JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI27 Januari 2013

ISU PENDIDIKAN : KOUTA TAMBAHAN KEMASUKAN KE IPTA SESI 2013


Sebanyak 100 kuota tambahan disediakan di setiap institusi pengajian tinggi awam (IPTA) dan politeknik di seluruh negara kepada pelajar yang layak namun tercicir, atas faktor sosioekonomi pelajar terbabit. Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata, pihaknya mendapati ramai pelajar yang menepati syarat kelayakan memasuki IPTA dan politeknik, namun terkandas kerana tidak mampu bersaing dengan pelajar cemerlang berasaskan prinsip meritokrasi. Negara memiliki 32 politeknik dan 20 IPTA dan berdasarkan jumlah tersebut, sebanyak 5,200 kuota tambahan kemasukan IPTA akan disediakan.

Mohamed Khaled berkata, golongan ini adalah pelajar yang lulus syarat am dan program tertentu di universiti dan adalah dalam kategori miskin bandar, miskin luar bandar, minoriti, kaum asli dan ibu bapanya daripada golongan orang kurang upaya (OKU). "Kita ada 32 politeknik dan 20 buah IPTA di seluruh negara, jadi setiap satu akan menyediakan kuota tersebut. Ia akan mula dilaksanakan tahun ini bagi semua jurusan pengajian bagi program diploma dan ijazah," katanya kepada pemberita selepas melancarkan Karnival Pengajian Tinggi 2013 serta penyampaian Baucar buku 1Malaysia (BB1M) di Universiti Malaya di sini semalam. Karnival berkenaan bertujuan memberi peluang kepada lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) dan sebagainya mencari maklumat cara-cara untuk melanjutkan pengajian ke peringkat lebih tinggi.

Mohamed Khaled berkata, kerajaan memperluaskan lagi akses pendidikan tinggi selepas mengambil kira golongan pelajar yang layak namun tidak bernasib baik. Beliau berkata, pada tahun ini, sejumlah 160,000 tempat disediakan untuk kemasukan ke IPTA serta Institut Latihan dan Kemahiran, dan ia tidak termasuk 130,000 peluang kemasukan ke IPTS. "Kemasukan pelajar baharu bagi kalendar akademik IPTA sesi 2013 dan 2014 akan bermula pada 1 dan 2 September bagi pelajar Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia dan setaraf bagi program ijazah pertama, 2 Jun bagi pelajar lepasan Sijil Pelajaran Malaysia dan setaraf bagi program diploma dan 26 Mei bagi program asasi," katanya. – Bernama

Sumber
Kosmo Ahad
27 Januari 2013