JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI14 Februari 2012

ISU KESIHATAN : CANTIK TAPI BAHAYA

Oleh RABIATUL ADAWIYAH KOH ABDULLAH


Implan adalah sebatian polimer berasaskan getah. Implan bertujuan untuk kosmetik atau pemulihan imej akibat kanser. Tidak hairanlah pembedahan implan menjadi trend di Barat untuk menonjolkan aset kecantikan badan seperti payu dara dan punggung. Di Amerika Syarikat, semakin ramai remaja dilaporkan mahukan implan payu dara sebagai hadiah hari jadi. Namun, tahukah anda tiga peratus wanita yang melakukan pembedahan implan silikon mengalami kebocoran implan dalam tempoh tiga tahun. Menurut Pakar Estetik dan Antipenuaan, Dr. Alice Prethima, kebanyakan pembedahan implan silikon menyebabkan payu dara berlekuk di bahagian atas, menghasilkan bentuk yang tidak asli. Lebih teruk lagi, ia berisiko tinggi mengakibatkan kontraksi kapsular, iaitu reaksi tidak normal tubuh terhadap benda asing. Ia juga menyebabkan implan pecah atau pemindahan implan yang perlu dilakukan berulang kali. "Saya paling risau apabila ada yang mengatakan mereka mendapatkan pembedahan implan silikon pada harga bawah RM300. "Ia tentunya satu pembedahan yang bakal memberi masalah kerana pembedahan kecantikan seperti ini lazimnya melibatkan kos yang tinggi, sekurang-kurangnya RM7,000," ujarnya.

Jangan ambil mudah

Justeru, Dr. Alice menasihatkan orang ramai supaya jangan ambil mudah apabila ia melibatkan anggota badan seperti payu dara. Menurut Alice, rawatan menambah baik payu dara antara yang paling tinggi permintaannya di Malaysia. Namun beliau memberitahu kebanyakan pesakit yang mendapatkan rawatan untuk mencantikkan payu dara khusus untuk membesarkannya ialah orang asing. "Orang Malaysia sangat penyabar. Mereka hanya datang untuk mendapatkan rawatan seperti ini apabila keadaan benar-benar serius. "Contohnya apabila payu dara mereka tidak menepati saiz tubuh seperti terlalu besar atau berat untuk tubuh yang kecil sehingga boleh menjejaskan kesihatan," ujarnya.

Dalam pada itu, Dr. Alice berpendapat, rawatan kecantikan sepatutnya memberi hasil yang hampir menyamai kecantikan semula jadi termasuk dalam pembedahan implan payu dara. "Ia bukan sekadar tentang membesarkan atau mengecilkan payu dara. Sebaliknya ia juga tentang memiliki payu dara yang lembut, penuh dan berbentuk semula jadi," jelasnya. Selain implan silikon, katanya, implan saline (menggunakan air atau larutan bergaram menggantikan silikon) turut digunakan. Tambah beliau, implan jenis ini turut memberi kesan buruk termasuk bunyi implan seperti air yang mungkin boleh didengar dan risiko pecah. Justeru, Dr. Alice memperkenalkan alternatif yang lebih sihat berbanding silikon iaitu suntikan hyaluron, sejenis polisakarida dan lemak yang wujud secara semula jadi di bawah permukaan kulit manusia. Namun, ia tidak boleh membesarkan payu dara dengan kadar segera seperti implan.

Situasi kronik

Dalam pada itu Perunding radiologi, Dr. Sulaiman Tamanang memberitahu, tiada kajian khusus yang mengatakan penggunaan secara terus terang bahawa implan penyebab kepada kanser payu dara. "Tetapi penggunaan implan boleh menyebabkan situasi kronik. Sekiranya ada kanser di dalam payu dara, sukar untuk dikesan kerana ia menutup gambaran imej payu dara semasa mamogram," ujarnya. Ujar beliau, implan berfungsi sebagai penggunaan kosmetik bagi mereka yang terpaksa membuat pembedahan payu dara termasuk akibat kanser. Beliau turut menasihati wanita yang menggunakan implan untuk pembesaran payu dara supaya mengetahui risiko yang bakal dihadapi. "Penggunaan implan untuk pembesaran payu dara tidak digalakkan kerana risiko untuk implan pecah adalah agak biasa. "Apabila ini terjadi pembedahan ulangan untuk kes seperti ini boleh menimbulkan lebih komplikasi dan keadaan payu dara adalah lebih buruk," ujarnya.

Sila berikan komen anda. Terima kasih

SUMBER
UTUSAN MALAYSIA
12 FEBRUARI 2012

ISU KESIHATAN : MANIS BERACUN

Susunan KHAIRUNNISA SULAIMAN


Rasanya tidak lengkap hidup tanpa kemanisan. Apa rasanya air kopi atau teh jika tidak ditambah gula? Sirap yang tawar atau sambal tumis yang hambar. Setiap hari kita pasti mengambil gula sama ada dalam makanan seperti kuih-muih, lauk-pauk dan teh tarik semasa sarapan atau sirap semasa makan tengahari. Tapi bolehkah kita hidup tanpa kristal putih yang membawa 'kemanisan' itu? Gula sebenarnya adalah kimia tulen. Dalam menjalani pemprosesan, semua nutrisi makanan semula jadi yang asalnya terkandung di dalam tumbuhan telah dikeluarkan. Gula yang ada di meja makan sekarang bukan lagi dalam bentuk jisim semula jadi kerana ia dikeluarkan melalui proses industri dengan melakukan penapisan sehingga menjadi sukrosa atau fruktosa tulen. Walaupun kebanyakan gula terhasil daripada pokok tebu atau ubi bit. Semasa proses industri semua vitamin, mineral, protein, enzim dan nutrien bermanfaat yang lain dikeluarkan daripadanya.

Justeru pengambilan gula yang berlebihan boleh mengurangkan tahap kesihatan dengan meningkatkan tekanan darah dan paras kolestrol. Itu belum lagi dikira penyakit kronik lain seperti risiko kegagalan hati, obesiti, sakit jantung dan diabetes. Gula dan pemanis sebenarnya amat toksik kepada badan manusia dan sepatutnya dikelaskan sebagai alkohol oleh kerajaan seluruh dunia. Komen ini diberikan sekumpulan penyelidik Universiti California, San Francisco, Amerika Syarikat (AS) bertajuk The Toxic Truth About Sugar dalam jurnal Nature bertarikh 2 Februari 2012. Kumpulan penyelidik yang diketuai oleh Profesor Dr. Robert Lustig juga pakar pediatrik yang terkenal kerana kuliahnya di YouTube menyarankan penguatkuasaan seperti cukai ke atas semua makanan dan minuman yang ditambah gula, melarang penjualan makanan bergula di dalam atau berhampiran sekolah dan letakkan had umur untuk membeli gula. Menurut beliau, gula membawa kepada perkembangan sindrom metabolik, obesiti, meningkatkan risiko tekanan darah tinggi, diabetes dan penyakit jantung.

Beliau menganggap fruktosa dan sukrosa menjadi penyebab masalah ini kerana ketoksikan meningkat jika dibandingkan dengan glukosa. Justeru dengan sejumlah kecil kalori dalam gula, kesan negatifnya amat jelas. Menurutnya, setelah gula memasuki aliran darah, kandungan gula dalam darah akan meningkat menyebabkan pankreas melepaskan insulin - yang diperlukan untuk mengubah gula menjadi tenaga. Apabila lebih banyak gula diambil bermakna lebih banyak insulin dilepaskan. Setelah paras insulin yang tinggi dilepaskan, kadar gula darah mulai berkurang dengan cepat sehingga menimbulkan pelbagai masalah tidak lama selepas mengambil makanan manis. Selain mengubah gula menjadi tenaga, insulin juga merangsang penyimpanan lemak. Akibatnya, besar kemungkinan anda akan mengalami kenaikan berat badan dengan pengeluaran insulin. Disebabkan bahaya gula, ada yang meletakkan keburukan gula setaraf dengan tembakau dan alkohol.

Misalnya di negara maju seperti AS, lebih dua pertiga daripada populasinya lebih berat badan dengan separuh daripadanya mengalami obesiti. Menurut Dr. Robert, kira-kira 80 peratus mereka yang obes mengalami diabetes atau keadaan metabolik tidak seimbang. Malah kira-kira 75 peratus dana penjagaan kesihatan dibelanjakan bagi diet berkaitan dengan obesiti. Di seluruh dunia, obesiti adalah masalah kesihatan paling umum dalam banyak negara dan berkaitan penyakit kronik dengan diet seperti sakit jantung, diabetes dan beberapa jenis kanser. Kebanyakan penyelidik melihat gula bukan hanya kalori kosong tetapi juga bahan kimia yang toksik jika diambil berlebihan. Dr. Robert membandingkan gula tambahan dengan tembakau dan gula yang toksik, membuatkan ketagih dan mempunyai kesan negatif kepada masyarakat. Tapi apa rasanya dunia tanpa gula? Tentu saja tawar dan hambar.

Sila berikan komen anda. Terima kasih

SUMBER
UTUSAN MALAYSIA
12 FEBRUARI 2012

ISU UMUM : SUARA YANG MENGUBAH DUNIA

Oleh SHAZRYN MOHD. FAIZAL

Whitney Houston (kanan) bersama, Elizabeth Taylor (kiri), 
Liza Minnelli dan Michael Jackson dalam salah satu majlis pada tahun 1988.

Dilahirkan pada 9 Ogos 1963 di New Jersey, Amerika Syarikat (AS), permulaan kerjaya seni Whitney Houston adalah dengan menyanyi di gereja dan kelab-kelab kecil bersama ibunya, Cissy Houston. Houston boleh dikatakan agak bertuah kerana dilahirkan dalam keluarga seni kerana sepupunya, Dionne Warwick juga merupakan seorang penyanyi terkenal. Di zaman remajanya, Houston juga pernah menjadi penyanyi pengiring bagi artis-artis popular antaranya Chaka Khan dan Jermaine Jackson. Bukan hanya berbakat besar dalam bidang nyanyian, Houston juga dikurniakan dengan wajah jelita yang jarang ada pada wanita kulit hitam yang lain. Tidak hairanlah atas faktor itu, Houston mendapat peluang menjadi gadis penghias kulit majalah dengan salah satunya adalah majalah Seventeen dan dianggap sebagai salah seorang wanita kulit hitam untuk mendapat penghargaan setinggi itu. Kehidupannya berubah pada tahun 1983 apabila mogul muzik, Clive Davis yang menjadi ketua syarikat rakaman, Artista Records di bawah syarikat BMG Music ketika itu hadir menonton persembahan Houston di salah sebuah kelab malam di New York, AS.

Terpukau dengan vokal Houston yang menakjubkan dan segar, Davis tidak menunggu lama untuk menjadikan Houston sebagai artis rakaman di bawah Arista. Pada tahun 1985, Houston muncul dengan album perdananya, Whitney Houston yang serta-merta mendapat sambutan luar biasa dan kritikan positif daripada pengkritik muzik malah membolehkannya meraih anugerah Grammy pertamanya bagi Vokal Pop Wanta Terbaik . Memuatkan lagu-lagu popular seperti How Will I Know, All At Once, Saving All My Love For You dan Greatest Love Of All, ia dengan pantas meletakkan nama Houston sebagai bintang baru yang wajar diberi perhatian ketika itu. Perlahan-lahan dia mendaki puncak populariti sehingga menjadi bintang pop pujaan ramai dek kemantapan dan kehebatan vokal yang sukar ditandingi. Sehinggakan Davis sendiri pernah memberitahu bahawa suara Houston telah mengubah dunia. Meneruskan legasinya, Houston muncul dengan dua album selepas itu, Whitney (1987) dan I'm Your Baby Tonight (1990) yang menampilkan banyak lagu-lagu popular serta hits di seluruh dunia. Antaranya I Wanna Dance with Somebody (Who Loves Me), Where Do Broken Hearts Go, So Emotional, Didn't We Almost Have It All, I'm Your Baby Tonight, All The Man That I Need dan Miracle telah meletakkan nama Houston di mercu kejayaan.

Menyedari popularitinya yang luar biasa itu, Houston mengorak langkah sebagai seorang pelakon dengan membintangi filem semi muzikal, The Bodyguard bersama Kevin Costner pada tahun 1992. Impak yang terhasil daripada filem itu cukup besar apabila album runut bunyinya menjadi fenomena di seluruh dunia. Semuanya gara-gara lagu I Will Always Love You yang menjadi lagu tema filem tersebut. Rata-rata pengkritik dan pencinta muzik dunia bersetuju bahawa nyanyian dan penyampaian Houston dalam lagu itu cukup memukau dan luar biasa sekali. Penangan populariti lagu itu juga telah menjadikan album runut bunyi The Bodyguard sebagai album runut bunyi terlaris sepanjang zaman dengan penjualan sebanyak 17 juta unit di AS dan 44 juta salinan di seluruh dunia. Malah album itu juga telah memenangi tiga anugerah Grammy termasuk Album Terbaik serta Rakaman Terbaik dan Persembahan Vokal Pop Terbaik untuk Houston bagi lagu I Will Always Love You. Ekoran daripada kejayaan lagu itu juga, kontroversi mula tercetus apabila Houston telah mengeluarkan kenyataan yang telah menyinggung perasaan komposer dan penyanyi asal lagu itu, Dolly Parton.

Houston dikatakan telah membuat kenyataan yang menyatakan dia menyanyikan lagu itu jauh lebih baik daripada Parton di mana kebenaran itu memang jelas terbukti. Namun Houston menafikan perkara itu dengan memuji Parton sambil menyatakan lagu itu telah ditulis begitu indah oleh Parton. Begitu juga Parton yang berterima kasih kepada Houston yang telah memperkenalkan lagu itu kepada masyarakat dengan lebih meluas selain dapat meningkatkan royaltinya. Selepas itu, Houston telah membintangi dua buah filem lagi iaitu Waiting To Exhale (1995) dan The Preacher's Wife (1996) dengan album runut bunyinya juga sukses biarpun tidak sehebat The Bodyguard. Pada ketika dia berada di kemuncak kegemilangan itulah juga Houston mula terlibat dengan dadah dan alkohol. Dua kali memasuki pusat pemulihan, Houston membuat pengakuan terbuka kepada Oprah Winfrey mengenai keadaan dirinya yang sudah bebas pengaruh tersebut pada 2010.

Sila berikan komen anda. Terima kasih

SUMBER
UTUSAN MALAYSIA
14 FEBRUARI 2012