JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI05 Julai 2011

ISU PENDIDIKAN : KENAL PASTI SEKOLAH CEMERLANG


Tan Sri Muhyiddin Yassin mengarahkan Kementerian Pelajaran dan agensi di bawahnya agar proaktif mengenal pasti mana-mana sekolah cemerlang di seluruh negara. Langkah tersebut bertujuan bagi membolehkan bantuan disalurkan supaya sekolah terlibat mampu menyediakan kemudahan pendidikan lebih berkualiti. Sekolah yang dipilih itu mestilah cemerlang namun masih belum layak diiktiraf sebagai Sekolah Berprestasi Tinggi (SBT) disebabkan terdapat kelemahan dalam bidang-bidang tertentu. Di bawah usaha ini, kita akan ambil langkah proaktif untuk tentukan kekurangan bidang yang dihadapi sekolah terlibat, umpamanya tiada konsep antarabangsa atau tiada jalinan kerjasama antarabangsa sekolah itu dengan sekolah luar negara lain atau tiada pertukaran pelajar. Jika sekolah terlibat mengalami kekurangan dalam bidang seperti itu, kita akan usahakan untuk bantu sekolah tersebut meningkatkan kualiti kemudahan pendidikan sekolah mereka. Usaha itu diharap mendorong warga pendidik khususnya guru besar dan pengetua untuk menentukan hala baru sekolah masing-masing sekali gus menepati keperluan kualiti pendidikan negara.

Kita harus mencabar keupayaan kita, setidak-tidaknya pengetua dan pimpinan sekolah ada sasaran baru untuk tentukan hala tuju sekolah yang kita pimpin sekarang ini sehingga ia boleh mencapai tahap pendidikan bertaraf dunia.  Selain itu, mengenai rancangan kementerian menjadikan mata pelajaran bahasa Inggeris sebagai wajib lulus dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), katanya, perkara itu hanya akan dilaksanakan setelah keperluan tenaga guru mata pelajaran itu sudah mencukupi dan cukup terlatih. Mungkin tidak berapa lama lagi saya akan umumkan mengenai perkara ini kerana sekarang kementerian tidak cukup lagi untuk sampai ke tahap itu, nanti bila kita sudah ada guru bahasa Inggeris yang mencukupi dan sudah menguji dasar itu, barulah boleh kita laksanakan ia dengan baik. Berhubung pendidikan pra sekolah, beliau meminta kerjasama pihak swasta agar tampil membantu kerajaan menyediakan kemudahan sekolah di peringkat itu dengan kerajaan bersedia menampung pembiayaan modal sejumlah RM10,000 kepada mereka yang berminat.

SUMBER
UTUSAN MALAYSIA
5 JULAI 2011

ISU SERANTAU : GPEC ASIA 2011 : BENTERAS JENAYAH MERENTASI SEMPADAN

Oleh HASHNAN ABDULLAH
pengarang@utusan.com.my


Perlumbaan dalam bidang pertahanan dan keselamatan tidak hanya membabitkan negara dan syarikat-syarikat pengeluar peralatan teknologi serta persenjataan tetapi juga antara pihak berkuasa dengan golongan penjenayah. Masing-masing berlumba bukan untuk menunjukkan kehebatan teknologi dan peralatan yang mereka ada kerana ia mudah diperolehi sama ada melalui pasaran terbuka dan secara haram. Tetapi ia sebenarnya lebih kepada persoalan ‘siapa yang lebih bijak’ memanipulasikan teknologi dan peralatan yang mereka gunakan untuk mencapai matlamat masing-masing. Ini kerana peperangan antara penjenayah dengan pihak berkuasa masa kini bukan lagi secara bersua muka tetapi lebih kepakaran mengatur strategi dengan menggunakan teknologi dan peralatan yang ada. Kebijaksanaan dalam mengatur strategi adalah penting bagi mengelakkan kehilangan sumber tenaga yang ada akibat kecacatan atau kematian yang sia-sia, di samping kemusnahan kepada peralatan dan teknologi yang dimiliki.

Lagipun, pihak berkuasa menyedari adalah tidak mudah untuk membina satu pasukan yang mempunyai kesungguhan yang tinggi, pengalaman dan kepakaran menggunakan teknologi dalam menggempur golongan penjenayah secara lebih berkesan. Justeru, Pameran dan Persidangan Kedua Ketua Polis dan Peralatan Khas Asia (GPEC) 2011 di Putrajaya baru-baru ini, menunjukkan kesungguhan pihak berkuasa bersama-sama syarikat pertahanan dan keselamatan untuk ‘berada selangkah di hadapan’ golongan penjenayah era masa kini. Malah, pihak berkuasa juga menyedari bahawa penjenayah masa kini bergerak secara lebih tersusun dan mempunyai rangkaian yang lebih luas sehingga ada ketikanya kegiatan jenayah mereka itu sukar dikesan. Pameran yang dianjurkan oleh Kementerian Dalam Negeri (KDN) itu adalah eksklusif bagi anggota pihak berkuasa yang menguruskan soal kelengkapan kepolisan, teknologi keselamatan dan perkhidmatan.

Ia juga mempamerkan inovasi dan teknologi bagi peralatan canggih dan latihan yang memberi tumpuan utama bagi meningkatkan keselamatan terhadap keganasan, jenayah dan ancaman lain berkaitan negara masing- masing. Malah, ada juga beberapa teknologi keselamatan dan pertahanan yang diberikan nafas baru agar ia selari dengan perkembangan semasa, turut dipamerkan. Antaranya adalah sistem C41, Penyelidikan Teknologi Maklumat (IT) Forensik, teknologi pemerhatian dan pemantauan, pengesanan dan penyiasatan narkotik, bahan letupan, senjata, kenderaan (untuk darat, laut dan udara) dan gajet keselamatan yang terkini. Selain itu, pameran tersebut turut mempamerkan modul latihan dan pendidikan dalam bidang keselamatan serta pertahanan yang terkini. Lebih menarik lagi, pameran kali kedua itu disertai oleh Brunei, Kemboja, Indonesia, Laos, Myanmar, Filipina, Thailand, Vietnam dan Singapura.

Beberapa negara luar ASEAN seperti Rusia, Itali, United Kingdom, Denmark, Jerman, Amerika Syarikat (AS), Australia, India, Arab Saudi dan Sepanyol turut menyertai pameran itu. Dan kesungguhan itu juga diperlihatkan melalui penyertaan para menteri, ketua-ketua polis, pegawai kanan pihak berkuasa, juruteknik, jurulatih dan ahli Parlimen dari negara-negara peserta dalam forum yang diadakan. Penyertaan sedemikian membolehkan negara peserta berkongsi maklumat, data, risikan serta kepakaran dalam usaha memerangi jenayah dan aktiviti-aktivitinya yang kini mengancam komuniti dunia. Ini kerana rangkaian penjenayah masa kini telah merentasi sempadan negara dalam menjalankan kegiatan jenayah seperti pemerdagangan manusia, pengubahan wang haram, jenayah merentas negara, penyeludupan senjata serta dadah dan keganasan. Tidak mungkin sesebuah agensi boleh duduk dalam kelompoknya sendiri, justeru perlu bekerjasama menggunakan teknologi perkongsian maklumat dan melihat teknologi terkini untuk memastikan jenayah merentasi sempadan seperti penyeludupan manusia dan penggubalan wang haram dibanteras habis-habisan.

SUMBER
UTUSAN MALAYSIA
5 JULAI 2011