JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI12 Oktober 2012

ISU UMUM : MALAYSIA PERLU PEKERJA BERKUALITI DAN BERKEMAHIRAN TINGGI


Rencana ini ditulis oleh :
ROHAMI SHAFIE
Pensyarah Kanan Perakaunan dan Kewangan
Pusat Pengajian Perakaunan (SOA) dan Felo Penyelidik,
Institut Keusahawanan dan Koperasi (CEDI), Universiti Utara Malaysia


Umum mengetahui Singapura adalah satu-satunya negara maju di rantau Asia Tenggara. Bagaimana ekonomi Singapura dipacu sehingga mencapai status ekonomi negara maju? Salah satu strategi yang digunakannya adalah dengan menarik bakat-bakat terbaik di seluruh dunia terutamanya negara China dan India bekerja memajukan dan menyumbang idea untuk ekonomi Singapura. Natijahnya, rakyat Singapura sendiri berasa mereka dipinggirkan oleh kerajaan. Maka, tercetuslah rungutan dan keluhan rakyat Singapura bahawa bakat-bakat negara lain telah mengambil alih peranan mereka. Meskipun kebanyakan bakat luar adalah sebangsa dengan mereka, namun bukan bermakna rakyat Singapura berasa mereka lebih selamat dengan kehadiran bakat-bakat luar yang sama warna kulit.

Perkara sama juga berlaku di Malaysia. Cuma bezanya kualiti warga asing yang bekerja di Singapura dengan warga asing yang mencari rezeki di Malaysia. Umum mengetahui negara kita berada di landasan yang betul untuk menjadi negara maju. Maka, berpusu-pusu warga asing datang mencari rezeki di Malaysia. Mereka ini kebanyakannya mempunyai latar belakang pendidikan yang rendah. Maaf cakaplah dalam kebanyakan keadaan mereka ini telah menyebabkan rakyat Malaysia sendiri berasa berada di negara asing. Jumlah yang terlalu ramai tetapi kualiti yang ada tidaklah sehebat seperti warga asing yang bekerja di Singapura. Jadi apakah pekerjaan yang mereka lakukan? Di kebanyakan sektor mereka hanya bekerja sebagai pekerja bawahan yang bersifat buruh. Sumbangan mereka ini tidak begitu besar terhadap negara kita. Berbeza 15 tahun yang lalu kualiti pekerja sebegini amatlah diperlukan kerana daya saing negara bergantung pada kos buruh yang rendah.

Tetapi kini negara kita berada pada tahap ekonomi sederhana dan menuju ke arah ekonomi berpendapatan tinggi, maka daya saing berdasarkan kos buruh yang rendah tidak memberi impak besar terhadap ekonomi negara. Malaysia memerlukan pekerja yang berkualiti dan berkemahiran tinggi. Ekonomi negara memerlukan lebih ramai para pekerja yang berinovasi, kreatif dan produktif. Hanya pekerja yang mempunyai bakat luar biasa sahaja yang mampu memberi idea di luar kotak dan pada masa sama idea itu boleh dilaksanakan untuk memajukan ekonomi negara. Jadi, apa perlunya begitu ramai warga asing di Malaysia? Sudahlah mereka ini tidak begitu menyumbang terhadap ekonomi negara, perniagaan penduduk tempatan pula diambil alih oleh mereka sedangkan ia adalah hak mutlak rakyat Malaysia.

Dilaporkan bahawa ramai warga asing yang berniaga dan perniagaan mereka telah menjana keuntungan yang amat besar terhadap mereka sehinggakan sebanyak RM6 bilion setahun mengalir keluar ke negara asing. Sekali lagi, ekonomi negara kita mengalami kerugian besar. Jumlah ini cukup besar untuk membantu golongan miskin warga tempatan. Yang menjadi masalahnya, di manakah penguat kuasa-penguat kuasa yang diamanahkan untuk membanteras kegiatan perniagaan warga asing yang menyalahi undang-undang negara kita? Adakah mereka tidak nampak atau buat-buat tidak nampak sedangkan warga asing berniaga secara terang-terangan dan berleluasa?

Nak salahkan warga asing seratus peratus pun tak boleh sebab kita sendiri telah menyebabkan aktiviti perniagaan mereka menjadi-jadi sampaikan mengalahkan usahawan tulen tempatan. Bukankah sepatutnya kita mempertahankan usahawan tulen tempatan? Begitu juga ramai peniaga tempatan sanggup mengalibabakan perniagaan kepada warga asing. Ini seolah-olah sudah menjadi tabiat segelintir peniaga kita. Mahu untung segera dalam jangka masa pendek. Mereka ini tidak fikir panjang. Mereka ini juga tidak bersyukur kerana ramai lagi usahawan tulen tempatan yang sanggup berniaga sepenuhnya dan bukan mencari untung atas angin. Lebih baik mereka ini tidak dibenarkan berniaga seumur hidup kerana telah merugikan negara. Kerajaan perlu tegas dengan perkara ini. Jika tidak, jangan menyesal satu hari nanti warga asing mengawal ekonomi Malaysia. Perkara ini tidak mustahil boleh berlaku kalau kita berdiam diri sahaja.

Suka menjadi penonton berbanding menjadi penggerak utama ekonomi negara. Sudahlah warga asing ini mula menguasai perniagaan-perniagaan di Malaysia, jenayah pula semakin bertambah. Berapa banyak kes warga tempatan terutamanya wanita diganggu oleh Awang Hitam? Bagaimana mereka ini sebegitu berani mengganggu penduduk tempatan jika tidak kerana jumlah mereka semakin ramai. Ini belum diambil kira kes-kes jenayah berat seperti merompak, membunuh dan merogol. Rakyat tertanya-tanya sampai bilakah perkara ini akan berakhir? Kita tidak boleh lagi mengharapkan warga asing memberi sumbangan besar terhadap ekonomi negara kita. Warga tempatan sepatutnya memberi sumbangan besar. Dengan tertubuhnya Talent Corporation, dijangkakan ramai bakat-bakat luar biasa warga Malaysia yang bekerja di luar negara akan kembali menyumbang bakti di Malaysia.

Tetapi perlu diingat bagaimana pula dengan  
bakat-bakat sedia ada di Malaysia? Mereka ini 
sepatutnya diutamakan dan bukannya bakat-bakat 
'asing' yang bekerja di luar negara, jauh sekali 
warga asing yang banyak menyusahkan rakyat 
dan merugikan ekonomi negara kita.

Sumber
Utusan Malaysia
12 Oktober 2012