderaan laju dipandu. Pengenalan Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) di negara ini dijangka berupaya membantu mengurangkan kadar kemalangan maut di jalan raya yang semakin membimbangkan. AES ialah satu sistem terbaru yang boleh merakam pengguna jalan raya yang melakukan kesalahan seperti memandu melebihi had laju dan tidak mematuhi lampu isyarat di persimpangan. Ini kerana kamera akan diletakkan di kawasan berisiko kemalangan dan di persimpangan lampu isyarat. Menerusi sistem itu, tindakan pesalah trafik akan dirakam secara elektronik dan saman akan dihantar ke alamat berdasarkan nombor pendaftaran kenderaan terbabit.

Pelaksanaan AES dikenal pasti di 831 lokasi berisiko kemalangan yang beroperasi 24 jam sehari tanpa pengawasan manusia dan gangguan cuaca. Ketika ini, pemasangan sistem AES hanya mengesan mereka yang melakukan dua kesalahan serius iaitu melanggar lampu isyarat dan memandu melebihi had laju. Pada masa depan, AES bakal digunakan untuk mengesan pelbagai kesalahan lain termasuk memotong di garisan berkembar, memotong dari lorong kiri, muatan berlebihan, memotong barisan, menyekat kenderaan berat dari memasuki kawasan bandar dan penguatkuasaan laluan bas. Dianggarkan, surat saman yang dihantar dari AES akan dikeluarkan dalam tempoh kurang seminggu kepada pesalah trafik. Di sebalik kekuatan teknologi AES untuk mendidik masyarakat, ia juga berupaya menutup ruang rasuah kerana semua rakaman video dan gambar serta saman dikeluarkan menerusi sistem komputer, sekali gus dapat memelihara integriti penguat kuasa.

GPS, guna telefon atau mesin GPS sebenar?

Masalah sesat untuk tiba ke sesuatu destinasi kerana tidak berapa mahir dengan jalan adalah pembaziran masa dan ini sering menjadi masalah ramai pengguna jalan raya terutama ketika mengunjungi rumah saudara jauh. Maklumlah, setahun sekali saja berjumpa, ada juga yang baru berjumpa selepas 10 tahun, pasti banyak perubahan dan cubaan ke rumah mereka. Kini masalah itu bukan saja dapat ditangani dengan berpandukan peta secara manual, malah secara elektronik sama ada menerusi telefon pintar atau alat penentu arah global (GPS). Betul! pemandu yang mencari pembantu mencari arah elektronik mempunyai lebih banyak pilihan berbanding sebelum ini. Namun, mungkinkah ada perbezaan antara GPS dengan telefon yang lengkap peta digital? Peralatan GPS asas boleh dijumpai di pasaran pada harga kurang daripada RM300 dan ia masih menjadi peranti pilihan yang pintar jika anda tidak keberatan membawa lebih gajet ketika berada dalam kenderaan selain telefon, tablet, laptop dan sebagainya.

Pembantu ketika anda berada di atas jalan itu bersedia untuk digunakan selepas ia dikeluarkan dari kotak lengkap dengan ‘mount’ atau pemegang untuk melekatkannya di cermin depan kereta dan pengecas.  Selain itu, ia mudah untuk digunakan dan boleh dikongsi bersama keluarga atau rakan lain. Telefon pintar pula menjadi pilihan navigasi yang semakin popular terutama di kalangan model yang akan datang dengan alat bantuan siap dibangunkan bersama seperti perisian mengenal pasti keadaan trafik atau aplikasi khusus.  Bagaimanapun, telefon pintar memerlukan pembelian aplikasi navigasi yang boleh dipindah turun atau langganan perkhidmatan. Beberapa aplikasi langganan navigasi juga siap terpampang di setor aplikasi telefon masing-masing tidak kisah apa jua platform digunakan termasuk Garmin, Navigon, TomTom, dan Magellan.  Aplikasi ini kelihatan dan berfungsi seperti unit GPS sendiri pada antaramuka telefon pintar.

Bahan ini diperoleh daripada :
Akhbar Harian Metro
Jumaat, 17 Ogos 2012

ISU PENDIDIKAN : CUTI UNTUK TRANSFORMASI MINDA


Rencana ini ditulis oleh :
Ihsan Noorzali


Apabila mahasiswa institusi pengajian tinggi awam (IPTA) diberi keistimewaan cuti panjang selama empat bulan bermula tahun lalu, ramai pihak mempertikaikan keputusan itu. Pelbagai alasan kontra diberikan biarpun pihak Kementerian Pengajian Tinggi mempunyai pelbagai hujah konkrit yang positif. Alasan masyarakat, dikhuatiri tempoh panjang itu membawa implikasi lebih buruk kepada mahasiswa sedangkan cuti semester pendek sebelum ini pun diwarnai dengan pelbagai masalah. Apakah benar cuti panjang ini mampu memberi implikasi kepada mahasiswa? Atau adakah ia bermanfaat melegakan seketika bebanan belajar atau ia hanya sekadar tempoh membuang masa?

Pensyarah kanan Jabatan Psikologi dan Kaunseling, Fakulti Pendidikan dan Pembangunan Manusia, Dr Muhammad Aziz Shah Mohamed Arip, berkata tempoh bukan persoalannya tetapi pengisian sepanjang tempoh itu lebih utama. Beliau berkata, masa yang terluang biarpun sedikit jika diisi dengan perkara manfaat boleh mendatangkan kebaikan, begitu sebaliknya. “Persoalannya bukan tempoh tapi apa yang dilakukan pada waktu itu sama ada boleh mendatangkan manfaat atau sebaliknya. Masa hanyalah penyebab kerana tanggungjawab belajar tidak akan terhenti sehingga mahasiswa melunaskan pengajian. Justeru ia bukan isu besar sebaliknya perlu dilihat daripada skop berbeza dengan kepentingan berbeza mengikut situasi,” katanya.

Penyelarasan kalendar akademik institusi pengajian tinggi awam (IPTA) negara dilakukan secara berperingkat bermula sesi akademik 2011/2012 dan dijangka beralih sepenuhnya pada sesi akademik 2013/2014.  Penyelarasan itu akan menyaksikan tarikh pendaftaran pelajar baru dianjakkan dua minggu ke hadapan pada setiap sesi akademik yang akhirnya akan bermula pada bulan September berbanding Jun sebelum ini. Penyelarasan kalendar akademik ini terletak di bawa Fasa Kedua Pelan Strategik Pengajian Tinggi Negara atau ‘Fasa Pengukuhan’ dan akan berakhir pada 31 Disember 2015.

Beliau bagaimanapun tidak menafikan ada segelintir masyarakat berpendapat tempoh cuti terlalu lama boleh melupakan mahasiswa pada pelajaran. “Itu betul namun hanya sekadar tanggapan malah ia turut juga bersifat terlalu subjektif. Tidak perlu tunggu hingga waktu cuti panjang, jika mahasiswa tidak mahu belajar, mereka tidak akan berbuat demikian. Itu hanya penyebab kerana semuanya terpulang pada kemahuan diri. Orang lain hanya boleh membuat spekulasi,” katanya berpendapat cuti berkenaan jika digunakan dengan betul boleh melahirkan individu lebih bertanggungjawab.  Contohnya, bersifat proaktif dan produktif untuk menjana pendapatan sampingan. Usaha ini boleh menjadi platform mahasiswa mengaplikasikan ilmu keusahawanan dipelajari. Ataupun sedikit sebanyak boleh menampung bebanan kewangan apabila kembali ke kampus. Sebenarnya banyak boleh dilakukan jika mahasiswa pandai memanfaatkannya, jadi tidaklah mereka ‘berkeliaran’ tanpa arah tujuan,” katanya.

Cuti juga, katanya bukan bermakna mahasiswa boleh bebas atau melupakan terus tanggungjawab malah boleh dijadikan landasan untuk mentransformasi minda dan diri. “Gunakan waktu itu untuk mengikuti pelbagai persidangan, seminar, kursus atau sebarang bengkel bagi meningkatkan pengetahuan dan kemahiran.  Sekurang-kurangnya apabila kembali ke kampus, mahasiswa mendapat semangat atau kekuatan baru untuk menempuh cabaran menara gading,” katanya. Beliau juga bersetuju, mahasiswa yang memanfaatkan cutinya dengan baik boleh memberi kelebihan pada diri sendiri termasuk dari segi kematangan berfikir, keberanian dan meningkatkan penguasaan komunikasi.

Menurutnya, perolehan pengalaman dengan masyarakat luar kampus juga boleh diiktiraf sebagai cabang ilmu malah sangat istimewa kerana tidak diperoleh melalui pembacaan. “Bagi mahasiswa yang tahu menghabiskan tempoh cutinya dengan pengisian pelbagai aspek, transformasi diri dapat dilihat sebaik saja semester baru dibuka. Bukankah ini satu bonus yang boleh dicari sewaktu cuti panjang? Jadi jangan beri alasan cuti panjang hanya membuang masa kerana diri sendiri merangka setiap perancangan,” katanya. Malangnya, katanya kebanyakan mahasiswa tidak pandai memanfaatkan masa itu sebaliknya terus terleka dengan aktiviti membuang masa. “Mereka gunakan alasan waktu inilah tempoh ‘membalas dendam’ segala masa yang sudah digunakan semasa belajar. Alasan itu tidak matang. Nasihat saya, gunakan masa dengan baik selain menjaga imej universiti supaya tidak dicela masyarakat,” katanya.

Bahan ini diperoleh daripada :
Akhbar Utusan Malaysia
Isnin, 13 Ogos 2012