JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI17 Jun 2012

ISU UMUM : TUA TIDAK SEMESTINYA PRODUKTIVITI KERJA MENURUN


Rencana ini ditulis oleh :
Fauziah Arof


Apabila Rang Undang-undang Umur Persaraan Minimum 2012 yang mewajibkan umur persaraan pekerja sektor swasta dilanjutkan daripada 55 kepada 60 tahun dibentangkan buat bacaan kali pertama di Dewan Rakyat kelmarin, ia menjadi satu topik hangat dan menarik yang tidak habis-habis diperkatakan di tempat-tempat kerja terutamanya syarikat swasta. Ada yang bersetuju dan bersyukur dengan langkah berkenaan manakala tidak kurang pula mempersoalkan tahap kemampuan pekerja pada usia warga emas itu untuk meneruskan perkhidmatan selamalima tahun lagi. Selain itu, ada yang berhujah lanjutan usia persaraan itu bakal menyebabkan ramai golongan muda profesional tidak dapat naik pangkat dan pada masa sama boleh meningkatkan kadar pengangguran lepasan diploma dan ijazah mahupun sijil di negara ini.

Saya akui wujud pro dan kontra terhadap cadangan ini. Namun dalam kita asyik menilai kepada hanya kesan yang buruk-buruk sahaja, kita juga harus memikirkan nasib golongan yang terpaksa bekerja walaupun sudah pencen kerana masih mempunyai banyak tanggungan hutang dan menyara keluarga. Adakah golongan seperti ini boleh dibilang dengan jari di negara ini? Kita boleh lihat ramai dalam usia emas ini terpaksa berniaga kecil-kecilan, ada yang membuat kerja-kerja sampingan di rumah, bekerja sebagai pengawal keselamatan, bekerja di restoran-restoran dan sebagainya terutamanya yang hidup di bandar. Ini secara langsung m engakibatkan bertambahnya golongan miskin bandar di negara ini. Dengan kos sara hidup yang semakin meningkat golongan ini tidak mampu hidup ‘goyang kaki’ selepas pencen kerana terpaksa meneruskan kelangsungan hidup.

Anak-anak pula tidak boleh digantungkan harapan kerana masih kecil dan bersekolah. Trend kahwin lewat di negara ini juga sedikit sebanyak menyumbang kepada perkara ini. Peningkatan kos perubatan turut membuatkan pesara akan lebih tersepit apabila terpaksa mendapatkan rawatan untuk diri sendiri dan keluarga. Sekiranya mereka masih bekerja, syarikat boleh menanggung kos perubatan mereka termasuk keluarga. Oleh itu, lanjutan usia persaraan ini akan memberi peluang kepada pekerja-pekerja swasta ini mengumpul lebih wang. Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) melaporkan, 73 peratus daripada pencarumnya mempunyai simpanan kurang daripada RM50,000 sewaktu bersara manakala hanya 17 peratus mempunyai simpanan melebihi RM100,000.

Maka, bagaimanakah pekerja ini boleh menyara kehidupan selepas bersara dengan simpanan sebanyak RM50,000 itu dalam tempoh mungkin 20 tahun lagi? Jangka hayat penduduk di negara ini dianggarkan 75 tahun. Dengan hutang piutang yang masih berkepuk, anak yang masih bersekolah dan ada juga yang masih belajar di peringkat pengajian tinggi, hari tua akan dilalui dengan keperitan. Sebenarnya di seluruh dunia, agak sukar untuk kita menemui negara yang menetapkan umur persaraan di bawah 60 tahun. Kebanyakan negara Eropah telah lama menetapkan 65 sebagai umur persaraan. Negara seperti Amerika Syarikat dan Jerman pula menetapkan 67 tahun.     Thailand pun sudah menetapkan 60 sebagai umur persaraan. Jadi kenapa pekerja swasta di negara ini tidak boleh bekerja dalam usia itu. Adakah kita sudah membuat setting sendiri, apabila mencapai usia 50-an produktiviti kita bekerja mulai menurun? Dan apakah kita pasti dalam usia 20-an, 30-an dan 40-an kita mempunyai produktiviti yang tinggi dan menunjukkan kerajinan yang luar biasa?

Kita pun maklum, dalam usia muda, ada juga yang tidak memberi sumbangan kepada syarikat dan bekerja secara ala kadar hanya menunggu gaji pada akhir bulan. Golongan ini ibarat ‘tua sebelum waktunya’ dan jika di pejabat hanya menunggu waktu tamat bekerja dan bila habis waktu, tergesa-gesa pulang ke rumah. Maka tidak adil kita menilai golongan warga emas ini sebagai tidak produktif. Dengan lanjutan usia persaraan, syarikat menerima manfaatnya dengan membolehkan pekerja-pekerja berpengalaman dan berkemahiran dipanjangkan lagi khidmat mereka. Golongan ini adalah aset kepada syarikat dan negara, kepakaran mereka tidak boleh dibiarkan habis begitu sahaja. Jadi, janganlah terlalu menyimpulkan langkah ini dengan cara yang simplistik dengan mengaitkan lanjutan usia persaraan ini dengan belia menganggur, kemudian menjadi mat rempit dan melakukan jenayah.       Banyak penyumbang lain kepada faktor pengangguran dan peningkatan jenayah. Untuk berlaku adil, seharusnya kita melihat cadangan lanjutan usia persaraan ini sebagai peluang dan pada masa sama cabaran kepada semua.

Pohon bersandar, pohon cemara,
Menderu angin, bergoyang dahan,
Jangan sekadar, membaca sahaja,
Tulislah komen, berilah cadangan.

Sumber
Mingguan Malaysia
17 Jun 2012