JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI05 Oktober 2011

ISU KESIHATAN : CURAHKAN PADAKU KASIH SAYANGMU SEHINGGA NAFASKU TERHENTI

Oleh Liow Tiong Lai
bhnews@bharian.com.my


PEMANDANGAN 
LUNAR DI SELATAN ALTIPLANO 
DAN LAGUN YANG BERWARNA-WARNI 
DI CALORADA DAN VERDE, BOLIVIA


Permintaannya yang terakhir ialah apabila waktunya sudah sampai kelak, biarlah ketika menghembuskan nafasnya yang terakhir dia berada dalam keadaan tenang. Sambil dia terlantar di katil nafas yang dihela semakin pendek, tangannya terus menggenggam selimut seolah-olah dia cuba menyembunyikan kesakitan yang dirasa. Sudah sekian lama dia berada dalam keadaan antara sedar dan tidak. Sejak mengetahui diagnosis mengenai penyakitnya yang membawa maut itu enam bulan lalu, dia tidak pernah berasa tenang dan tenteram kerana menanggung kesakitan yang tidak terhingga. Rasanya hanya maut saja yang dapat menghapuskan penderitaannya. Bagaimanapun, pesakit yang menghidap penyakit membawa maut (biasanya seperti kanser dan penyakit berkaitan AIDS) tidak perlu hidup menderita sehingga akhir hayat. Penjagaan paliatif bagi pesakit di ambang maut ini boleh meredakan simptom fizikal, menawarkan keselesaan dan memberi peluang kepada pesakit berkenaan untuk menghabiskan sisa-sisa hidup dengan lebih bererti dikelilingi orang tersayang. Namun, kebanyakan pesakit dan keluarga mereka mendapati sukar untuk menerima idea penjagaan paliatif.  Sungguhpun doktor sudah perjelaskan, mereka masih menaruh harapan agar penyakit itu akan sembuh. Mereka berasakan jika harapan tipis itu dilepaskan, ibaratnya mereka hanya menunggu kedatangan maut atau membiarkan pesakit terlantar tanpa berusaha.

Saya faham sepenuhnya betapa rumit keadaan ini kerana saya sendiri pernah melihat saudara mara dan sahabat handai yang pernah melalui keadaan ini.  Penjagaan paliatif sebenarnya bukan mempercepatkan kematian atau pun memanjangkan umur seseorang pesakit – ia sekadar memastikan pesakit terbabit dijaga dengan sempurna sehingga akhir hayat.  Pesakit itu masih hidup, dengan itu dia wajar diberi penjagaan dan ditemani, seperti juga kita yang sihat.  Satu-satunya perbezaan ialah mereka akan lebih bersedia bila tiba waktunya untuk mengucapkan selamat tinggal.  Bagi ahli keluarga, doktor dan jururawat, penjagaan pesakit di ambang maut tidak bermakna mereka memainkan peranan pasif. Sebaliknya, penjagaan paliatif adalah amalan perubatan yang baik dan penjagaan ini berbeza mengikut keperluan individu, terutama memandangkan keadaan setiap individu itu unik.  Dalam banyak situasi, pesakit itu mungkin boleh terus tinggal di rumah dikelilingi orang tersayang, dan petugas penjaga paliatif itu datang berkunjung ke rumah untuk memberikan terapi.  Malah, beberapa pertubuhan menyediakan perkhidmatan harian, di mana pesakit hanya datang bersama kawan ke pusat penjagaan itu, manakala petugas itu berehat. Ingat, pesakit ini tidak harus dikurung di rumah sepanjang masa – mereka juga perlukan rekreasi, hiburan dan pergaulan sosial.

Pada 8 Oktober (Sabtu ini), kita akan menyambut Hari Hospis dan Penjagaan Paliatif Sedunia, dan berusaha meningkatkan kesedaran mengenai keperluan pesakit di ambang maut dan keluarga mereka.  Tema hari berkenaan pada tahun ini ialah ‘Banyak penyakit, banyak kehidupan, ramai suara – penjagaan paliatif untuk penyakit tidak berjangkit’. Tema ini amat sesuai kerana banyak negara, termasuk Malaysia, menghadapi peningkatan penyakit kronik yang tidak berjangkit seperti penyakit kardiovaskular, kanser, penyakit pernafasan kronik dan kencing manis.  Penyakit ini mengakibatkan 60 peratus kematian di seluruh dunia, dan majoriti terbesar antaranya berlaku di negara seperti Malaysia, di mana penjagaan untuk pesakit di ambang maut ini amat diperlukan bagi memberi sokongan kepada pesakit berkenaan dan keluarga mereka.  Ia satu peringatan yang keras bahawa kita perlu memperbaiki perkhidmatan hospis dan penjagaan paliatif, kerana beban penyakit ini dijangka akan meningkat dengan mendadak dalam masa dua atau tiga dekad akan datang.  Pihak berkuasa penjagaan kesihatan di merata tempat mendengar dan cuba bertindak balas terhadap mesej yang sama: Penjagaan paliatif perlu digabungkan dalam perkhidmatan penjagaan kesihatan arus perdana dan dilengkapkan dengan sumber yang lebih baik (kewangan, prasarana dan sumber manusia).

Kita juga mendengar seruan sama di Malaysia. Negara kita telah mencapai kemajuan dalam menyediakan penjagaan dan perkhidmatan paliatif sejak awal 1990-an, hasil usaha perintis bekas pesakit kanser yang terselamat, John Cardosa dan ramai yang lain selepas itu.  Bermula dengan sebilangan kecil NGO yang menyediakan penjagaan hospis pada ketika itu, kini ada sekurang-kurangnya 90 pertubuhan yang memberikan penjagaan paliatif, termasuk NGO dan hospital kerajaan.  Saya bangga melihat kemajuan ini yang sebahagiannya berpunca daripada keprihatinan kerajaan untuk menubuhkan unit-unit penjagaan paliatif di hospital awam pada 1990-an dan mengiktiraf perubatan paliatif sebagai suatu pengkhususan pada 2006.  Kerajaan juga menyediakan sokongan dan pembiayaan kepada NGO supaya mereka tidak perlu bergantung sepenuhnya kepada derma dan pekerja sukarelawan. Kebanyakan NGO ini dianggotai oleh mereka yang benar-benar yakin bahawa mereka boleh memberikan kehidupan berkualiti kepada pesakit terbabit dan pertubuhan sedemikian wajar diiktiraf dan diberikan lebih banyak sokongan.

Penulis ialah Menteri Kesihatan Malaysia.
(www.liowtionglai.com/blog, atau Twitter (@liowtionglai)

SUMBER
BERITA HARIAN
5 OKTOBER 2011


ISU EKONOMI : PANTAU PELAKSANAAN BELANJAWAN 2012

Oleh NURUL ANUAR KARI


INDAHNYA ALAM KURNIAAN TUHAN 
DI ANTARTIKA

Sebenarnya, tempoh untuk membuat saranan bagi Belanjawan 2012 boleh dikatakan sudah tamat memandangkan draf pembentangan Perdana Menteri juga sudah berada di peringkat tapisan akhir. Namun, itu tidak bermakna Datuk Seri Najib Tun Razak tidak lagi menerima cadangan proaktif dan produktif mana-mana pihak terutamanya daripada rakyat jelata. Gaji, harga barang dan minyak menjadi tiga faktor utama menentukan kos sara hidup rakyat kini tetapi kerajaan sebenarnya hanya boleh mengawal aspek gaji atau pendapatan, itu pun sehingga tahap tertentu sahaja bagi mengelakkan inflasi. Faktor minyak sememangnya di luar kawalan kerana terpaksa mengikut harga pasaran dunia sementara harga makanan dan kebanyakan produk lain akan mengikut harga minyak memandangkan hampir keseluruhan jentera pengangkutan dan pembuatan masih menggunakan minyak. Bagaimanapun, masih terdapat beberapa aspek pelaksanaan Belanjawan 2012 untuk mengurangkan kos sara hidup rakyat yang masih dalam bidang kuasa kerajaan. Bagi pemerhati veteran hal ehwal ekonomi negara, Profesor Dr. Amir Baharuddin, bukannya isi Belanjawan 2012 tetapi aspek pelaksanaan selepas pembentangannya adalah yang paling penting. "Apa sekalipun yang diumumkan dalam belanjawan ini tidak akan menjadi atau memberi kesan jika pelaksanaannya tidak dipantau rapi.

Mengikut cara transformasi kerajaan dan ekonomi, biarlah apa yang diumumkan berkesan, menepati sasaran dan paling penting dirasai rakyat yang mengundi kerajaan," tegasnya. Tambahnya, jika rakyat selesa dan merasai apa dijanjikan, maka mereka akan sayang kerajaan kerana apa yang dikehendaki adalah 'keberkesanan'. Antara saranan beliau adalah satu mekanisme pemantauan terhadap penyampaian sebarang bentuk subsidi atau insentif yang dijanjikan kepada rakyat agar tidak berlaku ketirisan kepada warga asing atau mereka yang tidak layak. "Subsidi seperti buku atau komputer riba kepada pelajar juga perlu dipantau rapi bagi memastikan yang layak dan berhak sahaja menerimanya. Perhatikan juga sama ada penerima telah menerima subsidi sama sebelum ini," katanya. Beliau juga berharap barang atau produk yang dikawal atau ditetapkan harganya dipantau rapi, bukan sahaja di peringkat runcit malahan di peringkat gerai. Amir turut mencadangkan pemantauan atau kawalan terhadap kadar sewaan dilaksanakan agar penjimatan harga barang tidak diserap pula dengan kos sewa terlalu mahal. Belanjawan 2012 boleh dirosakkan jika kadar sewaan tidak dipantau langsung kerana akhirnya kos itu akan ditolak kepada pengguna melalui kenaikan harga barang yang dijual. "Kerajaan boleh wujudkan kawalan kadar sewaan memandangkan ada pemaju dan pemilik kini bertindak mengenakan caj sewaan melampau sehinggakan peniaga sendiri tidak mampu membayar sewa," dakwanya.

Dalam aspek pemantauan, beliau mencadangkan kementerian berkenaan menggunakan sepenuhnya kerjasama pengguna selaku agen pemantau pasaran dengan menyediakan tempat membuat aduan. "Memandangkan mekanisme pemantauan dan kawalan sukar dilaksanakan kerana kekurangan tenaga kerja, kementerian berkenaan perlu menggunakan sebaiknya kesediaan para pengguna sendiri memantau harga barang dan perkhidmatan. "Sediakan tempat untuk mereka salurkan aduan dan laporan seperti portal di internet tetapi jangan pula tidak disusuli tindakan kerana rakyat mahu melihat ada kesan hasil bantuan yang mereka salurkan secara percuma kepada kerajaan," jelasnya. Berhubung kenaikan gaji dan bonus untuk kakitangan awam, Amir berkata, beliau tidak menyokong kenaikan gaji kerana dikhuatiri hanya membawa kepada inflasi kenaikan harga barang dan perkhidmatan. "Gaji tinggi tidak berguna jika disusuli inflasi tinggi akibat tiada pemantauan dan pelaksanaan perundangan terhadap peniaga yang ingkar. Pemberian bonus adalah lebih baik kerana bukan berpanjangan dan sukar dijadikan alasan menaikkan harga barang," katanya. Walaupun Belanjawan 2012 mungkin telah ada ketetapan, beliau tetap mencadangkan pemberian bonus terlebih dahulu dan disusuli pemantauan terhadap kawalan perbelanjaan dan inflasi sebelum diberikan insentif lain seperti kenaikan gaji.

"Perlu ditekankan di sini, transformasi kerajaan, transformasi ekonomi dan Belanjawan 2012 boleh dianggap berjaya jika wujud 'keberkesanan' dalam pelaksanaannya dan ini bermula dengan pemantauan rapi apa yang diumumkan atas kertas, dan apa yang dicapai akhirnya," tegasnya. Ketua Jaringan Jawatankuasa Kluster Ekonomi dan Kewangan, Majlis Profesor Negara, Profesor Dr. Abdul Rahim Abdul Rahman juga bersetuju aspek pelaksanaan amat penting dalam menentukan kejayaan Belanjawan 2012. "Bergantung kepada apa yang diumumkan dalam belanjawan kali ini, aspek pelaksanaan dan pengurusan amat penting dalam mengelakkan ketirisan berlaku. "Kerajaan boleh belanjakan berapa sekalipun mengikut keperluan dan keutamaan tetapi sukar mencapai sasaran jika pelaksanaan rancangan itu tidak dipantau dengan baik," tegasnya. Berhubung kebarangkalian kenaikan gaji, beliau berharap kerajaan turut memberi fokus kepada skim simpanan pekerja dan bukan sekadar kemampuan berbelanja. "Dari satu sudut, pekerja secara umumnya pasti gembira tetapi ini tidak bererti mereka mampu menyimpan kerana kos sara hidup mungkin terus meningkat bersama gaji yang lebih besar. Produktiviti kerja juga perlu diberi tumpuan kerana pekerja tidak produktif tetapi menikmati gaji tinggi akan memberi kesan kepada ekonomi,"jelasnya.

Oleh itu, Abdul Rahim lebih cenderung ke arah kenaikan gaji diberi berdasarkan prestasi kerja berbanding diberi sama rata kepada semua kakitangan awam agar kesannya dinikmati dalam jangka panjang dan bukan bersifat sementara sahaja. Beliau menjelaskan, kerajaan juga tidak semestinya memberi kenaikan gaji kerana insentif lain seperti potongan cukai pendapatan dan cukai lain juga dapat mengurangkan kos sara hidup rakyat. "Subsidi bagus untuk rakyat tetapi akan menambah defisit belanjawan tahunan negara. Oleh itu, insentif lain seperti potongan cukai lebih sesuai dan berkesan. Cabaran utama bagi kerajaan kini adalah mencari keseimbangan jangka panjang dan jangka pendek. Walaupun belanjawan ini dikaitkan dengan pilihan raya umum, defisit yang ditanggung juga perlu ditangani," katanya. Memberi contoh cukai barangan dan perkhidmatan (GST), Abdul Rahim menjelaskan cukai tersebut bagus untuk jangka panjang dan dapat mengurangkan defisit belanjawan tahunan negara. "Namun, GST tidak sesuai dilaksanakan buat masa ini bukan sahaja dari sudut politik malahan tetapi dari sudut ekonomi berikutan peningkatan kos sara hidup. "Semuanya bergantung kepada keseimbangan yang mahu dicapai sementara pemantauan pelaksanaannya akan menentukan keseimbangan dan sasaran. Belanjawan 2012 memberi kesan positif kepada rakyat dan ekonomi negara," ujarnya.

SUMBER
UTUSAN MALAYSIA
5 OKTOBER 2011


ISU PENDIDIKAN : PESANAN BUAT SISWAZAH - LAKARKAN KEHIDUPAN YANG LEBIH BERKUALITI

PROF. TAN SRI DZULKIFLI ABDUL RAZAK
Bekas Naib Canselor Universiti Sains Malaysia.


PIRAMID PRA-COLOMBIA, 
TEOTIHUACAN, MEXICO

Bulan ini musim universiti mengijazahkan pelajar yang bakal melangkah ke alam baru - baik alam pekerjaan ataupun selainnya. Apa pun, alam baru itu akan diharungi berbekalkan ilmu pengetahuan yang diperolehi dari bidang kepakaran masing-masing. Bagi Universiti Sains Malaysia (USM), metafora "Universiti Dalam Taman" yang dipupuk selama ini sekali gus menafikan bahawa siswazah USM adalah bahan produk perkilangan yang hanya mengejar pekerja dan harta benda sebagai sebahagian modal insan berjenama USM. Sebaliknya USM meyakini bahawa siswazah mempunyai banyak kemampuan dan bakat lain. Malah sebagai individu berilmu, mereka berupaya melakarkan kehidupan yang lebih berkualiti bukan sahaja untuk diri sendiri tetapi untuk manusia teramai yang melata hidupnya, berteraskan kebijaksanaan dan nilai sejagat. Dengan kata lain, siswazah boleh merentasi konsep model insan semata-mata, dan boleh kesudahannya menggarap makam yang lebih tinggi sebagai insanul-kamil. Ini bermakna pendidikan kita tidak sepatutnya dilihat sebagai perhiasan luaran dengan jubah dan gelaran ijazah yang pelbagai rupa, sedangkan hatinya buta diselaputi hasad dan dengki. Jika inilah yang berlaku, maka hati kita belum lagi terdidik dan ijazah tidak bermakna sama sekali.

Oleh sebab itulah universiti seperti USM gigih berusaha meletakkan ilmu pengetahuan dan pengajian tinggi secara jelas untuk menolong golongan yang terkebawah dan yang tercicir sebagai mengisi kekosongan yang ada, tidak kira melalui hasil penyelidikan dan pengajaran, apa lagi kerja-kerja kemasyarakatan yang boleh mencelikkan hati kepada derita masyarakat sekitar kita. Yang jelas era dunia berlandaskan ekonomi sudah mula meleset kerana keadaan semasa tidak lagi menggambarkan yang ekonomi mampu membawa manfaat kepada manusia sejagat; tetapi sebaliknya manusialah yang membawa manfaat kepada ekonomi bagaikan hamba abdi. Hatta ilmu dijadikan modal begitu juga insan untuk dijual beli bagi menggerakkan ekonomi. Pendek kata kita adalah hamba kepada ekonomi dan bukan lagi sebaliknya seperti diramalkan. Sama juga dengan kita menjadi hamba kepada teknologi dan bukan lagi sebaliknya. Akibatnya kini berbagai soal dan isu moral dan sosial timbul yang seolah-olah tidak ada penyelesaiannya selagi soal "perhambaan" - selain daripada kepada Ilahi - tidak dapat dirungkai dengan sempurna. Kehidupan menjadi tidak sejahtera, dan kalaupun sejahtera hanya pada dimensi luarannya sahaja. Jiwanya tidak tenteram dan menderita kerana fitrahnya terus terbelenggu. Saya tidak tahu sama ada transformasi yang sedang ditaja mengambil kira soal-soal seumpama ini, dan melewati agenda perkiraan untung-rugi semata-mata.

Jika begitu halnya, apa pula perkiraan untung-rugi yang dikenakan untuk mententeramkan hati dan jiwa seseorang yang daif itu. Walhal bak kata-kata hikmat berikut: Life is not measured by the number of breaths we take; but by the moments that take our breath away. (Kehidupan tidak diukur dari bilangan nafas yang dihela, tetapi oleh detik ketika yang menghela nafas kita) Malangnya kita masih berkira-kira sedang yang dikira itu tidak mutlak sifatnya. Oleh yang demikian dalam menerokai alam baru, masing-masing para siswazah penting melihat jauh ke hadapan kewajaran dan keikhlasan mereka sesama manusia dan alam seluruhnya. Kita harus membuktikan kesanggupan mengungkap keprihatinan tentang isu-isu global yang dini hari terumbang-ambing kerana belenggu fitrah tadi. Pembuktian akan hanya berlaku apabila para siswazah sebagai golongan cendekiawan mula menghayati peranannya yang lebih besar dan luas dari tumpuan alam pekerjaan mereka. Bak kata pepatah: "Jika tidak dipecahkan ruyung, mana akan dapat sagunya" - yang dengan jelas berkehendakan kita memecahkan batasan paradigma yang ada, serta mencabar status quo.Maka buktikanlah siswazah lebih terkehadapan dari segi pemikiran, amalan dan tingkah laku, apatah lagi dalam soal kepemimpinan. Namun ingat juga pepatah: "Ular menyusur akar tidak akan hilang bisanya" ; dan "Ikut resmi padi, lagi berisi lagi tunduk".

Tunjukkan betapa para siswazah amat mementingkan nilai sejagat lagi universal dan mempunyai jiwa kemanusiaan yang tinggi dalam apa jua yang dilakukan. Bertindaklah di atas landasan ilmu pengetahuan dalam membangunkan keluarga, masyarakat dan negara dalam acuan yang kita ingini tanpa menggadaikan bahasa, budaya dan agama. Ia menekankan bahawa para siswazah adalah contoh ikutan untuk kesejahteraan bersama, walaupun ini kadang-kadang dilihat sebagai suatu "keangkuhan" yang disalahtafsirkan oleh desakan hati yang resah dan gelisah. Umpama pohon yang lebat buahnya; lebih sering pula ia dilempar batu! Begitu juga dengan setiap kejayaan yang sarat dengan ilmu pengetahuan. Ini bermakna menempa kejayaan demi kejayaan bukannya mudah selagi soal hati tadi tidak disesuaikan dengan fitrahnya. Ramai yang mudah beralah asalkan sahaja kejayaan luaran kekal malah diagung-agungkan. Dengan kata lain, pendidikan tidak akan berakhir sebagai seorang siswazah saja! Sebaliknya ia satu permulaan kerana alam baru yang bakal diterokai akan menuntut banyak lagi kebijaksanaan yang berpunca dari hati sanubari yang peka dan suci. Namun kita percaya bahawa setiap seorang mempunyai peluang untuk terus berjaya sekiranya ilmu pengetahuan dijadikan obor untuk menerangi liku-liku hidup. Jadilah seorang ilmuwan yang disegani melalui keluhuran jiwa dan hati yang benar-benar memahami: "Orang berbudi kita berbahasa. Kita memberi, orang merasa!"

SUMBER
UTUSAN MALAYSIA
5 OKTOBER 2011


RANGKA KARANGAN DASAR 1 MURID 1 SUKAN


RAMALAN 3
ISU : DASAR 1MURID 1SUKAN

SOALAN YANG DIJANGKA

Baru-baru ini, kerajaan telah melancarkan Dasar 1Murid 1Sukan yang disusuli dengan pelancaran Larian Serentak 1Murid 1Sukan di seluruh negara. Jelaskan rasionalnya kerajaan mengadakan dasar ini dan apakah kebaikannya?

PENDAHULUAN

Dilancarkan oleh Timbalan Perdana Menteri, merangkap Menteri Pelajaran Malaysia Tan sri Myuhidin Yassin secara serentak di seluruh negara pada 2 Julai 2011 – Larian Serentak Dasar 1Murid 1Sukan
Sukan penting dalam kehidupan setiap warganegara Malaysia – masyarakat yang sihat dan berdaya saing
Rasional Dasar 1Murid 1Sukan dan kebaikannya akan dibincangkan

Rasional Dasar 1Murid 1Sukan

Ramai pelajar tidak berminat bersukan – hanya menjadi ulat buku – tidak sedar kepentingan sukan dalam kehidupan – lebih suka melakukan aktiviti lain untuk mengisi masa lapang daripada bersukan – melayari internet – menonton televisyen – tidak memerlukan pergerakan seperti bersukan

Semakin banyak rakyat Malaysia yang mengidap penyakit kronik disebabkan kurang bersukan dan bersenam – penyakit darah tinggi dan kencing manis – pada masa yang sama tidak suka menjaga pemakanan – makan makanan segera – tidak dapat diproses dengan baik – menjadi toksin yang berbahaya kepada kesihatan

Ibu bapa tidak menerapkan budaya bersukan dan bersenam dalam kalangan anak-anak semasa berada di rumah – ghairah mengejar kebendaan, pangkat, dan nama – setiap masa digunakan untuk bekerja – tidak memperuntukkan masa untuk bersenam bersama anak-anak

Sukan semakin penting untuk mengangkat imej negara di mata dunia – kemenangan dalam sukan menyebabkan kita digeruni dan dihormati – dapat menjana pendapatan negara melalui sukan – penganjur sukan bertaraf antarabangsa – ramai pelancong datang untuk menyaksikan acara sukan

Kebaikan Dasar 1Murid 1Sukan

Melahirkan pelajar yang sihat dari segi mental dan fizikal – dapat memberikan tumpuan penuh semasa guru mengajar – jarang sakit atau demam – tidak mengantuk di dalam kelas

Memupuk semangat perpaduan dalam kalangan pelajar yang pelbagai kaum melalui aktiviti sukan – pelajar dapat mengenali budaya setiap suku kaum – bergaul dan bermesra sambil bersukan – hilang segala rasa curiga dan prasangka – hidup dalam keadaan rukun dan damai

Membina kerjasama yang erat antara warga sekolah melalui aktiviti sukan – kerjasama dalam pasukan untuk mendapat kemenangan dalam pertandingan – kerjasama untuk mengelolakan aktiviti sukan – penting untuk kemajuan sesebuah sekolah – dapat memenangi pelbagai pertandingan di pelbagai peringkat

Membentuk modal insan yang berdisiplin dan bersahsiah terpuji – sukan memerlukan insan-insan yang berdisiplin tinggi – orang yang tidak berdisiplin tidak boleh menjadi ahli sukan yang baik – kena jaga bentuk badan dan aspek pemakanan – sanggup menggunakan masa untuk berlatih – patuh kepada arahan jurulatih – sentiasa ingin maju untuk memperbaiki diri dan meningkatkan prestasi

PENUTUP

Dasar 1Murid 1Sukan membawa banyak kebaikan jika dilaksanakan sepenuhnya
Semua pihak harus memberikan sokongan dalam menjayakannya
Jadikan sukan sebagai rutin harian ke arah kehidupan yang lebih sihat dan bahagia.