JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI13 Januari 2011

ISU EKONOMI : EKONOMI MALAYSIA KIAN PULIH


Adakah ekonomi Malaysia sudah pulih dan keluar daripada kemelesetan global? Itulah persoalan yang sering dilontarkan oleh orang ramai yang skeptikal dengan hakikat itu, berikutan dakwaan bahawa mereka tidak menerima kesan langsung daripada pemulihan berkenaan. Bagi kakitangan kerajaan, kesan langsung itu mungkin bermakna mereka mendapat bonus tahunan berkali-kali ganda banyaknya dan bagi orang ramai, ia bererti mereka dapat membeli barangan pada harga rendah seperti kebiasaan. Bagaimanapun, jika diukur pemulihan itu berdasarkan petunjuk-petunjuk yang diguna pakar dalam menilai 'kesihatan' ekonomi sesebuah negara, nampaknya secara keseluruhan keadaan ekonomi Malaysia telah menunjukkan tanda-tanda untuk 'kebah' setelah sekian lama diserang 'demam panas.' Antara petunjuk itu, ramai pelabur asing kembali membeli saham di pasaran saham tempatan setelah 'berehat' beberapa ketika dek pukulan harga saham yang menjunam. Nilai mata wang kita juga semakin kukuh. Pada awal bulan ini, Indeks Komposit Bursa Malaysia meningkat melebihi 1,500 mata iaitu paras tertinggi dalam sejarah manakala nilai mata wang tempatan diniagakan pada RM3.06 berbanding sedolar Amerika Syarikat (AS) iaitu catatan nilai paling kukuh sejak 13 tahun lalu.

Perkara itu diakui oleh penganalisis ekonomi dan pensyarah Pengurusan Strategik Kolej Perniagaan, Universiti Utara Malaysia (UUM), Dr. Haim Hilman Abdullah yang menyifatkan perkembangan berkenaan sebagai sangat positif.
Beliau berkata, peningkatan bursa saham tempatan dan ringgit itu digalakkan oleh sentimen positif yang ditunjukkan pasaran serantau dan juga prospek pertumbuhan yang baik. ''Berdasarkan perkembangan ini, saya melihat ekonomi Malaysia telah mula menunjukkan proses pemulihan dan saya ramal prospek ekonomi pada tahun ini adalah lebih baik berbanding 2010," katanya. Bagaimanapun, Haim Hilman mengakui peningkatan Bursa Malaysia dan pengukuhan ringgit bukan satu-satunya petunjuk untuk membuat kesimpulan bahawa ekonomi negara telah pulih. Beliau berkata, pemulihan itu juga bergantung kepada sejauh mana keseriusan kerajaan untuk melaksanakan Program Transformasi Ekonomi (ETP) seperti dijanji sebelum ini. ''Saya gembira kerana kerajaan mengotakan janji-janjinya ini dan ia terbukti apabila Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan 19 lagi projek di bawah ETP," katanya. Ketika membuat pengumuman, Perdana Menteri berkata, projek baru itu akan melibatkan pelaburan hampir RM67 bilion dan menjana Pendapatan Negara Kasar (GNI) sebanyak RM36 bilion.

Antara projek berkenaan adalah pengeluaran sel tenaga solar AUO Sunpower di Melaka yang melibatkan belanja RM2.2 bilion dan membina Metropolis Kesihatan Universiti Malaya (UM) di Petaling Jaya yang menelan belanja RM1.25 bilion. Ia juga melibatkan projek Transit Aliran Massa (MRT) dengan pelaburan sebanyak RM36.6 bilion. Mengulas mengenai pengumuman terbaru Perdana Menteri itu, pensyarah di Kuliah Ekonomi dan Pengurusan Sains, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Prof Dr. Abdul Rahim Abdul Rahman berkata, ia membuktikan kesungguhan kerajaan untuk meningkatkan pertumbuhan ekonomi negara. ''Ia adalah sesuatu yang bagus kerana tidak hanya tertumpu di Lembah Klang dan Selangor, malah kawasan pelaksanaan menjangkaui Sabah dan Sarawak," katanya. Sementara itu, Pensyarah Ekonomi, Pusat Pengajian Sains Kemasyarakatan, Universiti Sains Malaysia (USM), Prof. Amir Baharuddin turut sependapat bahawa pemulihan ekonomi bukan angan-angan kerana projek di bawah ETP khususnya membabitkan sektor minyak, gas dan tenaga mampu memberi keuntungan berlipat ganda kepada negara. ''Sektor bahan api tersebut berkait rapat dengan industri automotif negara, justeru pembangunan automotif negara akan turut berkembang dengan pesatnya.


''Malaysia juga akan turut menjadi pengeluar minyak dan gas yang utama sekali gus menjimatkan penggunaan kos rakyat terhadap bahan mentah ini," katanya. Berdasarkan hujah-hujah ini, kita harus mengakui bahawa ekonomi negara telah menunjukkan tanda-tanda untuk pulih. Bagaimanapun, persoalannya adakah pemulihan ini akan menguntungkan rakyat di peringkat bawahan. Kebimbangan ini nampaknya disedari oleh Najib yang secara jelas semalam menyatakan keyakinan beliau bahawa projek yang telah diumum itu akan memberikan pulangan yang ketara kepada orang ramai sedikit masa lagi. Mengulas keprihatinan Najib itu, Timbalan Dekan Bahagian Penyelidikan dan Inovasi, Fakulti Ekonomi dan Pengurusan, Universiti Putra Malaysia (UPM), Prof. Dr. Mohd. Shahwahid Othman mencadangkan supaya agensi khusus diwujudkan bagi memantau penglibatan masyarakat bawahan dalam ETP. ''Agensi ini turut berperanan memberi penerangan kepada rakyat mengenai bagaimanakah mereka boleh mengambil peluang dan mendapat manfaat daripada proses transformasi ekonomi negara yang sedang berlaku," katanya. Jelas Mohd. Shahwahid, kesan langsung yang ketara daripada projek-projek yang diumumkan itu dapat mewujudkan peluang pekerjaan baru kepada rakyat.

Beliau berkata, antaranya jangkaan penggunaan sehingga 130,000 tenaga pekerja pada peringkat pembinaan MRT. Jika dilihat pada keseluruhan projek-projek di bawah ETP, kira-kira 3.3 juta jawatan kosong akan diwujudkan. Bagi yang tidak berkemahiran, mereka juga tidak harus bimbang kerana Najib ketika membentangkan Bajet 2011 di Parlimen pada Oktober lalu mengumumkan penubuhan Majlis Perundingan Gaji Kebangsaan (MPGK) yang bertanggungjawab menetapkan gaji minimum untuk pekerja. Pekerja kurang berkemahiran sudah pasti tidak akan dipinggirkan kerana mereka juga akan mendapat gaji lebih tinggi seiring dengan pertumbuhan ekonomi negara. Gaji di bawah garis kemiskinan sebanyak RM700 sebulan sekarang mungkin hanya akan tinggal kenangan sahaja. Jika fakta-fakta ini diteliti secara lebih objektif, keceriaan sebenarnya bukan sahaja akan mula terpancar pada wajah pelabur saham dan tokoh korporat yang sekian lama sugul sebelum ini, sebaliknya, rakyat di peringkat bawahan juga sudah mampu untuk tersenyum.

Oleh NIZAM YATIM
nizam.yatim@utusan.com.my

UTUSAN MALAYSIA
13 JANUARI 2011

ISU SOSIAL : KITA SEMAKIN HILANG AKAL DAN BUDI


Peristiwa pembakaran buku dan gambar penulis novel Interlok menggambarkan kerendahan budi pekerti kita dalam menangani isu yang berkaitan dengan kaum di negara ini. Terasa dangkal dan ceteknya pemikiran mereka yang melakukan tindakan sedemikian tanpa memikirkan implikasi kepada pembangunan intelektual dan ketinggian budi dalam menangani isu berkenaan. Apa pun alasannya, perbuatan sedemikian sukar diterima akal yang waras, apatah lagi ia sekadar pertelingkahan tentang interpretasi dan pemahaman sejarah, keengganan untuk menerima fakta sejarah dan kekalutan dalam menjadi wira masyarakat tanpa berlandaskan pemikiran yang rasional di sebalik penulisan berkenaan. Apatah lagi bagi sebuah buku yang telah lama ditulis, yang telah lama digunakan di sekolah-sekolah dan telah lama pula berada dalam pasaran. Kenapa tidak novel itu dibantah tatkala ia mula diisytiharkan memenangi sayembara penulisan dan kemudian diterbitkan kepada umum sekian lama. Kenapa pula baru kini ia menjadi sasaran?

Melihat dari aspek yang lebih positif, tindakan sedemikian memberi peluang kepada masyarakat untuk berdebat mengenai sastera negara yang selama ini mungkin jarang mendapat tempat. Kita harap mereka yang berbincang, berdebat malah membakar buku berkenaan telah pun membaca sepenuhnya dan memahami konteks penulisan buku itu, bukan membuat tafsiran sendiri terhadap satu penulisan kreatif yang dijalin berdasarkan fakta sebenar. Mereka termasuk pihak yang memulakan isu ini, diharap telah berhujah dan mencari fakta sebenar kerana buku ini ditulis berasaskan fakta sejarah yang telah dikaji dan diteliti oleh penulisnya, bukan hanya ditulis sesuka hati. Kita juga harap ia menjadi satu permulaan yang baik untuk masyarakat negara ini turut membaca buku-buku sastera dan budaya lain yang banyak dihasilkan sekarang. Sekurang-kurangnya, ia dapat memperkayakan akal budi kita dalam membentuk masyarakat berilmu untuk masa depan negara dalam acuan sendiri, walaupun nampaknya ia semakin di kesampingkan dalam menjayakan KPI yang ada.

Semoga nanti, tidak ada lagi mereka yang akan mempertikaikan karya-karya besar lain yang dihasilkan oleh sasterawan negara, mahu pun penulis-penulis tersohor lain termasuk karya tradisional seperti Sulalatus As Salatin secara dangkal dan dari perspektif sendiri semata-mata. Melihat Hang Tuah sebagainya pahlawan kuno yang tidak masuk akal, sedangkan kita menerima dengan mudah kewujudan pelbagai hero lain termasuk Harry Potter yang membolehkan penulisnya mengaut kekayaan besar. Selagi kita memahami ia adalah hasil kreatif yang harus ditafsir dalam konteks penulisan, bukan dibuat sesuka hati, maka mereka yang belum membaca novel ini, perlu membacanya, kemudian membincang dan mengkaji pelbagai aspek karya untuk mengayakan lagi ilmu dan pemahaman kita terhadap kehidupan. Novel ini perlu dilihat dalam konteks akal budi yang jelas, bukan dengan emosi yang boleh menimbulkan banyak masalah pada masa depan. Ia akan membuka laluan dalam kalangan anak-anak muda kita melihat karya sastera secara terbuka sebagai sumbangan kepada pembinaan bangsa Malaysia yang terbuka, harmoni dan berakal budi.


Hakikatnya, karya sastera sedemikian harus menjadi sumber mengayakan lagi daerah pengalaman hidup kita, ia perlu dibincang, bukan dicincang. Ia perlu diteliti, bukan dibunuh mati. Ia perlu dijadikan cerminan kehidupan bukan dibakar yang hanya merugikan semua pihak dan dilihat dalam konteks apa sekali pun. Kerana itu juga, masyarakat harus kembali menghayati makna budi bahasa, budi pekerti, budi bicara dan tentunya akal budi yang tinggi untuk memastikan kita berupaya menjadi masyarakat madani, masyarakat contoh dan masyarakat yang bertamadun tinggi. Budi bahasa bermakna, kita memahami bahawa dalam kata-kata harus ada tertib. Budi bicara bermakna kita membuat pertimbangan atas kemaslahatan yang lebih utama dan jika kita melakukan tindakan, gunakan akal budi yang tinggi, bukan dilakukan sesuka hati. Ini bererti jika kita tidak bersetuju dengan kata-kata orang lain, fikir dahulu, pertimbangkan dengan penuh hemah, cari kebenarannya, cari maknanya, cari interpretasi yang betul, cari faktanya sebelum kita bertindak menentang hujah berkenaan. Jika ingin bertindak, pastikan tindakan kita tidak melukakan hati orang lain, berasas dan tidak menafikan kebenaran. Jika ingin marah, marahlah sebagai orang berilmu, berakal budi yang bukan ditujukan secara peribadi tetapi kepada pemikiran dan pendapat yang berbeza yang diutarakan orang berkenaan.

Malangnya kita makin hilang hemah. Makin hilang akal budi yang dijunjung selama ini. Sesuatu harus dilakukan untuk mengubah keadaan ini. Proses pendidikan kita harus diteliti untuk membentuk pemikiran positif yang dapat menyumbang dalam pembentukan masyarakat yang harmoni dan tahu makna toleransi. Bijak dalam menggunakan budi bicara bicara, berbudi bahasa yang tinggi tetapi bukan sehingga dipijak orang. Berhujah, tetapi bukan menyerang peribadi. Yang penting, bersedia menerima pandangan orang lain, yang mungkin berbeza dari pandangan peribadi kita. Kita barangkali terbawa-bawa dengan cara dan kaedah yang diguna oleh sesetengah pihak dalam memperjuangkan sesuatu isu, sehingga lupa bahawa perbezaan pendapat dan pandangan bukan bermakna menjadi sebab untuk mewujudkan ketegangan sehingga menghina orang. Kita harus terima kepelbagaian yang ada secara terbuka dan bersedia membuat perubahan apabila terbukti adanya pandangan lain yang lebih tepat.

Jangan lupa sejarah dan jangan juga nafikan fakta di mana bermulanya kita. Jangan ketepikan begitu sahaja tentang apa yang menjadi permulaan kita. Jangan mudah mentafsir yang orang lain menghina kita semata-mata kerana sejarah menunjukkan bagaimana sesuatu itu bermula. Kita tidak boleh memadamkan masa lalu begitu sahaja jika benar masa lalu itu sudah sedemikian suratannya. Ilmu pengetahuan yang kita timba selama ini, di sekolah hinggalah ke universiti mahu pun pelbagai pengalaman hidup yang dilalui harus menjadikan kita lebih rasional dan berakal budi tinggi. Pelajaran yang kita kuasai harus berupaya menjadikan tindakan kita lebih bertamadun, bukannya menurunkan darjat keilmuan yang ada. Teruskan mengupas, membincang dan mengkritik karya-karya di sekeliling kita malah di mana sahaja, tetapi jangan menghina dan membakarnya hanya kerana tidak setuju dengan pandangan yang diberikan oleh penulis atau karyawan berkenaan. Sasterawan Negara Datuk Abdullah Hussain tidak harus terus bersedih dengan sikap mereka yang menolak karyanya. Walaupun dalam keadaan uzur, seorang sasterawan adalah manusia hebat yang sekurang-kurangnya kontroversi ini menjadikan orang ramai akan lebih mendekati Interlok, malah juga diharap akan membaca lebih banyak karya Malaysia yang kian kurang khalayaknya. Biarkanlah anak-anak muda kita berbincang secara ilmiah tentang karya sastera yang ada secara terbuka, berdebat dan memberikan pandangan terhadap idea dan pemikiran besar dalam karya sastera seperti Interlok, bukannya menghalang mereka dengan menarik balik daripada cadangan asal untuk terus diguna dalam bilik darjah.

MOHAMAD ABDULLAH
Pejabat Naib Canselor
Universiti Sains Malaysia

UTUSAN MALAYSIA
13 JANUARI 2010

ISU PENDIDIKAAN : KESELAMATANI PELAJAR SEMASA MENJALANI AKTIVITI KOKURIKULUM


Kemalangan yang melibatkan seorang pengakap dan pelajar, Goh Swee Khim dari SMK Hua Lian, Perak sehingga menemui maut ketika menyertai aktiviti kokurikulum sekolah perlu dijadikan iktibar. Mangsa meninggal dunia apabila sebiji takal jatuh menghempap kepalanya di tapak perkhemahan. Ia amat dikesali kerana sekali lagi nyawa pelajar melayang ketika mengikuti aktiviti sekolah. Ini bukan kali pertama kemalangan tragik seperti itu berlaku. Pada Oktober 2009, beberapa pelajar mati lemas ketika menyeberang jambatan gantung di tapak perkhemahan di Kuala Dipang, Kampar, Perak. Pada Januari 2010 pula, seramai lima pelajar dan seorang guru meninggal dunia ketika mengikuti latihan perlumbaan bot naga di Pulau Pinang. Menyedari tragedi terkini itu, isu keselamatan pelajar sepanjang menyertai aktiviti kokurikulum sekolah boleh dipersoalkan.

Sepatutnya, aspek keselamatan perlu diutamakan dalam apa juga bentuk kokurikulum yang dijalankan bagi mengelakkan kemalangan, kecederaan dan maut ketika pelajar menyertainya. Ia merupakan sesuatu yang perlu diberi perhatian serius oleh pihak sekolah yang menganjurkan aktiviti kokurikulum. Kita tidak sepatutnya menyerahkan segalanya kepada takdir dan hanya menganggap kemalangan freak telah berlaku. Masanya telah tiba bagi Kementerian Pelajaran untuk menetapkan dan melaksanakan satu polisi yang jelas kepada semua sekolah yang melibatkan penganjuran aktiviti kokurikulum. Sekolah perlu dianggap sebagai bukan sahaja tempat untuk belajar tetapi juga sebuah tempat kerja. Sehubungan itu, aspek keselamatan dan kesihatan di tempat kerja perlu diutamakan. Isu keselamatan dan kesihatan pekerjaan di sekolah itu pula mestilah merangkumi bangunan, struktur binaan lain, tandas, kantin, bilik darjah, pejabat, makmal, padang sekolah dan juga aktiviti kokurikulum sekolah yang selamat.

Kerajaan telah memperkenalkan Program Sekolah Sihat pada 1967 dan Program Sekolah Selamat pada 2002. Bagaimanapun, kedua-dua program itu hanya menitikberatkan soal meningkatkan kesihatan dan menjadikan sekolah selamat daripada masalah sosial serta pengaruh luar yang negatif seperti penagihan dadah, seks bebas, gangsterisme, jenayah dan lain-lain. Namun, pelajar juga perlukan Program Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (OSH) di sekolah. Ia merangkumi satu dimensi lain serta mengambil kira sekolah sebagai tempat kerja dan selaras dengan Akta Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (OSHA) 1994 yang meletakkan tanggungjawab majikan untuk melindungi pekerja dan orang lain. Dalam kes sekolah, pekerja adalah guru, kakitangan pentadbiran dan sokongan. Manakala orang lain pula adalah pelajar. Pematuhan OSH 1994 oleh sekolah sebagai tempat bekerja bertujuan menjadikan sekolah selamat dan sihat untuk guru, pelajar dan juga pelawat serta ibu bapa.

TAN SRI LEE LAM THYE
Pengerusi Institut Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (NIOSH)

UTUSAN MALAYSIA
13 JANUARI 2010

ISU ALAM SEKITAR : DUNIA KINI DIANCAM PELBAGAI BENCANA BESAR


Pada saat ada yang sibuk memperkatakan tentang kemusnahan kehidupan di dunia menjelang tahun 2012, dunia yang didiami hari ini nampaknya kelihatan tidak mampu lagi untuk bertahan lebih lama. Ini berikutan pelbagai musibah dan bencana yang acap kali berlaku mengingatkan semua betapa dunia sememangnya sudah uzur dan segala kehidupan di dalamnya akan musnah jua apabila tiba detik yang ditentukan. Bibit-bibit ke arah kemusnahan itu sudah mula dirasai di sana sini. Fenomena bencana alam seperti banjir, gempa bumi dan ribut salji ekstrem telah menyebabkan kerosakan dan kemusnahan kepada bumi dan isinya. Malah kawasan-kawasan yang jarang dilanda banjir besar seperti di Queensland Australia, Pakistan dan Arab Saudi kini terdedah kepada ancaman banjir yang mengorbankan nyawa dan kehilangan harta benda berskala besar. Banjir terburuk dalam tempoh 50 tahun di wilayah Queensland Australia sebagai contoh telah mengubah landskap setempat sehingga menjadi seperti sebuah pulau yang dikelilingi lautan lumpur. Malah beberapa negeri di Pantai Timur Semenanjung Malaysia juga mengalami nasib yang sama apabila hujan lebat dan berterusan menyebabkan paras air sungai meningkat dan melimpah ke kawasan yang rendah.

JIka bencana alam memusnahkan bumi semakin bertambah, apa kurangnya bencana keruntuhan akhlak dan moral segelintir masyarakat. Ia turut menunjukkan peningkatan ketara. Selain kes pembuangan bayi, kes penderaan kanak-kanak juga membimbangkan. Terbaru seorang kanak-kanak perempuan berusia tiga tahun meninggal dunia di Johor Bahru akibat didera oleh ibu tirinya. Ketamakan sebilangan pemborong dan pengedar yang menyorokkan barangan keperluan orang ramai turut membebankan pengguna dan menambah lagi bencana kesusahan yang dialami kini. Perbuatan tidak beretika itu kemungkinan bertujuan mendesak kerajaan supaya menaikkan harga barangan keperluan tertentu semacam menjadi trend yang tidak boleh dibiarkan berlanjutan. Daripada krisis gula, tepung, beras dan kini isu kekurangan minyak masak pula hangat diperkatakan. Yang pasti golongan ini akan mengaut keuntungan tinggi dengan harga barangan keperluan harian yang semakin meningkat dan pengguna terutama golongan berpendapatan rendah akan terus terhimpit dan tertindas menjadi mangsa keadaan.


Mungkinkah semua ini berlaku kesan pemanasan global yang melanda dunia atau disebabkan kerakusan tangan-tangan manusia menodai alam sehingga bumi seperti sudah tidak selamat lagi untuk dihuni. Ataukah mungkin ini terjadi akibat kemurkaan Allah SWT terhadap manusia yang terlibat mempersekutukannya, ingkar terhadap suruhan dan melanggar peraturannya sehingga perasaan belas dan malu lenyap dalam diri. Walau apa pun jawapannya, bencana dan huru-hara hari kiamat yang lebih dahsyat tidak boleh dipersendakan ataupun digambarkan melalui khayalan fikiran manusia dalam filem Armagedon ataupun 2012, adaptasi cerita dongeng kaum Mayan. Lebih daripada itu, umat Islam diajak bersedia dengan segala kudrat yang ada untuk menimbun amal kebaikan bagi berhadapan dengan hari perhitungan itu. Ini kerana segala kejayaan dan anugerah yang dikecapi di dunia hanya sementara dan tidak bertahan lama. Malah yang kekal adalah amal baik yang dilakukan ikhlas semata-mata mencari reda Ilahi sebagai bekalan menuju alam akhirat yang kekal abadi. Itulah hakikat kepada segala kemewahan dunia yang kadang-kadang menjadi fitnah dan ujian pula untuk pemiliknya.

Persoalan bilakah peristiwa dahsyat itu akan terjadi tidak penting untuk dibahaskan. Malah jika diteliti tiada satupun bencana dan musibah yang melanda dunia dapat diketahui secara tepat sekalipun dengan pelbagai teknologi dan peralatan canggih masa kini. Justeru itu, sebelum terlambat gunakanlah kesempatan yang ada untuk berbuat kebajikan ataupun setidak-tidaknya umur yang ada tidak dibazirkan dengan perbuatan noda yang menyumbang kepada pelbagai bencana yang tidak berkesudahan.

Oleh MOHD. ALI MUHAMAD DON
Pensyarah Pusat Pemikiran dan Kefahaman Islam, 
UiTM Kampus Bandaraya Johor Bahru

UTUSAN MALAYSIA
13 NOVEMBER 2010

ISU ICT : PENEMBUSAN JALUR LEBAR MALAYSIA MENCECAH 55.6 PERATUS


Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, kadar penembusan jalur lebar Malaysia yang kini mencecah 55.6 peratus, selepas melepasi sasaran asal 50 peratus, tidak menjamin pertumbuhan ekonomi Malaysia dan meningkatkan kesejahteraan rakyatnya. Perdana Menteri berkata kemajuan infrastruktur komunikasi itu perlu diikuti dengan aplikasi sebenar dan konkrit yang akan meningkatkan pengeluaran produktiviti. Cara-cara baharu penyediaan aplikasi dan perkhidmatan perlu diterokai dan dirintis di seluruh sektor ekonomi. Model Baru ekonomi (MBE) yang ditambah dengan penambahbaikan yang berterusan di dalam infrastruktur komunikasi dan ICT bermatlamat mengubah ekonomi Malaysia menjadi yang berpendapatan tinggi dan pertumbuhan kualiti untuk tempoh satu dekad akan datang dengan pengetahuan dan inovasi sebagai elemen utamanya.  Rancangan Malaysia Ke-sepuluh (RMK10), jelas memaparkan peranan utama ICT sebagai asas kepada usaha negara untuk melonjak ke hadapan ke dalam ekonomi berpendapatan tinggi. Kemajuan besar di dalam rancangan itu akan menyaksikan ICT mengembang, kerana ia mencakupi keseluruhan ekonomi dan kehidupan rakyat Malaysia.