JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI11 September 2012

ISU PENDIDIKAN : PELAN PEMBANGUNAN PENDIDIKAN MALAYSIA 2013 - 2025Sebanyak 11 anjakan yang terkandung dalam Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia 2013-2025 adalah:

ANJAKAN 1
Menyediakan kesamarataan akses kepada pendidikan berkualiti bertaraf antarabangsa.

ANJAKAN 2
Memastikan setiap murid profisien dalam bahasa Malaysia dan bahasa Inggeris.

ANJAKAN 3
Melahirkan rakyat Malaysia yang menghayati nilai.

ANJAKAN 4
Transformasi keguruan sebagai profesion pilihan.

ANJAKAN 5
Memastikan pemimpin berprestasi tinggi ditempatkan di setiap sekolah.

ANJAKAN 6
Mengupaya JPN, PPD dan sekolah untuk menyediakan penyelesaian khusus berasaskan keperluan.

ANJAKAN 7
Memanfaatkan ICT bagi meningkatkan kualiti pembelajaran di Malaysia.

ANJAKAN 8
Transformasi kebolehan dan keupayaan penyampaian pendidikan.

ANJAKAN 9
Bekerjasama dengan ibu bapa, komuniti dan sektor swasta secara meluas.

ANJAKAN 10
Memaksimumkan keberhasilan murid bagi setiap ringgit.

ANJAKAN 11
Meningkatkan ketelusan akauntabiliti awam.

ISU GURU : GURU AKAN DIJADIKAN PROFESION BERPRESTIJ 2013 - 2025Guru akan dijadikan profesion berprestij dan bertaraf elit, yang hanya mengambil 30 peratus siswazah paling cemerlang di negara ini, demikian menurut cadangan Rangka Tindakan Pendidikan Malaysia 2013-2025. Dilancarkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini, 11 September 2012, laporan awal tentang rangka tindakan itu menyatakan bahawa Kementerian Pelajaran akan melaksanakan dengan ketat standard kemasukan bagi memastikan setiap pengambilan guru pelatih memenuhi kelayakan akademik minimum yang ditetapkan.

Ini sejajar dengan satu daripada 11 anjakan yang digariskan di dalam dokumen ke arah mentransformasikan sistem pendidikan negara – mentransformasikan jawatan guru agar menjadi profesion pilihan utama. Rangka tindakan awal itu menyatakan Kementerian Pelajaran akan berganding bahu dengan Institut Pendidikan Guru dan Kementerian Pengajian Tinggi untuk memastikan kualiti kurikulum dan pensyarah dinaik taraf bagi melahirkan para guru seperti yang dihasratkan. Ia juga menyatakan bahawa mulai 2013, beban guru dalam bidang pentadbiran akan diringankan bagi membolehkan mereka memberi fokus terhadap tugas mengajar.

“Ini akan dicapai dengan memperkemas dan mempermudahkan proses pengumpulan data dan pengurusan sedia ada. Sesetengah fungsi pentadbiran juga akan dipindah kepada pusat perkhidmatan terpusat atau kepada guru khusus pentadbiran di peringkat sekolah. Malah, guru paling baik mungkin dinaikkan pangkat daripada DG41 kepada DG54 dalam tempoh lebih cepat berbanding tempoh kenaikan pangkat purata sedia ada iaitu 25 tahun,”

Kementerian Pelajaran juga bercadang melaksanakan kemajuan kerja berasaskan kecekapan dan prestasi menjelang 2016, apabila guru diberi penilaian setiap tahun oleh pengetua masing-masing, dengan inputnya mungkin diberi rakan setugas mereka. Laporan itu seterusnya berkata guru yang menghadapi masalah untuk mencapai kualiti minimum pula akan diberi bimbingan sokongan tambahan untuk membantu mereka kembali berada di landasan sewajarnya.

“Guru yang sering mencatat prestasi rendah, 
walaupun sudah menerima sokongan tambahan, 
akan diberi tugas lain yang mempunyai kaitan 
dengan fungsi sekolah seperti pentadbiran, 
pegawai tatatertib atau pengurusan kokurikulum,”

Sumber :
BERNAMA
11 September 2012

ISU UMUM : PERANG APPLE SAMSUNG, KEMANA SUDAHNYA?


Oleh Afiq Hanif


Perang paten antara dua gergasi elektronik popular, Apple dan Samsung berakhir dengan keputusan yang memihak syarikat dari Cupertino, Amerika Syarikat itu apabila menerima ganti rugi lebih RM3 bilion selepas menang dalam kes pelanggaran hak cipta menentang Samsung. Sembilan juri memutuskan kebanyakan ciri telefon pintar dan peranti mudah alih seperti tablet Samsung melanggar hak cipta rekaan Apple seperti inovasi paparan yang membolehkan pengguna memfokus dekat dan jauh apabila menyentuh skrin. Selain itu, juri juga memutuskan pelanggaran paten oleh Samsung yang dikatakan sengaja dilakukan dan mereka memaklumkan saman balas yang dikemukakan syarikat Korea sebanyak RM1 bilion itu disifatkan tanpa merit.

Kes terbabit bermula apabila Apple mendakwa Samsung menciplak telefon mereka dengan pengeluaran Galaxy. Ia menyaksikan Apple dengan nama rasmi syarikat, Apple Corp memfailkan saman pada April 2011 dan membabitkan peguam hak cipta paling mahal untuk menuntut RM8 bilion daripada pesaingnya yang biasa dengan sistem operasi Android. Apple mendakwa Samsung mengakibatkan syarikat Cupertino kerugian jualan apabila pasarannya terpecah kepada dua dengan inovasi Apple. Tindakan itu juga mendorong Samsung di bawah Samsung Electronics Co bertindak balas dengan mengemukakan saman balas. Namun, pertembungan paten itu dijangka tidak akan berakhir dalam hanya selepas Samsung membayar jumlah yang ditetapkan apabila kes terbabit hanya disebut di satu mahkamah di Amerika Syarikat.

Masih ada kira-kira sembilan negara yang terbabit dalam perang paten terbabit termasuk Jepun, Korea Selatan, Perancis, Belanda dan Australia, sekali gus menunjukkan perang paten tidak akan berakhir dengan jalan mudah. Namun, timbul persoalan sama ada perang paten terbabit akan memberi kesan kepada pengguna yang memilih telefon pintar, apatah lagi dua jenama terbabit boleh dikatakan pilihan masyarakat dunia ketika ini. Tanggapan mengenai keputusan kes itu yang akan menjejaskan pasaran komunikasi mudah alih mungkin terlalu awal untuk dijangkakan tetapi ia sedikit sebanyak menggambarkan sekatan atau rangsangan inovasi reka bentuk produk dan ciri baru. Ada yang berpendapat, ia menunjukkan Samsung dan mana-mana syarikat lain yang mahu memasuki pasaran telefon pintar perlukan inovasi baru dan bukannya salinan produk semata-mata.

Secara positifnya, ia menunjukkan pengguna bakal mempunyai rekaan telefon yang berbeza-beza dan tidak terlalu bergantung kepada keupayaan skrin sentuh dan inovasi kreatif daripada pembangun pada masa depan. Tuntutan Samsung bahawa kerugian dalam saman itu hanya akan menyekat persaingan adalah tidak benar. Dalam dunia teknologi, peluang untuk mencipta, berinovasi dan mencipta perisian serta perkakasan baru seharusnya bermula dari awal dan bukan sekadar melihat ‘trend’ saja. Pada masa sama, pengguna mempunyai pilihan yang lebih pada masa depan, mana tidaknya, keputusan terbabit bermakna beberapa syarikat lain mungkin akan lebih berhati-hati dalam mencipta rekaan mereka. Kita boleh melihat pengeluar telefon ‘bermain’ dengan cara selamat atau mengubah rekaan mereka untuk mendapatkan reka bentuk dan paten berlainan daripada Apple.

Bagi kes Samsung pula, tidak perlu menjangkakan perubahan ketara mengenai produk mereka di pasaran walaupun mereka kalah di Amerika Syarikat. Peranti yang melanggar paten reka bentuk mungkin tidak lagi dijual di Amerika Syarikat termasuk beberapa produk Galaxy. Beberapa penganalisis berkata, kemenangan itu mengukuhkan kedudukan Apple menjelang pelancaran iPhone 5 dan boleh menguasai pasaran sebagai syarikat atau merebut semula pasaran yang dikaut syarikat berasaskan sistem operasi Google Android itu. Malah, mungkin dua pertiga pengeluar telefon di pasaran global terpaksa mempertimbangkan perubahan reka bentuk peranti mereka. Salah seorang juri mengenai kes di Amerika Syarikat, Velvin Hogan, 67, berkata, ia bukan keputusan yang mudah namun selepas meneliti kedua-dua hujah, Apple berhak menang. Beliau juga berkata, testimoni video daripada eksekutif kanan Samsung yang dibuat benar-benar menambah kejelasan kepada mereka bahawa pelanggaran itu dilakukan dengan sengaja.

“Hujah Apple mengenai keperluan untuk 
melindungi inovasi meyakinkan bilik juri. 
Kami tidak mahu memberikan kemenangan 
mudah kepada sebuah syarikat tertentu saja 
walau segah manapun nama mereka daripada 
melanggar harta intelek orang lain,”

Walau bagaimanapun, Hogan berkata, permintaan kerosakan Apple sehingga RM8.3 bilion adalah ‘luar biasa’ kerana masih tidak jelas sama ada Apple mempunyai bekalan komponen yang cukup untuk menjual lebih banyak telefon. Pakar kerosakan Apple memberi keterangan bahawa Samsung memperoleh margin kira-kira 35.5 peratus produknya ketika tuntutan mahkamah menyebabkan kerugian pendapatan kira-kira RM25 bilion. Walau bagaimanapun, Hogan berkata, juri memikirkan peratusan Apple tidak betul-betul tepat. Hogan bekerja sebagai seorang jurutera selama beberapa dekad sebelum beliau bersara. Beliau berkata, juri dapat melengkapkan perbincangan mereka dalam masa kurang tiga hari, lebih cepat daripada yang diramalkan pakar undang-undang. Ia berikutan ada di kalangan mereka mempunyai pengalaman dalam kejuruteraan dan undang-undang yang membantu dengan isu yang kompleks.

“Kami mahu pastikan mesej yang kami hantar 
sebagai satu tamparan kepada mana-mana syarikat 
agar tidak sewenang-wenangnya meniru inovasi 
orang lain. Jangan salah faham, kami tidak 
hanya pergi ke dalam sebuah bilik dan mula memilih secara rambang untuk menentukan siapa yang salah. Kami merasakan keputusan kami adil, saya yakin 
kami sebagai juri tidak akan berat sebelah,”

Ada satu ketika pada hari kedua perbincangan, juri mematikan lampu dalam bilik untuk menyelesaikan perbahasan mengenai pengaruh potensi kecerahan skrin antara Apple dan Samsung dan mengambil keputusan reka bentuk skrin Apple lebih unik. Kes difailkan di Mahkamah Daerah AS, Daerah California Utara, dengan nama kes adalah Apple Inc vs Samsung Electronics Co Ltd et al, No 11-1846. Namun perang paten di Jepun pula menyaksikan Mahkamah Tokyo menolak dakwaan Apple Inc bahawa Samsung melanggar hak ciptanya. Samsung dari Korea Selatan, pengeluar telefon terbesar dunia, mengalu-alukan keputusan Mahkamah Daerah Tokyo bahawa teknologinya untuk menyesuaikan peralatan telefon bimbit dengan komputer tidak melanggar hak cipta Apple.

“Sudah lama kami berpendirian begitu dan 
kami akan terus menawarkan produk inovatif 
kepada pengguna serta meneruskan sumbangan 
kepada pembangunan industri telefon bimbit,”

Dalam sesi yang berlangsung selama beberapa minit, Hakim Tamotsu Shoji berkata, beliau tidak berasa produk Samsung menyamai teknologi Apple dan menolak saman berkenaan, yang difailkan Apple, Ogos tahun lalu. Keputusan itu adalah yang pertama dibuat di Jepun perbalahan perundangan kedua-dua pihak di seluruh dunia, tetapi teknologi lain turut dibawa ke mahkamah oleh kedua-dua syarikat itu dalam kes perundangan berasingan di Jepun. Lain pula kesnya di Korea Selatan apabila mahkamah memutuskan kedua-dua syarikat Apple dan Samsung bersalah menggunakan paten lawan masing-masing dan mengenakan pengharaman terhadap sebahagian produk dua syarikat berkenaan. Mahkamah Daerah Pusat Seoul mengarahkan Apple menarik balik iPhone 3GS, iPhone 4, iPad 1 dan iPad 2 daripada kedai di Korea Selatan manakala produk Samsung yang diharamkan ialah GalaxyS2.

Produk iPhone 4S dan Galaxy S3 boleh terus dijual. Samsung pula diarah membayar kira-kira RM66,000 kepada lawannya manakala Apple diarah membayar pesaingnya, kira-kira RM109,353. Pengeluar produk elektronik seharusnya melindungi hasil ciptaan itu dengan mempatenkannya kerana ada peruntukan undang-undang mengenainya. Bahkan, paten hak eksklusif yang diberikan terhadap suatu reka cipta sama ada suatu produk ataupun proses menghasilkan cara baru bagi membuat sesuatu ataupun untuk penyelesaian teknikal bagi sesuatu masalah. Disifatkan sebagai ‘harta intelek’, ia dapat ditafsirkan sebagai hasil ciptaan minda sama ada dalam bentuk reka cipta dan reka bentuk yang digunakan dalam perdagangan serta ciptaan mahupun teknologi dan dilindungi undang-undang.  Secara jujurnya, perang paten itu dijangka akan terus rancak, namun kita tidak akan menjangkakan Apple menyaman syarikat elektronik lain.

Kesan kepada pengguna?
TIADA!

Sumber
Harian Metro
10 September 2012


Klik pada gambar untuk lebih jelas

ISU PENDIDIKAN : ERA BARU PENDIDIKAN, AMBIL KIRA SUARA RAKYAT


Oleh Ruhaiza Rusmin


Melangkah era baru penuh cabaran, sektor pendidikan negara juga bergerak seiring bagi menjadikannya lebih proaktif, dinamik, profesional serta menepati standard global. Apatah lagi dengan pelbagai sasaran ditetapkan bagi melahirkan pelajar dan institusi yang bukan saja cemerlang akademik malah memenuhi kriteria prestasi tinggi, menjadikan sektor pendidikan negara perlu berdepan perubahan besar. Pengenalan Kajian Semula Pendidikan juga satu cara sektor pendidikan negara melonjakkan lagi tahap sedia ada ke satu peringkat boleh dibanggakan. Justeru, apakah jangkaan terhadap sektor pendidikan negara apabila pengenalan ini dilaksanakan dalam tempoh sasaran?

Felo Penyelidik Utama Institut Alam dan Tamadun Melayu, Universiti Kebangsaan Malaysia yang juga ahli panel Dialog Nasional Pendidikan Negara, Profesor Dr Teo Kok Seong berkata, menerusi Kajian Semula Pendidikan, dunia pendidikan negara dijangka melonjakkan lagi profesionalisme serta pencapaian dalam dua aspek utama iaitu perkembangan kecendekiawanan serta pembangunan insaniah pelajar. Beliau berkata, dua aspek itu nadi terhadap kecemerlangan pelajar, sekali gus melahirkan bangsa yang mempunyai jati diri kukuh. 

“Ini adalah masa paling tepat bagi melakukan perubahan kerana pelajar kita akan berdepan persaingan global serta transformasi alaf baru dunia pendidikan yang serba pantas. Penekanan terhadap dua aspek itu antara paling utama sebagai usaha melahirkan pelajar yang mampu berfikir secara global, berakhlak baik serta bertanggungjawab. Dalam tempoh sasaran ditetapkan selama 15 tahun, diharap negara mampu melahirkan pelajar yang mempunyai daya saing tinggi supaya boleh bersaing di persada dunia antarabangsa,” 

Sistem pendidikan negara juga, katanya, mampu berdiri setanding negara maju seperti Finland, sekali gus meningkatkan lagi kualiti pendidikan sedia ada ke tahap terbaik. “Pelbagai aspek akan diperbaiki dari semasa ke semasa bagi mempertingkatkan lagi kualiti pendidikan sedia ada. Ini membantu melonjak keupayaan negara untuk setanding negara maju dalam sektor pendidikan,” katanya. Kajian Semula Pendidikan yang akan dilancarkan esok antara mekanisme serta transformasi kerajaan bagi melonjakkan lagi pencapaian sektor pendidikan negara ke tahap paling membanggakan. Ini juga bagi menjadikan sektor berkenaan berdaya saing dengan pelbagai visi dan aspirasi baru bagi menjadikan sistem pendidikan lebih kompetitif dan mencapai standard global.

Antara objektif Kajian Semula Pendidikan adalah untuk memahami isu dan cabaran, menjelaskan visi dan aspirasi baru untuk sistem pendidikan negara pada masa depan juga mencetuskan transformasi bagi meningkatkan standard serta merapatkan jurang pencapaian. Pelan ini adalah inklusif dan kolektif merangkumi suara rakyat dengan 156 memorandum, 20 meja bulat, 16 dewan terbuka, 14 negeri dan lima forum murid selain syor daripada 7,757 guru, 2,117 ahli persatuan ibu bapa dan guru dan 1,853 orang awam. Dijangkakan menerusi kajian semula itu, sistem pendidikan negara akan berupaya melonjakkan lagi prestasi pencapaian sedia ada menjelang tempoh sasaran pada 2025 dengan keupayaan melahirkan melahirkan pelajar berkapasiti pendidikan dengan nilai pengalaman selain merapatkan pencapaian jurang yang wujud masa kini.

Diharapkan menjelang tempoh itu, setiap pelajar akan mempunyai kemampuan untuk melaksanakan pelbagai kemahiran seperti kepemimpinan, berpengetahuan, beridentiti nasional juga menguasai bahasa. Malah, profesionalisme guru juga diharap mampu dilonjakkan ke tahap optimum menerusi pelaksanaan suntikan pakej baru dalam kerjaya berkenaan manakala bagi institusi sekolah dapat menganjak pencapaian sedia ada ke tahap lebih baik dengan kadar segera. Naib Canselor UKM, Tan Sri Dr Sharifah Hapsah Syed Hasan Shahabudin yang juga ahli panel Dialog Nasional Pendidikan Negara (Panel Bebas) juga berpendapat, usaha penambahbaikan yang dilakukan menerusi Kajian Semula Pendidikan itu tepat pada masanya demi kegemilangan dunia pendidikan negara pada masa depan.

“Penambahbaikan ini demi kebaikan bersama terutama dalam mentransformasikan sistem pendidikan negara ke tahap global. Ia dilaksanakan dengan sokongan pendapat semua dan manfaatnya juga akan dapat dinikmati dengan menyeluruh,”

Sumber
Harian Metro
10 September 2012