JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI08 Februari 2012

ISU UMUM : CINTA PENSYARAH KOREA TERHADAP TULISAN JAWI


Ketika budaya K-pop popular dan diminati kalangan generasi muda negara ini, seorang ahli akademik Korea Selatan pula mengakui beliau menyukai tulisan jawi. Prof. Dr. Kang Kyoung Seok dari Busan University of Foreign Studies, mempunyai pandangan tersendiri mengenai tulisan jawi dan budaya Melayu. Dr. Kang, 57, yang fasih berbahasa Melayu, begitu meminati semua perkara mengenai tulisan jawi yang disifatkannya begitu indah. “Budaya Melayu ini, daripada lagunya, bahasanya, semua amat halus dan lembut membuatkan saya jatuh cinta terutama lenggok tulisan jawi,” katanya. Cinta Dr. Kang kepada tulisan jawi berputik pada tahun 1974 ketika belajar di sebuah universiti di Korea Selatan. “Pensyarah saya masa itu beritahu bahawa Malaysia memiliki tulisan unik diberi nama tulisan jawi. Bila saya tanya apa itu tulisan jawi, pensyarah saya tidak tahu. “Di Korea masa itu tiada buku tulisan jawi, rujukan mengenai jawi pula amat kurang. Namun itu tidak mematahkan semangat saya untuk terus mengkaji tulisan ini,” katanya.

Pada 1982, pertemuan Dr. Kang dengan seorang pendakwah Islam bernama Abdul Ghani yang berasal dari Pattani, Thailand di Busan, merupakan titik penting percintaannya dengan tulisan jawi. Melalui Abdul Ghani, Dr. Kang mengenali huruf jawi dan sistem penulisan itu. Buku tulisan jawi bertajuk Sejarah Melayu Pattani, menjadi kegemarannya pada masa itu. Dr. Kang membulatkan tekadnya untuk pergi ke Malaysia bagi mendalami tulisan jawi. Pada tahun 1984 impiannya menjadi kenyataan apabila mendapat tawaran melanjutkan pengajian di Universiti Malaya. Namun persepsi rakyat Korea Selatan terhadap Malaysia pada masa itu menjadi cabaran besar bagi Dr. Kang dalam merealisasikan impiannya. “Masa itu Korea Selatan tidak mengenali Malaysia seperti sekarang. Kita sekarang kawan baik. Dulu orang Korea tengok Malaysia sebuah negara yang mundur, miskin dan banyak masalah. “Ibu bapa saya masa itu menangis tidak mahu benarkan saya pergi Malaysia. Tetapi saya sudah cintakan tulisan jawi. Saya mahu pergi belajar tulisan itu di Malaysia,” katanya.

Setelah melakukan kajian terhadap tulisan jawi sejak sekian lama, Dr. Kang mengakui amat tertarik dengan kitab al-Quran yang disifatkanya sebagai anugerah paling bernilai buat umat Islam di seluruh dunia. “Paling menarik perhatian saya bagaimana tulisan jawi dalam kitab al-Quran mampu menghasilkan cara bacaan yang amat indah sekali. Saya selalu dengar orang baca di tilawah al-Quran, amat indah dan buat jiwa saya tenteram,” katanya. Dr. Kang berkata generasi muda Malaysia sekarang tidak menyedari betapa bertuahnya mereka memiliki sebuah warisan unik yang menjadi identiti dan penyambung legasi bangsa. “Tulisan jawi sekarang sudah tenat. Tidak ramai generasi muda tahu membaca dan menulis jawi. Bilangan pakar jawi juga semakin berkurangan kerana ramai pakar yang saya kenali telah bersara tanpa ada pengganti,” katanya. Dr. Kang menyertai Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) sebagai pensyarah pada 2010. “UPSI sebuah universiti yang mendidik guru. Jadi bila saya ajar guru ini tulisan jawi, mereka akan ajar tulisan jawi ini kepada anak murid mereka, yang juga generasi muda negara ini. Maka semakin ramai tahu tulisan jawi,” katanya.

Beliau berkata pelbagai langkah perlu diambil oleh pihak berkuasa pendidikan supaya kembali kepada sistem ejaan jawi Za’ba yang lebih ringkas dan mudah difahami. Media memainkan peranan penting dalam memastikan tulisan jawi digunakan secara lebih meluas. Dr. Kang berharap akhbar yang menggunakan bahasa jawi seperti Utusan Melayu diberi nafas baru untuk menarik minat rakyat Malaysia. Selain itu, pihak terlibat seperti Institut Terjemahan Negara Malaysia dan Dewan Bahasa dan Pustaka perlu memainkan peranan dalam menterjemah lebih banyak buku ke tulisan jawi.Sila berikan komen anda. Terima kasih

SUMBER
UTUSAN MALAYSIA
7 FEBRUARI 2012

ISU KESIHATAN : HADAPI TEKANAN SECARA ISLAM

Oleh Profesor Dr. Osman Che Bakar


Ramai yang tertekan serta menderita apabila mengalami peristiwa atau musibah seperti kerosakan harta benda, kehilangan atau kegagalan dalam kerjaya, percintaan atau rumah tangga dan sebagainya. Musibah atau tekanan adalah satu peristiwa yang ditakuti dan tidak dikehendaki oleh mana-mana individu di dalam kehidupan seharian. Majoriti daripada kita akan bertindak-balas secara spontan sama ada mengeluh, memaki-hamun dan marah terhadap seseorang malah ada pula yang marah kepada takdir Tuhan. Individu yang terbabit dengan musibah mengalami gejala-gejala tekanan seperti bimbang, hilang tumpuan, cepat marah, tidak dapat tidur, hilang selera makan dan lain-lain lagi. Berdasarkan personaliti serta cara seseorang menangani sesuatu tekanan, ada yang merasakan kehidupannya sudah tidak bererti, menjadi panik dan merasakan yang dunia ini kejam terhadapnya. Situasi ini akan lebih menyakitkan apabila ada pula insan sekeliling yang memberi ulasan-ulasan negatif.

Sering dikatakan musibah didatangkan sebagai hukuman atau peringatan daripada Allah SWT tetapi hakikat dan tujuan yang sebenar, hanya Allah yang maha mengetahui. Bolehkah kita mentakrifkan apa yang ditentukan Allah SWT mungkin benar atau sebaliknya. Lupakah kita ujian-ujian yang dilalui oleh para sahabat Rasulullah dan para nabi jauh lebih hebat dan apakah mereka ini melakukan banyak kesalahan serta kita lebih baik daripada mereka? Tetapi sebagai seorang Islam, kenapa kita tidak melihat dan pelajari akan apa yang difirmankan Allah SWT di dalam al-Quran serta sunah Rasulullah melalui hadisnya. Allah SWT menegaskan dalam surah al-Baqarah ayat 286, bahawa Dia tidak memberatkan seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya. Ini bermakna setiap individu yang mengalami musibah tersebut akan mampu mengatasinya . Kerap seseorang individu menjadi kecewa, marah dan susah hati apabila sesuatu hajat yang diingini tidak berjaya atau sesuatu perkara lain pula yang berlaku.

Mereka lupa akan firman Allah SWT; ”Adakalanya sesuatu itu tidak baik bagimu meskipun kamu begitu menghendakinya dan adakala pula sesuatu itu baik bagimu meskipun kamu tidak menyukainya, sesungguhnya aku mengetahui tetapi kamu tidak mengetahuinya”. Kita terlalu mengharapkan keseronokan, kemudahan serta kenikmatan dunia, sudah tentu ia tidak salah kerana itu adalah sifat naluri seseorang manusia. Allah SWT juga menyuruh kita berbuat demikian seperti firmannya; “Dan hendaklah kamu mencari kebaikan akhirat dan jangan lupa habuan kamu di dunia.” Masalahnya, ramai di antara kita tidak mempedulikan janji Allah SWT tentang kehidupan akhirat yang mana ia adalah kehidupan yang kekal sebenarnya dan lebih baik. Jika kita benar bertakwa dan yakin, majoriti daripada tekanan yang kita alami tidak memerlukan kita bersedih dan merasa kecewa yang melampau bahkan dapat melihatnya secara lebih positif.

Pun begitu, janganlah ada antara kita beranggapan kita tidak memerlukan rawatan dan ubat-ubatan bahkan menasihati ahli keluarga atau rakan yang mengalami tekanan untuk tidak mendapatkan rawatan memadai hanya dengan reda. Ramai antara kita yang tersalah faham mengenai konsep reda dalam Islam. Reda pada Islam bukan bererti menyerah bulat-bulat kepada takdir tanpa disusuli dengan usaha dan ikhtiar. Ubat-ubatan dan kaunseling akan melengkapkan proses pemulihan emosi seseorang individu. Dapatkan nasihat daripada mereka yang mempunyai pengalaman mengatasi masalah tersebut, berkongsilah masalah anda dengan saudara-mara atau rakan karib atau mana-mana individu yang anda percaya dapat membantu. Cubalah amalkan mengambil sikap terbuka dan fikirlah secara positif dan objektif dalam usaha menyelesaikan sesuatu kesulitan.

Bermula sekarang, kita harus mengambil pendekatan tidak mengeluh bahkan banyakkanlah menyebut Allahuakbar, Subhanallah, Astaghfirullah berulang-kali kerana jika kita mengeluh, memaki hamun contohnya apabila terpijak paku, kita meneriak celaka sambil memaki hamun, percayalah kita akan lebih merasa sakit. Tetapi jika kita ingat dan yakin akan apa yang diberitahu Allah SWT dan ajaran Rasulullah, kita akan merasa kurang sakit, reda serta mendapat limpahan keampunan dan rahmat Allah SWT. Kita hendaklah bersabar dan banyak berdoa serta dapatkan rawatan dan pertolongan supaya kita beroleh kejayaan, di dunia apalagi di akhirat.

Sila berikan komen anda. Terima kasih

SUMBER
UTUSAN MALAYSIA
8 FEBRUARI 2012

ISU KESIHATAN : KEBAIKAN DAN KEBURUKAN YOGA PADA KESIHATAN


Jika sebelum ini ketika yoga difatwakan haram untuk diamalkan oleh umat Islam ia telah mencetuskan isu dan polemik di negara ini. Kini, perkara yang sama juga berlaku di New York, Amerika Syarikat (AS). Tetapi, bagi masyarakat barat isunya tentu bukan soal halal haram atau yang berkaitan akidah tetapi yang membabitkan kesihatan. Para pengamal yoga di kota raya itu ada yang tersinggung, terkejut malah akan yang terus menghentikan amalan itu apabila satu artikel yang disiarkan dalam seksyen majalah akhbar New York Time edisi Ahad mendakwa aktiviti yoga memudaratkan tubuh pengamalnya. Sedangkan di New York, sudah menjadi pemandangan biasa bagi golongan wanita profesional muda dan langsing ke pejabat sambil mengepit tikar yoga di ketiak mereka. Mereka berpusu-pusu menyerbu pusat yoga sama ada sesudah subuh sebelum waktu bekerja bermula atau ketika masa rehat makan tengah hari. Matlamatnya ialah untuk kekal langsing, cantik dan sihat.

Di AS, malah di Britain jutaan penduduknya mengamalkan yoga setiap hari. Tetapi artikel dalam New York Time menyatakan yoga boleh merosakkan badan mula mencetuskan keraguan di kalangan para pengamal terbabit dan dikatakan akan menjejaskan industri itu secara keseluruhannya. Artikel yang bertajuk Bagaimana yoga boleh merosakkan tubuh anda itu dikatakan telah menyebabkan pengamal-pengamal senaman itu di AS berfikir dua kali. Rencana yang dimuatkan dalam beberapa muka surat dalam seksyen majalah akhbar New York Time keluaran hari Ahad itu ditulis oleh penulis sains kanan akhbar itu, William Broad. Dalam artikelnya Broad mendakwa para pelajar dan juga para jurulatih yoga mencederakan diri mereka apabila terlalu didorong oleh cita-cita melampau dan kurangnya pengetahuan terhadap sesuatu pergerakan yoga. Dia memetik pandangan bekas pengamal yoga veteran Glenn Black, yang mengalami kecederaan belakang serius selepas beberapa tahun mengamalkan amalan yoga.

Black berkata: "Orang ramai sepatutnya meninggalkan amalan yoga kerana ia cenderung untuk mendatang kecederaan yang serius." Sudah tentu artikel Broad dan pandangan Black itu mendapat tentangan dan kritikan daripada wakil-wakil dari industri yoga yang membabitkan AS$5 bilion setahun dan kira-kira 20 juta pengikutnya - bertambah lima kali ganda berbanding 10 tahun lalu. Sensasi, memalukan dan mengelirukan itu antara reaksi terhadap artikel itu daripada para pengamal dan pengikut yoga. "Saya terperanjat. Yoga telah mengubah hidup saya dan saya suka berlatih yoga - ia menjadikan saya lebih sihat dan lebih tenang. Badan saya terasa lebih segar," katanya Jurutera Sistem, Susan Davies, 28, yang menyertai kelas di Central Park dua kali seminggu. Katanya, dengan mengamalkan yoga hidupnya lebih seimbang, yakin dan lebih berkesan di tempat kerja. "Kawan-kawan saya yang melakukan yoga juga berkata demikian," kata Davies.

Paula Tulsi yang mengendalikan pusat yoga di Manhattan berkata, kontroversi itu cukup besar kesannya. "Mereka yang berada di keliling saya menjadi gila kerana ramai yang mahu mencuba yoga. Tetapi sekarang mereka takut kerana fikir yoga memberikan kesan buruk. Ia sesuatu yang tragik dan menyakitkan hati. "Ini merupakan satu penghinaan kepada komuniti yoga," katanya. Terapi urut Eddie Rodriguez, yang mengendalikan pusat terapi fizikal pula berpendapat kebanyakan pusat yoga terlalu sesak. Orang ramai pula katanya, tidak sedar bahawa kebanyakan jurulatih yoga tidak terlatih walaupun mereka kelihatan seperti berpengalaman. "Saya menggalakkan pelanggan saya mencuba yoga. Tetapi hanya setelah dicadangkan oleh orang lain. Bukannya terus ke studio yoga disebab tawaran tertentu," katanya. Namun cerita mengenai kesan buruk yoga tidak sukar untuk ditemui di New York.

Pengurus Seni, Elizabeth Bennett, 45, memberitahu cakera lehernya terseliuh selepas didakwa dibuli oleh jurulatih yoga di sebuah studio di New York. "Apabila saya teragak-agak malakukan sesuatu posisi, dia mengatakan saya pondan. Terdapat ramai pengajar yang terlalu mendesak pelajar melakukan sesuatu di luar kemampuan hanya untuk menjaga ego mereka," katanya. Walaupun memiliki insurans kesihatan, dia terpaksa membelanjakan duit sendiri AS$8,000 untuk rawatan akupuntur dan fisioterapi selama sebulan bagi menghilangkan kesakitan yang ditanggung. Bennett menambah, mereka yang mempercayai bahawa yoga adalah sumber untuk menyembuhkan bukannya mencederakan kini tentunya was-was dan mula berhati-hati dalam memilih pusat yoga. Pakar anatomi juga memberi amaran - seperti mana rencana Broad - tentang risiko melakukan aksi luar biasa ketika yoga yang boleh menjejaskan tulang belakang dan menghalang aliran darah ke kepala sama ada secara drastik atau beransur-ansur.

Pakar Anatomi, David Patane telah berhadapan dengan kira-kira 10 pesakit yang berhadapan dengan kecederaan akibat yoga. Katanya, zaman komputer telah memberikan banyak masalah penyakit membabitkan bahagian belakang. Katanya, duduk terlalu lama misalnya sudah cukup untuk memberikan tekana kepada tulang belakang. Katanya, ini kan pula posisi-posisi sukar dalam yoga terutama yang membabitkan leher. Perkara itu katanya, bukan sahaja melemahkan leher tetapi juga tulang belakang. Pembantu Eksekutif, Megan Branch, 22, mengalami ketegangan bahagian belakang tahun lalu hanya kerana melakukan aksi superman - iaitu meniarap sambil mengangkat tangan dan kaki serentak. Disebabkan dia berada dalam kelas yang terlalu sesak - kira-kira 70 pelajar - dia terpaksa berbaring di tempat yang kurang selesa. "Saya rasa sesuatu berlaku pada belakang saya. Kemudiannya saya terus sukar bergerak," katanya. Masalahnya, terdapat banyak kelas yoga di New York tidak memiliki tenaga pengajar bertauliah. Kelas yoga komuniti yang menawarkan harga AS$5 antara yang mempunyai ramai pengikut. Tetapi ia tidak mempunyai pakar untuk membetulkan posisi pelajar atau memberi amaran kemungkinan apa yang mereka lakukan boleh mendatangkan kecederaan.

Di New York, yoga kini menjadi satu industri ekoran permintaan yang meningkat. Sijil untuk menjadi jurulatih atau tenaga pengajar yoga pula boleh didapati dengan mudah. Tidak perlu lesen rasmi untuk mengendalikannya. Pengajar-pengajar yoga boleh mendapat tauliah hanya dengan mengikuti kursus secara online selama 200 jam. Ramai pengajar yang sudah tamat latihan tidak tahu antara otot dan hamstring," kata Emilia Conradson yang menukar daripada mengajar yoga kepada perniagaan terapi badan yang turut merawat kecederaan akibat yoga. "Pemahaman mereka mengenai tubuh badan kurang. Sedangkan yoga ialah tentang fizikal dan spiritual dan ia perlu selamat," katanya. Salah seorang pengajar yoga Even Tulsi yang marah dengan artikel Broad itu bagaimanapun mengaku bahawa pengajar tidak berpengalaman punca pelajar yoga mengalami kecederaan. "Bukan yoga yang tidak elok, tetapi cara mengajar yoga yang mencetuskan masalah," katanya.

Jurugambar profesional, Naomi Harris, 38, sebelum ini teruja dengan pas tanpa had untuk menyertai kelas yoga berhampiran rumahnya di Manhattan. "Ia bercadang untuk mengamalkannya betul-betul. Selama enam bulan saya pergi lima kali seminggu dan merasa cukup baik," katanya. Tetapi, satu hari dia terjatuh ketika di rumah yang menyebabkan lututnya bengkak. Namun dia terus juga ke kelas yoga untuk beberapa hari, tetapi lututnya bertambah buruk. Imbasan mendapati berlaku koyakan teruk pada tisu yang menyambung dua bahagian lututnya yang memerlukan pembedahan. Katanya, pakar bedah bertanya apa yang dia lakukan, dan sebaik dia memberitahu melakukan yoga lima kali seminggu doktor itu berkata: "Itulah dia!" Doktor tersebut memberitahu, dia melihat banyak kecederaan akibat yoga yang kemungkinan berpunca daripada posisi lutut dilipat ke bawah badan yang di kenali sebagai pigeon pose. Selepas melakukan pembedahan, Harris terpaksa bertongkat. Suatu hari dia terserempak dengan pengajarnya dan bertanya apa sudah jadi. Harris memberitahu yang doktor berkata ia berpunca akibat terlalu banyak melalukan yoga. Tetapi pengajar itu berkata, dia cedera ketika melakukan yoga kerana karmanya buruk. "Kini saya antiyoga," kata Harris.

Sila berikan komen anda. Terima kasih

SUMBER
UTUSAN MALAYSIA
8 FEBRUARI 2012

ISU ICT : TIGA PERATURAN INOVASI

Oleh Eric Schmidt
Penulis ialah Pengerusi Eksekutif Google Inc.


Adalah satu kesilapan jika ada yang merasakan untuk melakukan sesuatu inovasi memerlukan teknologi. Tanggapan itu sebenarnya tidak benar. Jika dilihat kepada sejarah inovasi yang mengubah dunia, semuanya bukan bersandarkan kepada teknologi. Inovasi seperti peluru berpandu balistik pertama dari India, jam matahari pertama dari Korea, percetakan pertama di China, sehinggalah walkman di Jepun - teknologi hanya sampingan. Bukan punca utama. Manusia dapat mencapai inovasi dengan atmosfera keterbukaan - terbuka kepada idea baru, terbuka tanpa mengira sempadan dan terbuka untuk bekerjasama. Agak sukar untuk mendefinisi akan keterbukaan. Lebih mudah mendemonstrasikannya yang mana apabila anda mencuba sesuatu atau sebarang perkara yang difikirkan, anda boleh mengatasinya. Izinkan saya mulakan dengan apa yang dimaksudkan dengan keterbukaan untuk bekerjasama. Apabila ramai bertanya apakah produk Google kegemaran saya, ia bukan Gmail atau Maps atau YouTube. Ia adalah Google - syarikat tersebut sendiri.

Untuk dekad yang lepas, keutamaan adalah membangunkan masyarakat dengan menggunakan bakat mereka yang menakjubkan. Matlamatnya supaya ia boleh bertahan lama setelah saya pergi. Malah semua produk semasa kami akan digantikan dengan gelombang inovasi yang baru. Semua ganjaran, cabaran dan tanggungjawab dikongsi untuk membolehkan kami mengimpikan pelbagai perkara besar dan bersama-sama dengan masyarakat untuk mencapainya. Internet memperluaskan konsep komuniti ini melangkaui batasan syarikat, atau sempadan negara. Android merupakan contoh yang baik. Ia merupakan platform perisian untuk telefon pintar yang digunakan lebih 190 juta peranti mudah-alih hari ini. Ia adalah sumber terbuka - yang bermaksud orang ramai boleh mengambil kod kami, mengubahnya, dan mengeluarkan produk mereka mengikut cita rasa mereka - yang mana dilakukan oleh syarikat seperti Samsung, LG, Sony Ericsson dan HTC. Kerana itu, terdapat lebih banyak pilihan untuk pembangun dan juga pengguna. Komuniti pembangun aplikasi dan usahawan seluruh dunia telah menghasilkan lebih 500,000 aplikasi dan menjadikannya satu industri.

Dengan keinginan dalam Google untuk bekerjasama, ia membolehkan kami bekerjasama bersama setiap pembangun Android dari seluruh dunia. Contoh lain bagaimana keterbukaan untuk bekerjasama membawa kepada sebuah perubahan yang besar ialah beberapa tahun yang lepas jurutera kami di India kecewa dengan sistem pemetaan di negara tersebut. Lalu dia memperkenalkan sebuah aplikasi ringkas yang membolehkan semua orang bersama-sama membangunkan peta digital menggunakan gambar satelit. Sambutan yang diterima sangat menggalakkan. Sukarelawan bekerja bersama dalam mempertingkatkan lebih 180 peta pada aplikasi MapMaker. Di Pakistan sahaja, pengguna menandakan lebih 25,000 kilometer jalan yang sebelum ini tidak pernah ditandakan. Kita perlu membangunkan perkara seperti ini dalam masyarakat bukan hanya pada peringkat korporat. Kita perlu membolehkan para pengguna bersatu supaya mereka boleh pelajari, kerjasama dan berinovasi dalam keadaan terbuka. Ini bermakna, kita juga perlu terbuka kepada seluruh dunia.

Terima kasih kepada web, kini tiada had untuk cita-cita. Sempadan geografi tidak mempunyai persamaan digital. Jadi tiada perkara seperti perniagaan dan organisasi tempatan lagi. Pasaran anda, pelanggan anda, rakan kerjasama anda, pengedar anda, semuanya adalah global. Jadi persoalannya - adakah anda terbuka? Pada abad ini, dunia semakin mengecil. Kita dapat melihat kebangkitan kuasa ekonomi baru di Asia, termasuk di Brazil, Rusia, dan Timur Tengah. Kita juga melihat kelahiran pengguna global dari kelas pertengahan dengan kuasa membeli yang tinggi. Internet akan menjadi salah satu cara baru untuk berhubung dengan dunia baru. Kita tahu lebih tiga billion pengguna akan berhubung secara atas talian pada penghujung dekad ini. Kebanyakannya daripada negara membangun. Pada tahun lepas, apa juga jenis perniagaan akan dapat menggunakan peluang tersebut. Perkara tersebut adalah benar termasuk salah satu syarikat perkhidmatan editorial di Malaysia. Hanya setahun yang lalu, Dr. Yeang Hoong Yeet dan isteri beliau Helen Chew, mengambil keputusan menjalankan perniagaan atas-talian - menyediakan khidmat pengeditan dan pembacaan untuk bahan akademik dan perniagaan.

Dengan umur melebihi 60 tahun, mereka membuktikan usia bukan penghalang untuk memulakan perniagaan atas talian. Melalui pengiklanan atas talian, mereka berjaya memperluaskan perniagaan dari Malaysia ke negara lain di rantau berdekatan. dan kini gembira dengan pulangan mereka. Terima kasih kepada Internet, itu merupakan salah satu contoh ringkas bagaimana sebuah idea baru kini boleh dibawa ke konteks global. Dengan merentasi Asia, kita tahu terdapat jutaan orang daripada pelbagai latar belakang kini menggunakan Internet sebagai salah satu platform untuk peluang dan kebaikan - untuk membangunkan jutaan idea baru milik mereka. Mereka adalah pemilik kedai, pengeluar dan mungkin juga artis. Mereka mencuba pelbagai cara untuk mencapai pasaran baru, dengan kaedah baru dan bersama rakan kerjasama baru. Sebahagian daripada mereka takut dengan kesan daripada keterbukaan, lebih-lebih lagi apabila Internet telah mengubah beberapa industri. Bagimanapun, kebaikan daripadanya adalah amat menakjubkan.

Di Australia, Internet menyumbang kepada 3.6 peratus Keluaran Dalan Negara Kasar KDNK) negara - lebih daripada eksport bijih-besi. Di Jepun, ia menyumbang 3.7 peratus lebih daripada industri pengeluaran automotif. Setiap perniagaan mendapat kebaikan daripada peningkatan Internet. Dianggarkan untuk setiap pekerjaan yang hilang disebabkan Internet, 2.6 lagi dihasilkan. Tetapi nombor tersebut hanya boleh digunakan kepada Internet terbuka yang kita kenal pada hari ini. Ia tidak dijamin akan terus kekal sebegitu. Cara untuk memaksimumkan kebaikan ekonomi daripada Internet adalah dengan membiarkannya terbuka. Lagipun, keterbukaan hadir untuk kekal. Tanpa keterbukaan, pengguna akan hilang pilihan. Syarikat akan berpuas hati. Masyarakat akan kehilangan dinamik yang membawa kepada inovasi. Ini adalah salah satu sebab mengapa kami komited untuk menjadikan Android itu terbuka. Ia merupakan mesej ringkas yang dihantar kepada semua rakan kerjasama di seluruh Asia. Keterbukaan bukan hanya sekadar prinsip, ia merupakan salah satu strategi kemenangan bagi kita semua.

Kejayaan Android di Asia memperlihatkan perkara tersebut. Google telah berjaya kerana dasar terbuka kepada rakan kerjasama baru, rantau dan juga idea. Kejayaan telefon pintar, merupakan kejayaan Google. Kejayaan pelbagai perniagaan juga bergantung pada platform terbuka - Internet - yang mana ia bukan milik sesiapa. Oleh kerana tiada sesiapa yang memilikinya, Internet adalah milik semua orang dan berjaya apabila ia adalah terbuka. Malaysia dianugerahkan dengan populasi yang kreatif dan berbakat serta ramai pembangun perniagaan dan usahawan yang pintar. Ia penting untuk sesuatu perniagaan dan ahli politik meneruskan imaginasi mereka di Malaysia yang membolehkan kita semua bersama mendapat kebaikan.

Sila berikan komen anda. Terima kasih

SUMBER
UTUSAN MALAYSIA
8 FEBRUARI 2012