JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI27 Februari 2012

ISU SOSIAL : BELAJAR BERSYUKUR DENGAN NIKMAT DI MALAYSIA

Oleh MOHAMAD ABDULLAH
PENULIS ialah Timbalan Pendaftar, Pejabat Naib Canselor, Universiti Sains Malaysia


Perbualan singkat dengan seorang pemandu yang membawa penulis dan tiga orang delegasi Universiti Sains Malaysia (USM) ke Arab Saudi dari sebuah Hotel di Riyadh ke lapangan terbang menarik perhatian betapa bertuahnya berada di bumi Malaysia. Pemandu yang amat ramah itu berasal dari sebuah negara kecil di Afrika yang baru kira-kira 20 tahun menikmati kemerdekaan. "Saya sudah lama di sini, merantau mencari rezeki tatkala negara kami masih terumbang ambing, dijajah dan berperang sesama sendiri dan sekarang kami bersyukur kerana politik negara telah agak stabil dan rakyat berpeluang mencari rezeki dan merasai nikmat kedamaian walau pun tidak sebaik di sini," katanya. Mengetahui kami datang dari Malaysia, dia menggeleng kepala sambil berkata, "anda bertuah kerana saya tahu negara anda aman dan rakyat dapat mencari rezeki dan mendapatkan pelajaran setinggi mungkin." Yang lebih menarik apabila dia berkata, "bagi saya demokrasi bermakna belajar, iaitu peluang untuk anak-anak belajar, peluang melanjutkan pengajian dan peluang menimba ilmu bagi membangunkan negara dan dalam 20 tahun ini banyak yang berlaku walaupun agak perlahan."

Tambahnya, kedamaian dan keharmonian yang ada di Malaysia tidak banyak dinikmati di kebanyakan negara terutamanya di benua Afrika dan beberapa negara lain yang masih bergolak. Di Mekah pula, seorang mutawif dari negara jiran bercerita kenapa lebih 15 tahun masih menjalankan tugas membawa para jemaah untuk mengerjakan umrah dan ziarah di Mekah dan Madinah dengan pendapatan purata bulanan sekitar SR2,000 sebulan. "Dengan wang itulah saya menanggung diri termasuk membayar sewa bilik kecil di Mekah di samping membantu keluarga di negara saya bagi memastikan mereka dapat meneruskan kehidupan dengan baik di sana," katanya. Dengan dua orang anak yang dijaga oleh ibu bapa mertua di kampung, dia agak tersentuh apabila memberitahu hanya baru sekali bertemu anaknya yang sudah berusia 10 tahun. Ditanya kenapa tidak meneruskan kerjaya misalnya mengajar agama di negaranya, dia yang berkelulusan sekolah agama memberitahu, ia adalah sukar apatah lagi saudara-maranya yang berada di sana pun kebanyakannya tidak bekerja. Kisah mereka yang berhijrah mencari rezeki di negara-negara mana pun tentunya tidak banyak berbeza. Jika ada pilihan mereka ingin berada di tanah tumpah darah sendiri dan bersama keluarga, walau pun tidak hidup mewah.

Kita boleh tanya sahaja mereka yang banyak terdapat di negara ini pun. Kisahnya sama sahaja dan mereka amat bersyukur dengan kemewahan yang dinikmati di sini. Malangnya kita jarang bersyukur dengan nikmat ini. Kita merungut tentang pelbagai perkara saban hari tatkala orang lain menikmati dan mensyukurinya untuk menyara anak-anak dan keluarga di luar sana. Berapa banyak wang dari negara ini mengalir keluar ke banyak negara lain? Nikmat kemerdekaan misalnya, semakin kita lupa dan semakin kita ambil mudah. Kita melakukan banyak perkara yang boleh menimbulkan keresahan dan kegelisahan asal dapat mencapai matlamat. Kita memaksa pandangan kita diterima dan jika ditolak, kita cari pelbagai cara untuk menghalalkannya dengan menggunakan pelbagai saluran untuk menarik orang menerimanya. Menjelang pilihan raya umum negara sama ada tahun ini atau tahun hadapan, kilang khabar angin, ketidakpuasan hati tentang pelbagai perkara lagi akan dimanipulasi seluas-luasnya oleh banyak pihak untuk tujuan politik atau meraih sokongan yang sesetengahnya amat ideal dan membuat perbandingan yang tidak munasabah. Barangkali, sesekali kita perlu berbual panjang dan mendengar cerita anak rantau dan orang lain sama ada yang berada di sini atau sesekali apabila bertemu anak rantau di negara orang yang menghabiskan hampir seluruh hidupnya untuk membangun kehidupan dan tentang bagaimana mereka memanfaatkan peluang yang ada untuk kita lebih fahami di mana kita berada.

Malah kita perlu belajar tentang bagaimana mereka yang tidak berpeluang menikmati peluang pembelajaran berusaha keras untuk menjana ilmu dan menguasainya untuk mengubah nasib diri dan keluarga tatkala sebahagian anak-anak kita mengambil mudah peluang yang ada sehingga sesetengahnya mengabaikannya yang menyebabkan terkandas di tengah jalan atau hanya mencapai "cukup makan". Apatah lagi untuk memahami proses penjanaan ilmu untuk mengubah kehidupan dan melakukan anjakan dalam pembangunan sosial dan ekonomi negara yang tentunya bermula dari diri, keluarga dan masyarakat. Malah proses pendidikan dan pengajian yang diikuti sewajarnya membuka mata untuk berusaha membangunkan idea baru tanpa banyak bergantung kepada orang lain selamanya. Begitu juga dengan nikmat kedamaian dan keharmonian yang ada, seharusnya digunakan untuk menerokai yang ada seluas-luasnya seperti mana yang kita tahu dilalui oleh ramai mereka yang menjadi peneroka dan usahawan berjaya pada masa ini. Mereka ini biasanya berjiwa kental, menghargai setiap peluang yang ada dan sentiasa bekerja keras untuk memberikan yang terbaik tanpa terus menuding jari dan merungut.

Bersyukurlah kerana menjadi rakyat Malaysia yang harmoni, makmur dan menjadi bumi bertuah yang rezekinya melimpah ruah dikongsi bersama oleh yang sanggup bermati-matian datang ke sini mencari rezeki secara sah mahu pun tidak kerana percaya di sini lubuk rezeki yang harus disyukuri dan dinikmati sepenuhnya. Kisah pemandu di Riyadh dan mutawif di Mekah adalah segelintir kecil dari kisah benar mereka yang melalui pengalaman mencari rezeki di negara orang yang sebenarnya juga ada di sekeliling kita. Hanya kita yang buta dan enggan belajar daripadanya.

Sila berikan komen anda. Terima kasih.

SUMBER
UTUSAN MALAYSIA
27 FEBRUARI 2012

ISU EKONOMI : KEJAYAAN MODEL 'MALAYSIA'

Khairuddin Mohd Zain
PENULIS ialah pemerhati sosio ekonomi


Data dan statistik mengenai pelaburan asing yang dikeluarkan oleh Kementerian Perdagangan dan Industri Malaysia (MITI) boleh dianalisis melalui perspektif yang pelbagai. Ia boleh dinilai dan dianalisis dengan minda sempit kenegerian, pandangan terbatas kepartian dan ideologi ataupun melihatnya dalam konteks yang lebih besar iaitu – kerangka Malaysia. Menggunakan apa sahaja asas analisis sekalipun, ia tidak boleh menafikan Malaysia secara keseluruhannya berada di atas landasan ekonomi yang sangat meyakinkan. Inilah sebenarnya mesej ‘asas’ kepada data dan statistik yang diumumkan MITI. Ketika ekonomi dunia pada keseluruhannya masih berada dalam keadaan tidak menentu, pencapaian keseluruhan Malaysia dalam menarik minat pelaburan asing ini sebenarnya sangat memberi kesan langsung kepada ekonomi negara secara keseluruhannya. Tidak perlu kita menilai sesuatu melalui perspektif ‘perang politik’ yang tidak menguntungkan rakyat secara keseluruhannya. Apa yang lebih penting, Malaysia sebagai sebuah negara, berjaya menampilkan aspirasi ekonomi yang tinggi dan berminda hadapan. Jangan nafikan, bahawa strategi ekonomi Malaysia secara keseluruhannya lebih menjadi tarikan berbanding dengan faham ekonomi yang lebih tercarik-carik mengikut kononnya ‘strategi politik’ negeri secara berasingan. Kecualilah, memang kita mahu sampaikan kepada rakyat bahawa ‘model kita’ adalah lebih baik dan sama sekali tidak bergantung harap kepada wajah Malaysia secara keseluruhannya.

Penulis percaya bahawa ramai rakyat yang berasa sangat senang hati apabila Ketua Menteri Pulau Pinang dalam kenyataan medianya bertarikh 22 Februari 2012, berterima kasih kepada Kementerian Perdagangan dan Industri Malaysia dan MIDA yang banyak membantu InvestPenang dalam mengenal pasti pelaburan berkualiti yang boleh dihalakan ke negeri itu. Sudah pasti, apa yang bermain dalam pemikiran pegawai tertinggi MITI, MIDA dan kerajaan seluruhnya; bukan soal siapa atau parti apa yang berada di Pulau Pinang. Kebiasaannya, asas membuat keputusan kepada pelabur-pelabur antarabangsa adalah ‘kerangka negara’ secara keseluruhannya dan bukannya asas kenegerian semata-mata. Ini belum lagi mengambil kira ‘iklim ekonomi’ nasional, tawaran insentif ekonomi jangka sederhana dan panjang, kewujudan sumber tenaga manusia bersesuaian dan banyak angkubah lain yang perlu diambil kira. Oleh demikian, mengambil perhitungan simplistik bahawa ini semua berlaku kerana polisi dan dasar yang baru dilaksanakan beberapa tahun kebelakangan ini bukanlah nilaian yang menyeluruh. Kita ambil sahaja contoh bagaimana Kedah Darul Aman yang mencatatkan jumlah pelaburan industri pembuatan agak baik. Apakah ini semua timbul dengan semberono dan begitu sahaja? Sudah pasti, semua ini hanya mampu berlaku apabila kesinambungan pembangunan lama dapat dirasai dan dinikmati oleh kerajaan negeri sedia ada.

Nilaian yang adil akan memberikan ‘merit politik’ yang wajar kepada kerajaan terdahulu yang mengusahakan kawasan perindustrian yang merata di Kedah. Kawasan Perindustrian Kulim Hi-Tech Park, Kawasan Perindustrian Bandar Darul Aman dan Kawasan Perindustrian MIEL Sungai Petani sudah pun dibangunkan jauh lebih awal daripada pertukaran kepimpinan yang hanya berlaku pada 2008. Elok dan amat wajar juga sekiranya kerajaan Pas di Kedah memberikan kenyataan hampir serupa seperti Pulau Pinang, menghargai pelan pembangunan industri di Kedah yang terbina lama oleh kerajaan BN selama ini. Tidak usah menafikan bahawa mereka pada hakikatnya bernasib baik untuk menerima sebuah kerajaan yang bertanggungjawab dan wibawa. Selain daripada infra, banyak strategi ekonomi yang ada hari ini hanyalah kesinambungan kepada apa yang sudah berjalan lama. Wujud ketika dan situasi, ahli politik mana sekalipun perlu mengurangkan ‘permainan dan kenyataan politik’ dan lebih menumpukan kepada impak dan kesan ekonomi secara keseluruhannya kepada rakyat. Jika minda ini dapat didahulukan, kita akan menerima angka, data dan statistik dengan lebih neutral dan tidak tertumpu kepada beberapa isu yang dirasakan memberikan kemenangan politik sementara. Merit wajar diberi di mana ia patut dan wajar diberikan.

Apa pun jua, apa yang penting kepada rakyat secara umumnya bukanlah data dan statistik semata-mata. Rakyat perlu disedarkan bahawa pelaburan ini juga membawa banyak keuntungan lain. Peluang pekerjaan, akses kepada peluang ekonomi yang lebih meluas dan keutuhan ekonomi negara secara total. Sebagai contoh, sepanjang 2007-2011 sahaja, berdasarkan jumlah projek yang dilaksanakan, hampir 340,000 peluang pekerjaan diwujudkan di seluruh negara. Sebahagian besar daripada angka ini menjurus kepada tenaga kerja berkemahiran, teknikal dan pengurusan. Sudah tentu, peluang pekerjaan ini memberikan lebih banyak peluang kepada tenaga muda Malaysia menikmati ‘makna’ pertumbuhan ekonomi negara yang sebenar. Adalah menjadi harapan masyarakat, agar peluang pelaburan yang merata di seluruh negara turut membawa ruang dan akses ekonomi bersemangat sama kepada rakyat. Tidak perlu kita bersikap terlalu ‘kenegerian’ dalam menilai angka ini. Apa yang lebih penting, lebih ramai anak muda Malaysia mampu diserapkan dalam dunia pekerjaan, langsung menjadi aset penting kepada pembangunan negara.

Bayangkan, bagaimana kumpulan besar anak muda di Eropah merintih kerana tidak mempunyai peluang kerja – warga Malaysia menikmati peluang yang sangat luas dan terbuka. Pada tempoh yang sama (2007-2011), Greece misalnya, berdepan dengan isu pengangguran yang hampir mencecah 20.9 peratus setakat penghujung 2011. Ini belum lagi kita menganalisis beberapa negara lain yang sedang berdepan dengan krisis ekonomi yang sangat mencengkam dan kritikal. Rakyat juga perlu tahu, daripada lima pelaburan terbesar dalam pelaburan industri pembuatan, dua daripadanya adalah pelaburan domestik yang didokong oleh dua syarikat Malaysia sendiri. Malaysia Marine & Heavy Engineering Sdn Bhd (RM2.4b) dan Petronas Gas (RM1.3b). Bangga rasanya melihat syarikat tempatan mampu berada sebaris dengan pelabur luar seperti Panasonic, Intel dan Samsung. Ini juga seharusnya memberikan kita rasa senang hati kerana kalangan syarikat Malaysia juga boleh diurus dengan baik dan cemerlang, sekali gus mencipta ‘nilai pelaburan’ dalaman yang membantu pembangunan ekonomi domestik.

Dalam waktu sama, jangan kita terlalu cepat berpuas hati dengan apa yang dicapai. Perlu juga kita menilai sebarang kelemahan yang mungkin ada sehingga kita terpaksa menangguhkan beberapa pelaburan sektor pembuatan kerana masalah sumber tenaga dan sebagainya. Jika tidak, pastilah Malaysia mencatatkan jumlah pelaburan jauh lebih tinggi daripada apa yang ada sekarang. Masih banyak yang perlu dilakukan untuk memastikan Malaysia terus menjadi destinasi pelaburan pilihan kepada syarikat-syarikat utama dunia. Pakej dan kerangka ekonomi Malaysia sudahpun berada di landasan yang terbaik, termasuk dengan kesungguhan pelaksanaan program transformasi ekonomi yang sedang dibawa oleh kerajaan pada ketika ini. Jangan sesekali kita memperkecilkan banyak negara yang semakin meningkat ‘magnet pelaburannya’. Negara seperti Vietnam, Myanmar dan Filipina pastinya mengintai peluang besar untuk menarik jumlah pelaburan yang lebih besar. Berdasarkan trend dunia seperti yang dilaporkan oleh United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD), pelaburan asing masih berada dalam keadaan tidak menentu. Apa yang dikemukakan oleh MITI secara jelas menunjukkan Malaysia masih berada di bawah radar dan carta zon pelaburan prolifik di peringkat dunia dan antarabangsa.

Sila berikan komen anda. Terima kasih.

SUMBER
UTUSAN MALAYSIA
27 FEBRUARI 2012