JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI06 Februari 2012

JADIKAN MOTIVASI DIRI : ELLEN JOHNSON SIRLEAF IBU REVOLUSI LIBERIA


Wanita ini pernah dipenjarakan pada tahun 1985 oleh diktator Afrika paling kejam, Samuel Doe selama sedekad. Sengsara itu berterusan apabila pengganti Samuel, Charles Taylor menuduhnya sebagai penderhaka dan mengheretnya sekali lagi ke penjara. Sesungguhnya, perjalanan karier Ellen Johnson Sirleaf, 74, sebelum dilantik menjadi Presiden Liberia tidak mudah. Beliau meniti cabaran yang bukan calang-calang. Menjadi satu cabaran sangat hebat kepada wanita itu apabila beliau bukan sahaja mentadbir sebuah negara yang berusia 166 tahun tetapi baru sahaja bertemu keamanan setelah bergelut dengan perang saudara. Perang itu, kata Sirleaf, telah merencatkan pembangunan ekonomi dan kemajuan Liberia. Di saat negara lain meniti arus kemodenan, rakyat Liberia masih menyalakan pelita minyak tanah dan mengangkut air dari telaga. Kemudahan lain seperti hospital, klinik dan sekolah usah ditanya. Semuanya punah dilanda badai perang. Canda tawa keluarga dan kanak-kanak sudah hampir tidak kedengaran. Memetik laporan AP, lebih 250,000 nyawa terkorban impak daripada perang saudara negara itu. BBC News pula melaporkan, kadar pengangguran di negara Afrika itu cukup tinggi iaitu mencecah 80 peratus.

Melangkau tahun 2005, ia menokok kepada 85 peratus dan prestasi itu dikatakan terburuk pernah dicatatkan dunia. Pendapatan rakyat Liberia pula hanya berjumlah RM3.80 sehari. Bayangkan bagaimana kesengsaraan penduduk negara di pesisir Barat Afrika itu. Senario itu sememangnya telah memberi tekanan hebat kepada seluruh penduduk. Jadi tidak hairanlah orang muda di sana sering bergelumang dengan dadah sehinggakan penjara di ibu negara Liberia, Monrovia, sesak dengan banduan. Dalam hal ini, kata Sirleaf, semasa baru memegang tampuk pemerintahan: "Keutamaan saya adalah untuk mendidik orang muda dan memberi mereka peluang untuk penyatuan." Rasuah turut memeningkan kepala Sirleaf kerana ia telah menghancurkan sistem kehakiman dan perundangan Liberia. Namun, yang paling menyulitkan pentadbiran Sirleaf ialah bagaimana beliau harus menghentikan praktik amalan ritual Liberia iaitu perbicaraan berasaskan keseksaan. Ia merupakan hukuman yang dikenakan menggunakan sama ada minyak atau logam panas dan air mendidih untuk menghukum tertuduh. Jika, individu itu berjaya menyempurnakan seksaan tanpa sebarang kecederaan, individu itu akan dianggap tidak bersalah.

Diceraikan

Sirleaf tidak hanya berdepan dengan masalah negaranya yang kucar-kacir. Aturan kehidupan peribadinya juga tidak seindah seperti pemimpin-pemimpin dunia lain. Lelaki yang dikahwininya pada usia 17 tahun menceraikannya. Mengapa? Itu semua kerana mantan suaminya, James Sirleaf dikatakan tidak dapat menerima kelebihan isterinya yang dikatakan lebih bijak daripadanya. Barangkali kenyataan itu ada kebenarannya. Berasal daripada suku kaum Americo-Liberian di Monrovia, Sirleaf ialah graduan daripada Madison Business College, Madison, Amerika Syarikat (AS) dalam bidang ekonomi dan perakaunan. Pencarian ilmunya tidak terhenti setakat di situ. Pada tahun 1971, wanita itu memperoleh Ijazah Pentadbiran Awam daripada Universiti Harvard dan kemudian dilantik sebagai Menteri Kewangan sewaktu era pemerintahan William Tolbert. Sepanjang hayatnya, Sirleaf telah menumpahkan jiwa dan raganya berkhidmat dengan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Bank Dunia termasuk dengan institusi kewangan persendirian Citibank di New York. Profil kerjayanya semakin memuncak apabila memenangi kerusi Presiden Liberia pada tahun 2006. Sirleaf mencatatkan sejarah tersendiri apabila menjadi wanita pertama di benua Afrika menyandang jawatan Presiden. Pada pilihan raya Presiden pusingan kedua tahun lalu, wanita itu dengan mudah menewaskan bekas pemain bola sepak kelab terkenal Itali, George Weah. Atas kredibiliti Sirleaf, tidak hairanlah apabila beliau diceraikan oleh suaminya. Kini, beliau yang bergelar janda melayari bahtera kehidupannya di samping empat anak dan enam cucunya.

Kejayaan

Meskipun bergelar janda, rakyat Liberia tetap yakin dengan keupayaan Sirleaf. Mereka juga percaya bahawa Liberia tidak akan jatuh ke dalam satu lagi krisis yang akan mengancam penduduk pada masa akan datang. Ya, sememangnya Sirleaf bukan sebarangan wanita. Latar belakangnya dikatakan banyak membantunya memacu ekonomi negaranya. Pada awal pemerintahannya, Global Post melaporkan, Sirleaf berjaya mengurangkan kadar hutang kebangsaan yang dianggarkan bernilai RM15 bilion. Liberia juga berjaya mempengaruhi AS untuk mendapatkan hutang geran bernilai hampir RM1 bilion. "Orang luar pasti tidak menjangkakan perubahan Liberia kerana kami miskin. Negara perang seperti kami biasanya memerlukan lelaki yang gagah untuk mentadbir tapi wanita telah menunjukkan sisi lain dan perlu saya katakan bahawa saya telah membuktikan pandangan orang luar itu sama sekali salah," tegasnya. Bagaimanapun, ujar Presiden ke-24 Liberia itu, kancah politik yang dinaunginya mendedahkan dirinya dengan banyak musuh. Sirleaf sememangnya telah dikecam hebat oleh kepimpinan lalu apabila beliau dikatakan gagal menjalankan tanggungjawabnya sebagai Presiden pada penggal pertama lalu. "Sirleaf menunjukkan prestasi mengecewakan, dia gagal membendung gejala rasuah dan mendamaikan negara," selar bekas Presiden paling lama memerintah Liberia, Winston A. Tubman.

Kata-kata Tubman itu sedikit pun tidak mengurangkan sokongan ke atas Sirleaf. Sebaliknya, para penyokongnya berpendapat, wanita besi mereka telah melakukan revolusi paling hebat. Antara anjakan paradigma awal anak kelahiran Monrovia itu ialah menjalin hubungan diplomatik dengan beberapa negara kuasa besar dunia seperti Republik China selain AS. Dua tahun lalu, Sirleaf telah bertemu dengan Barack Obama di White House dalam usahanya meraih sokongan negara Uncle Sam itu. Kerajaan Liberia juga menjalin kerjasama dengan Malaysia apabila Sime Darby Bhd. dilaporkan telah melabur dalam projek perladangan di sana. Paling menggembirakan Liberia semasa era pemerintahan Sirleaf adalah peningkatan pendapatan rakyat Liberia daripada RM114 ke RM243 sebulan. Namun, semasa wawancara eksklusif bersama New York Times, beliau melontarkan kebimbangan terhadap ancaman rogol dalam kalangan wanita. Jenayah rogol, katanya, merupakan endemik yang masih berleluasa dan menakutkan. "Ia masih menjadi masalah besar bagi Liberia dan berlarutan kerana masing-masing mendiamkan diri kerana rasa malu," katanya.

Beliau juga sedang berusaha meningkatkan kadar literasi rakyatnya yang tidak sampai 30 peratus itu. Kepada mereka yang tidak yakin dengan kebolehan Sirleaf dulu, barangkali perlu membuang persepsi itu jauh-jauh. Obama pada Mei 2010 memuji pentadbiran wanita itu dengan berkata: "Liberia kini bebas daripada kemelut yang berpanjangan. AS sangat berbangga dengan usaha luar biasa beliau." Dalam perutusan tahun baru lalu, Sirleaf yang hanya digaji sebanyak RM22,800 sebulan dengan wajah kelegaan berkata: "Selepas enam tahun, kita bangga melihat kemajuan negara kita, kita berjaya membangunkan ekonomi, prasarana, keselamatan, undang-undang dan keamanan. Liberia di bawah pentadbiran saya diharapkan akan terus aman dan makmur."

Sila berikan komen anda. Terima kasih.

SUMBER
HARIAN KOSMO
6 FEBRUARI 2012

ISU PENDIDIKAN : "SIAPA KATA KAMI TIDAK BANTU?"

Susunan Ruhaiza Rusmi


Biarpun diasak dengan pelbagai isu dan pandangan skeptikal serta tohmahan negatif, dunia pendidikan global tetap utuh memperjuangkan haknya kepada masyarakat dunia yang memerlukan. Memegang prinsip berani kerana benar, pihak yang terbabit menyalurkan bantuan terus bangkit membantu kanak- kanak keciciran pendidikan terutama di negara dunia ketiga di samping tidak melupakan keperluan pendidikan sejagat di seluruh dunia. Walaupun masih terus dipertikaikan, usaha itu tidak pernah terhenti dan dakwaan negatif dilemparkan disangkal keras. Kenyataan apakah itu? Ia umpama ingin menyatakan kami langsung tidak melakukan tindakan dan membiarkan nasib mereka tercicir tidak terbela. Sudahkah mereka melihat apa yang sudah kami lakukan? Adakah kritikan ini bermotifkan sesuatu? Ini sesuatu yang tidak boleh diterima,” tegas pengasas MIT D- Lab, Amy Smith yang bersuara lantang untuk menyangkal kata tidak berasas dilemparkan. Sambil menyanggah dan menyatakan itu sebagai perkara mengarut, dia berkata sudah banyak usaha dilakukan bagi membantu golongan terbabit melakukan transformasi pendidikan.

Menurutnya, tidak pernah sekelumit mereka duduk diam atau menutup mata untuk menghulurkan bantuan sebaliknya menggembleng tenaga dan usaha membantu mereka yang memerlukan. “Kami tidak pernah berpeluk tubuh atau menutup mata malah sudah berusaha pada tahap tertinggi untuk memastikan mereka yang memerlukan mendapat pendidikan sempurna. Kami juga tidak berseorangan dan turut mendapat sokongan badan sukarelawan global lain bagi melaksanakan misi itu. Pendidikan diberikan adalah adil dan saksama tanpa diskriminasi. Sasaran kami adalah untuk mengeluarkan golongan itu daripada kepompong kemiskinan dan tradisi berat sebelah. Kami mahu semua kanak-kanak dan masyarakat mendapat peluang pendidikan sempurna serta terbaik,” katanya. Isu keciciran pendidikan global sering dimanipulasi pihak berkepentingan yang melihatnya sebagai mudah ‘dicerobohi’ manakala golongan tidak bernasib baik sebagai mangsa keadaan. Dijolok dengan pelbagai taktik, alasan dan sebab, isu berkenaan dianggap antara paling sensitif selain bajet dan campur tangan politik.

Mengulas sama ada dakwaan itu benar, dia berkata setiap isu ada masalah dan kekurangannya sendiri namun tidak bermakna pihak lain boleh mengambil kesempatan. “Setiap usaha dijalankan mengikut kesesuaian, kewangan, sokongan serta standard sudah ditetapkan. Ia tidak boleh dilakukan sewenang - wenangnya walaupun keadaan sangat memerlukan. Malangnya, di tengah kekalutan kami menyelesaikan masalah itu, ada pula pihak tidak bertanggungjawab cuba mengambil kesempatan. Atas alasan apa sekali pun campur tangan negatif hanya akan menggagalkan usaha,” katanya yang berpendapat sekiranya mempunyai pandangan harus disalurkan mengikut saluran tersedia. Misi sukarelawan ini bukan mudah. Setiap aspek perlu diambil kira sebelum melaksanakannya. Jika ada pandangan, sila ikut saluran tertentu, jangan semudah itu membidas kami dengan tanggapan tidak bertanggungjawab. Itu tidak boleh membantu,” katanya.

Bagaimanapun, Smith kelihatan ceria dan seronok apabila diajak bercerita mengenai cara dilakukan bagi membantu golongan tercicir itu. Dia berkata, langkah pertama adalah menggunakan cara penyelesaian kreatif untuk mengetahui apakah masalah dihadapi. “Penyelesaian paling bersesuaian adalah memberitahu mereka betapa pentingnya ilmu. Berikan sehelai kertas dan biarkan mereka menceritakan apa saja diingini selepas itu barulah kami menjalankan tugasan yang perlu. Buat permulaan, hasilnya memang mengecewakan. Mereka senang menolak dan enggan berkongsi tapi kami faham kerana kebanyakannya mangsa trauma daripada peperangan serta keluarga. Kami turut memberi sokongan menggunakan pendekatan psikologi bagi memastikan mereka tidak ketinggalan, berseorangan atau merasa dipinggirkan,” katanya yang juga menyifatkan penerimaan masyarakat di Uganda, Zambia, Ghana, Tanzania dan Haiti juga sangat baik. Respons sangat memberangsangkan menjadikan kami yakin mereka juga mahukan sokongan pendidikan untuk keluar daripada kepompong kemiskinan juga buta huruf. Apa kami cuba lakukan ialah membantu mereka menjadi lebih berani, berdaya saing dan bersedia menghadapi cabaran seterusnya biarpun dengan hanya memberi pendidikan secara asas,” katanya.

Dibantu barisan tenaga pengajar berdedikasi, corak pendidikan itu lebih menekankan penggunaan beberapa mekanisme sebahagian besarnya adalah hasil penyelidikan di beberapa universiti terkemuka dunia. Sukarelawan merangkap mahasiswa Massachusetts Institute of Technology, Amerika Syarikat, Kofi Taha, berkata mekanisme itu digunakan mengikut keperluan permasalahan di negara terbabit. “Kami hanya memberi panduan untuk berdepan masalah kemudian mereka harus menyelesaikannya mengikut cara sendiri. Daripada memberikan mereka ikan untuk meneruskan kelangsungan hidup lebih baik mengajar bagaimana menangkap ikan untuk terus hidup. Kejayaan bukan hanya kerana bantuan teknologi semata - mata namun perlu dirangkumi dengan sokongan emosi. Ajarlah untuk menghormati dan menghargai antara satu sama lain, justeru mereka akan bangkit dengan semangat dan cita - cita baru,” katanya.

Sila berikan komen anda. Terima kasih.

SUMBER
HARIAN METRO
6 FEBRUARI 2012

ISU SOSIAL : KECETEKAN PEMAHAMAN TENTANG KEPERLUAN SEKS

DATUK AZIZ JAMALUDIN MHD TAHIR
Yang Dipertua Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (Yadim)


Dengan mengambil salah satu sosok peribadi Nabi Muhammad SAW, Kelab Taat Suami bersama Global Ikhwan Sdn. Bhd akhirnya berjaya diserbu oleh Jabatan Agama Islam Perak beberapa hari lalu kerana menganjurkan forum mempromosikan baginda sebagai Tokoh Seks Suci Islam selama dua belas hari bermula 1 Rabiulawal dan dijangka berakhir pada sambutan kelahiran Rasulullah SAW yang berlangsung pada 12 Rabiulawal (5 Februari, 2012). Hasrat mempromosikan Nabi Muhammad SAW yang mempunyai isteri seramai sebelas orang itu menggambarkan betapa ceteknya pemahaman Kelab Taat Suami terhadap keperluan seks dalam kehidupan manusia. Sebelum itu, Kelab Taat Suami pernah melontarkan pandangan seorang isteri seharusnya melayan kehendak seks suami seperti "pelacur kelas pertama" dan kemudiannya mengeluarkan sebuah buku seks erotik dengan mengambil semangat Kamasutra (teks perlakuan seks dari India) ataupun menyerupai garapan Ibnu Yusof menerusi Permata Yang Hilang.

Perspekti melihat bahawa Rasullullah SAW mempunyai ramai isteri sebenarnya menampakkan penegasan kembali budaya perempuan dalam komuniti al-Arqam yang pernah menjadi eskapisme kepada lelaki yang berselindung dalam selimut agama bagi mengamalkan poligami. Poligami walaupun dibenarkan oleh Islam, kaedahnya tidaklah semudah yang diamalkan oleh komuniti al-Arqam yang dipimpin oleh Ashari Muhammad yang dikenali sebagai Syeikhul Arqam atau Abuya. Shahnon Ahmad, sasterawan negara yang pernah mengikuti harakah al-Arqam akhirnya sedar bahawa terlalu banyak kesimpangan pendekatan dan amalan Islam yang dikembangkan oleh pertubuhan itu. Turut didedahkan secara kreatif ialah bagaimana lelaki dalam al-Arqam menggunakan "tarikat aurad muhammadiyah" untuk memikat wanita yang ikut sama menjadi ahli yang taksub dan hilang pedoman hidup berkeluarga sebagaimana diteladani oleh Rasullullah SAW. (Shahnon Ahmad, Ummi dan Abang Sheikul, 1992 dan Tok Guru, 1998.)

Poligami yang diamalkan oleh Rasullullah SAW bukan berasaskan kepada keperluan seks semata-mata, ia mempunyai pelbagai matlamat yang mendasari kepada kekuatan umat, termasuk menyelamatkan wanita-wanita daripada ancaman ganas masyarakat jahiliyah yang begitu rakus untuk memuaskan kehendak seks. Ini bermakna, apa yang cuba ditonjolkan oleh Kelab Taat Suami itu sebenarnya satu penghinaan untuk menarik sokongan lebih ramai lelaki kerana ahli-ahlinya semakin kehilangan kasih sayang suami. Pernikahan mereka secara poligami bukan berdasarkan kasih sayang, tetapi berdasarkan keinginan seks. Dengan mengangkat Nabi Muhammad SAW sebagai tokoh seks Islam, bermakna pengangkatan maruah baginda menghampiri nilai-nilai mitos sebagaimana masyarakat Barat memberikan gambaran kehebatan seks tokoh legenda mereka, Marc Anthony. Sebagai seorang adiwira, Marc Anthony akhirnya bergelumang dalam kemelut seks sehingga menyebabkan kepahlawanannya semakin lemah.

Rasullullah SAW bukanlah seorang pemimpin yang dinilai sebagai adiwira, meskipun baginda pernah memimpin tentera Islam untuk berperang dengan penentang-penentang Islam. Tetapi, perlu difahami bahawa peperangan yang dilakukan oleh Rasullullah SAW bukan atas tujuan menjajah, tetapi untuk mempertahankan kesucian Islam yang diperkotak-katikkan oleh masyarakat Arab jahiliyah. Ia berlainan dengan tujuan peperangan yang berlaku dalam masyarakat Barat. Serangan yang dilakukan adalah atas alasan untuk menjajah dan menguasai pemikiran, sumber ekonomi dan memperluaskan empayar. Menurut M Feethullah Gulen, Muhammad: The Messenger of God (2011), kehadiran junjungan besar itu sebagai pembawa rahmat Allah SWT adalah untuk menyelamatkan manusia daripada kesesatan. Konsep menyelamatkan manusia adalah berbeza dengan kepercayaan penganut Kristian mengenai kehadiran Nabi Isa a.s yang dianggap sebagai "juruselamat dan anak Tuhan." Dalam pemahaman penganut Kristian, Nabi Isa a.s yang dikenali sebagai Jesus (Christ) dihantar oleh Tuhan kerana menebus dosa yang diwarisi disebabkan tercampaknya Nabi Adam a.s yang mengingkari perintah ketika berada di syurga.

Allah SWT mengutuskan Nabi Muhammad SAW adalah untuk membaiki akhlak manusia yang sudah terumbang-ambing dan lebih mengutamakan benda-benda fizikal sehingga mempersonifikasikan Tuhan dalam bentuk lembaga, patung, berhala dan kekeramatan menerusi dewa-dewi. Akibat perspektif kejiwaan manusia menjadi semakin kacau, meskipun nabi-nabi sebelum Muhammad SAW cuba menyampaikan prinsip hidup beragama dan mempercayai keesaan Allah SWT, manusia tetap melakukan ritual yang keterlaluan seolah-olah dewa-dewilah yang menentukan hidup dan matinya seseorang manusia atau makhluk. Saat pertama kali menegakkan dakwah, Rasullullah SAW mengajar manusia untuk memperbetulkan keyakinan akidah, iaitu menerusi perantaraan mengucap dua kalimah syahadah: Tiada Tuhan yang disembah selain Allah SWT, Tuhan yang menjadikan seluruah alam dan memberikan manusia kehidupan, rezeki, kesenangan dan kekuatan. Apabila seseorang telah yakin dengan asas tersebut baharulah diperkemaskan tingkah laku baik dalam aturan berkeluarga, bermasyarakat, bernegara dan berhubung dengan kelompok, masyarakat dan negara yang berbeza keyakinan beragama.

Nabi Muhammad SAW tidak mengajar manusia bagaimana melakukan hubungan seks sebagaimana dijelmakan oleh kepintaran psikologi Kelab Taat Suami. Baginda menetapkan kaedah pergaulan antara suami-isteri dalam keadaan saling sayang menyayangi manakala keperluan seks itu adalah sebagai pengikat kasih sayang dan memperoleh zuriat bagi mengembangkan umat. Kalau diikutkan falsafah Kelab Taat Suami, keinginan seks yang perlu dilaksanakan adalah untuk mengikat hati suami agar tidak mencari wanita lain dan kerana itulah si isteri perlu melayannya, walaupun dalam keadaan terseksa dan menderita. Maka di situlah nampaknya Kelab Taat Suami ingin bersandiwara apabila mahu menggunakan tapak sejarah kelahiran junjungan besar Nabi Muhammad SAW yang dinantikan sambutannya oleh seluruh masyarakat Islam sebagai melafazkan betapa seks itu sesuatu yang amat dekat dengan kehidupan baginda bersama sebelas orang isteri selepas berkahwin semula setelah wafatnya Khadijah.

Pola pemikiran Kelab Taat Suami bukan sahaja merupakan penghinaan kepada kedudukan wanita, turut menghina sebab-sebab yang mendorongkan Rasullullah SAW berkahwin seramai sebelas orang selepas kehilangan isteri pertama yang amat disayangi. Dalam merayakan hari kelahiran Nabi Muhammad SAW pada tahun ini, umat Islam di Malaysia bukan sahaja terpaksa menolak hujah Kelab Taat Suami mengenai "layan seks isteri terhadap suami" yang hendak dipertimbangkan sebagai sosok terindah dalam kehidupan berkeluarga, bahkan perlu waspada dengan gerakan dari dalam Islam sendiri yang menggalakkan perpecahan atas alasan percikan sejarah dan keteladanan yang ditinggalkan sudah jauh tidak diikuti. Apakah tujuannya menyatakan Nabi Muhammad SAW sebagai tokoh suci seks Islam? Bukankah Nabi Muhammad SAW itu adalah pembawa "obor" yang menyelamatkan manusia daripada kehidupan dalam kegelapan dan permusuhan?

Sila berikan komen anda. Terima kasih.

SUMBER
UTUSAN MALAYSIA
6 FEBRUARI 2012

ISU UMUM : MALAYSIA PERLU LEBIH BANYAK "BENIH CEO"

Oleh AZMAN ANUAR


Laporan media baru-baru ini menyebut Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Tenaga Nasional Berhad (TNB), Datuk Seri Che Khalib Mohd. Noh tidak akan menyambung khidmat apabila kontraknya tamat bulan Jun ini. Che Khalib telah menerajui TNB hampir lapan tahun sejak 2004. Pengunduran beliau daripada TNB telah menggerakkan semula khabar angin untuk meneka siapa yang bakal dilantik menjadi CEO baru syarikat utiliti itu. Antara yang disebut-sebut termasuklah dari kalangan orang dalam dan luar. Calon-calon nama itu ialah CEO Tabung Haji, Datuk Ismee Ismail, Pegawai Khas kepada Perdana Menteri (Bahagian Ekonomi), Datuk Azlin Alias. Beliau sebelum itu ialah penganalisis di Nomura Securities. Dalam kalangan orang dalam pula, nama-nama yang disebut ialah Ketua Pegawai Operasi TNB sekarang Datuk Azman Mohd; Naib Presiden TNB (Janakuasa) Datuk Mohd Nazri Shahruddin; Naib Presiden (Pengagihan) Datuk Rozimi Remeli, dan Ketua Pegawai Kewangan (CFO) TNB, Mohd Rafique Merican Mohd. Wahiduddin. TNB mempunyai sejarahnya apabila pernah melantik pemimpin pengurusan dalaman sebagai CEO berbanding dengan orang luar, contohnya Datuk Pian Sukro.

Bagaimanapun antara nama orang luar yang berada dalam senarai teratas ialah Datuk Mohd. Izzaddin Idris iaitu Pengarah Urusan Kumpulan UEM. Beliau ialah bekas CFO TNB sebelum berpindah ke UEM pada Julai 2009. Apabila melihat kepada calon-calon luar TNB termasuk dari sekitar syarikat berkaitan kerajaan (GLC), belum tentu mereka boleh menjana keuntungan. Biasanya ada CEO yang dilantik tidak dapat melakukan pacuan untuk syarikat yang diterajuinya kerana hanya memegang kontrak jawatan selama dua atau tiga tahun sebelum dipindahkan ke GLC lain. Jadi ada baiknya kerajaan mempertimbangkan melantik CEO yang baru daripada kalangan orang dalam syarikat utiliti itu sendiri. Banyak pihak berpandangan calon dalaman amat sesuai dan merupakan pilihan terbaik kerana mereka lebih mengetahui dengan mendalam keperluan syarikat utiliti itu. Malahan mereka lebih memahami hala tuju TNB sebagaimana yang dirangka oleh lembaga pengarah. Pemimpin pengurusan dalaman mempunyai kepakaran dan kemampuan untuk menerajui GLC berasaskan kepada semangat kerjasama dan pencapaian yang wujud dengan kakitangan sejak sekian lama.

Kepimpinan dalaman juga mempunyai pengalaman yang luas dalam industri berkaitan dan mampu untuk menerajui dan memimpin GLC ke tahap yang lebih cemerlang sekiranya diberi peluang. Ambil contoh kes Izzaddin. Sekiranya diminta berpindah ke TNB, beliau mungkin tidak sempat melengkapkan sasarannya di UEM yang sepatutnya memerlukan banyak sentuhannya bagi menjana arah tuju konglomerat itu. Izzaddin perlu menumpukan perhatian terhadap 'penswastaan' PLUS, ditambah projek pembangunan Nusajaya yang mengembang hingga ke Singapura melalui tanah di stesen kereta api Tanjung Pagar. Di samping pencapaian tersebut, Izzaddin berusaha menumpukan masa depan UEM sebagai syarikat pembinaan ternama di negara ini sebagaimana masa kegemilangannya dahulu. Tetapi, jika beliau dipindahkan, bagaimana soal kesinambungan di UEM? Ia sudah tentu mengganggu operasi dan arah aliran perniagaan kumpulan UEM. CEO di GLC mesti ada akauntabiliti terhadap perubahan yang telah ditetapkan. Dengan berpegang pada tempoh kontrak dua atau tiga tahun, sasaran GLC tak akan ke mana-mana. Satu contoh lagi perpindahan CEO dalam GLC ialah Datuk Seri Abdul Wahid Omar yang memimpin Maybank. Beliau pernah berada di Telekom dan sebelum itu berkhidmat dengan UEM Engineers.

Baru-baru ini pula ada ura-ura mahu memanggil Tengku Tan Sri Dr. Mahaleel Tengku Ariff kembali ke Proton. Kerajaan nampaknya cuba mengitar dua tiga tokoh modal insan korporat yang ada. Adakah tiada lagi anak-anak Melayu yang boleh menggantikan tempat Che Khalib? Jika kita hanya menggunakan modal insan yang sedia ada, apa akan jadi kepada masa depan negara? Kenapa tidak diangkat kepimpinan dalaman yang diyakini lebih memahami operasi, budaya kerja, serta nilai dalaman yang menjadi tunjang kepada pembangunan dan kejayaan syarikat GLC. Malaysia perlu lebih banyak 'benih CEO' jika mahu mencapai status negara maju. Kalau orang yang sama sahaja diberikan peluang dan dipindah-pindahkan ke sekeliling GLC, ia akan memberi isyarat bahawa orang lain tiada peluang. Hal ini juga akan menerbalikkan peranan Talent Corp dan pada masa sama meningkatkan lagi penghijrahan tenaga pakar profesional. Kerajaan kena melihat calon dalam kalangan orang dalam pula. Sudah tiba masanya anak-anak Melayu diberi peranan untuk mengemudi pelayaran sebuah GLC. Kalau tidak dipecahkan ruyung, manakan dapat sagunya.

Sila berikan komen anda. Terima kasih.

SUMBER
UTUSAN MALAYSIA
6 FEBRUARI 2012