JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI20 November 2011

ILMU IDEA UNTUK MENULIS KARANGAN : KEPENTINGAN DAN USAHA MEMELIHARA TERUMBU KARANG

ISU ALAM SEKITAR
Kepentingan dan usaha memelihara terumbu karang


PENGENALAN

Terumbu karang merupakan salah satu ekosistem yang wujud di lautan. Ia terbina dengan jutaan organisma kecil yang berkoloni (hidup berkumpulan) di habitat laut sekitar suhu 20 hingga 28 darjah celcius. Hidupan di terumbu karang terdiri daripada karang laut yang kebanyakkannya datang dari famili Cnidari serta subkelas yang bernama Octocorallia, Zoantharia dan juga Tabulata.

KEPENTINGAN

Pada pendapat saya terumbu karang merupakan habitat penting untuk hidupan laut yang lain seperti ikan kerana di sinilah kawasan makanan paling banyak di lautan. Kawasan terumbu karang mampu menghasilkan makanan melalui proses fotosintesis dan sebab itulah kawasan terumbu karang mudah dijumpai di kawasan lautan yang kedalamannya antara 40 hingga 70 meter di dasar laut yang membolehkan cahaya matahari menembusi dasar laut. Selain sebagai tempat hidupan laut mendapatkan makanan, terumbu karang juga berfungsi sebagai benteng perlindungan pantai terhadap ombak kuat. Maksudnya terumbu karang bertindak sebagai pemecah ombak besar. 

Selain itu, terumbu karang juga penting sebagai sumber perikanan. Kawasan ini sesuai untuk pembiakan dan nurseri kerana terdapat banyak tempat perlindungan dan makanan. Hampir 30% ikan komersil bergantung kepada kawasan ini untuk membesar dan matang. Hidupan yang terdapat pada terumbu karang merupakan sumber protein, bahan binaan dan perubatan. Terumbu  karang juga dipercayai dapat dijadikan ubat untuk melawan penyakit barah. Satu per lima protein negara adalah dari laut. Di samping itu, terumbu karang berperanan sebagai perlindungan persisir pantai untuk mengurangkan halaju ombak dan menghalang kejadian hakisan. Dengan ini kita dapat mengurangkan masalah tanah runtuh di persisiran pantai dan mengekalkan landskap sedia ada.

Pada zaman ini, terumbu karang merupakan tarikan untuk pelancong. Tahun 1998, pantai merupakan destinasi popular untuk pelancongan. Dengan ini kita dapat menyediakan peluang pekerjaan kepada penduduk setempat melalui aktiviti pelancongan di kawasan terumbu karang. Terumbu karang juga menyediakan kawasan yang selamat dan penuh dengan makanan untuk tumbesaran anak-anak ikan. Terumbu karang juga merupakan kawasan yang kaya dengan makanan dan perlindungan kepada pelbagai spesies hidupan marin. Sehubungan itu, adalah penting bagi kita memelihara kawasan perairan dan hidupan akuatik.

USAHA MEMELIHARA

Di Malaysia, kawasan terumbu karang digazetkan sebagai Taman Marin untuk memastikan ianya sentiasa dipelihara. Salah satu contoh Taman Marin yang ada ialah Taman Marin Tunku Abdul Rahman di Kota Kinabalu Sabah. Terumbu karang terbesar di dunia terletak di Queensland, Australia.

Seterusnya, usaha memelihara terumbu karang yang boleh dilaksanakan ialah mewujudkan taman laut. Taman laut membolehkan usaha pemuliharaan sumber-sumber laut yang telah mengalami ancaman kepupusan atau kecacatan. Dengan ini, karang yang terdapat di taman laut boleh mencapai tahap kematangan tanpa dirosakan atau diganggu pertumbuhannya. Pada tahun 1995, kerajaan telah mewartakan 38 buah pulau di Malaysia sebagai Taman Laut. Tujuannya adalah bagi memastikan tahap penjagaan dan pemulihan yang rapi dan teratur di samping melarang aktiviti-aktiviti yang boleh merosakkan terumbu karang di kawasan tersebut. 

Kita tidak boleh mengharapkan pihak kerajaan semata-mata untuk menjaga dan memulihara terumbu karang. Kita sendiri boleh memainkan peranan untuk memulihara terumbu karang dengan cara yang mudah. Elakkan membuang sampah ataupun sisa ke dalam sungai dan laut. Gunakan tempat membuang sampah yang sesuai. Di samping itu, amalkan mengitar semula bahan-bahan tidak terpakai seperti botol dan tin. Elakkan daripada membeli perhiasan atau permainan yang diperbuat daripada batu karang. Apabila kita pergi berkelah di tepi pantai, jangan mengutip batu karang, siput ataupun hidupan yang lain yang terdapat di tepi pantai. Elakkan mengguna sabun secara berlebihan kerana air yang mempunyai campuran air sabun yang tinggi boleh mencemar air laut dan akhirnya mengancam terumbu karang.

Jika kita pergi berkelah di tepi pantai patuhilah petua "jangan mengambil apa-apa pun kecuali mengambil gambar dan jangan tinggalkan apa-apa pun kecuali bekas tapak kaki" Sempana Tahun Terumbu Karang Sedunia 1997 (International Year of the Reef 1997, marilah kita bersama-sama meningkatkan pengetahuan tentang terumbu karang dan usaha kita untuk mengekalkan keaslian, kecantikan dan keunikan terumbu karang.

KARANGAN STPM :FENOMENA PENGGUNAAN BAHASA ROJAK

FENOMENA PENGGUNAAN BAHASA ROJAK
Fokus : Punca dan langkah mengatasi


“Aku rasa Amazing race lebih best dari explorace ni. At least Amazing race semua sama rata, clue dia lebih stright to the point. Cuma aku tak faham lah kenapa TV3 suka pengacara dia cakap rojak. Sekejap cakap English, sekejap cakap melayu. Kalau nak english buatlah english all thru the way".

Itulah contoh bahasa rojak (bahasa campur antara Melayu dan Inggeris) yang telah menjadi virus di Malaysia. Seawal zaman Kesultanan Melayu Melaka penggunaan bahasa rojak telah pun berlaku hasil pertembungan bangsa dan budaya dalam kalangan pedagang dunia dengan penduduk tempatan di negeri Melaka. Pada umumnya,  Bahasa rojak merupakan suatu percakapan yang menakrifkan campuran pelbagai bahasa dalam satu pertuturan. Sebagai contohnya,  Manglish, iaitu seketika menggunakan kata-kata dalam bahasa Melayu dan seketika lagi menggunakan kata-kata dalam bahasa Inggeris. Pada masa sekarang, bahasa rojak digunakan secara meluas terutama di kalangan remaja bandar Malaysia, yang sekali gus membimbangkan orang dewasa tentang penggunaan bahasa Melayu yang betul. Penggunaan Bahasa Rojak di Malaysia merupakan satu topik kontroversi oleh kerana para pengkaji bahasa menganggapnya sebagai penggunaan bahasa yang tidak betul dan mungkin menimbulkan krisis dalam pembelajaran bahasa. Oleh itu, punca-punca dan langkah-langkah mengatasi penggunaan bahasa rojak akan ditelusuri demi kepentingan bersama.

Pada pendapat saya, punca perdana penggunaan bahasa rojak ialah sikap penutur sendiri. Hal ini demikian kerana sikap penutur yang ingin menonjolkan kehebata mereka menguasai satu bahasa lagi. Kebanyakan penutur bahasa rojak biasanya mengalami kesukaran untuk berkomunikasi dalam persekitaran terutamanya dalam bahasa Inggeris yang sebenar. Oleh sebab itu, mereka akan cuba melatih diri dalam kemahiran berbahasa Inggeris terutamanya dalam kalangan para pelajar sekolah di luar bandar. Mereka akan cuba menggunakan bahasa Inggeris dalam perbualan harian meskipun tidak mempunyai kemahiran. Akhirnya, wujudlah fenomena penggunaan bahasa rojak dalam perbualan seharian. Mereka tidak berasa malu dan segan apabila bertutur menggunakan bahasa rojak, malah mereka berbangga kerana mereka beranggapan bahasa yang digunakan itu menunjukkan status mereka dalam masyarakat.

Sejajar dengan perkembangan pesat dunia teknologi maklumat, bahasa rojak telah digunakan secara meluas dalam komunikasi melalui khidmatan pesanan ringkas (SMS) dan laman sesawang di Internet. Fenomena ini dikatakan salah satu faktor kelemahan penguasaan pelajar dalam subjek bahasa Malaysia, terutamanya dalam aspek penulisan. Kita sering mendapati pelajar-pelajar selalu terbawa-bawa amalan penggunaan bahasa rojak dalam pergaulan seharian dalam penulisan karangan mereka di sekolah.  Bagi golongan pelajar yang masih di bangku sekolah ini, penggunaan bahasa rojak sangat meluas penggunaannya dalam hubungan mereka seharian termasuk dengan rakan sebaya, mungkin juga turut menular ketika berkomunikasi dengan ahli keluarga dan sanak-saudara. Semasa berhubung menggunakan SMS dan bersembang menggunakan laman web sosial seperti Facebook dan Twitter mereka lebih suka menggunakan bahasa rojak yang lebih senang difahami dan ditulis serta menjimatkan masa. Tabiat ini dilakukan selama berjam-jam sehingga menjadi sebati dengan diri mereka. Natijahnya, pelajar cenderung menggunakan bahasa lisan yang diringkaskan, malah ada yang mewujudkan istilah perkataan sendiri bagi tujuan kemudahan, penjimatan, dan juga gaya komunikasi.

Selain itu, penggunaan bahasa dalam media cetak dan elektronik turut menyumbang kepada permasalahan ini. Kebanyakan filem, drama, dan rancangan hiburan yang disiarkan di negara kita menonjolkan pelakon, pengacara dan peserta yang menggunakan bahasa rojak untuk menyampaikan maklumat kepada orang ramai.  Penggunaan bahasa rojak juga turut melibatkan golongan pemimpin dan tetamu-tetamu jemputan yang berprofil tinggi untuk mengulas tentang sesuatu isu. Keadaan ini telah menyebabkan masyarakat mudah meniru dan akhirnya tidak segan silu menggunakan bahasa rojak apabila berkomunikasi. Tindakan penerbit dan pengarah filem yang cenderung menggambarkan golongan berada atau golongan atasan berkomunikasi menggunakan bahasa rojak untuk menggambarkan status mereka dalam masyarakat meninggalkan kesan yang mendalam kepada penonton. Oleh sebab itu, fenomena penggunaan bahasa rojak semakin berleluasa dalam kalangan masyarakat di negara kita.

Fenomena penggunaan bahasa rojak dalam kalangan masyarakat hendaklah dikekang. Pihak yang perlu memainkan peranan utama dalam menangani masalah ini ialah ibu bapa. Ibu bapa hendaklah mendidik anak-anak menggunakan bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dengan betul semasa berkomunikasi dengan anak-anak di rumah sejak anak-anak mereka kecil lagi, bak kata pepatah “melentur buluh biarlah dari rebungnya”. Dengan ini, apabila mereka memasuki alam persekolahan, mereka sudah tahu berbahasa dengan betul apabila berkomunikasi dengan rakan-rakan dan guru-guru mereka. Tabiat berbahasa dengan betul dan gramatis ini akan sebati dalam diri mereka sehingga dewasa. Pepatah Melayu ada mengatakan, “bagaimana acuan begitulah kuihnya”, yang amat sesuai untuk menggambarkan bahawa didikan ibu bapa terhadap anak-anak sememangnya meninggalkan kesan yang mendalam. Oleh sebab itu, jika ibu bapa mereka merupakan pencinta bahasa Melayu yang sejati, tidak mustahil anak-anak mereka juga memiliki sifat yang sama.

Seterusnya, peranan pihak berwajib tidak boleh dikesampingkan dalam usaha menangani masalah ini. Pihak yang paling berwajib dalam membendung fenomena ini ialah Dewan Bahasa dan Pustaka(DBP), Kementerian Pelajaran, dan Kementerian Kesenian, Kebudayaan dan Warisan. Ketiga-tiga pihak hendaklah bermusyawarah untuk berbincang mengenai isu ini. Sehubungan dengan itu,  bekas Ketua Pengarah DBP,Datuk A.Aziz Deraman memberitahu bahawa Akta DBP yang dipinda , perlu mengatasi kuasa akta-akta yang lain.  Hal ini bertujuan untuk mengenakan tindakan undang-undang atas mereka yang mencampuradukkan bahasa Melayu dengan bahasa-bahasa lain serta menggunakan bahasa kebangsaan dengan cara yang salah. Kerajaan sewajarnya memberikan penekanan yang lebih serius dalam menangani permasalahan ini. Tindakan ini hendaklah mendapat kerjasama daripada semua pihak. Sekiranya tidak, usaha kita untuk memartabatkan bahasa Melayu pasti sia-sia sahaja.

Akhir sekali, peranan guru terutamanya guru bahasa Melayu dan guru Bahasa Inggeris di sekolah hendaklah diperkasakan. Guru-guru perlulah mengubah sikap pelajar yang suka berkomunikasi menggunakan bahasa rojak secara lisan mahupun SMS. Guru-guru bahasa haruslah menunjukkan contoh dan teladan yang baik kepada pelajar-pelajar di sekolah. Mereka perlu berkomunikasi menggunakan bahasa yang betul dan gramatis semasa mengajar. Oleh sebab itu Guru mesti sentiasa berada dalam keadaan berkualiti, berkesan, dan menguasai kandungan subjeknya jauh lebih tinggi daripada pengetahuan dan kemahiran yang sedia dimiliki pelajar. Tambahan lagi, mereka perlu membuat persediaan, memperbaiki serta mempelbagai kaedah penyampaian termasuk memanfaatkan kemajuan teknologi sedaia ada secara kreatif. Kepentingan berbahasa dengan betul hendaklah disebarluaskan kepada pelajar-pelajar kerana bahasa melambangkan bangsa. Pelajar-pelajar hendaklah diingatkan bahawa Bahasa Melayu merupakan identiti kita sebagai rakyat Malaysia yang mesti didaulatkan dan dimartabatkan sehingga ke persada antarabangsa.

Konklusinya, bahasa rojak bukanlah budaya kita yang sejati. Oleh sebab itu, kita harus berganding bahu bagai isi dengan kuku untuk mendaulatkan bahasa Melayu yang merupakan bahasa kebangsaan dan jati diri bangsa Malaysia turun-temurun. Kita tidak mahu melahirkan generasi yang hanya tahu ``berbahasa rojak'', tidak lancar bahasa Inggerisnya dan tidak pula fasih bahasa Melayunya. Ini bukan sahaja merupakan satu masalah komunikasi tetapi sudah boleh dianggap sebagai satu `krisis identiti'. Satu langkah yang tegas dan menyeluruh hendaklah diambil untuk membongkar hingga ke akar umbi sebab musabab yang menjadi punca krisis tersebut. Hanya setelah sebab musabab yang sebenar diketahui maka satu penyelesaian yang berkesan dapat dilaksanakan. 

KARANGAN STPM : KES PENYELUDUPAN MANUSIA


KES PENYELUDUPAN MANUSIA
Fokus : Kesan kepada negara dan langkah-langkah untuk mengatasi.


Sedasawarsa ini sering meniti dari bibir ke bibir umat manusia di segenap empat penjuru negara kita tentang kes penyeludupan manusia  Oleh itu, sebagai warganegara yang berwawasan dan berpandangan jauh ke hadapan, kita hendaklah prihatin dengan isu yang semakin hangat dibincangkan ini. Secara konseptualnya, kes penyeludupan manusia merupakan satu kegiatan jenayah yang boleh menjejaskan keselamatan negara dan juga integriti kedaulatan negara ini. Kes penyeludupan manusia ini tidak wajar berlaku kerana jenayah sebegini adalah melanggar hak asasi manusia ke atas individu yang diperdagangkan. Oleh itu, kesan-kesan kes penyeludupan manusia kepada negara dan langkah-langkah untuk mengatasi jenayah ini akan dibincangkan demi kepentingan bersama.

Pada pendapat saya, kes-kes penyeludupan manusia ke negara ini atau ke luar dari negara ini jika tidak dibendung dengan segera akan menyebabkan integriti keselamatan negara dipertikaikan oleh pelbagai pihak. Dunia antarabangsa akan melihat aspek keselamatan negara kita begitu lemah. Masyarakat negara ini pula akan mula hilang kepercayaan dengan keupayaan pasukan-pasukan penguatkuasaan untuk membenteras kegiatan penyeludupan manusia ini daripada terus berleluasa. Golongan yang berkepentingan mengaut keuntungan daripada kegiatan jenayah ini juga akan meremehkan tindakan penguat kuasa kerana menyedari tindakan mereka sukar untuk dikesan. Jelaslah bahawa kewibawaan negara akan dipersoalkan oleh banyak pihak jika kita gagal mengekang jenayah penyeludupan manusia di negara kita. Secara tidak langsung, imej negara juga turut terjejas di peringkat antarabangsa.

Di samping itu, kegiatan penyeludupan manusia juga akan meningkatkan masalah sosial dalam negara kita. Sebagai contohnya,  kegiatan pelacuran melibatkan warga asing yang diseludup masuk akan meningkat. Tambahan lagi, kes-kes orang hilang juga akan meningkat, terutamanya melibatkan kanak-kanak atau golongan remaja untuk dieksploitasi oleh golongan yang cuba mengaut keuntungan. Kegiatan jenayah terancang juga boleh bertambah jika manusia yang diseludup masuk merupakan penjenayah-penjenayah yang bermatlamat untuk mengembangkan kegiatan haram mereka. Keadaan ini menyebabkan penduduk tempatan akan berasa keselamatan mereka tidak terjamin. Mereka seolah-olah menjadi tebusan atau tawanan hidup di negara sendiri. Sudah terang lagi bersuluh, jenayah penyeludupan manusia menyebabkan masalah sosial di negara kita semakin berleluasa.

Kes penyeludupan manusia hendaklah dibendung kerana banyak membawa implikasi buruk kepada rakyat dan negara kita. Bagi membendung masalah ini, pihak Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) perlulah bersama-sama memainkan peranan. Ahli-ahli pertubuhan sukarela ini boleh membantu pihak berkuasa mengenal pasti sektor-sektor pekerjaan yang menjadi tumpuan tenaga buruh atau manusia yang diseludup masuk ke negara ini. Mereka juga boleh menggembleng tenaga untuk melancarkan kempen-kempen yang melibatkan majikan di seluruh negara bagi memberikan kesedaran agar tidak bersaubahat dengan penyeludup manusia dengan menggaji orang yang diseludup sebagai pekerja. Memang tidak dapat dinafikan penglibatan aktif NGO dalam mengatasi masalah ini amatlah dituntut kerana golongan ini sentiasa mendekati masyarakat setempat melalui pelbagai program yang dirancang.

Langkah lain yang tidak boleh dikesampingkan dalam usaha mengatasi masalah ini ialah penguatkuasaan pencegahan perlulah dilakukan secara berterusan oleh pihak berkuasa. Serbuan-serbuan di pusat-pusat hiburan, kawasan perladangan, dan sektor-sektor industri perlu dilakukan secara kerap untuk mengesan buruh-buruh yang digaji secara tidak sah. Di samping itu, kawalan sempadan juga perlu dipertingkatkan dan laluan hijau di sempadan dan semua pintu masuk perlu dimansuhkan jika kemudahan ini didapati sebagai penyumbang kepada peningkatan kegiatan penyeludupan manusia. Dalam pada itu, akta dan undang-undang yang berkaitan dengan kes  penyeludupan manusia hendaklah dikaji semula. Pihak yang ditangkap dan disabitkan dengan kesalahan kes penyeludupan orang hendaklah didakwa dan dikenakan hukuman yang setimpal untuk memberikan amaran kepada orang lain supaya tidak terlibat dengan jenayah sebegini.

Selanjutnya, peranan media massa sama ada media cetak mahupun media elektronik perlulah diperhebat dalam mengatasi masalah ini. Media elektronik seperti televisyen, radio dan internet perlu menyalurkan maklumat mengenai kes penyeludupan manusia secara berterusan untuk memberikan kesedaran kepada penduduk di negara ini mengenai bahaya jenayah sebegini. Dengan adanya peringatan yang berterusan sebegini, mereka akan sentiasa mengambil langkah berjaga-jaga dan tidak mudah terperdaya dengan penipuan yang dilakukan oleh penjenayah yang terlibat dengan kes penyeludupan manusia. Dokumentari dan filem berkaitan dengan kes penyeludupan manusia hendaklah ditayangkan kepada orang awam supaya mereka melihat kesan-kesan dan cara-cara untuk menghindari diri daripada menjadi mangsa kes penyeludupan manusia. Dengan adanya pengetahuan yang mencukupi, masyarakat dapat mengelakkan diri daripada menjadi mangsa jenayah yang tidak berperikemanusiaan ini.

Kesimpulannya, kes penyeludupan manusia merupakan jenayah terancang yang memerlukan komitmen semua pihak untuk mengatasinya. Untuk keselamatan negara dan keharmonian negara, jenayah penyeludupan manusia ini perlulah dicegah dengan perundangan  dan ketegasan. Dalam pada itu, masyarakat kita hendaklah mempunyai kesedaran untuk membantu pihak berkuasa untuk mengatasi masalah ini dengan melaporkan kes penyeludupan manusia yang berlaku dan tidak bersaubahat dengan penjenayah. Jika semua pihak bersatu padu, kes penyeludupan manusia tidak akan berlaku di negara kita. Mudah-mudahan, negara yang kita cintai ini akan bebas daripada kes penyeludupan manusia yang tidak berperikemanusiaan dan melanggar hak asasi manusia ini.