09 Februari 2011

ISU PEMAKANAN : KANTIN SEKOLAH, MAKANAN MAHAL, TIDAK BERKHASIAT


Gabungan Persatuan Pengguna Malaysia (FOMCA) meminta Kementerian Kesihatan memantau sajian tidak berkhasiat antaranya makanan ringan dan air berkarbonat di kantin sekolah yang menimbulkan ketidakpuasan pelbagai pihak terutama ibu bapa.  Pertubuhan bukan kerajaan (NGO) itu mengakui pendedahan akhbar ini berkaitan isu sajian berkenaan ada kebenarannya serta menyamai kajian mereka di seluruh negara. Sehubungan itu, FOMCA mahu pengusaha yang melanggar garis panduan pengurusan kantin sekolah yang ditetapkan Kementerian Pelajaran diganti dengan peniaga yang mematuhi peraturan berkenaan. Pada masa sama, garis panduan khusus mengenai minuman yang dikategorikan minuman bertenaga sedangkan berkarbonat perlu dimuktamadkan, sama ada sesuai dijual di kantin sekolah atau sebaliknya.  

Selain sajian berkenaan, FOMCA juga mengakui kebenaran laporan akhbar mengenai ada kantin menjual makanan dan minuman pada harga mahal hingga membebankan keluarga berpendapatan rendah. Jawatankuasa Pengurusan Kantin Sekolah yang dipengerusikan Guru Besar juga tidak seharusnya berdiam diri dengan membiarkan isu berlarutan kerana dibimbangi menjejaskan kesihatan murid.  Pengarah Komunikasi FOMCA, Mohd Yusof Abdul Rahman, berkata pendedahan mengenai isu sajian makanan tidak berkhasiat, air berkarbonat dan penjualan makanan mahal adalah hasil kajian persatuan. Katanya, kebanyakan makanan dan minuman berkenaan dijual koperasi sekolah menerusi mesin layan diri yang diletakkan di kantin atau di kawasan lain di premis sekolah.  Beliau berkata, ini menyebabkan pengusaha kantin turut menjual minuman berkenaan dengan alasan rugi jika tidak berbuat demikian.  

Perlu ada satu ketetapan daripada Kementerian Kesihatan dan Kementerian Pelajaran mengenai status minuman berkenaan sama ada kategori bertenaga mahupun berkarbonat.  Mohd Yusof diminta mengulas pendedahan akhbar ini pada 25 Januari lalu mengenai ada pengusaha kantin menyediakan sajian tidak berkhasiat antaranya makanan ringan dan air berkarbonat yang menimbulkan rasa tidak puas hati pelbagai pihak.  Yang Dipertua Majlis Guru Besar Malaysia, Roslan Madun, berkata sikap pengusaha itu ternyata menyalahi garis panduan penjualan makanan dan minuman di premis sekolah.  Tinjauan mendapati ada kantin sekolah menjual makanan pada harga mahal, contohnya nasi ayam sehingga RM3 sepinggan dan kuih 50 sen sepotong iaitu harga sama dengan kadar di luar sekolah. 

Dalam pada itu, seorang pengusaha kantin di Kuala Lumpur yang enggan disiarkan namanya mendakwa beliau terpaksa menjual sajian makanan ringan dan minuman berkarbonat berikutan tindakan koperasi sekolah menjualnya dan menjejaskan perniagaan di kantin. Katanya, penjualan sajian seumpama itu dipelopori sekolah sendiri melalui koperasi dan mereka terpaksa melakukan aktiviti sama. Tidak adil menyalahkan pengusaha dalam isu ini kerana ada pihak menjual makanan ringan dan minuman berkarbonat di premis sekolah.  Bagi sajian yang dijual mahal pula, sepatutnya tidak ada rungutan kerana harga berkenaan dipersetujui sekolah menerusi Jawatankuasa Pengurusan Kantin Sekolah yang dipengerusikan guru besar masing-masing.

OLEH :

Mohd Azrone Sarabatin


BERITA HARIAN
09 FEBRUARI 2011

IKHTIBAR DAN PENGAJARAN BUAT RENUNGAN KITA BERSAMA

Guru tipu diculik minta RM1,000
Oleh Irwan Shafrizan Ismail

KUANTAN: Gara-gara terdesak mendapatkan duit untuk membeli dadah, seorang guru sekolah rendah berpakat dengan dua rakannya menipu isterinya dengan mendakwa bahawa beliau diculik dan meminta wang tebusan RM1,000 bagi membebaskannya.  Dalam kejadian di Temerloh, Sabtu lalu, guru berusia 30 tahun itu mengarahkan seorang daripada rakannya menyamar dan menghubungi isterinya bagi memaklumkan suaminya ‘diculik’ sejak Jumaat lalu. Rakan guru terbabit juga meminta wanita berusia 30 tahun itu menyediakan wang tebusan jika mahu suaminya dibebaskan. Ketua Polis Daerah Temerloh, Asisten Komisioner Md Nor Mansor, berkata mangsa yang ketakutan kemudian menghubungi Balai Polis Temerloh memaklumkan kejadian berlaku sebelum polis menyusun strategi dengan meminta mangsa menuruti arahan suspek.  Sebaik mangsa meninggalkan wang tebusan di tepi tong sampah seperti diarahkan, sepasukan anggota polis membuat intipan melihat seorang lelaki mengambil bungkusan itu.  Lelaki terbabit kemudian ditahan dan dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD), Temerloh untuk siasatan sebelum suspek mendedahkan dua lagi rakannya sedang menunggu dalam kereta, tidak jauh dari bangunan berkenaan.  Siasatan awal mendapati, suami mangsa mengaku melakukan perbuatan terbabit kerana terdesak untuk mendapatkan wang RM1,000 dipercayai untuk membeli ganja.

SUMBER
BERITA HARIAN
09 FEBRUARI 2011

KOMEN CIKGU ZUL

Satu lagi kisah duka yang melibatkan guru. Walaupun bukan semua guru seperti dia namun berita ini seolah-olah mencalarkan kerjaya perguruan. Cikgu Zul doakan agar mereka yang terlibat akan segera insaf dan kembali ke pangkal jalan untuk menikmati keindahan hidup tanpa ganja dan dadah yang merupakan musuh durjana bagi setiap insan yang bernama manusia. Dadah dan ganja tidak mengenal mangsa namun kita berkemampuan untuk menjauhkan diri daripadanya. Jika tidak kita akan terus terpenjara di sangkar ketagihan yang akan menelanjangi maruah diri kita satu persatu. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...