JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI19 Mac 2012

ISU SOSIAL : BELAJAR HIDUP TANPA KHIDMAT WARGA ASING

Oleh Manja Ismail
manja@nstp.com.my


Kekecohan  yang timbul ekoran syarat baru Indonesia supaya pembantu rumah dari republik itu hanya menjalankan satu tugas khusus dengan gaji minimum RM700, seharusnya membuka mata kita, bukan saja dari segi rundingan dan perjanjian dengan pihak berkuasa di sana tetapi kepada soalan paling asas – selama mana kita mahu bergantung kepada khidmat rakyat asing? Walaupun syarat dinyatakan Ketua Pengarah Bahagian Pembinaan Penempatan Tenaga Kerja, Kementerian Tenaga Kerja dan Transmigrasi Indonesia, Dr Reyna Usman, itu dianggap keterlaluan, malah tidak masuk akal, ia dilaporkan hasil rundingan Pasukan Petugas Khas Bersama (JTF) antara Kerajaan Indonesia dan Malaysia. Keputusan rundingan itu antara lain menetapkan penghantaran pembantu rumah Indonesia akan mengikut kemahiran masing-masing dalam empat bidang tertentu iaitu memasak, mengasuh bayi, menjaga orang tua dan mengemas rumah.  Penetapan empat bidang khusus itu kononnya sebagai langkah memastikan amah yang dihantar ke Malaysia benar-benar terlatih dan bagi memudahkan majikan di negara ini.

“Seorang tenaga kerja Indonesia (TKI) yang dihantar ke Malaysia akan menjalankan satu tanggungjawab saja. Jika dia diperlukan untuk menjaga anak, maka jaga anak sajalah. Tetapi jika majikan mahukan TKI melakukan semua empat tugas khusus itu, maka mereka harus mengambil empat TKI melakukan kerja itu,” kata Dr Reyna seperti dipetik dalam laporan itu. Ini bermakna jika seorang pembantu rumah itu digajikan untuk memasak, tugasnya hanyalah memasak dan tidak melakukan tugas lain seperti mengemas rumah dan mengasuh. Bagaimanapun, tidak dinyatakan sama ada amah yang sama, perlu dibayar RM700 lagi jika dia diminta mengemas rumah, menjadikan gajinya RM1,400 sebulan. Dan jika dia diminta mengasuh anak pula, maka gaji bulanannya ialah RM2,100.  Jika benar seperti dilaporkan bahawa keputusan itu adalah hasil rundingan JTF, timbul tanya apakah pegawai yang mewakili Malaysia dalam rundingan itu hanya mengiyakan? Apakah mereka tidak bertanya apakah syarat yang sama dikenakan kepada majikan di negara lain yang mengambil amah Indonesia?

Atau adakah pihak Malaysia dalam rundingan itu menerima syarat sedemikian kerana mahu isu kemasukan pembantu rumah Indonesia yang berlarutan hampir tiga tahun ini diselesai segera? Hakikat bahawa belum ada seorang pun pembantu rumah Indonesia dihantar secara rasmi ke Malaysia sejak Indonesia menarik balik pembekuan penghantaran pada 1 Disember lalu, jelas menunjukkan mereka tidak lagi berminat berbuat demikian.  Indonesia melaksanakan pembekuan sementara itu pada 26 Jun 2009 berikutan beberapa kejadian penderaan terhadap pembantu rumah Indonesia oleh majikan di negara ini. Pada 30 Mei tahun lalu, kedua-dua negara menandatangani protokol bagi meminda MoU Mengenai Pengambilan dan Penempatan Pembantu Rumah Indonesia 2006, dengan memperkemaskan beberapa peruntukan, terutama berkaitan perlindungan dan kesejahteraan untuk pekerja dan majikan.

Pembekuan sementara penghantaran pembantu rumah ditarik balik berikutan kesepakatan dicapai oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan Presiden Indonesia, Susilo Bambang Yudhoyono pada pertemuan di Lombok, Nusa Tenggara Barat pada Oktober dan di Bali pada November tahun lalu.  Bagaimanapun penghantaran pertama pembantu rumah Indonesia tertunda beberapa kali sehingga ke hari ini. Perdana Menteri, yang turut terkejut dengan keputusan terbaru Indonesia itu kerana ia bercanggah dengan persefahaman yang dicapainya dengan Presiden Susilo, kelmarin berkata kerajaan akan cuba mencari jalan penyelesaian terbaik mengenai perkara itu. Sementara kita menyambut baik kesungguhan kerajaan menyelesaikan isu ini, kita juga berharap pihak berkuasa segera merangka strategi jangka panjang, bukan saja untuk menamatkan kemelut ini tetapi lebih penting lagi mengurangkan kebergantungan negara kepada tenaga kerja Indonesia bukan saja untuk pembantu rumah tetapi dalam semua sektor pekerjaan.

Selagi kita dilihat terlalu bergantung kepada Jakarta, selagi itulah mereka mengenakan pelbagai syarat sehingga kita perlu berlutut mengharapkan ihsan.  Pengalaman kita dalam pelbagai bidang dengan Indonesia, walaupun diberi jolokan saudara serumpun, cukup untuk membuktikan hakikat ini.  Yang jelas, kesepakatan dicapai pada peringkat tertinggi kerap dikusutkan pada peringkat pelaksana seperti yang berlaku pada isu penghantaran pembantu rumah ini. Begitupun, kita tidak boleh menyalahkan Indonesia semata-mata selagi kita sendiri tidak berusaha untuk tidak mengharapkan khidmat mereka. Kekukuhan ekonomi republik itu dan kemampuan menyediakan pekerjaan pada gaji lebih lumayan dengan sendiri mengurangkan minat rakyatnya bekerja di luar negara.  Kerana itu, sama ada suka atau tidak, kita perlu belajar hidup tanpa khidmat rakyat asing. Langkah pertama ialah melaksanakan pelbagai cadangan sebelum ini untuk kurangkan kebergantungan itu.

Dalam soal pembantu rumah misalnya, pelbagai cadangan dan kertas kerja sudah dikemukakan seperti pusat asuhan di tempat kerja, wanita bekerja dari rumah, khidmat amah tempatan dengan bayaran berdasarkan jam bekerja dan pelbagai cadangan lagi. Dalam soal pembantu rumah ini, kita seharusnya mengikut cara hidup rakyat di negara maju di mana golongan yang benar-benar berkemampuan mempunyai pembantu rumah sepenuh masa. Majoriti rakyat mereka, termasuk golongan menengah hanya menggunakan khidmat pembantu sambilan sama ada sebagai pengasuh atau mengemas rumah. Namun bayarannya agak lumayan sehingga mendorong anak gadis dan pelajar bekerja.  Kita juga harus mencari jawapan benarkah rakyat di negara ini ‘malas’ melakukan kerja yang dilakukan oleh tenaga asing sekarang baik dalam sektor pembantu rumah, pembinaan, perladangan, perkhidmatan dan perniagaan.  Atau adakah itu hanya helah majikan yang sememangnya mahukan pekerja asing kerana mahu mengelak daripada membayar lebih dan melakukan tanggungjawab sosial mereka?

Sila berikan komen anda. Terima kasih.

Sumber
Berita Harian
19 Mac 2012

ISU SOSIAL : SATU AMAH SATU TUGAS : JENAKA BANGSAWAN MODEN

Oleh
PROF. DR. MOHAMED YUSOFF ISMAIL
Perunding Antropologi dan bekas Dekan di Fakulti Sains Sosial Gunaan,
Open University Malaysia.


Dari sudut pengajian antropologi sosial, kemelut orang gaji 'satu amah, satu tugas' merupakan satu perkembangan yang agak 'menakjubkan' dalam pentafsiran semula konsep 'pembantu rumah' yang biasa kita fahami. Apakah sebenarnya konsep pembantu rumah itu? Pemerihalan kerja (job description) yang sering difahami agak berbeza-beza tetapi sudah tentulah ia merangkumi perkara asas seperti mengemas rumah, mencuci kain baju, memasak dan menjaga anak-anak. Lain orang lain pula keperluan kepada tugas yang diperlukan daripada seorang pembantu rumah. Konsep asas ini diamalkan biarpun di Indonesia sekalipun. Bahkan tugas pembantu rumah di Indonesia adalah lebih banyak dan lebih menekan daripada itu.

Kerja-kerja tambahan seperti mencuci kereta, mengurut badan dan kaki majikan, menjaga kedai majikan, membersih rumah ibu mertua dan kakak majikan, memberi makan dan memandikan anjing majikan, dan menjadi orang suruhan bagi saudara mara majikan yang datang bertandang ke rumahnya, adalah antara pemerihalan kerja tambahan yang membuka ruang untuk orang gaji ditindas secukup-cukupnya. Isu yang hangat sekarang menjurus kepada perlindungan hak orang gaji, dengan pentakrifan semula tugas hakikinya sehingga menimbulkan kesan negatif dan menekan pihak majikan. Kalau satu tugas, memasak sahaja misalnya, maka ini bukan merangkumi konsep 'pembantu rumah' yang menyeluruh, tetapi lebih mirip kepada kerja separuh masa atau tugasan khusus, kerana memasak bukan tugas 24 jam.

Kalau mencuci kain baju sahaja, ini pun bukan kerja sepenuh masa, sepanjang hari. Mungkin tugasannya melibatkan tiga atau empat jam sehari termasuk menyidai, menggosok dan melipat kain baju. Bebannya mungkin dapat diringankan lagi dengan adanya mesin basuh dan pengering kain - jika kita tidak mahu orang gaji kita terkena sinaran panas terik sang matahari. Selepas itu apa kerjanya lagi melainkan bersantai di rumah majikan sambil menonton program teledrama Indonesia di saluran-saluran TV Malaysia? Kalau menjaga kanak-kanak, ini pun mungkin dilakukan sewaktu kedua-dua ibu bapa keluar bekerja. Tugasnya selesai apabila ibu bapa pulang dari kerja. Semua tugas di atas bukan bersifat sepenuh masa, justeru pembantu tersebut tidak perlu tinggal dan menetap di rumah majikannya. Maka dia boleh tinggal di rumah sendiri (yang disewa dengan duit gajinya), makan minum ditanggung sendiri, tambang pergi-balik ke rumah majikan juga ditanggung olehnya, samalah seperti mereka yang bekerja di kedai dobi, di restoran dan di rumah asuhan kanak-kanak.

Persoalannya, dengan kerja separuh masa satu jenis ini berbaloikah majikan membayar RM700 sebulan? Terlalu tinggi jika kita mengambil kira bahawa majikan juga terpaksa menyediakan tempat tinggal dan menanggung kos makan minum amahnya. Apa penyelesaiannya? Baik kita hantar kain baju yang kotor ke kedai dobi - tak akan habis RM700 sebulan bagi satu keluarga kecil tujuh atau lapan orang. Pakaian dalam dan benda-benda kecil boleh dicuci sendiri. Cuma penatnya adalah dari segi menghantar longgokan kain kotor ke kedai dobi, tetapi ini boleh diatur dari segi urusan masa dan logistik seharian. Kalau dari segi keperluan memasak kita kena ubah paradigma sedikit, sama ada pesan makanan dari kedai (home delivery), bungkus bawa balik lauknya, nasinya masak sendiri. Sudah adapun khidmat seperti ini dalam konteks tiffin delivery (atau penghantaran "mangkuk lonjok") secara tetap.

Ramai orang Cina sudah lama berbuat demikian. Atau masak sendiri ala kadar, dengan suami sama-sama membantu. Lagipun terdapat banyak jenis bahan makanan yang separuh siap yang cuma memerlukan dibuka paketnya dan dicampak ke dalam kuali bersama sedikit air atau minyak. Bagi penjagaan kanak-kanak pula kita boleh gunakan khidmat taska atau hantar ke rumah jiran yang boleh dipercayai dengan bayaran yang berpatutan. Mengemas rumah sebenarnya bukan masalah besar. Yang bermasalah ialah kita yang tidak sanggup mengubah sikap atau paradigma tersebut. Kita kena sanggup membuat kerja mengemas rumah terutama pada hujung minggu (kita ada dua hari untuk berbuat demikian). Libatkan penyertaan anak-anak sebagai latihan untuk lebih bertanggungjawab dalam menjaga kebersihan bilik masing-masing, termasuk bilik air.

Cuba lihat dan bandingkan bagaimanakah pengurusan domestik di negara maju dan di Barat dilakukan. Kebanyakan kerja-kerja domestik dikongsi dan dilakukan bersama oleh suami isteri biarpun kedua-duanya bekerja dan mempunyai profesion masing-masing. Masalahnya di Malaysia, budayanya terlalu menjaga ego orang lelaki yang pantang masuk ke dapur, membantu isteri memasak atau memegang penyapu membersih rumah, apa lagi menyidai kain yang baru keluar dari mesin basuh. Kalau dia buat juga si suami jiran sebelah akan menyindirnya! Orang perempuan pula tidak mahu masuk ke dapur atau melakukan kerja-kerja domestik atas alasan dia juga bekerja untuk menjana pendapatan isi rumah. Yang lucunya ialah ada orang perempuan yang tak mahu mencuci pinggan, menyiang ikan dan sebagainya takut kalau-kalau kukunya yang siap digilap dan di sapu cutex itu patah! Kalau pemikiran seperti di atas dapat diubah, maka keperluan kepada orang gaji mungkin tidaklah begitu mendesak.

Bahkan di Barat masalah orang gaji tidak menjadi isu besar kerana terdapat pembahagian tugas yang sangat jelas dalam kerja-kerja domestik antara suami isteri. Hanya orang yang kaya melampau atau super-rich sahaja yang mampu menggunakan khidmat pembantu rumah, tetapi kebanyakannya tidak tinggal bersama di rumah majikan mereka. Mereka mempunyai jam dan waktu bekerja yang sudah ditetapkan. Selesai kerja, mereka pulang ke rumah masing-masing. Persoalan pokoknya, adakah kita benar-benar memerlukan orang gaji, tambah-tambah bagi wanita yang tidak bekerja dan menjadi suri rumah tangga sepenuh masa? Bahkan yang bermasalah sekarang ialah kita semua yang memaksa diri kita sendiri terlalu bergantung kepada orang gaji. Apabila permintaan kepada orang gaji terlalu mendesak, maka inilah peluang bagi Indonesia menekan kita dengan syarat-syarat yang tidakpun diguna pakai di seberang sana. Kita bukan lagi hidup dalam zaman batu. Kerja rumah banyak dipermudahkah dengan pelbagai peralatan untuk tugasan domestik-dari mesin basuh kain baju, mesin basuh pinggan mangkuk, penyedut hampa gas, pengilap lantai sehinggalah kepada pengisar dan pengadun, dapur gelombang mikro dan periuk nasi automatik. Maka tidak perlu lagi kita bergantung kepada lesung batu dan orang gaji berkepala batu.

Sila berikan komen anda. Terima kasih.

Sumber
Utusan Malaysia
19 Mac 2012

ISU SOSIAL : KES KANAK-KANAK HILANG : BERAPA RAMAI LAGI?

Oleh :
ANITA ABU HASAN,
SUHARNE ZAINUDIN &
FARAH ZAMIRA FARUSH KHAN


Berapa ramai lagi? Perkataan itu timbul di benak fikiran selepas mendengar berita kematian Dirang, 12 Mac 2012. Kanak-kanak dengan nama sebenar Nurul Nadirah Abdullah yang baru berumur lima tahun itu, dibakar sehingga hanya tinggal rangka. Tragedi itu seperti ulang tayang kes pada 2007, apabila seorang kanak-kanak perempuan comel, Nurin Jazlin Jazimin, 8, dilaporkan hilang. Dia kemudian ditemui mati dalam keadaan menyayat hati. Dua kes dengan tempoh lima tahun itu mempunyai jalan cerita dan pengakhiran tragik yang serupa.

Di manakah permulaan kisah sedih ini?

Setiap kali berita mengenai kanak-kanak hilang dilaporkan, perkara pertama yang ditanya adalah ‘Macam mana budak tu boleh hilang?’. Jika mangsa hilang semasa bermain seorang diri di taman, atau semasa ke kedai seperti diarahkan ibu, tidakkah ia menggambarkan kecuaian ibu bapa? Mungkin ada yang merasakan kenyataan seperti ini sedikit kasar, tetapi kebenaran itu memang pahit, bukan? Ya, tetapi tidak ramai yang ingin memperkatakannya kerana enggan digelar tidak sensitif. Jika kesedaran ini tidak diterapkan ke dalam ibu bapa, sampai bila negara perlu menangis melihat tubuh longlai kanak-kanak tidak berdosa menjadi mangsa kerakusan manusia berhati binatang atau kemalangan lain? Lihat di sekeliling kita. Berapa ramai ibu bapa yang meninggalkan anak-anak di dalam kereta sementara mereka ke bank, kedai atau membeli makanan?

Berapa ramai pula yang membiarkan anak berlari-lari di kawasan sibuk seperti pusat membeli-belah dan lapangan terbang? Hanya tiga hari selepas berita kematian Dirang, seorang kanak-kanak lelaki berumur dua tahun pula ditemui mati terapung setelah hilang semasa bermain di taman permainan­ di Tasik Titiwangsa, minggu lalu. Ibunya mengakui mangsa kerap merenung ke arah tasik dan cuba menghampiri kawasan itu dua kali sebelum hilang. Juga dalam minggu lalu, satu lagi tragedi dilaporkan, melibatkan seorang bayi berumur 15 bulan yang mayatnya ditemui terapung di sungai berhampiran rumahnya, di Kelantan. Mangsa yang baru belajar berjalan keluar dari rumah tanpa disedari ibunya yang sedang mencuci pakaian.

Jadi, apa yang kita perlu lakukan?

Mungkin kita semua perlu mendengar nasihat Sultanah Johor, Raja Zarith Sofia Sultan Idris Shah semasa baginda melawat keluarga Dirang, minggu lalu. “Sebagai ibu, saya faham perasaan ibu Dirang. Perkara seperti inilah paling ditakuti setiap ibu bapa. Saya tidak menyalahkan sesiapa tetapi lebih baik kita mengambil langkah berjaga-jaga,” katanya. Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Seri Bakri Zinin juga dalam kenyataan terbaru menyebut, penguatkuasaan undang-undang yang berkesan memerlukan perhatian dan kerjasama orang ramai. “Sekali lagi pihak polis ingin mengingatkan ibu bapa supaya mengawasi anak-anak pada setiap masa, terutamanya yang masih kecil dan tidak meninggalkan mereka tanpa pengawasan,” katanya.

Peringatan Bakri itu memang tepat.

Ini kerana kes kanak-kanak hilang bukan baru, tetapi nampaknya ramai ibu bapa masih tidak me­ngambil iktibar. Memang benar, jenayah atau kemalangan bukan sesuatu yang boleh dijangka, tetapi persekitaran itu boleh dikawal bagi merendahkan risiko anak-anak kecil ini menjadi mangsa culik atau bunuh, terutama jika kita sendiri maklum dunia kini dipenuhi manusia kurang waras. Umpama pintu rumah yang dikunci berbanding pintu rumah terbuka luas. Yang mana lebih mudah dimasuki pencuri?

Sila berikan komen anda. Terima kasih.

Sumber
Sinar Harian
19 Mac 2012