23 Januari 2011

RANGKA KARANGAN


SOALAN KARANGAN

Aktiviti berbentuk kebajikan seperti membersihkan sekitar kawasan tempat tinggal, mengadakan rondaan pada waktu malam dan menyertai aktiviti rukun tetangga memberikan kebaikan kepada penduduk setempat. Jelaskan kebaikan-kebaikan aktiviti tersebut.

PENDAHULUAN

·           masyarakat setempat perlu melibatkan diri dalam sebarang aktiviti kebajikan 
·           membersihkan kawasan sekitar tempat tinggal
·           mengadakan rondaan pada waktu malam
·           menyertai pelbagai aktiviti yang dianjurkan oleh rukun tetangga
·           perlu hidup sandar-menyandar bagai “aur dengen tebing”
·          wujud masyarakat yang prihatin “hati gajah sama dilapah, hati kuman sama dicecah”

ISI PERTAMA

·          kebaikannya – aktiviti gotong-royong akan menyebabkan kawasan tempat tinggal menjadi bersih
·          terhindar daripada sebarang penyakit berjangkit
·          wabak demam denggi, malaria, taun, dan sebagainya
·          masyarakat yang tidak sihat – menjejaskan ekonomi negara – tidak dapat bekerja

ISI KEDUA

·           menguatkan hubungan kejiranan
·          dapat berkenal-kenalan dengan jiran yang baru – “tak kenal maka tak cinta”.
·          memupuk budaya tolong-menolong dan bantu-membantu
·          menanam sikap bekerjasama  dan bertolenransi antara satu sama lain
·          menganggap jiran bagai keluarga sendiri yang mesti disayangi, dikasihi, dan dihormati

ISI KETIGA

·          mengelakkan kawasan tempat tinggal daripada kes-kes kecurian, pecah rumah, dan penculikan kanak-kanak
·          satu masalah sosial yang semakin membimbangkan sejak akhir-akhir ini
·          memerlukan kerjasama antara jiran untuk mengatasinya
·          “ke bukit sama didaki, ke lurah sama dituruni”
·          setiap jiran akan menjaga kebajikan jiran yang lain

ISI KEEMPAT

·           membentuk masyarakat penyayang
·           menghormati jiran berlainan bangsa
·           mewujudkan perpaduan kaum
·           masyarakat yang aman dan harmoni
·           dapat mengelakkan pergaduhan kaum – peristiwa 13 Mei 1969 berulang lagi

ISI KELIMA

·          mudah mendapat pertolongan daripada jiran-jiran apabila diperlukan
·          semasa majlis kenduri dan kecemasan – banyak yang menghulurkan tangan untuk membantu
·      sanak-saudara kita yang tinggal berjauhan – mengambil masa yang lama untuk membantu
·          jiranlah tempat untuk kita mengadu dan berkongsi segala masalah

PENUTUP

·          meluangkan masa dengan melibatkan diri dengan aktiviti kebajikan
·          tidak mementingkan diri sendiri – “bagai enau dalam belukar melepaskan pucuk masing-masing”
·          cogan kata “jiran sepakat membawa berkat”
·          aktiviti kebajikan banyak memberikan faedah

KARANGAN JENIS LAPORAN

TAJUK KARANGAN
Langkah-langkah untuk mengatasi masalah keganasan rumah tangga.

Nama Pelajar : Hii Ming dan Janet Wong
Kelas : Tingkatan Enam Atas 3
Nama Guru : Encik Zulkarnain Farihin Mustakim


LANGKAH-LANGKAH UNTUK MENGATASI MASALAH KEGANASAN RUMAH TANGGA

1.0       Pendahuluan
          Keganasan rumah tangga merupakan satu penyakit sosial yang semakin menular di negara kita. Keganasan  rumah tangga sering kali berlaku dalam sesebuah keluarga dan disebabkan oleh banyak faktor. Isu ini telah menjadi pembualan hangat masyarakat, namun tiada langkah yang benar-benar efektif telah diambil untuk membendung  masalah ini. Keganasan yang  berlaku adalah seperti penderaan terhadap anak,isteri,suami dan sebagainya. Fenomena ini akan menimbulkan pelbagai kesan buruk terhadap mangsa dera, masyarakat, dan negara sekiranya berlaku secara berterusan. Sebagai Setiausaha Jawatankuasa Pembangunan Wanita dan Masyarakat Sibu, kami bertanggungjawab untuk menyediakan suatu laporan berkenaan dengan langkah-langkah mengatasi masalah ini daripada berlaku.

2.0       Senarai Ahli Jawatankuasa

Pengerusi: Prince Jerico
Naib Pengerusi: Hii Ming
Setiausaha: Janet wong
Bendahari : Richard Tiong

Ahli Jawatankuasa

1.     Wong King Hong
2.     Alvin Ling Chung Han
3.     Phildhawa al-Ivani

3.0       Langkah-langkah Mengatasi

3.1   Kursus Keibubapaan

Sesungguhnya, pihak kerajaan harus mewajibkan setiap pasangan yang ingin berkahwin supaya mengikut Kursus keibubapaan sebelum mereka berkahwin. Kursus ini membolehkan setiap pasangan yang mahu berkahwin supaya lebih memahami konsep perkahwinan. Melalui kursus ini, setiap pasangan yang bakal menjadi ibu bapa akan menyedari peranan  tanggungjawab masing-masing. Keadaan ini sekali gus mendedahkan setiap pasangan menyelesaikan sebarang konflik dalam keluarga dengan fikiran yang matang dan rasional. Dengan ini, keganasan rumah tangga yang berpunca daripada ibu bapa dapat dikurangkan. Tuntasnya, kursus keibubapaan kepada pasangan yang ingin berkahwin memainkan peranan yang penting dalam mengatasi masalah keganasan rumah tangga.

3.2   Pendidikan Agama

Pendidikan agama yang kukuh perlu ada dalam diri  setiap pasangan yang ingin berkahwin. Pendidikan agama membolehkan setiap individu membezakan baik dan buruk setiap perbuatan mereka. Selain itu,individu yang mempunyai pendidikan agama tidak cenderung untuk melakukan perbuatan yang tidak bermoral dan salah dari sisi undang-undang. Hal ini demikian kerana mereka mempunyai pedoman dan arah tuju yang jelas dalam kehidupan mereka. Semua ini akan menjadikan setiap pasangan yang bakal berkahwin supaya sabar dan kurang tertekan dengan setiap perkara yang berlaku dalam sesebuah keluarga. Ringkasnya, masalah keganasan rumah tangga dapat diatasi melalui pendidikan agama.

3.3  Menguatkuasakan Akta dan Undang-undang

Pihak berkuasa boleh meggubal dan menguatkuasakan akta den undang-undang yang berkaitan dengan keganasan rumah tangga. Sebagai contoh, Akta Perlindungan Kanak-kanak telah digubal untuk memberi perlindungan dari segi undang-undang. Setiap individu khasnya kanak-kanak dan wanita diberikan perlindungan dari segi undang-undang menerusi akta ini. Sebarang bentuk penderaan @penyelesaian terhadap ahli keluarga yang lain akan dihukum mengikut undang-undang. Sekiranya pesalah sebegini tidak ditangkap dan dikenakan hukuman yang setimpal dengan kesalahan. Mereka akan mengulangi tabiat suka mendera. Jelaslah bahawa penguatkuasaan undang-undang berkaitan mampu menangani masalah ini.

3.4    Peranan Jiran

Jiran juga memainkan peranan dalam mengatasi masalah keganasan rumah tangga. Jiran harus melaporkan sebarang bentuk keganasan rumah tangga kepada   pihak polis agar tindakan yang sesuai dan segera dapat diambil. Jiran tidak sepatutnya  bersikap materialistik dan individualistik, bak kata pepatah seperti ‘‘enau dalam belukar,melepaskan pucuk masing-masing’’. Mereka harus mengelakkan tanggapan seperti urusan orang lain kerana bimbang dimahari atau dikatakan penyibuk. Sebaliknya, individu sabagai jiran harus prihatin terhadap perkara yang berlaku di sekitarnya. Berdasarkan huraian di atas, ternyatalah jiran yang prihatin dan peka dapat membantu membendung masalah keganasan rumah tangga.
3.5    Pendidikan Formal Di Sekolah
  
Pendidikan moral dan agama di sekolah yang diwajibkan kepada setiap palajar dapat membantu masalah ini. Dalam hal ini, para pendidik mempunyai tanggungjawab yang besar untuk mendidik murid-murid mereka supaya menjadi insan yang penyayang dan pengasih. Kesedaran berkenaan dengan keganasan rumah tangga perlulah ditanam dalam diri anak-anak sejak kecil. Sekiranya kesedaran ini dapat dipupuk sejak kecil, seperti kata pepatah ‘‘kalau hendak melentur buluh biarlah dari rebungnya’’, sudah pasti hasilnya akan berkekalan hingga mereka dewasa. Memang tidak dapat dipertikainya bahawa pendidikan moral dan agama di sekolah kepada pelajar antara langkah penting untuk mengatasi masalah keganasan rumah tangga.

4.0       Kesimpulan

Keganasan rumah tangga merupakan sautu jenayah yang mengakibatkan keluarga porak-peranda. Masalah ini perlu dibanteras supaya tidak menular dan bertambah teruk. Oleh itu, setiap individu, masyarakat, pihak berkuasa dan kerajaan haruslah bersama-sama untuk memastikan langkah-langkah yang dilaksanakan bagi mengatasi masalah ini akan berjaya. Dengan itu, besarlah harapan kita untik melihat masyarakat dapat hidup aman dan anak-anak dapat belajar dengan baik. Marilah kita bersama-sama membina warganegara Malaysia yang lebih cemerlang, gemilang dan terbilang.

 Laporan disediakan oleh,
janet wong
(JANET WONG)
Setiausaha
Pembangunan Wanita dan Masyarakat
Daerah Sibu

ISU WANITA : WANITA LEBIH BANYAK ALAMI STRESS METAL?


Baru-baru ini kita telah didedahkan dengan maklumat bahawa pesakit mental yang menerima rawatan di Hospital awam telah meningkat ke 15.6%. iaitu seramai lebih 400,000 orang. Malah angka ini dikatakan telah meningkat berbanding dengan tahun sebelumnya. Membaca kenyataan ini rakan sekerja saya tersenyum lebar sambil berkata "hai sebenarnya banyak lagi diluar sana yang dok tunggu giliran nak masuk hospital mental ini, cuma dia orang tak sedar". Dan beliau terus ketawa terbahak-bahak. Walaupun kenyataannya itu nampak seperti bergurau, tetapi mengikut beberapa kajian yang dilakukan di negara kita, komen itu ada kebenarannya. Ini kerana ramai yang mengalami stres tetapi tidak menyedarinya.

Dwi kerjaya

Amnya ramai yang menghadapi masalah mental dikaitkan dengan masalah kekeluargaan dan ketidakpuasan di tempat kerja. Kini, 50% dari tenaga buruh adalah wanita dan 70% dari dari mereka sudah berumah tangga. Oleh yang demikian, salah satu golongan yang berhadapan dengan gejala penyakit mental ini ialah pasangan dwi kerjaya. Dwi kerjaya bermaksud individu itu mempunyai dua peranan iaitu di rumah dan di tempat kerja. Realitinya ialah pasangan dwi kerjaya kini adalah satu keperluan memandangkan kos hidup yang semakin meningkat. Benarkah wanita lebih stres? Mengimbas semula data kementerian kesihatan pada tahun 1996, didapati wanita secara umumnya menghadapi stres mental 1.5 kali lebih tinggi berbanding dengan lelaki.. Mungkinkah wanita lebih stres dari lelaki?

Status kesihatan

Antara punca stres di kalangan pasangan ini kerana terpaksa berkejaran untuk mengimbangkan antara kerjaya dan tanggungjawab dirumah. Dapatan kajian dari 1000 orang wanita kerjaya, didapati 55% peratus dari mereka mengalami lebih dari satu bentuk masalah kesihatan. Penyakit yang dihidapi adalah seperti kencing manis, sakit lutut, migrain, sengal sengal badan, insomnia, pening, sakit pinggang, kemurungan, sering selesema dan demam, rasa kebas pada bahagian badan tertentu dan darah tinggi. Selain dari itu seramai 40% mengatakan berat badan mereka telah meningkat disebabkan kecenderungan untuk makan bila stres dan penglihatan mereka semakin kabur (32%) disebabkan oleh penggunaan komputer. Secara keseluruhan 10% sahaja wanita yang mengaku mereka sihat, dan 71% merasakan mereka agak sihat, 16% bersetuju mereka tidak berapa sihat dan 3% mengatakan mengatakan mereka langsung tidak sihat. Ini adalah satu tanda amaran yang memerlukan tindakan segera. Menurut kajian yang dijalankan di Korea, wanita yang menanggung pelbagai jenis penyakit disebabkan oleh dwi kerjaya jika berterusan selama 10 tahun akan mengalami sindrom kemurungan yang digelar sebagai Whabyung. Apa yang membimbangkan ialah hampir 17% dari wanita dalam kajian ini mengatakan mereka telah mengalami kesemua penyakit ini lebih dari 7 tahun. Berkemungkinan ada wanita dari kajian ini mewakili sebahagian dari 400000 ribu yang mempunyai penyakit mental ini?

Konflik dalaman

Secara terperinci, wanita dwi kerjaya ini menghadapi konflik dalaman disebabkan oleh pelbagai permintaan dari ahli keluarga, iaitu suami, anak, ibu bapa dan tidak ketinggalan majikan di tempat kerja. Kajian menunjukkan hampir 70% mengatakan ia berlaku kerana berkejaran untuk menghabiskan kerja pejabat dan kerja rumah.

Masa tidur

Seramai 34% dari wanita tersebut terpaksa mengorbankan waktu tidur mereka untuk memastikan kerja rumah mereka dapat dibereskan. Malah ada yang bangun seawal lima pagi dan tidur lewat satu malam setiap hari. Mereka tidak terdaya menjadi superwomen yang perlu menggalas hampir semua tanggungjawab dirumah di samping mengejar kerjaya.

Kerja Rumah

Lebih 80% mengaku bahawa mereka terpaksa melakukan kesemua kerja rumah secara sendirian. Hanya 17% sahaja suami yang sedia membantu isteri membuat kerja-kerja rumah. Kerja yang dilakukan oleh suami adalah dikategorikan sebagai kerja sampingan atau "bantuan bila perlu". Maka tidak menghairankan jika seramai 78% merasakan kelesuan mental apabila berada di tempat kerja. Sehubungan dengan itu juga, apabila menghadapi masalah dirumah maka besar kemungkinan stres ini akan dibawa bersama di tempat kerja. Apa yang berlaku ialah rakan rakan di tempat kerja juga akan merasakan bahang dari stres individu tersebut.

Bersama Anak dan Ibu Bapa

Ramai wanita (70%) dalam kajian ini mengalami konflik dalam diri kerana merasakan tidak berlaku adil dalam menjaga kebajikan anak anak mereka. Beban ini lebih terasa kerana hampir 90% wanita dalam kajian ini tidak ada pembantu rumah atau keluarga terdekat untuk membantu menjaga anak anak mereka. Malah wanita ini juga mengalami dilema bukan sahaja mereka tidak dapat memberikan penjagaan yang secukupnya pada anak anak tetapi juga untuk ibu atau bapa mereka yang uzur. Wanita kerjaya seumpama ini dikenali sebagai "wanita generasi tersepit", kerana mereka terpaksa mengimbangkan antara tanggungjawab sebagai ibu, isteri dan anak. Di negara China disebabkan terlalu banyak sangat kes pengabaian orang tua, maka satu polisi telah digubal dimana ibubapa dibenarkan untuk membawa anak-anak ke muka pengadilan jika mengabaikan kebajikan orang tua mereka. Namun jika dilaksanakan di negara kita, apakah cara ini dapat melahirkan sebuah masyarakat penyayang?

Masa untuk diri dan Bersama Kawan

Kajian turut mendapati 40 % wanita mengatakan mereka tidak ada masa untuk bersantai dengan kawan. Bukankah menonton drama terkini, malah mendengar berita pun sudah tidak kesempatan. Malah lebih 50% wanita mengatakan bahawa tidak ada masa untuk memanjakan diri dengan urutan, ke Spa ataupun pusat rawatan kecantikan. Sehinggakan ada wanita dalam kajian ini yang mengeluh kerana masa cuti minggu adalah paling stres bagi mereka. Cuti dua hari itulah mereka gunakan segala tenaga untuk membereskan kain baju belum bergosok atau dibasuh, mencuci tandas dan membeli barang keperluan dapur. Menurut kajian juga masa santai untuk diri adalah penting untuk kesihatan mental seseorang diri. Apakah pengalaman seumpama ini boleh dikatakan sebagai satu deraan fizikal tetapi juga mental bagi wanita tersebut?

Bersama suami

Dalam hal suami pula, seramai 55% bersetuju mempunyai masa yang terhad untuk bersama pasangan mereka, kerana terlalu banyak kerja rumah maupun urusan pejabat yang perlu di laksanakan. Seramai 15% menjawab mereka tidak ingat bila kali akhir mereka bermesra dengan suami mereka. Seperti kata salah seorang responden "terlalu banyak tugas overtimedi tempat kerja sehingga suami dirumah menjadi part time". Malah 3% dari responden menjawab mereka mula sangsi dengan perubahan tingkah laku pada suami mereka yang tidak semesra dulu. Antara perubahan yang dimaksudkan ialah suami mereka kurang berkomunikasi, suami lebih banyak menghabiskan masa di luar rumah bersama kawan, kurang ucapan kata kata mesra mahupun hadiah "kejutan" untuk hari jadi, hari ulang tahun berbanding dengan sebelum ini. Belaian mesra dan gurau senda juga amat kurang dalam hubungan harian mereka dan kecewa dari segi hubungan intim dengan suami mereka. Sebuah lagi kajian yang dilakukan di kalangan 160 orang professional juga mendapati di hampir 11% mengalami konflik nafkah batin di kalangan pasangan kerja yang sudah berkahwin. Masalah dalam perkahwinan seumpama ini boleh mengganggu emosi dan boleh memberi kesan ke atas kerja mereka.

Benarkah pekerja wanita adalah toksik di tempat kerja.

Dengan adanya ramai graduan wanita, kini di tempat kerja kebanyakan jawatan pengurus atau pentadbir mula dipenuhi dengan wanita. Sebuah kajian yang dijalankan pegawai kerajaan menunjukkan bahawa jika ada pilihan, 90% dari responden, tidak kira lelaki atau perempuan lebih suka berkerja dengan bos lelaki. Antara sebabnya ialah bos lelaki dipandang sebagai lebih memahami masalah pekerja, tidak atau "angin pasang surut" boleh berkomunikasi secara berhemah. Tidak kurang juga yang memberikan pelbagai gelaran pada bos wanita mereka seperti singa betina, Hitler dan seumpamanya. Apakah ini petanda wanita lebih stres di tempat kerja? Atau permintaan ditempat kerja yang menjadikan mereka stres?

Wanita dan kerja

Seterusnya 50% wanita dalam kajian ini menyatakan hasrat mereka untuk berhenti kerja jika diberi peluang kerana kesukaran untuk mengimbangi tanggungjawab antara kerja dan keluarga. Tetapi pada hakikatnya 80% mengatakan mereka merasa gembira jika mempunyai kerjaya serta dapat membantu dalam ekonomi keluarga. Lebih lebih lagi yang mempunyai anak, kerana perlu mengasingkan sekurang kurangnya 7% dari pendapatan untuk perbelanjaan anak-anak. Jelas sekali menunjukkan bahawa wanita akan mengalami stres kerana tersepit antara dua keadaan Pendek kata wanita dwi kerjaya berhadapan dengan pelbagai cabaran iaitu penjagaan anak-anak, menjaga ibu bapa, beban kerja rumah, masalah dalam perkahwinan dan prestasi kerja.

Mengatasi pesakit mental tanggung jawab siapa?

Menurut Institut Kesihatan Mental di Amerika Syarikat dianggarkan 17 juta penduduk atau seramai 10% dari penduduk golongan dewasa mengalami kemurungan setiap tahun. Namun jika mereka diberi bantuan seramai 70% menunjukkan perubahan yang positif dalam masa beberapa minggu sahaja. Malaysia adalah salah sebuah Negara yang memperuntukkan belanjawan untuk tujuan kesihatan yang besar untuk rakyatnya. Namun pesakit mental bukan tanggungjawab kerajaan ataupun majikan sahaja, malah setiap ahli keluarga. Ini kerana kerajaan dan majikan boleh mewujudkan pelbagai bentuk bantuan untuk kesejahteraan pekerja seperti perubatan, bantuan kaunseling, pusat penjagaan anak-anak, potongan cukai untuk ibu bapa dan sepertinya. Tetapi satu perkara penting yang perlu diingat ialah bahawa setiap keluarga itu berbeza. Oleh itu adalah tanggungjawab setiap individu dalam keluarga untuk mencari resipi tersendiri dalam mencari penyelesaian bagi keluarga. Umpamanya kerajaan hanya boleh memastikan kesemua rakyat mendapat bekalan beras yang cukup, tetapi untuk memastikan nasi tidak menjadi hangit, keras ataupun bubur bergantung pada individu itu sendiri.

Oleh Dr. Sabitha Marican

MINGGUAN MALAYSIA
23 JANUARI 2011
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...