JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI24 Oktober 2012

ISU AGAMA : HAYATI MAKNA PERISTIWA KORBAN


Rencana ini ditulis oleh :
Pandangan IKIM
Pegawai Penyelidik, Pusat Kajian Syariah,
Undang-Undang dan Politik,
Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM).

Selamat Hari Raya Aidiladha 
daripada Cikgu Zul untuk semua 
umat Islam yang menjadi 
pembaca setia blog ini


Hari Raya Aidiladha mempunyai makna yang cukup besar kepada seluruh umat Islam di dunia. Ia juga dikenali sebagai hari raya haji, sempena umat Islam yang sedang menunaikan ibadah haji di tanah suci Mekah. Salah satu keistimewaan Aidiladha ialah ibadat korban. Ibadat korban ini hanya boleh dilakukan dalam empat hari bermula selepas khatib menyampaikan khutbah Aidiladha sehingga sebelum tenggelam matahari pada hari ke 13 Zulhijjah. Dari segi bahasa, korban bermaksud dekat, manakala dari segi istilah ia bermaksud menjalankan perintah agama atau taat kepada perintah Allah kerana ingin mendekatkan diri kepada-Nya.

Menjelang hari mulia ini juga kita sering teringat kepada sejarah Nabi Ibrahim menyembelih anaknya Nabi Ismail selepas menerima wahyu daripada Allah supaya berbuat demikian. Pada suatu hari Nabi Ibrahim bermimpi, dalam mimpinya itu Allah menyuruh Nabi Ibrahim menyembelih anaknya yang bernama Ismail. Selepas mendapat mimpi itu, Nabi Ibrahim pun memberitahu isterinya yang bernama Siti Hajar. Maka berbincanglah Nabi Ibrahim, Siti Hajar dan Ismail. Siti Hajar berkata:"Mungkin mimpimu itu hanya mainan tidur saja tetapi kalau mimpi itu merupakan wahyu, wajiblah dituruti." Apabila mendengar kata-kata ibunya, Ismail berkata kepada bapanya: “Ayahku, sekiranya ini merupakan wahyu dari Allah SWT, aku sedia merelakan diriku untuk disembelih". Setelah persetujuan dicapai, keesokan harinya Nabi Ibrahim pun membawa puteranya Ismail untuk disembelih.

Perkara Nabi Ibrahim hendak menyembelih anaknya telah sampai kepada pengetahuan orang ramai. Hal ini membuat orang ramai takut sehingga ada yang mengatakan: “Nampaknya Nabi Ibrahim mungkin sudah gila hinggakan mahu menyembelih anaknya sendiri. Kalau kita biarkan perkara ini, nanti kitapun akan dibunuhnya". Walau apa pun tuduhan orang terhadapnya, namun Nabi Ibrahim tetap menjalankan tugas yang diperintahkan oleh Allah SWT terhadapnya. Setelah Nabi Ibrahim dan anaknya Ismail sampai pada tempat yang dituju, berkatalah anaknya: Wahai ayahku, aku fikir cara yang baik untuk menyembelih adalah dengan cara aku disembelih dalam keadaan menelungkup tapi mata ayah hendaklah ditutup. Kemudian ayah hendaklah tahu arah pedang yang tajam dan ayah kenakan tepat kepada leherku."

Kemudian Nabi Ibrahim pun melaksanakan perintah yang Allah SWT perintahkan dalam mimpinya. Baginda pun mengucapkan kalimah atas nama Allah lalu memancungkan pedangnya pada leher anaknya itu. Maka terperciklah darah mengenai badan Nabi Ibrahim. Sebagai seorang manusia biasa, Nabi Ibrahim pun menggeletar dan membuka penutup matanya. Tetapi alangkah terperanjatnya apabila melihat yang disembelihnya itu bukanlah anaknya melainkan seekor kibas. Dengan memuji kebesaran Allah SWT kedua-duanya pun berpeluk-peluk sambil bersyukur kepada Tuhan kerana memberi kekuatan sehingga dapat melaksanakan amanat daripada Allah SWT.

Seharusnya peristiwa pengorbanan yang dilakukan oleh Nabi Ibrahim dan Nabi Ismail a.s ini diceritakan berulangkali agar ia tidak dilupakan, terutamanya oleh generasi muda. Berapa ramai agaknya anak muda di zaman ini yang sanggup berkorban merelakan diri disembelih oleh ayah sendiri? Peristiwa pengorbanan Nabi Ibrahim menyembelih anak kandungnya Nabi Ismail, mempamerkan sifat ketakwaan dan ketaatan seorang hamba Allah demi menegakkan agama Islam walaupun terpaksa mengorbankan anak kesayangan sendiri. Setiap orang Islam sepatutnya memahami dan menghayati makna di sebalik peristiwa tersebut. Peristiwa tersebut memberi makna yang cukup besar terutamanya dalam kehidupan hari ini di mana kebanyakan manusia semakin sibuk mengejar kemewahan dan kesenangan hidup. Pengorbanan bukanlah suatu perkara yang senang dilakukan, sebaliknya ia adalah sesuatu yang amat sukar.

Ibadat haji itu sendiri merupakan suatu pengorbanan apabila seseorang sanggup berkorban masa, tenaga dan wang ringgit untuk menunaikannya. Pengorbanan di antara sesama manusia contohnya, apabila seorang suami berpenat lelah mencari rezeki dan mendidik keluarganya serta pengorbanan seorang isteri terhadap suami dan anak-anak. Seorang ibu yang sanggup tidak tidur semalaman kerana menjaga anaknya yang sakit juga telah berkorban. Tidak terkecuali pengorbanan ibu yang terpaksa bangun di tengah malam membancuh susu untuk anaknya. Walaupun nampak kecil, ia sebenarnya bukan sesuatu yang mudah untuk dilakukan jika tidak sanggup berkorban serta mengharapkan keredaan Allah semata-mata.

Dalam aspek kemasyarakatan, individu yang sanggup berkorban bakal mewujudkan suasana yang bahagia, aman dan tenang di dalam sesebuah masyarakat. Sikap tolong menolong, saling bantu membantu akan mengeratkan lagi hubungan silaturrahim di antara satu sama lain. Sikap bekerjasama dan mengambil berat ini akan dapat mengikis perasaan mementingkan diri sendiri. Seterusnya ia bakal menjadikan umat Islam kuat serta mampu menangkis sebarang anasir yang tidak sihat dari mempengaruhi masyarakat. Namun pengorbanan haruslah ikhlas kerana Allah yakni, bagi mendapat keredaan Allah semata-mata, bukan dengan tujuan bermegah-megah atau menunjuk-nunjuk. Harus diingat bahawa setiap dari kita berpotensi untuk melakukan pengorbanan. Memetik kata-kata seorang cendekiawan: “Isteri jadilah Siti Hajar walau suami bukan Nabi Ibrahim dan jadikan anak-anak kita Nabi Ismail".

Sumber
Utusan Malaysia
24 Oktober 2012

ISU KESIHATAN : BAGI PEROKOK TEGAR, BIAR TIDAK MAKAN NASI ...


Rencana ini ditulis oleh :
Fauziah Arof


Harga rokok naik 20 sen kelmarin. Namun kepada perokok-perokok tegar, saya percaya kenaikan itu tentu tidak sedikit pun menjentik hati mereka untuk berkata tidak kepada rokok. Sebelum ini harga rokok pernah dinaikkan sehingga 70 sen. Ketika itu golongan perokok tegar ini bising sekejap, sehari dua saja, tetapi mereka tetap membelinya seperti biasa tanpa rasa gusar. Jadi bila naik 20 sen, kepada perokok-perokok tegar ini, apa sangatlah nilai 20 sen itu, sebab hendak masuk ke tandas di pusat-pusat beli belah pun kena bayar 20 sen, malah ada sesetengah tempat lebih daripada itu. Sememangnya merokok sudah menjadi amalan biasa dalam kalangan kita. Sesiapa pun boleh jadi perokok, tidak kira lelaki, wanita, warga emas, orang kaya, miskin, ahli politik daripada parti politik mana pun, ustaz, cikgu termasuk budak-budak sekolah!

Maka di mana-mana pun ada perokok dan asap rokok. Itu belum masuk lagi perokok yang merokok di kawasan larangan merokok, yang menjadi mangsanya, tentulah yang bukan merokok. Ada laporan kesihatan, orang yang tidak merokok tetapi berada berdekatan dengan perokok menyedut sebanyak 75 peratus daripada asap rokok yang dihembus keluar oleh perokok. Yang menyedut asap rokok ini boleh jadi isteri, anak-anak dan rakan-rakan. Sedangkan perokok hanya menyedut sebanyak 25 peratus daripada asap tembakau yang dihisap olehnya. Namun fakta ini tidak juga membuat perokok berasa bersalah kepada orang sekelilingnya. Dalam pada itu, racun di dalam asap rokok yang memasuki tubuh badan boleh mendatangkan lebih daripada 20 penyakit kronik seperti kanser. Kepekatan racun yang disedut adalah amat tinggi dan berisiko besar menyebabkan kematian. Namun fakta sebegini juga tidak menggerunkan perokok tegar.

Pun begitu, ada juga dalam kalangan perokok, setiap kali harga rokok diumumkan naik, mereka mula memasang azam untuk berhenti merokok. Yang pastinya bukan sebab celiknya kesedaran dan datangnya keinsafan untuk menjaga kesihatan sangat. Semangat dan tekad itu timbul kerana ingin mengurangkan belanja harian. Ini memang perkembangan baik walaupun sebabnya bukan faktor kesihatan. Sekurang-kurangnya mahu berhenti merokok. Dengan kos hidup yang semakin tinggi, terutamanya golongan yang berpendapatan ala kadar, rokok sebenarnya hanya menambah perbelanjaan. Bagaimanapun, cerita-cerita tentang azam hendak berhenti merokok ini, selalunya akan tinggal azam sahaja. Reaksinya sama seperti perokok tegar, merungut-rungut sekejap sahaja. Sudahnya, mereka tetap merokok dengan bilangan yang sama seperti sebelum harga rokok naik.

Mereka mengakui belanja harian naik, tetapi ada perbelanjaan yang akan dipotong sana sini. Ada yang sanggup mengurangkan belanja makan semata-mata sekotak rokok. Orang kata, biar tak dapat nasi, asalkan dapat rokok! Sewajarnya setiap kali harga rokok naik, ada kajian menyeluruh dilakukan. Adakah kenaikan itu mengakibatkan jualan rokok berkurangan? Berapa ramai yang berhenti merokok apabila harga rokok naik? Tentu hasil penemuan kajian ini menarik untuk dianalisis. Rakan saya seorang lelaki yang merupakan perokok tegar dan merokok sejak di zaman persekolahan memberitahu, antara punca mengapa penagih rokok tidak tahan berhenti menghisap rokok ialah kerana mereka boleh menjadi cepat marah, stress, menggigil, mengantuk, susah berfikir, dan cepat rasa letih manakala merokok didakwa boleh mendatangkan ‘ilham dan idea’ dalam kerja mereka.

Namun setakat ini, tidak pula kita dengar berita di negara ini perokok mengamuk menyerang orang di tempat awam atau di pejabat kerana tidak dapat sebatang rokok, atau mati mengejut kerana ketagihan rokok. Katanya lagi, penjualan rokok pek besar juga menyebabkan golongan perokok lagi sukar untuk berhenti merokok. Dulu satu pek kecil boleh tahan dalam sehari, sekarang satu pek besar pun tahan hanya satu hari juga. Dia juga memberi pelbagai alasan sukar berhenti merokok, antaranya takut berat badan naik secara mendadak dan kalau hendak berhenti kena bermula secara perlahan-lahan, jangan drastik, takut nanti akan dapat sakit. Tapi yang pastinya, yang perlahan-lahan itu pun dia tidak buat.

Pokok pangkalnya, tekad yang bersungguh-sungguh untuk berhenti merokok dengan menyedari kemudaratan akibat merokok pada diri sendiri dan orang sekeliling. Usahlah disalahkan langkah kerajaan yang hanya membenarkan rokok dijual hanya dalam pek besar, kerana yang sakit dan menerima padahnya nanti adalah diri kita sendiri. Ada beberapa cara untuk berhenti merokok dan kita juga mempunyai lebih 100 klinik berhenti merokok di seluruh negara. Dapatkan kaunseling dan khidmat pakar. Dalam pada itu banyak panduan atau tips yang boleh kita baca dalam buku, majalah dan Internet tentang berhenti merokok. Tiada siapa yang dapat menafikan berhenti merokok bagi perokok tegar bukan perkara mudah. Tidak semudah kita bercakap dan menasihati.

Mengambil keputusan berhenti merokok 
mungkin membuatkan si perokok berada dalam 
satu proses pemulihan yang panjang, sukar dan 
menguji ketahanan serta kesabaran, tetapi jika 
tindakan itu lebih menguntungkan dan demi kesihatan diri sendiri dan keluarga yang bergantung harapan kepada kita, mengapa tidak?

Sumber
Utusan Malaysia
24 Oktober 2012

ISU UMUM : ANTARA SIKAP TERHEGEH-HEGEH DENGAN TERGESA-GESA


Rencana ini ditulis oleh :
DR. JESSICA ONG HAI LIAW
Timbalan Pengarah Bahagian Kepimpinan, Korporat dan Perhubungan Antarabangsa dan Pensyarah Kanan di Universiti Pertahanan Nasional Malaysia


Sikap terhegeh-hegeh dan tergesa-gesa dalam menjalankan kewajipan atau tugasan akan menjejaskan produktiviti kerja dan membantutkan segala kegiatan. Terhegeh-hegeh yang selari dengan sikap berlengah adalah sikap yang sering diamalkan dalam kalangan masyarakat hari ini yang suka membuang masa dan melambat-lambatkan kerja dengan menunggu waktu terakhir untuk membuat sesuatu kerja atau keputusan. Masalahnya nanti, bukan orang yang berlengah menerima akibatnya, tetapi orang yang menunggu menjadi mangsa kerana penat menunggu seperti menunggu buah tak masak gugur!

Tergesa-gesa pun satu sikap menyebabkan hidup menjadi kelam-kabut dan sentiasa merasa bimbang tidak bertempat, berasa tidak tenteram kerana asyik hendak cepat yang akhirnya hasil kerja tidaklah sebaik mana jika terlalu hendak menjadi terawal. Pelbagai penyakit pula akan menyerang satu badan kerana tekanan mental memikirkan hendak siapkan semua tetapi badan tidak mampu melakukannya. Di jalan raya saja kita boleh melihat ramai yang memandu dalam keadaan terhegeh-hegeh dengan mengambil sikap tidak peduli dengan kenderaan lain apabila tiba-tiba memotong laluan atau yang tidak dapat membuat keputusan ke mana arah yang hendak dituju.

Kita bukanlah meminta pemandu memandu dalam laju. Tetapi kesabaran akan hilang apabila melihat kenderaan yang dipandu terhegeh-hegeh tidak memberi isyarat untuk memotong dan yang tergesa-gesa pula memberi isyarat terlalu cepat sehingga tidak tahu ke mana laluan yang hendak dituju. Kita sedia maklum berhati-hati di jalan raya amat penting dan sentiasa menumpukan perhatian sepenuhnya semasa memandu. Maka dalam hal ini, kemalangan boleh dielak dengan mempunyai sikap bersederhana di jalan raya. Jangan memandu terlalu lambat dan memandu di laluan yang salah. Pelbagai program telah dilaksanakan oleh pihak kerajaan dalam usaha mengurangkan kadar kemalangan jalan raya khususnya pada musim perayaan seperti Ops Pacak, Ops Sikap, Ops Statik, penggunaan helikopter untuk memantau pergerakan kenderaan, pengedaran poster, kempen kesedaran serta penguatkuasaan dilakukan namun angka kematian akibat jalan raya sentiasa meningkat.

Analisis dalam beberapa Ops Sikap sebelum ini mendapati sikap pemandu yang tidak mematuhi undang-undang jalan raya dan tidak mempedulikan kenderaan lain menjadi punca berlakunya peningkatan kemalangan. Jika ditinjau keadaan di pejabat pula dan di mana sahaja tempat kita bekerja, sikap lambat dan terhegeh-hegeh merupakan amalan yang tidak baik. Contohnya, pelanggan beratur panjang menunggu giliran tetapi segelintir pekerja seperti tidak mahu melayan dan bersikap acuh tak acuh. Pekerja ini kelihatan bersikap terlalu tenang sehingga mengundang rasa tidak puas hati pelanggan. Menurut Jasmine yang bekerja di sebuah syarikat swasta yang baru pulang dari luar negara, sikap rakan sekerja yang terlalu terhegeh-hegeh menyebabkan dia hilang sabar. Katanya, dia boleh menyusun sepuluh kotak di bilik stor berbanding dengan rakan lelaki yang baru menyusun tiga kotak. Namun itulah lumrah yang berlaku di pejabatnya menyebabkan dia menerima keadaan itu dan akhirnya mula mengikut momentum di pejabat dan semuanya menjadi perlahan.

Bagaimana pula momentum kerja di jabatan kerajaan pula? Kakitangan kerajaan harus sedar bahawa sektor kerajaan merupakan sektor perkhidmatan kerana bertanggungjawab memberi perkhidmatan kepada rakyat. Mereka seharusnya mengambil perhatian terhadap aduan serta cadangan orang ramai kerana mereka menjadi penyumbang kepada hasil kerajaan melalui bayaran cukai dan sektor yang proaktif dalam pembangunan negara. Pelajar-pelajar di sekolah rendah, menengah, institut pengajian tinggi awam (IPTA) atau institut pengajian tinggi swasta (IPTS) suka menunggu saat-saat akhir untuk menyelesaikan tugasan kerana dikatakan lebih banyak idea dan keadaan yang mendesak itulah yang memberi inspirasi menyiapkan kerja.

Pelajar-pelajar yang menempuh peperiksaan juga suka menunggu saat-saat terakhir untuk mengulangkaji pelajaran. Mereka mendakwa, lebih bersemangat di saat sebegini. Bukankah perbuatan ini nampak tergesa-gesa sehingga sanggup minum ubat batuk untuk mendapat kecergasan di saat akhir untuk mendapat ilham belajar. Mereka mengatakan, boleh tahan tidak tidur dua atau tiga hari. Selepas ketagih ubat batuk yang harganya mencecah RM150, akhirnya badan menjadi lesu dan wang pun habis. Kes terbaru dengan modal RM6, pelajar-pelajar IPTA dan IPTS dikesan mencipta 'formula lalok' dengan mencampurkan ubat batuk dan sejenis pil kononnya sebagai minuman kesihatan tambahan untuk kecerdasan badan dan otak. Tindakan yang tergesa-gesa ini mengundang maut jika diambil secara berlebihan selain menyebabkan kerosakan paru-paru, hati, sistem penghadaman, buah pinggang, otot badan mengecut dan berat badan menurun secara mengejut.

Bercakap tentang makan pula, semestinya kita digalakkan makan dalam keadaan beradab dan perlahan tetapi jika makan sehingga berjam-jam lamanya, ini akan menjejaskan kerja manakala makan dalam keadaan tergesa-gesa memang tidak digalakkan dan membawa kepada masalah tercekik, sistem penghadaman terbantut dan sebagainya. Jika makan dalam keadaan yang tidak berselera juga menyebabkan orang marah kerana nampak seperti tidak menghargai rezeki manakala waktu makan yang dilengahkan kerana sibuk bekerja juga tidak baik kerana boleh menyebabkan penyakit gastrik, ulser perut dan sebagainya. Terhegeh-hegeh dan tergesa-gesa di sini adalah sindrom kepada sikap manusia. Sikap yang terlalu berlengah pun tidak baik dan terlalu tergesa-gesa pula membawa musibah jika tidak dikawal.

Maka, dua perkataan ini perlu diletakkan satu 
tiang di tengahnya iaitu 'bersederhana'. Sederhana dalam setiap gerak laku dan kerja di mana sahaja 
kita berada kerana yang sederhana itulah ungkapan terindah yang perlu diamalkan dalam kehidupan kita. Masa itu emas dan kitalah yang mengawalnya untuk menentukan setiap detiknya. Salam 1Hati.

Sumber
Utusan Malaysia
23 Oktober 2012