JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI17 Februari 2011

ISU ICT : 7.5 JUTA TELEFON BIMBIT TELAH DIJUAL DI MALAYSIA PADA TAHUN 2010


Permintaan kukuh serta harga telefon pintar yang semakin murah dijangka mampu meningkatkan jualannya di negara ini kepada antara lapan sehingga sembilan juta unit tahun ini. Sepanjang tahun lalu, sejumlah 7.5 juta unit telefon bimbit bernilai kira-kira RM4.5 bilion dijual di negara ini dengan telefon pintar adalah penyumbang utama. Dari segi bilangan unit, ia adalah peningkatan 24 peratus manakala dari segi nilai pula adalah sebanyak 30 peratus.  Pengurus Besar firma penyelidikan pasaran, GfK Malaysia, Jennifer Chan berkata, jualan telefon pintar mewakili 38 peratus daripada keseluruhan jualan telefon bimbit tahun lalu, meningkat 208 peratus berbanding 2009 serta melonjak 150 peratus dari segi nilai jualannya. Sejak awal tahun 2010, nilai jualan telefon pintar meningkat secara konsisten setiap bulan dan pada Disember 2010, ia sudah mewakili 72 peratus daripada jualan keseluruhan telefon bimbit di Malaysia. 

Fungsi mudah alih lebih hebat dan keperluan untuk kekal berhubung sama ada bagi tujuan kerja atau berhibur adalah antara sebab tercetus arah aliran meningkat dalam pemilikan telefon pintar. Selain itu, kepelbagaian tawaran produk yang ada di pasaran juga menyebabkan harga produk itu susut dengan pantas. Pengendali telekomunikasi tempatan juga, turut memainkan peranan dengan melengkapkan telefon pintar dengan pelan data yang menjimatkan. Pengguna mempunyai banyak pilihan untuk sistem operasi (OS) yang ditawarkan oleh pengeluar telefon. Symbian kini adalah OS utama dalam pasaran telefon pintar di Malaysia tetapi pertumbuhan lebih tinggi dijangka berlaku tahun ini oleh pesaing seperti Android, Research In Motion (RIM) dan iPhone.  Telefon pintar Android dilihat menjadi pilihan pengguna sepanjang tahun lalu dengan 22 peratus yang dijual pada 2010 menggunakan platform OS berkenaan. 

Sementara itu, harga purata telefon pintar di Malaysia kini sedang berkurangan dengan model yang berharga kurang dari RM500 juga boleh didapati di dalam pasaran tahun 2010.  Bagaimanapun, 75 peratus daripada telefon pintar di Malaysia berharga antara RM500 hingga RM1,499 dengan sumbangannya kepada jualan keseluruhan adalah 64 peratus.  Telefon pintar adalah masa depan industri telefon bimbit. Pengguna yang semakin faham dengan arah aliran teknologi mahukan produk yang didatangkan dengan lebih banyak ciri-ciri canggih.  Dengan ini dijangkakan industri telefon pintar akan meneruskan arah aliran kenaikannya pada kadar dua angka yang tinggi pada 2011 dan seterusnya.

SUMBER : BERITA HARIAN, 17 FEBRUARI 2011

ISU PENDIDIKAN : NKRA DAN GTP BERJAYA MENAIKKAN MARTABAT PROFESION PENDIDIKAN DI PERSADA GLOBAL


Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA), Program Transformasi Kerajaan (GTP) Pendidikan 2010 berjaya memartabatkan profesion pendidikan negara dengan memperoleh ranking kelapan dunia seperti dilaporkan majalah Newsweek.  Ketua Pengarah Pelajaran, Datuk Abdul Ghafar Mahmud, antara kejayaan NKRA Pendidikan adalah melepasi sasaran 70 peratus kadar enrolmen murid prasekolah dengan mencapai 72.42 peratus di 315 prasekolah. Beliau berkata, jumlah itu menjadikan keseluruhan 1,500 prasekolah Kementerian Pelajaran (KPM) manakala sembilan prasekolah di rumah panjang di Sarawak serta pusat komuniti di Sabah yang beroperasi pertengahan Jun tahun 2010. Pada masa sama, 24,179 murid belajar di sekolah swasta daripada keluarga berpendapatan RM2,300 ke bawah layak menerima bantuan yuran RM150 sebulan.  Ini menggalakkan kanak-kanak berusia empat dan lima tahun di kawasan tiada prasekolah KPM, Taman Bimbingan Kanak-kanak (TABIKA) Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional (JPNIN) dan Jabatan Kemajuan Masyarakat (KEMAS) mengikuti pendidikan di prasekolah swasta.

Tahun ini 715 prasekolah KPM dijangka memulakan operasi, selain 1,000 prasekolah KEMAS, JPNIN (50) dan prasekolah swasta (1,000).  Aspirasi NKRA pendidikan katanya, memberi penekanan kepada peningkatan pencapaian pelajar secara menyeluruh meliputi intelektual, emosi, rohani dan jasmani yang melonjakkan imej sistem pendidikan negara. Beliau berkata, peningkatan pencapaian pelajar pada semua peringkat penting dalam membangunkan modal insan cemerlang bagi menghasilkan tenaga kerja mahir supaya hasrat menjadi negara membangun menjelang 2020 tercapai.  Inspirasi NKRA turut memastikan pendidikan berkualiti dan berkemampuan dikecapi semua pihak bagi meningkatkan taraf hidup secara menyeluruh. NKRA Pendidikan menetapkan dua fokus utama dijadikan asas kepada transformasi iaitu memastikan semua kanak-kanak mendapat pendidikan asas berkualiti dan membangunkan budaya pencapaian untuk memacu transformasi dalam sistem pendidikan.

Sehubungan itu katanya, pendidikan prasekolah, penguasaan literasi dan numerasi pada Tahap Satu, Sekolah Berprestasi Tinggi (SBT) dan memperkenalkan tawaran baru kepada Pengetua dan Guru Besar mampu meningkatkan kecemerlangan taksiran berasaskan pencapaian dijadikan sub bidang NKRA. Beliau berkata, selain dua fokus berkenaan, empat sub bidang NKRA meliputi peningkatan kadar enrolmen kanak-kanak berusia empat dan lima tahun menyertai pendidikan prasekolah.  Pelaksanaan itu kata Abdul Ghafar, bagi memastikan setiap kanak-kanak normal menguasai asas literasi dan numerasi selepas mengikuti tiga tahun pendidikan rendah.  Usaha diteruskan dengan membangunkan SBT dan menyediakan tawaran baru kepada pengetua dan guru besar berdasarkan penilaian berasaskan pencapaian.  Selain empat sub bidang NKRA ini, bidang utama lain juga dipertingkat bagi memastikan kelangsungan transformasi serta menghasilkan pencapaian seperti disasarkan.

KPM sedang melaksanakan transformasi kurikulum bagi memastikan modal insan yang dihasilkan memenuhi permintaan dan keperluan negara untuk mencapai negara maju menjelang 2020.  Transformasi kurikulum memberi penekanan kepada aspek penguasaan bahasa khususnya bahasa Malaysia dan Inggeris tanpa meminggirkan bahasa ibunda masing-masing. Abdul Ghafar berkata, daripada aspek Literasi dan Numerasi (LINUS) pula, pihaknya menyasarkan 90 peratus pada 2010.  Saringan ketiga pula katanya, menunjukkan prestasi murid meningkat 85 peratus berbanding 64 peratus pada saringan kedua, manakala kadar numerasi pula meningkat 91 peratus berbanding 73 peratus pada saringan kedua.  Biarpun sasaran murid menguasai literasi gagal mencapai sasaran, pencapaian setakat ini menjadi penanda aras menunjukkan sasaran pada 2012 mampu dicapai.  Mengulas sasaran SBT iaitu 20 pada 2010, Abdul Ghafar berkata, 20 sekolah diberi pengiktirafan sebagai SBT berdasarkan kecemerlangan akademik, kokurikulum dan pembentukan sahsiah pelajar.

Sejak memperoleh pengiktirafan itu, beliau berkata, banyak kejayaan peringkat kebangsaan dan antarabangsa dicatatkan. Kolej Tunku Kursiah, Seremban, Negeri Sembilan muncul naib juara kategori khas pada Pameran Kejuruteraan dan Sains Antarabangsa Intel (ISEF) di San Jose, Amerika Syarikat.  Beliau berkata, Sekolah Bandar Baru Uda 2, Johor Bahru pula memenangi dua pingat emas, satu perak dan dua gangsa pada Mathematics Olympiad.  Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Aminuddin Baki, Kuala Lumpur pula kata Abdul Ghafar, memenangi pelbagai pertandingan peringkat antarabangsa termasuk dua perak pada temasya renang Sukan Sekolah ASEAN Kedua.  Satu emas diperoleh sekolah itu dan perak pada Sukan Pelajar Asia Tenggara. Pasukan sekolah turut mendapat emas, dua perak dan satu gangsa pada temasya renang Terbuka Malaysia.  

Pelajar sekolah itu turut mewakili negara pada temasya renang Kejuaraan Renang Antarabangsa Jepun ke-51, Sukan Komanwel dan Sukan Asia. Abdul Ghafar berkata, selain pencapaian sekolah, guru besar yang layak menerima ganjaran perlu memenuhi kriteria seperti Laporan Nilaian Prestasi tahunan cemerlang, bebas sebarang tindakan tatatertib serta tiada audit bersyarat.  KPM memperkenalkan Program Pembangunan Prestasi Sekolah bagi membantu sekolah berprestasi rendah dalam Band Enam dan Tujuh.  Biarpun ia bukan sub NKRA utama dalam NKRA Pendidikan tetapi berjaya dilaksanakan bagi memastikan sekolah terbabit dapat meningkatkan prestasi masing-masing.

SUMBER : BERITA HARIAN, 17 FEBRUARI 2011

WAJAH-WAJAH ORANG TERKAYA DI MALAYSIA 2011


Raja Gula, Tan Sri Robert Kuok Hock Nien yang telah kembali ke perniagaan gula tahun lalu mendahului senarai orang terkaya di Malaysia dengan memiliki kekayaan bernilai RM50.04 bilion, demikian menurut kaji selidik majalahMalaysian Business keluaran 16 Februari 2011. Tempat kedua pula diduduki oleh taikun telekomunikasi, T. Ananda Krishnan (RM45.78 bilion) dan diikuti oleh Pengerusi Kumpulan Public Bank, Tan Sri Dr. Teh Hong Piow yang naik satu kedudukan kepada tempat ketiga dengan jumlah kekayaan dianggarkan RM12.77 bilion. Usahawan bumiputera dan pengasas Yayasan Al-Bukhary, Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary pula menduduki tempat ketujuh dengan nilai kekayaan sebanyak RM8.84 bilion. Tempat kelapan senarai berkenaan diduduki oleh isteri mendiang Tan Sri Lim Goh Tong, pengasas Kumpulan Genting, Puan Sri Lee Kim Hua dengan kekayaan yang dianggarkan bernilai RM7.43 bilion. Terdapat tiga pendatang baru dalam senarai itu dengan dua daripadanya merupakan kemasukan kali pertama. Mereka ialah Pengarah Urusan Mah Sing Group Bhd., Tan Sri Leong Hoy Kum; Pengerusi Eksekutif dan Pengarah Urusan Kumpulan Supermax Corporation Bhd., Datuk Seri Stanley Thai dan Timbalan Pengerusi Eksekutif Tan Chong Motors Holdings Bhd., Datuk Tan Heng Chew.

ISU PENDIDIKAN : SUBJEK PENDIDIKAN KESELAMATAN JALAN RAYA MULAI 2012


Jabatan Keselamatan Jalan Raya (JKJR) bercadang memperkenalkan subjek pendidikan keselamatan jalan raya kepada para pelajar sekolah menengah mulai tahun 2012. Ketua Pengarahnya, Datuk Suret Singh berkata, subjek itu sebagai langkah terbaru mendidik golongan tersebut mengenai kepentingan keselamatan di jalan raya. Menurutnya, JKJR dengan Kementerian Pelajaran dan Kementerian Pengangkutan sedang menyediakan kurikulum yang sesuai untuk diajar kepada golongan sasar terbabit. Cadangan dilakukan supaya kurikulum tersebut diajar kepada para pelajar di tingkatan satu, dua dan empat selama 40 minit dan sekali dalam tempoh seminggu.

SUMBER : HARIAN KOSMO ONLINE, 17 FEBRUARI 2011