JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI01 April 2012

ISU UMUM : FENOMENA PERCANGGAHAN PEMIKIRAN MANUSIA

Oleh Mior Kamarul Shahid
mkamarul@nstp.com.my


Setiap hari berlaku percanggahan pemikiran sesama manusia di seluruh dunia, sebahagian besarnya mengenai persoalan agama, negara dan bangsa. Menonton berita dunia di televisyen atau membaca akhbar, percanggahan pemikiran ini, begitu nyata. Di Barat cara pelaporan beritanya adalah berbeza berbanding di Timur berikutan kecenderungan pemikiran yang berbeza meskipun daripada sumber berita yang sama. Percanggahan pemikiran juga berkisar kepada persoalan maruah, hak, hidup-mati dan maju-mundur sesuatu bangsa. Fenomena percanggahan pemikiran diwarisi pelbagai golongan manusia ini, jika dianggap penyakit, ia dikategorikan sebagai jenis kronik. Kebanyakan pemikiran manusia yang berbeza dari segi latar belakang ini tidak akan dapat disatukan untuk mencapai kesepakatan tulen – ibarat minyak dan air.

Semua ini juga berpunca daripada perbezaan tamadun dan akar umbi budaya, cara berfikir serta cara hidup, diperkuatkan lagi dengan kepercayaan beragama dan kedudukan sosio-ekonomi, selain pendedahan kepada dunia luar. Tentulah sukar menyamakan pemikiran anak-anak yang bergelumang dengan senjata dan melihat kematian di depan mata hampir setiap hari kerana berjuang bagi membebaskan negaranya dengan pemikiran anak-anak yang dibesarkan dengan permainan video, komputer canggih dan telefon bimbit.Percanggahan pemikiran sentiasa berlaku di kalangan pemimpin di dalam sesebuah negara dan organisasi atau ketua kerajaan berbeza negara dan agama, sesama golongan intelek, malah sesama rakyat atas isu ideologi dan isu besar dan kecil lain.

Pertelagahan pemikiran berlaku atas pelbagai faktor termasuk pertikaian atas sesuatu kepentingan, kesan kian ramai manusia berpelajaran atau juga disebabkan kebodohan yang tidak boleh diajar, mungkin disebabkan taksub. Ia berlaku atas kepentingan strategik, isu politik, ekonomi, agama, maruah, soal wilayah/sempadan dan sebagainya. Di Malaysia, percanggahan pemikiran juga wujud berikutan kesan kemasukan budaya luar sama ada dari negara maju atau daripada sistem ortodoks Islam. Tidak kurang juga percanggahan pemikiran berlaku akibat salah faham, kekeliruan tafsiran atau disengajakan. Pertelagahan pemikiran berlaku atas pelbagai faktor termasuk pertikaian atas sesuatu kepentingan, kesan kian ramai manusia berpelajaran atau juga disebabkan kebodohan yang tidak boleh diajar, mungkin disebabkan taksub. Ia berlaku atas kepentingan strategik, isu politik, ekonomi, agama, maruah, soal wilayah/sempadan dan sebagainya.

Di Makkah boleh dikatakan setiap masa menjadi tempat pertembungan pemikiran dan pendapat manusia membabitkan semua golongan umat Islam. Di situ mereka bertemu walau pun dari segi realitinya di kalangan umat Islam sendiri, masing-masing mempunyai pemikiran agama yang belum mampu dirungkai. Cuma, mereka tidak bertelagah secara terbuka, walaupun sesama mereka mempunyai pemikiran berbeza. Ini mungkin disebabkan matlamat mereka berada di Tanah Suci adalah sama iaitu untuk beribadat. Bagi jemaah Malaysia yang menunaikan ibadah haji atau umrah di Makkah, mereka juga mewakili pelbagai kelompok berbeza di segi pemikiran politik. Apa pun, pembentukan persepsi terhadap sesuatu bangsa yang menganut Islam yang dibentuk di Makkah menerusi pemerhatian sikap, perbuatan dan tingkah laku umat Islam ini, tetap tidak baik untuk Islam. Dalam politik, semua ini adalah ciri-ciri konflik yang lazim dalam sistem demokrasi. Dalam politik juga, konflik adalah percaturan individu atau kumpulan untuk sesuatu tujuan.

Disebabkan Malaysia diramal mengadakan pilihan raya umum ke-13, konflik menjadi alat politik. Dalam keadaan hari ini, konflik sengaja dicipta untuk menarik perhatian. Biasanya ia menjadi senjata parti pembangkang untuk meraih simpati. Cuma, perkara yang dibangkitkan pembangkang tidak mencapai tahap percanggahan pemikiran. Isu remeh temeh pembangkang berkisar kepada topik menghentam peribadi bukan soal idea. Setakat ini pembangkang tidak memberi idea kepada idea transformasi yang diutarakan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak. Idea transformasi ini jarang disentuh pembangkang atas beberapa alasan. Ia mungkin disebabkan pembangkang tidak dapat mencari kelemahan pendekatan itu, tidak faham terhadap transformasi kerajaan atau sukar mencari alasan untuk menghentam secara intelektual untuk membentuk percanggahan pemikiran.

Sila berikan komen anda. Terima kasih.

Sumber :
Berita Minggu
1 APRIL 2012

ISU ANTARABANGSA : KRISIS DALAMAN ASIA BARAT HANYA UNTUNGKAN ISREAL

Oleh Anwar Patho Rohman
wananwar@bharian.com.my


Tanggal 30 Mac 2012 dikatakan menjadi antara tarikh penting dalam kalendar dunia kerana pada hari itu, satu gerakan dipanggil Perarakan Global ke Jerusalem (GMJ) menjadikan hari itu sebagai acara antarabangsa bagi mengajak masyarakat dunia bersatu menuntut kebebasan untuk Baitulmaqdis dan masyarakat Palestin. GMJ juga bertekad untuk mengakhiri dasar aparteid dan dasar pembersihan etnik rejim Israel yang memberi kesan mendalam terhadap rakyat, tanah jajahan dan kesucian kota Baitulmaqdis yang mana satu jenayah, bukan saja terhadap rakyat Palestin, bahkan terhadap semua masyarakat diseluruh dunia. Tanggal 30 Mac 2012 dipilih kerana ia adalah simbolik bagi hari bersejarah yang terpahat di memori masyarakat Palestin iaitu ‘Palestine Land Day’. Pada Mac 1976, bermulalah titik hitam dalam kehidupan masyarakat Palestin apabila rejim Israel merampas tanah swasta dan awam di kebanyakan kawasan di bumi Palestin.

Rentetan daripada itu, rakyat Palestin mengisytiharkan mogok umum yang pertama kalinya dihadapi oleh pihak berkuasa Israel sejak pendudukan Palestin pada 1948, lalu mereka mula bertindak ganas dengan menakluki lebih banyak perkampungan Palestin, membunuh dan mencederakan ramai orang awam.  Banyak negara terutama negara Islam menyokong GMJ termasuk negara Arab yang berjiran dengan Palestin. Namun begitu, sokongan daripada negara Arab tidak begitu meyakinkan disebabkan majoritinya sedang menghadapi konflik dan krisis dalaman yang kronik.  Mesir, Syria dan Jordan antara negara yang amat diharap dapat membantu membebaskan Palestin, namun disebabkan krisis dalamannya, maka tiada harapan dapat disandarkan kepada pemerintah negara itu untuk mencapai cita-cita membebaskan Palestin yang terhalang sejak pendudukan rejim Israel pada 1967.

Di sebalik kerancakan dan kehebatan perancangan GMJ ini, penduduk dunia khasnya mereka yang menyokong usaha membebaskan Palestin pasti tidak dapat memaafkan tindakan seorang pemimpin politik dari Malaysia yang juga Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim kerana secara terbuka menyatakan sokongan terhadap usaha melindungi keselamatan Israel seperti dilaporkan The Wall Street Journal untuk edisi 27-29 Januari lalu.  Pastinya, umat Islam di seluruh negara tidak akan melupakan kenyataan Anwar kerana ia bukan saja bertentangan dengan dasar luar Malaysia serta kehendak majoriti rakyat yang menyokong pembentukan negara Palestin yang merdeka dan berdaulat, malah mengguris hati penduduk Palestin.  Walaupun Anwar selepas itu bergegas ke Asia Barat untuk berjumpa dengan pemimpin utama Hamas dan Fatah termasuk ulama terkenal Mesir, Yusuf al-Qaradawi bagi menutup keterlanjurannya, namun ia tetap meninggalkan parut berbisa yang dalam bagi seluruh umat Islam dan Palestin.

Jika tidak, mengapa Ketua Bahagian Hubungan Antarabangsa Hamas, Osama Hamdan begitu kecewa sehingga berkata sokongan terhadap usaha melindungi keselamatan Israel bukan hanya mengecewakan rakyat Palestin, tetapi seolah-olah memberi gambaran membenarkan penjajahan rejim Zionis itu. Osama berkata, adalah kesilapan besar untuk mengiktiraf Israel, sebaliknya isu utama yang perlu dibincangkan ialah hak dan pengiktirafan terhadap rakyat Palestin ke arah pembentukan masyarakat serta negara makmur. Disebabkan kenyataan Anwar itu, umat Islam di negara ini berang dan marah kerana tidak menyangka pemimpin idola yang mereka puja itu menjadi penyokong kuat Israel sehingga sanggup mengetepikan nasib yang menimpa rakyat Palestin yang menjadi kekejaman rejim Zionis.  Berbalik kepada usaha GMJ ini, timbul persoalan di kalangan masyarakat dunia iaitu apakah signifikannya GMJ terhadap usaha pembebasan Palestin daripada cengkaman Israel dan melindungi serta membela penduduk Palestin.

Berdasarkan pengalaman lalu dan sejarah terhadap setiap usaha membebaskan Palestin, ia tidak lebih sekadar menjadi retorik politik semata-mata di antara Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Amerika Syarikat (AS), Israel dan Liga Arab.  Sejak 1967 sehingga sekarang, pelbagai usaha dan cadangan dikemuka, diusul dan dibentang di pentas PBB tetapi semua itu tidak memberi sebarang makna, seperti ‘mencurah air ke daun keladi’ kerana tiada apa perubahan positif dapat dilihat, sebaliknya Israel terus-terusan menindas dan membunuh penduduk Palestin yang tidak berdosa. Ada badan bukan kerajaan (NGO) yang menyuarakan pandangan supaya penduduk dunia bersatu dan ‘meracun daun keladi’ bagi menamatkan rejim Israel di Palestin tetapi soal kekuatan, ketenteraan dan penyatuan menjadi isu besar, sekali gus menyebabkan mereka terpaksa lupakan hasrat itu. Penganalisis strategi dan hubungan antarabangsa, Prof Dr Kamarulnizam Abdullah, menjelaskan usaha untuk membebaskan Palestin selama ini sebenarnya dipenuhi dengan ‘kepura-puraan’ politik kuasa besar dunia khasnya AS bagi melindungi Israel.

Masalah di Palestin tidak akan dapat diselesaikan jika tidak ada satu kekuatan masyarakat dunia untuk mendesak AS dan Israel mematuhi puluhan resolusi PBB supaya Israel menamatkan penguasaannya di Palestin dan menyerahkan kembali segala harta yang dirampas di bumi Palestin kepada rakyat Palestin. “Tidak banyak usaha yang kita boleh lakukan untuk membebaskan Palestin. Dalam isu Palestin, kita sebenarnya lebih mengharap negara Arab supaya bersatu bagi membantu, tetapi mereka tidak bersatu. Negara Arab kini menghadapi krisis dalamannya sendiri terutama negara dominan iaitu Mesir, Syria, Iran dan Iraq. Usaha dilakukan NGO tidak banyak membantu dan tidak dapat memberi tekanan apa-apa kepada AS dan Israel,” katanya. Namun, usaha untuk membebaskan Palestin daripada cengkaman Zionis tidak boleh dihentikan kerana ia membabitkan maruah agama dan umat Islam kerana di situlah terletaknya masjid ketiga paling suci iaitu Masjid al-Aqsa, yang juga menjadi tempat penting peristiwa Israk dan Mikraj Rasulullah SAW.

Sila berikan komen anda. Terima kasih.

Sumber :
Berita Minggu
1 APRIL 2012

ISU EKONOMI : MENGHADAPI KENAIKAN HARGA MINYAK DUNIA

NAZZARY ROSLI
Perancang Kewangan Bertauliah dan
Pengarah Jupiter Research Sdn. Bhd.


Sekali lagi harga minyak di pasaran dunia telah naik di sekitar paras AS$100 setong. Dunia sebelum ini pernah melalui situasi dimana harga minyak mentah telah mencecah sehingga hampir AS$150 setong pada tahun 2008 yang lalu. Persoalannya sekarang adakah harga minyak mentah dunia akan terus naik dan kembali ke paras tertinggi sebelum ini? Apa yang berlaku sebelum ini kenaikan harga minyak dunia adalah disebabkan terdapatnya unsur-unsur spekulasi yang berlebihan di pasaran hadapan minyak mentah pada ketika itu sehingga menyebabkan harga terus melambung ke paras yang sangat tinggi sehinggalah kemudiannya harga minyak terus menjunam semula keparas sekitar AS$40 setong. Dapatlah kita rumuskan disini betapa aktiviti spekulasi boleh mengakibatkan kesan yang buruk kepada pasaran, seperti apa yang berlaku pada krisis kewangan Asia pada tahun 1997/1998 di mana aktiviti spekulasi mata wang telah menjejaskan kedudukan ekonomi negara-negara Asia Tenggara seperti Thailand, Indonesia dan termasuk Malaysia.

Tetapi apa yang berlaku pada kali ini dilihat lebih berpunca kepada kesan penawaran dan permintaan dunia ke atas minyak itu sendiri. Konflik yang berlaku keatas negara Iran sebagai pengeluar kedua terbesar minyak mentah dunia telah memberi kesan negatif kepada penawaran minyak mentah dunia. Tekanan dunia barat kepada Iran berpunca dari krisis pembinaan loji nuklear negara tersebut telah memberi tekanan secara langsung terhadap penawaran minyak mentah sedunia hingga menyebabkan harga minyak mula naik. Apabila harga minyak dunia terus naik sudah tentu ini akan memberi kesan negatif kepada pertumbuhan ekonomi dunia secara keseluruhannya kerana pergantungan setiap sektor kegiatan ekonomi kepada penggunaan minyak sama ada secara terus atau sebaliknya.

Pertumbuhan ekonomi dunia boleh terjejas jika harga minyak terus melambung dipasaran dunia. Tekanan inflasi juga akan dirasai oleh kebanyakan negara terutama yang negara-negara perindustrian. Walaubagaimana pun bagi negara seperti Malaysia yang menjadi pengeksport minyak ini boleh memberi kesan yang positif kerana negara akan mendapat pendapatan yang lebih baik apabila harga minyak terus naik. Beberapa negara besar dunia yang menyimpan stok minyak mentah seperti Amerika, Britain dan Perancis telah pun mula mengeluarkan stok simpanan mereka untuk mengimbangi penawaran minyak dunia dan ini telah menyebabkan harga minyak mentah dunia berada di paras yang agak stabil semula ketika ini. Diharap juga kegiatan spekulasi yang berlaku dipasaran hadapan minyak mentah dunia tidak keterlaluan dan perlu dikawal oleh badan selia kewangan dunia agar ia tidak menjejaskan kestabilan harga sehingga ia mencapai kepada harga yang lebih berunsurkan spekulasi dan bukan harga sebenar pasaran seperti apa yang berlaku pada tahun 2008 yang lalu.

Subsidi

Bagi rakyat Malaysia kita berasa lega apabila kerajaan telah berjanji tidak akan menaikkan harga minyak buat masa ini walaupun ini bermakna kerajaan akan terpaksa berbelanja lebih dalam bentuk subsidi. Kita perlu benar-benar rasa bersyukur akan situasi ini berbanding beberapa negara lain yang telah berura-ura akan menaikkan harga minyak mereka sehingga mendatangkan kegelisahan kepada rakyat negara tersebut. Sebagai sebuah negara pengeluar minyak seperti Malaysia kerajaan dilihat boleh mengimbangi pendapatan negara kerana Malaysia akan mendapat pendapatan yang lebih apabila harga minyak dunia naik. Kecekapan kerajaan mengurus kewangan negara dan pengurusan profesional oleh syarikat gergasi Petronas sudah tentu dapat membantu rakyat agar tidak dibebankan dengan kenaikan harga minyak.

Untuk menjalankan perbagai aktiviti ekonomi yang lain demi pembangunan negara kerajaan dilihat akan terus memantau situasi semasa harga pasaran minyak dimana kajian "kos dan kebajikan rakyat" perlu diimbangi sebaik mungkin. Kerajaan dilihat perlu bertegas didalam sistem pemberian subsidi minyak agar tidak terdapat ketirisan dan penipuan kerana ini akan mendatangkan kerugian kepada negara dan menjejaskan niat murni kerajaan untuk membantu rakyat. Jika situasi sebegini dapat ditangani sebaik mungkin kerajaan dilihat boleh meneruskan pemberian subsidi minyak demi kesejahteraan rakyat secara am nya. Kerajaan sudah pasti akan mencuba sedaya mungkin untuk tidak menaikkan harga minyak agar rakyat boleh terus menikmati keselesaan hidup. Walaubagaimana pun, jika harga minyak dipasaran terus naik ke tahap yang jauh lebih tinggi, mungkin kerajaan akan terpaksa juga menaikkan harga minyak dimasa hadapan.

Cuma kita berharap kerajaan tidak akan menaikkan harga minyak secara mendadak kerana ini pasti akan membebankan rakyat. Kenaikan harga minyak sudah pasti akan membantutkan perkembangan ekonomi dunia secara keseluruhannya. Sektor-sektor seperti sektor pengangkutan, industri dan lain-lain sektor yang banyak bergantung kepada penggunaan minyak sudah tentu akan terjejas teruk kerana ini akan melibatkan kos yang bertambah. Subsidi yang diberikan kepada rakyat dilihat sebagai usaha kerajaan untuk cuba meringankan bebanan rakyat secara keseluruhannya kerana kesan kepada kenaikan harga minyak boleh menjejaskan kehidupan harian rakyat terutama kesan inflasi yang pasti akan berlaku sekiranya harga minyak terus naik. Dalam keadaan ekonomi yang terus berkembang pesat sebarang kenaikan kepada harga minyak akan meningkatkan harga barangan keperluan lain dan ini sudah tentu akan membebani rakyat terutama yang berpendapatan rendah dan pertengahan.

Kenaikan harga barang sudah pasti akan berlaku jika harga minyak naik. Ini adalah sesuatu yang tidak dapat dielakkan kerana penggerak utama setiap sektor utama ekonomi memerlukan penggunaan minyak. Walaubagaimana pun kerajaan dilihat telah pun mengambil beberapa langkah proaktif dengan menyediakan prasarana asas seperti Kedai Rakyat 1Malaysia (KRIM), Klinik 1Malaysia , pengangkutan awam yang baik dan efisyen serta kediaman mampu milik khas untuk golongan yang berpendapatan rendah dan pertengahan. Semua langkah-langkah kerajaan ini adalah dilihat sebagai usaha murni untuk memastikan keperluan asas rakyat disediakan dengan sebaik mungkin. Dengan adanya kemudahan-kemudahan ini rakyat boleh membuat pilihan terbaik untuk berbelanja secara berhemah dan tidak begitu tertekan dengan kos sara hidup yang terus meningkat.

Sila berikan komen anda. Terima kasih.

Sumber :
Mingguan Malaysia
1 APRIL 2012

ISU KENEGARAAN : MALAYSIA YANG TERBAIK


Generasi muda di negara ini bertuah kerana mendapat pendidikan lebih baik berbanding pelajar di negara maju seperti Amerika Syarikat, Britain dan Jerman. Menurut Laporan Daya Saing Global 2011/2012 dikeluarkan Forum Ekonomi Dunia (WEF), daripada segi kualiti pendidikan, Malaysia di tempat kedua selepas Singapura di kalangan negara Asean dan tangga ke-14 keseluruhan. Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, ini pencapaian membanggakan dan kejayaan itu pastinya hasil usaha kerajaan dan rakyat dalam meningkatkan kualiti pendidikan, kualiti modal insan dan daya saing negara. “Kita bersyukur kerana usaha kita untuk meningkatkan daya saing negara sejak beberapa tahun kebelakangan ini mula menampakkan hasil,” katanya.

Laporan berkenaan turut meletakkan Malaysia di tangga ke-21 daripada 142 negara iaitu naik lima anak tangga daripada kedudukan ke-26 dalam laporan sebelumnya. Menurutnya, dalam memilih institusi pengajian tinggi (IPT) bagi menyambung pengajian anak, pilihan utama ibu bapa ialah memastikan IPT terbabit ternama dan tinggi kualitinya sama ada daripada segi kemudahan infrastruktur, program pengajian ditawarkan dan sistem pembelajaran. Akses kepada pendidikan tinggi berkualiti dijamin dengan kewujudan 20 institusi pengajian tinggi awam, 58 institusi pengajian tinggi swasta (IPTS) bertaraf universiti, kolej universiti dan kampus cawangan luar negara, 409 IPTS bukan bertaraf universiti dan lebih 300 Institusi Latihan Kemahiran (ILK) yang menawarkan pelbagai bidang pengajian.

Beliau berkata demikian selepas merasmikan majlis penutup Karnival Pengajian Tinggi Negara 2012 di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) pada 31 Mac 2012. Terdahulu, ketika mempengerusikan Mesyuarat Agung Maktab Polis Diraja Malaysia ke-19 di Cheras, Muhyiddin berkata, sejak pelaksanaannya pada Januari 2010, Hasil Keberkesanan Utama Negara (NKRA) Pengurangan Jenayah menunjukkan hasil positif dengan penurunan 11.1 peratus dalam jenayah indeks dan penurunan hampir 50 peratus jenayah jalanan. Beliau yang juga Pengerusi Yayasan Pencegahan Jenayah Malaysia (MCPF) berkata, Laporan Indeks Keamanan Global (GPI) 2011 mengiktiraf Malaysia sebagai negara paling selamat di Asia Tenggara dan ke-19 di dunia. Sebanyak enam Anugerah Emas disampaikan kepada balai polis cemerlang iaitu Balai Polis Taman Johor Jaya, Johor; Balai Polis Sea Park, Selangor; Balai Polis Panching, Pahang; Balai Polis Sungai Bakap, Pulau Pinang; Balai Polis Tambunan, Sabah dan Balai Polis Sentral Sibu, Sarawak. Penerima anugerah akan dihantar ke Hong Kong untuk mengikuti penempatan dalam perkhidmatan bersama polis Hong Kong dan ia akan dibiayai sepenuhnya oleh MCPF.

Sila berikan komen anda. Terima kasih.

Sumber :
Berita Minggu
1 APRIL 2012