JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI02 April 2012

ISU UMUM : SIAPA DALANG DI SELATAN THAI?

Oleh ZULKIFLEE BAKAR


Mungkin sudah ditakdirkan, selatan Thailand tidak akan sunyi daripada keganasan, keamanan seolah-olah masih jauh untuk menghampiri biar pun pelbagai usaha telah dilakukan bagi memastikan wilayah penduduk Islam itu kembali tenteram. Ternyata tahun 2012 masih meletakkan selatan Thailand dalam konflik tidak berkesudahan. Serangan bom dan serang hendap masih menyelubungi wilayah di selatan Thailand iaitu Yala, Pattani dan Narathiwat. Apa yang berlaku, kelmarin dianggap terburuk apabila serangan bom berlaku di Yala dan Hatyai. Kejadian itu meningkatkan jumlah nyawa yang terkorban, mangsa yang cedera dan kemusnahan harta benda. Menurut angka terbaru Deep South Watch, badan yang memantau konflik di selatan Thailand, hampir 5,000 orang termasuk penduduk Islam dan penganut agama Buddha terbunuh dan 8,300 lagi cedera sejak kekacauan bermula pada 2004.

Persoalan yang bermain di fikiran kita kenapakah begitu sukar selatan Thailand hendak didamaikan? Siapakah yang sebenar bertanggungjawab? Sumber-sumber perisikan ketika dihubungi tidak menafikan bahawa serangan berkenaan mungkin ada kaitan dengan puak militan yang sememangnya berterusan ingin berkonfrantasi dengan pihak berkuasa Thailand. Menurut sumber itu, ketika ini Barisan Revolusi Nasional Koordinat (BRN-C) turut dikaitkan dengan keganasan yang berlaku di wilayah berkenaan. ''Mereka ini diketuai oleh ulama-ulama ekstrem yang bercita-cita untuk menuntut kemerdekaan atas nama Pattani Darussalam. Ia juga turut meliputi dua wilayah lain iaitu Yala dan Narathiwat,'' kata sumber itu ketika dihubungi. Sasaran kelompok ini kata sumber itu ialah golongan muda yang mudah dipengaruhi memandangkan golongan tua tidak mahu terlibat dalam konflik dengan kerajaan Thailand.

''BRN-C adalah kumpulan pertama yang disyaki terlibat dalam keganasan di selatan Thailand, bagaimanapun ada juga yang menyatakan apa yang berlaku adalah perbuatan agensi kerajaan Thailand sendiri,'' kata sumber itu. Mengulas lanjut sumber itu, berkata, tindakan agensi itu bagi memastikan bajet kewangan yang diperuntukan oleh kerajaan akan berterusan apabila pergolakan terus berlanjutan di wilayah itu. ''Difahamkan bajet berkenaan akan berakhir tempoh pada Oktober ini, oleh itu mereka didakwa tidak mahu bajet berkenaan diberhentikan kerana ia akan menyukarkan mereka membeli peralatan ketenteraan,'' kata sumber itu. Selain itu turut dikaitkan dalam usaha mencetuskan keganasan di selatan Thailand ialah kelompok yang terlibat dalam kegiatan pengedaran dadah. Menurut sumber tersebut, kelompok yang terlibat dengan kegiatan itu tidak mahu wilayah berkenaan aman kerana ini akan menyukarkan aktiviti mereka. ''Golongan itu mahukan pihak berkuasa terus sibuk dengan usaha mengekang keganasan yang dicetuskan oleh pelampau dan melalui cara ini pihak berkuasa tidak ada masa memantau atau membanteras kegiatan pengedaran dadah,'' kata sumber tersebut.
Namun begitu semua itu setakat ini masih lagi menjadi teori dan jangkaan semata-mata, ia memandangkan belum ada mana-mana pihak yang mengaku bertanggungjawab. Tetapi apa yang pasti usaha perlu dilakukan untuk memastikan selatan Thailand tidak terus bermandi darah sehingga mengorbankan nyawa insan tidak berdosa. Dalam soal ini, tidak perlulah kita melayan pemimpin-pemimpin puak pemisah yang berada di luar negara yang akan mendakwa mereka bertanggungjawab dalam serangan. Hakikatnya, mereka ini menurut sumber-sumber perisikan tidak ada apa-apa kuasa pun tetapi sengaja membuat pengakuan demi kepentingan peribadi. ''Mereka tidak ada apa-apa pengaruh malahan masyarakat di selatan Thailand pun tidak mengenali siapa kelompok ini yang mengaku menjadi pemimpin pejuang kepada masyarakat Islam di wilayah itu,'' kata sumber tersebut.

Oleh itu adalah baik jika kerajaan Thailand menumpukan perhatian bagaimana hendak menamatkan konflik yang berlaku dengan memikirkan kembali kerjasama dengan Malaysia. Cadangan ini bukanlah bertujuan meminta Malaysia campur tangan dalam urusan dalaman Thailand tetapi sebagai negara jiran, Malaysia tidak terlepas daripada terkena tempias akibat kekacauan yang berlaku di negara Gajah Putih itu. Sebelum ini, Malaysia sudah pun menunjukkan kesungguhan membantu Thailand dalam mewujudkan perdamaian di selatan negara itu dengan menubuhkan Task Force 2010 yang dipimpin oleh bekas Ketua Pengarah Perisikan Pertahanan, Leftenan Jeneral (B) Tan Sri Wan Abu Bakar Omar.

Task Force itu dikatakan berjaya memainkan peranannya dalam membantu masyarakat Islam mencintai perdamaian dan menolak sebarang bentuk keganasan. Ia dilakukan melalui pelbagai program dan pendekatan bagi meningkatkan taraf hidup masyarakat selatan Thailand serta berupaya memberi keyakinan kepada penduduk Islam untuk menyokong kerajaan mereka. Oleh itu adalah perlu demi kepentingan bersama kerajaan kedua-dua negara menimbangkan semula kewujudan Task Force tersebut bagi memastikan usaha membawa keamanan dan kedamaian di selatan Thailand akan tercapai. Ia memandangkan kerajaan Thailand tidak mampu berharap kepada golongan ulama di wilayah selatan untuk membantu kerana kelompok berkenaan berada di dalam dilema.

''Kelompok ini sememangnya diberi peluang mengembangkan syiar Islam secara bebas oleh kerajaan Thailand tetapi mereka tidak berani untuk menyokong kerajaan secara terbuka. Ia memandangkan dalam masa yang sama, mereka mendapat tekanan daripada puak militan yang sudah mengisytiharkan mana-mana ulama yang membantu kerajaan Thailand darah mereka halal untuk dibunuh,'' kata satu sumber perisikan kepada penulis. Justeru adalah perlu, Perdana Menteri Thailand, Yingluck Shinawatra meneruskan komitmennya untuk meminta Malaysia membantu mencari jalan penyelesaian berpanjangan terhadap pergolakan di selatan negara jiran itu. Permintaan Thailand itu sudah disampaikan oleh Yingluck kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak ketika mereka bertemu di Kuala Lumpur pada 20 Februari lalu. Apatah lagi Najib sendiri sudah memberi nasihat bahawa penduduk di selatan Thailand tidak harus mewujudkan negara berasingan. Mereka harus menolak keganasan dan setia kepada Raja Thailand.

''Di bawah prinsip ini kita mesti berusaha untuk mencari penyelesaian termasuk meningkatkan penyertaan ekonomi penduduk tempatan serta membolehkan mereka mempunyai suara lebih besar dalam perkara yang dekat di hati seperti pendidikan, agama dan hal ehwal budaya," kata Najib. Berdasarkan hasrat murni Malaysia itu, maka tidak keterlaluan jika kerajaan kedua-dua negara menimbang kembali kewujudan organisasi seperti Task Force 2010. Apa pun konflik di selatan Thailand harus ditamatkan kerana ia memberi kesan yang amat buruk kepada kehidupan masyarakat Islam di wilayah berkenaan. Semua itu hanya boleh dicapai jika ada keikhlasan di kalangan semua pihak terlibat untuk duduk semeja bagi menamatkan konflik. Serangan bom sehingga membunuh nyawa tidak berdosa tidak akan menyelesaikan masalah sebaliknya, hanya mencetuskan dendam berpanjangan.

Sila berikan komen anda. Terima kasih.

Sumber :
Utusan Malaysia
2 APRIL 2012

ISU SOSIAL : BEBAN KEBANJIRAN WARGA AFRIKA DI MALAYSIA

Oleh Manja Ismail
manja@nstp.com.my


Tidak cukup dengan masalah pendatang dari Indonesia, Bangladesh dan China, kita kini dibebani dengan kebanjiran warga Afrika yang sejak akhir-akhir ini dilaporkan semakin berani melakukan jenayah. Kejadian kira-kira 200 lelaki Afrika merusuh apabila seorang rakan mereka mati dibelasah kerana mencabul wanita tempatan di Hulu Langat kelmarin, mengesahkan kebimbangan umum bahawa kehadiran semakin ramai golongan itu, seperti juga pendatang dari negara lain, bukan saja boleh mengganggu kehidupan rakyat tempatan tetapi mengundang tindak balas mereka. Dari sudut lain pula, kehadiran terlalu ramai warga asing tidak bermutu dan melakukan aktiviti negatif turut memberi gambaran ada sesuatu yang tidak kena dengan dasar imigresen atau penguatkuasaan membabitkan peraturan kemasukan rakyat asing Semakin banyak kawasan perumahan terutama pangsapuri sederhana di kawasan yang dulunya tidak didiami warga asing, menjadi tempat tinggal mereka.

Begitu juga dengan pusat hiburan dan pub tertentu yang bagaikan khusus untuk mereka pada malam hujung minggu. Tidak keterlaluan jika dikatakan, karenah mereka apabila bilangan bertambah ramai di negara ini sekarang, tidak banyak berbeza dengan rakyat keturunan Afrika Amerika di New York, Detroit atau Washington DC, seperti dilihat dalam filem Hollywood. Kita tidak pasti sama ada warga Afrika yang ditemui hampir di setiap ceruk di Lembah Klang sekarang masuk ke negara ini untuk belajar, melancong, bekerja atau melakukan jenayah seperti menipu dan mengedar dadah.  Walaupun tidak dinafikan sebahagian mereka memang menuntut di kolej dan universiti swasta, ramai juga yang dilaporkan hanya menjadikan kemasukan ke kolej sebagai alasan untuk tinggal di negara ini. Malah ada yang menjelaskan yuran pengajian untuk setahun tetapi tidak mengikuti pengajian, sebaliknya melakukan aktiviti lain berunsurkan jenayah.

Baru-baru ini Parlimen diberitahu, pelajar asing warga Afrika mencatatkan kes paling tinggi bagi kesalahan penyalahgunaan pas pelajar sejak 2009 hingga tahun lalu. Statistik Jabatan Imigresen menunjukkan 54 pemegang pas pelajar ditangkap dan daripada jumlah itu, 24 adalah warga Afrika. Itu yang dapat dikesan dan hanya membabitkan pemegang pas pelajar.  Laporan akhbar ini minggu lalu mengenai sindiket antarabangsa warga Afrika menjadikan wanita tempatan sebagai keldai internet untuk menipu, bukan sesuatu yang mengejutkan. Jika wanita boleh diumpan dengan kata-kata manis mereka untuk menjadi keldai dadah, tentulah lebih mudah menggunakan mereka untuk tujuan lain.  Kisah di YouTube mengenai seorang wanita Australia menjadi mangsa penipuan warga Afrika, sehingga polis negara itu datang ke sini untuk memerangkap suspek tidak lama dulu, sekali lagi meletakkan Malaysia di tempat yang salah di mata dunia.

Walaupun indeks jenayah negara ini dilaporkan semakin menurun dan Malaysia diuar-uarkan sebagai antara tempat paling selamat untuk dilawati, apa yang kita baca, dengar dan lihat setiap hari terutama membabitkan warga asing, cukup membimbangkan.  Hampir setiap hari kita mendengar kegiatan jenayah yang dilakukan oleh kumpulan ini, daripada pergaduhan sehingga penyalahgunaan dadah. Kalau dulu hanya pendatang dari Indonesia dan Bangladesh yang menghuni kawasan setinggan atau flat kos rendah di Subang Jaya, Damansara Utama atau Ampang, warga Afrika dilihat lebih mewah dengan menyewa pangsapuri atau rumah teres dua tingkat.  Jika pendatang Indonesia banyak menggunakan motosikal dan rakyat Bangladesh berbasikal, kebanyakan warga Afrika berkereta. Yang menimbulkan tanda tanya, di manakah mereka mendapat wang untuk gaya hidup yang agak mewah berbanding pendatang dari negara lain?

Memang dari satu sudut, negara yang menjadi tumpuan rakyat asing biasanya menawarkan kemakmuran, destinasi pelancongan atau pusat pendidikan seperti Amerika Syarikat, United Kingdom atau Australia.  Dari sudut lain pula, kehadiran terlalu ramai warga asing tidak bermutu dan melakukan aktiviti negatif turut memberi gambaran ada sesuatu yang tidak kena dengan dasar imigresen atau penguatkuasaan membabitkan peraturan kemasukan rakyat asing. Kita tidak tahu di mana silapnya Malaysia dalam hal ini. Bagaimanapun, anggapan banyak pihak termasuk agensi penguatkuasaan bahawa Pekeliling Imigresen 2006 yang tidak membenarkan pegawai imigresen di pintu masuk negara bertanyakan kepada pelancong asing berapakah jumlah wang mereka bawa, turut menyumbang kepada masalah ini, mungkin ada kebenarannya.

Pelawat ke kebanyakan negara maju bukan setakat ditanya berapa duit yang dibawa, diminta menunjukkan tiket balik dan memberikan alamat tempat tinggal di sana, malah diminta memberikan nama penaja atau kenalan. Sekurang-kurangnya cara mereka menjawab soalan itu boleh memberi bayangan kepada pegawai terbabit sama ada berbohong atau sebaliknya, sekali gus memudahkan mereka membuat saringan. Bagaimanapun, pekeliling itu mungkin faktor kecil tetapi banyak lagi faktor lain seperti penguatkuasaan dan pemeriksaan berkala oleh pihak berkuasa ke atas warga asing terutama yang masuk menggunakan pas pelajar.  Berbanding rakyat Indonesia, Bangladesh, China, Vietnam dan Filipina yang mudah menyamar sebagai penduduk tempatan, warga Afrika senang dikenali, sekali gus memudahkan pihak berkuasa.

Lebih penting lagi, tanggungjawab mengawal kemasukan warga asing ini tidak harus diletakkan di bahu Jabatan Imigresen semata-mata. Agensi lain yang terbabit di bidang pendidikan tinggi, pelancongan dan pekerjaan perlu sama-sama menangani masalah ini.  Janganlah kerana keghairahan kita menjadikan negara pusat pendidikan tinggi; meningkatkan kedatangan pelancong atau mengisi kekosongan di sektor pekerjaan, keselamatan negara dan kesejahteraan rakyat tempatan menjadi taruhan.

Sila berikan komen anda. Terima kasih.

Sumber :
Berita Harian
2 APRIL 2012