JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI02 Februari 2012

ISU UMUM : ORANG BUNIAN MAKHLUK HODOH

Oleh MEGAT LUTFI MEGAT RAHIM


Kisah orang bunian sering diperkatakan khalayak di seluruh dunia. Banyak versi cerita yang melingkari kewujudan makhluk halus itu. Segelintir pihak mengatakan orang bunian ialah puteri kayangan yang disumpah turun ke bumi, sesetengah yang lain mendakwa ia orang alim yang menuntut ilmu salah. Ada pula yang percaya ia sejenis makhluk seakan-akan manusia. Seorang pengkaji paranormal, Mohammad Idrus Abu Hanifah memberitahu, kisah orang bunian wujud di seluruh dunia termasuk di benua Eropah. “Sepanjang yang saya ketahui, dahulu di Hulu Klang ramai orang mengatakan mereka pernah terserempak dengan orang bunian malah berinteraksi dengan mereka. Orang bunian akan meminjamkan pinggan mangkuk kepada orang kampung semasa majlis perkahwinan,” katanya kepada Jurnal. Namun, kerana sikap segelintir penduduk kampung yang tidak memulangkan pinggan mangkuk yang dipinjam selain merosakkannya menyebabkan orang bunian berkenaan menghilangkan diri dan enggan bekerjasama lagi dengan mereka.

Idrus mempunyai perspektif berbeza mengenai takrifan orang bunian. “Jika disebut orang bunian, ia seolah-olah manusia sebenar iaitu makhluk Tuhan yang paling sempurna sedangkan orang bunian ialah jin,” ujarnya. Katanya lagi, orang bunian mampu bertukar rupa seperti manusia kerana jin atau makhluk halus boleh bertukar rupa dan fizikal dengan mudah. Idrus memberitahu, orang bunian hidup secara berkumpulan dan memiliki perkampungan. Mereka juga mempunyai istana, pentadbiran dan gelaran. “Kadang-kadang perkampungan mereka ada di taman perumahan malah mungkin di sebelah rumah kita. Tetapi selagi kita tidak mengganggu mereka, tidak akan ada masalah,” ujarnya. Bagaimanapun menurut Idrus, orang bunian kebiasaannya menetap di hutan tebal dan tasik bagi mengelakkan berjumpa dengan manusia.

Bunian Eropah

Sifat orang bunian juga berbeza mengikut negara mereka tinggal. “Di Malaysia orang bunian menggunakan bahasa Melayu manakala di Indonesia mereka bercakap dalam bahasa ibunda negara itu. Di Britain pula mungkin bahasa Inggeris. Ia kedengaran agak lucu tetapi itulah hakikatnya. Pakaian mereka juga berbeza-beza mengikut musim dan keadaan,” ceritanya. Bagi masyarakat Barat, orang bunian tergolong dalam jenis hantu. Idrus mengaku dia pernah berjumpa dengan makhluk halus itu. Bahkan Idrus pernah mengajak penulis memasuki alam bunian itu tetapi penulis menolaknya kerana khuatir tidak akan kembali. “Tidak perlu untuk pergi ke alam bunian, sekadar berjumpa pun boleh. Tetapi kebanyakan orang yang bersungguh-sungguh untuk berjumpa tidak akan dapat melihatnya. Ini kerana mereka telah pengsan dahulu sebab rupa orang bunian tidak menawan seperti yang disangka. Mereka sebenarnya makhluk hodoh,” ujarnya. Idrus berkata, terdapat beberapa syarat yang perlu dipatuhi sebelum berjumpa dengan orang bunian. Antaranya seseorang perlu menyediakan apa sahaja tujuh jenis makanan dan tujuh jenis bunga di samping teh O, kopi O dan air suam. Hari untuk bertemu mereka pula adalah pada malam Selasa disertai bacaan tertentu. Malam Selasa dianggap sebagai malam persahabatan antara manusia dan makhluk halus itu.

Sila berikan komen anda. Terima kasih.

SUMBER
HARIAN KOSMO
2 FEBRUARI 2012

JADIKAN MOTIVASI DIRI : SAFEE SALI, JUTAWAN BOLA SEPAK MALAYSIA YANG PERTAMA


Kejayaan penyerang sensasi negara, Safee Sali menandatangani lanjutan kontrak baru dua tahun bernilai lebih RM2 juta bersama kelab Indonesia, Pelita Jaya FC, perlu dicontohi pemain bola sepak lain di negara ini.  Timbalan Presiden Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM), Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah, bertitah kejayaan Safee itu satu lembaran baru dalam sejarah bola sepak negara. Baginda berharap kejayaan Safie dicontohi pemain lain. Kita harapkan setiap pemain mempunyai inspirasi, visi dan semangat untuk pergi jauh. Bukan sekadar mewakili negara tetapi pergi ke peringkat lebih tinggi dan ini akan memberi manfaat kepada negara. Kontrak baru bernilai lebih RM2 juta yang ditandatangani Safee, 28, dengan kelab itu sehingga 2014 menyenaraikan pemain itu sebagai jagoan bola sepak Malaysia bertaraf jutawan.  Selain menerima gaji baru berjumlah RM91,200 sebulan, Safee turut diberikan pelbagai kemudahan seperti bonus tetap perlawanan, rumah, kenderaan, pemandu peribadi serta faedah lain.  Tengku Abdullah mengucapkan tahniah kepada Safee dan berharap perjalanan kerjayanya dapat diteruskan ke peringkat tertinggi.  Baginda memberitahu bahawa baginda ada menasihatkan Safee teruskan kerjaya sebagai pemain yang boleh maju ke peringkat lebih tinggi dan dia harus mencuba nasib bermain di Eropah.  Baginda mengakui yang baginda tidak tahu tahap liga di Indonesia tetapi percaya Safee sudah memiliki semuanya yang sedikit sebanyak membina kemahirannya di sana.


KOMEN CIKGU ZUL

Tahniah diucapkan kepada Safee Sali di atas kejayaan tersebut. Seseungguhnya, kejayaan beliau akan membangkitkan semangat anak-anak muda khususnya pelajar-pelajar yang masih di bangku sekolah untuk melibatkan diri dalam sukan bola sepak secara serius. Seorang pemain bola yang profesional tidak memerlukan pencapaian akademik yang tinggi tetapi hanya memerlukan kemahiran mengelecek, menendang, menjaringkan gol dan sebagainya. Walau bagaimanapun, bukan maknanya kita mengabaikan akademik semata-mata hanya kerana semangat berkobar-kobar untuk mencipta nama sebagai pemain bola sepak terkenal seperti Safee Sali. 

Safee Sali merupakan seorang pemain bola sepak yang amat berdisiplin. Beliau merupakan satu-satunya pemain bola sepak Malaysia yang tidak ada gossip terlibat dalam pelbagai masalah sosial seperti pemain bola sepak yang lain. Kebanyakan pemain bola di Malaysia mudah hanyut dengan godaan syaitan selepas popular disebabkan mudah kalah dengan tuntutan hawa nafsu dan hasutan syaitan sehingga prestasi di padang merosot jika dibandingkan dengan prestasi kontroversi yang berapi-api. Safee Sali merupakan seorang pemain yang gigih mengejar impian walaupun kurang diberikan tumpuan oleh media. Beliau mempunyai pendirian dan tidak pernah riak dengan kemahiran dan kebolehan yang dimilikinya. Beliau memang sesuai dijadikan idola oleh anak-anak muda di Malaysia. Mudah-mudahan, semakin ramai anak Malaysia yang beraksi di padang bola bertaraf antarabangsa!

Sila berikan komen anda. Terima kasih.

SUMBER
UTUSAN MALAYSIA
2 FEBRUARI 2012

ISU EKONOMI : MALAYSIA ALAMI KERUGIAN RM900 JUTA SETAHUN AKIBAT PEMBALAKAN HARAM


Malaysia dianggarkan mengalami kerugian antara RM800 dan RM900 juta setahun akibat kegiatan pembalakan hutan secara haram di seluruh negara. Menurut Presiden Transparency International Malaysia (TIM), Datuk Paul Low Seng Kuan, walaupun jumlah itu masih dianggap terkawal, Jabatan Perhutanan perlu mengambil serius perkara itu bagi membendung kegiatan itu daripada terus berleluasa. Sehubungan itu, beliau menggalakkan orang ramai menjadi ‘mata dan telinga’ dengan melaporkan kegiatan pembalakan hutan secara haram kepada pihak berkuasa. Masyarakat dan sektor swasta perlu melaporkan kepada pihak berkuasa mengenai pembalakan secara haram di negara ini kerana kita mahu terus memelihara kawasan hutan. Melalui pindaan Akta Perhutanan Negara 1984 (Akta 313), kegiatan pembalakan hutan secara haram menunjukkan penurunan yang ketara iaitu daripada 419 kes pada 1993 kepada 24 kes pada tahun lalu.

Beliau sebelum itu berucap di majlis Projek Hutan dan Kesedaran Awam Kempen Pemuliharaan Hutan di Sunway Pyramid hari ini. Hadir sama Ketua Pengarah Jabatan Perhutanan Semenanjung Malaysia, Datuk Dr. Abd. Rahman Abd. Rahim dan Pengarah Siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Datuk Mustafar Ali. Tambah Paul, walaupun telah berjaya mengurangkan bilangan kes, namun usaha masih perlu diteruskan bagi memelihara hutan negara ini supaya tidak dicerobohi oleh mereka yang tidak bertanggungjawab. Orang ramai boleh melaporkan sekiranya mereka mengetahui kegiatan pembalakan haram dengan melayari laman web kami www.timalaysia-forestwatch.org.my. Sementara itu Mustafar berkata, pihaknya menerima sebanyak 88 aduan mengenai pembalakan haram di negara ini sepanjang tahun lalu. Bagaimanapun, masih terdapat banyak kes dan kejadian yang tidak dilaporkan kepada SPRM.

Sila berikan komen anda. Terima kasih.

SUMBER
UTUSAN MALAYSIA
2 FEBRUARI 2012