JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI20 Disember 2010

ISU SOSIAL : REMAJA PERLU TERLIBAT DALAM TRANFORMASI NEGARA


Golongan remaja perempuan di luar bandar perlu dilibatkan bersama dalam program transformasi negara kerana mereka mempunyai pengaruh dalam menentukan kejayaan program itu. Profesor Ulung, Datuk Dr. Shamsul Amri Baharuddin berkata, golongan itu yang aktif dan gemar bekerja secara berkumpulan mempunyai pengaruh tersendiri dari segi kehidupan dan juga politik. Beliau berkata, malah sebanyak 30 peratus daripada pengundi muda terdiri daripada wanita di luar bandar. Katanya, golongan itu tidak harus diketepikan kerana mereka bekerja secara kolektif, umpamanya dalam kelas jahitan serta masakan dan juga mampu menggerakkan kuasa politik. Jangan sekali-kali melabelkan golongan remaja dengan beberapa panggilan yang negatif kerana sebagai kerajaan pendekatan positif perlu ditonjolkan.

Remaja lelaki pula merupakan golongan yang amat berpengaruh di bandar-bandar dan kerana itu Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak secara simbolik telah bertindak mendekati dan berbincang dengan mereka," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini. Beliau yang juga Pengarah Institut Kajian Etnik, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) mengulas kenyataan Najib semalam yang menyarankan golongan remaja dijadikan "rakan kongsi" bagi menarik penglibatan mereka dalam menggerakkan transformasi negara. Shamsul Amri menyarankan agar kerajaan menubuhkan lebih banyak pusat maklumat mengenai peluang pendidikan dan kerjaya di kawasan luar bandar supaya golongan remaja berusia 21 hingga 30 tahun dapat bergerak bersama transformasi yang diperlukan negara.

Sementara itu, Pemangku Presiden Majlis Bekas Wakil Rakyat Malaysia (Mubarak), Datuk Seri Abdul Aziz Rahman berkata, maklumat yang diperoleh menerusi Internet menjadikan golongan remaja hari ini berfikiran terbuka dan pantas bergerak. Katanya, mereka juga lebih "bertenaga" dan kerana itu terpaksa mencari tempat untuk meluahkan pemikiran baru dan semangat tinggi yang mereka peroleh melalui Internet. Oleh yang demikian katanya, semua pihak perlu menyediakan program-program yang proaktif yang diilhamkan oleh golongan tersebut dan bukan daripada pihak atasan atau kerajaan. Jelasnya, bagi melengkapi program yang sesuai untuk golongan remaja selaras dengan transformasi negara, satu penyelidikan mengenai sains sosial yang mendalam perlu dilakukan. Kita jangan cepat melabelkan remaja hari ini secara negatif sebaliknya mendekati dan "memeluk" mereka untuk melibatkan diri dalam program-program transformasi yang membantu mereka maju ke tahap lebih tinggi. Beliau menambah, program yang banyak menekankan kepada aspek mental dan fizikal perlu diperbanyakkan supaya menarik minat golongan remaja melibatkan diri.

Utusan Malaysia
20 Disember 2010

ISU KESIHATAN : KEMATIAN AKIBAT DEMAM DENGGI MENINGKAT


Sebanyak 133 kematian akibat demam denggi dicatatkan di seluruh negara sejak 1 Januari lalu hingga semalam dengan kes kematian terbaru dilaporkan berlaku di Johor pada Isnin lepas. Timbalan Menteri Kesihatan, Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin berkata, angka itu menunjukkan peningkatan berbanding 84 kematian yang dilaporkan dalam tempoh yang sama tahun lalu. Beliau berkata, Selangor muncul sebagai negeri tertinggi yang mencatatkan kematian akibat demam denggi dengan 44 kematian. Jumlah kes denggi yang dilaporkan di seluruh negara juga meningkat iaitu 45,106 kes berbanding 39,711 kes dalam tempoh yang sama tahun lalu. Selangor juga merupakan negeri yang mencatatkan kes demam denggi tertinggi iaitu 15,978 kes. 

Mengulas mengenai peningkatan kes dan angka kematian akibat demam denggi Rosnah berkata, ia menunjukkan penglibatan masyarakat setempat dalam program gotong-royong untuk mencegah denggi dan kesedaran individu tentang bahaya nyamuk aedes masih rendah. Kata beliau, masalah itu perlu ditangani kerana walaupun kerajaan telah mengadakan pelbagai program kesedaran seperti 10 minit dalam seminggu, Jom Ganyang Aedes dan Combi tetapi jika masih tiada kesedaran dan sokongan daripada masyarakat ia tidak akan berjaya. Selain program kesedaran, katanya, kerajaan juga telah melepaskan nyamuk jantan mandul atau nyamuk G (genetik) di kawasan Bentong, Pahang dan Alor Gajah, Melaka untuk diuji keberkesanannya dalam mengurangkan pembiakan aedes.  Ujian itu berkesan mengurangkan pembiakan nyamuk di kepulauan Cayman. Jadi kita sedang uji sama ada ia berkesan di negara kita dan mampu mengatasi masalah pembiakan aedes. 

Utusan Malaysia
20 Disember 2010

ISU SOSIAL : TARAF DAN KEDUDUKAN TIDAK SAMA PUNCA PENCERAIAN


Tahap pendidikan dan ekonomi golongan wanita yang semakin meningkat dikhuatiri antara punca utama berlakunya penceraian di kalangan pasangan suami isteri pada masa kini. Peguam Syarie, Datuk Khairul Anwar Rahmat berkata, berdasarkan pengalamannya mengendalikan kes-kes penceraian pasangan beragama Islam, faktor tersebut didapati semakin berleluasa atas beberapa sebab. Si isteri yang mempunyai kerjaya dan pendidikan serta taraf ekonomi lebih baik berbanding suami didapati mudah berasa bosan dengan kedudukan suami yang lebih rendah. Golongan isteri ini juga akan hilang rasa hormat terhadap suami apabila mereka terlalu biasa dengan kehidupan sebagai pemimpin di tempat kerja atau di dalam masyarakat. Jadi jalan penyelesaian adalah bercerai.

Khairul Anwar berkata, berdasarkan pengalamannya, sebanyak tiga daripada 10 kes penceraian yang dikendalikannya kini adalah disebabkan kedudukan dan taraf isteri yang melebihi si suaminya. Pada hari ini kita melihat ramai wanita yang berkelulusan tinggi berbanding lelaki. Jadi ini sebenarnya menjadi cabaran pada kaum lelaki untuk memperbaiki tahap ekonomi, pendidikan dan sosial mereka. Bagi si isteri pula, mereka akan mampu mempertahankan perkahwinan jika mereka patuh dan sedar tanggungjawab sebagai isteri walaupun suami tidak sama taraf dengan mereka. Jangan bawa sikap pemimpin di tempat kerja ke rumah.  Beliau berkata, amat penting bagi wanita hari ini memilih suami yang 'sekufu' atau setaraf dengan kedudukan mereka supaya dapat mengelak berlakunya penceraian.

Utusan Malaysia
20 Disember 2010

ISU PEKERJA ASING : PEKERJA INDONESIA HANTAR BALIK RM16.1 BILION SETAHUN


Lebih empat juta rakyat Indonesia menjadi pekerja asing di luar negara terutamanya di Malaysia, Singapura, Arab Saudi, Hong Kong, Taiwan, Emiriah Arab Bersatu (UAE) dan Kuwait. Menurut rekod Bank Indonesia (BI) sehingga September 2010, pekerja Indonesia di luar negara pada tahun ini menghantar pulang wang berjumlah AS$5.03 bilion (RM16.1 bilion), meningkat 2.44 peratus berbanding AS$4.91 bilion (RM15.22 bilion) dalam tempoh sama tahun lepas, lapor agensi berita Antara semalam. Jurucakap bank pusat itu, Difi A. Djohansyah baru-baru ini berkata, pada tahun ini sehingga September 2010, Indonesia menghantar 427,000 pekerja ke luar negara, menurun 12 peratus berbanding 479,000 pekerja dalam tempoh sama pada 2009. Dengan pertambahan pekerja itu, jumlah pekerja Indonesia di luar negara pada September 2010 mencecah 4.32 juta orang.

Kemiskinan dan kekurangan pekerjaan di negara sendiri adalah antara faktor yang memaksa mereka bekerja di luar negara. Di sebalik banyak cerita gembira, terdapat juga beberapa kisah duka kerana pekerja menjadi mangsa tragedi dan penderitaan. Ada yang kembali ke tanah air di dalam keranda kerana menjadi mangsa penyakit, pembunuhan dan kemalangan, manakala sesetengah pembantu rumah hilang upaya akibat diseksa oleh majikan mereka. Baru-baru ini Sumiati Salan Mustafa dari Nusa Tenggara Barat (NTB) dilaporkan didera oleh majikannya di Madinah, Arab Saudi, dengan tubuhnya diseterika dan sebahagian bibirnya digunting. Buat masa ini terdapat 927,500 pekerja Indonesia di Arab Saudi, menjadikannya pengguna tenaga kerja Indonesia yang kedua terbesar selepas Malaysia.

Pengarah Eksekutif pertubuhan bukan kerajaan (NGO), Migrant Care, Anis Hidayah baru-baru ini berkata, penderaan yang dialami oleh Sumiati kerap berlaku pada pekerja lain tetapi kerajaan Indonesia tidak menganggapnya sebagai masalah serius yang memerlukan tindakan konkrit.

Utusan Malaysia
20 Disember 2010