JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI19 September 2011

ISU PENDIDIKAN : MARTABATKAN PENDIDIKAN VOKASIONAL

Oleh :
TAN SRI ALIMUDDIN MOHD DOM
Bekas Pengarah Pelajaran Malaysia


Apabila transformasi pendidikan vokasional dilaksanakan mulai tahun 2013 maka aliran ini tidak lagi dianggap sebagai pendidikan kelas dua. Ketika ini umum beranggapan ia sebagai tempat pelajar yang tidak berminat belajar dalam aliran akademik. Pelajar aliran ini juga dikira kurang berpeluang untuk ke menara gading jika dibandingkan dengan sebahagian rakan-rakan mereka daripada aliran akademik yang akan memasuki kelas matrikulasi atau tingkatan enam selepas menamatkan peperiksaan SPM. Pengumuman sistem baru pendidikan vokasional oleh Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin baru-baru ini telah melonjakkan kedudukan aliran tersebut dalam sistem pendidikan negara. Transformasi ini telah menjanjikan kelulusan hingga ke peringkat diploma secara jalan pintas melalui pewujudan Kolej Vokasional (KV) selepas tingkatan tiga. Apa yang menarik pelajar mula didedahkan asas mata pelajaran vokasional dan boleh memilih jurusan kemahiran seawal usia 13 tahun iaitu semasa berada di tingkatan satu. Sesungguhnya peluasan aliran vokasional dalam sistem pendidikan telah diamalkan di kebanyakan negara dan bilangan pelajarnya sangat ramai kerana ia dianggap selari dengan kemajuan teknologi dan tuntutan ekonomi sesebuah negara.

Transformasi pendidikan vokasional yang bermula pada tahun 2013 nanti memberi penekanan kepada amalan industri atau amali teknikal dan akan mengurangkan komposisi akademik. Apa yang menariknya Pendidikan Asas Vokasional (PAV) akan diperkenalkan kepada pelajar mulai tingkatan satu. Mereka juga dibenarkan mengambil peperiksaan Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) pada tahap satu iaitu semasa berada di tingkatan dua dan SKM tahap dua semasa berada di tingkatan tiga. Sementara itu pelajar yang mengikuti aliran vokasional ini selepas tingkatan tiga akan diberi peluang mengikuti pendidikan selama empat tahun sehingga peringkat diploma iaitu SKM tahap empat. Kurikulumnya merujuk kepada Piawaian Kemahiran Guna Tenaga Kebangsaan (NOSS), SKM dan lain-lain bentuk pensijilan yang diiktiraf oleh pihak industri. Sudah sampai masanya diperkenalkan bidang bertahap tinggi seperti aviation, maritime, oil and gas, ICT, kejuruteraan, perakaunan, pengajian perniagaan dan lain-lain dalam aliran ini. Dengan kata lain usaha memartabatkan pendidikan vokasional perlu dilaksanakan supaya berlaku perubahan landskap di mana aliran ini akan menjadi pilihan utama pelajar-pelajar dan ibu bapa seperti kebiasaan amalan di negara-negara maju.

Ketika ini dalam sistem pendidikan kita hanya 10 peratus (%) daripada jumlah pelajar yang mengikuti pendidikan vokasional. Bilangan ini dikira kecil jika dibandingkan dengan negara lain seperti Korea Selatan 28%, Thailand 41%, Indonesia 51%, Jerman 59%, Australia 62% dan Belanda 68%. Sementara itu di kalangan negara OECD yang berjumlah 44 negara puratanya ialah sebanyak 44%. Seperti yang diumumkan oleh Timbalan Perdana Menteri bilangan pelajar vokasional akan ditingkatkan kepada 20% pada tahun 2013. Jumlah ini boleh dicapai sekiranya pihak swasta diberi peluang dan dilibatkan sama bagi menyediakan kemudahan pendidikan tersebut. Mengapakah perlu dilakukan transformasi pendidikan vokasional ini? Perubahan ini diperlukan tidak lain tidak bukan untuk menyediakan tenaga kerja terlatih yang berkemahiran bagi memenuhi keperluan negara untuk memasuki pasaran pekerjaan. Dengan mengikuti bidang kemahiran dan teknikal serta didedahkan dengan latihan amali sejak dibangku sekolah akan membolehkan mereka menyesuaikan diri dengan mudah dalam alam pekerjaan. Pekerja yang mempunyai kemahiran teknikal dan pernah mengikuti latihan amali sangat diperlukan oleh pihak industri pada masa kini.  Dilaporkan juga hampir 80% daripada tenaga kerja yang memasuki pasaran pekerjaan adalah mereka yang hanya mempunyai kelulusan SPM.

Kelayakan akademik tanpa kemahiran teknikal ini akan memberi kesan kepada kualiti pekerjaan dan pendapatan bulanan. Pendapatan permulaan sekitar RM600 hingga RM800 sebulan. Sekiranya mereka mempunyai kelulusan diploma pendapatan permulaan boleh meningkat di antara RM1,000 hingga RM1,500 sebulan. Peningkatan pendapatan ini adalah selaras dengan Program Transformasi Kerajaan yang menyasarkan pendapatan tinggi di kalangan pekerja dalam usaha menjadikan Malaysia sebagai negara maju pada tahun 2020. Memartabatkan aliran pendidikan ini juga ada kaitan dengan usaha membantu kerajaan bagi menyediakan peluang pekerjaan. Peningkatan pertambahan penduduk dan jumlah pelajar yang meninggalkan bangku sekolah lebih daripada setengah juta orang setiap tahun menyukarkan pihak kerajaan dan swasta menyediakan pekerjaan. Transformasi pendidikan vokasional ini sudah tentu akan menarik minat lebih ramai pelajar cemerlang memasuki aliran ini. Sekiranya pendidikan ini dapat menjanjikan peluang pekerjaan yang baik dan pendapatan yang tinggi kepada pelajar maka sudah tentu ibu bapa turut menggalakkan anak-anak mereka mengambil peluang untuk mengikuti aliran ini. Diharapkan dengan memartabatkan pendidikan vokasional ini akan mempercepatkan lagi usaha untuk menyediakan tenaga kerja yang berkebolehan, berkemahiran dan berpendapatan tinggi bagi menjadikan Malaysia negara maju dalam tahun 2020.

SUMBER
UTUSAN MALAYSIA
19 SEPTEMBER 2011

ISU BELIA : USAHA PERDANA MENTERI DEKATI GOLONGAN MUDA BERJAYA


Sebaris  lirik lagu Ronan Keating yang menjadi antara lagu paling diminati Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak ialah “anda menyatakan yang terbaik, jika anda tidak berkata-kata langsung” (you say it best when you say nothing at all). Agak ironik, tetapi mungkin apa yang paling menyentuhi remaja di negara ini terhadap kepemimpinan Najib bukan ucapan hampir setiap hari disampaikannya, tetapi hanya dengan kehadiran beliau pada majlis dihadiri remaja berkenaan. Terbaru ialah kelmarin apabila Perdana Menteri meluangkan masa menyaksikan Konsert Suara Kami anjuran Astro di Stadium Merdeka di ibu negara. Najib yang aktif dalam laman sosial mengumumkan kehadirannya itu menerusi akaun twitternya (http://twitter.com/NajibRazak) dan Facebook. Sebelum ini, Perdana Menteri pernah menonton perlawanan akhir Piala Eropah antara Manchester United dan Barcelona pada awal pagi di tapak terbuka bersama-sama beribu-ribu generasi muda ini yang berkumpul di Putrajaya sempena Perhimpunan Sejuta Belia Mei lalu. Pada setiap pertemuan ini, Najib tidak kelihatan terasa janggal, malah kelihatan ceria. Beliau bergaul bebas dengan remaja dan ketika menonton bola sepak bersorak seperti penonton biasa apabila pasukan pilihannya menjaringkan gol.  Gelagat bersahaja Perdana Menteri bersama-sama remaja ini tidak sekali-kali akan mencacatkan imejnya sebagai pemimpin negara. Malah, ia adalah kaedah komunikasi paling berkesan bagi mendekati remaja ini.

Sebagai contoh kehadiran beliau pada konsert malam kelmarin menyaksikan Perdana Menteri bersalaman mesra dengan penonton yang kebanyakannya adalah generasi muda. Bukan sekadar bersalaman, tetapi dengan berpakaian baju T berkolar, Najib mendekati hati remaja ini dengan senyumannya. Tidak ramai pemimpin dunia yang mampu memikat hati remaja. Antara yang agak berjaya ialah Presiden Barack Obama yang dua tahun lalu mendapat undian sokongan 75 peratus daripada pengundi muda. Presiden Amerika Syarikat (AS) itu mendekati remaja dengan kerap mengunjungi universiti dan apabila berkesempatan bermain bola keranjang dengan mereka. Presiden AS ke-35, John F Kennedy (JFK) yang mengambil inisiatif untuk memperbaiki keadaan hak asasi di negaranya pada era 1960-an, turut popular di kalangan remaja berikutan usianya yang muda dan juga semangat idealis yang dibawanya. Remaja pada zaman sekarang lebih terbuka dan tidak menyembunyikan perasaan mereka – terbukti apabila mereka berebut-rebut menghulur tangan untuk bersalaman dengan Najib pada konsert malam kelmarin. Perdana Menteri sudah jelas menyentuh perasaan remaja ini, mungkin seperti JFK, beliau kini dilihat mahu mencorak dunia baru yang lebih baik bagi diwarisi golongan ini.

SUMBER
RUANGAN MINDA PENGARANG
19 SEPTEMBER 2011

ISU UMUM : KELIRU ANTARA 31 OGOS DAN 16 SEPTEMBER? KENAPA DAN MENGAPA? PERLU KE KITA KELIRU? SIAPAKAH YANG KELIRU?

Oleh Azrone Sabatin
azrone@bharian.com.my


Apakah negara harus terus menyambut dua hari kebangsaan? Menurut pengkaji sejarah di Sabah perkara itu tidak harus berterusan berikutan 31 Ogos juga ialah hari kemerdekaan negeri di bawah bayu itu. Bekas Pengarang ruangan bahasa Melayu, akhbar Sabah Times, Datuk Jamdin Buyong, berkata pengisytiharan kemerdekaan Sabah masih segar dalam ingatannya kerana beliau terbabit secara langsung membuat liputan dan menyunting berita peristiwa bersejarah itu. Pengkaji sejarah tempatan itu yang juga bekas Pengarah Jabatan Muzium Sabah berkata, Borneo Utara (sekarang Sabah) turut mencapai kemerdekaan pada 31 Ogos 1963, sekali gus bercanggah dengan pandangan beberapa ahli sejarah kononnya, Sabah merdeka ‘menerusi’ Malaysia. Beliau berkata sebenarnya pada 31 Ogos 1963, Gabenor Koloni, Sir William Goode menamatkan era kolonial Syarikat Berpiagam Borneo Utara British dengan mengisytiharkan Borneo Utara membentuk kerajaan sendiri pada tarikh berkenaan. “Pengisytiharan rasmi kemerdekaan Sabah hanya dibuat pada 16 September 1963 di Padang Merdeka, Jesselton (sekarang Kota Kinabalu) oleh Ketua Menteri Sabah ketika itu, Tun Mohd Fuad Stephens,” katanya.

Beliau berkata, majlis bersejarah itu disaksikan Timbalan Perdana Menteri ketika itu, Allahyarham Tun Abdul Razak Hussein dan Bapa Kemerdekaan Sabah yang juga Yang di-Pertua Negeri Sabah ketika itu, Allahyarham Tun Datu Mustapha Datu Harun. “Fakta ini harus diperjelaskan dan ia juga sejajar dengan gagasan 1Malaysia yang diilhamkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.  “Ketika ini sambutan Hari Kemerdekaan (31 Ogos) dan Hari Malaysia (16 September) dijadikan isu oleh pihak tertentu yang kononnya Malaysia mempunyai dua hari kebangsaan,” katanya yang juga bekas Pengarah Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sabah (JHEAINS) dan Jabatan Cetak Kerajaan Sabah. Jika hakikat Sabah merdeka pada 31 Ogos diterima, dan Sarawak juga tidak mempunyai masalah terhadap isu berkenaan tidak ada sebab negara tidak boleh menyambut hari kebangsaan pada satu tarikh iaitu 31 Ogos. Sementara itu, Persatuan Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Siswazah Bumiputera Sabah (P4SBS) turut berpendapat Hari Kebangsaan sepatutnya hanya disambut pada tanggal 31 Ogos dan tidak perlu ada dua Hari Kebangsaan seperti berlaku sekarang. Hamid Abdul Rahmat berkata, walaupun pada 1957 Sabah dan Sarawak tidak terbabit dalam pengisytiharan kemerdekaan di Stadium Merdeka, Kuala Lumpur, namun selepas itu kedua-dua negeri bersama-sama membentuk Malaysia.

“Ini bermakna, tanggal 16 September yang diisytiharkan Hari Malaysia ialah kesinambungan pengisytiharan kemerdekaan Tanah Melayu pada 31 Ogos 1957. “Sekiranya ketika itu (1957) Tanah Melayu atau Malaya tidak merdeka maka belum tentu juga Sabah dan Sarawak akan bersama membentuk Persekutuan Malaysia pada 16 September 1963. Justeru tanggal 16 September hanya pengisian Hari Kemerdekaan,” katanya. Seorang penduduk Sepanggar, Kota Kinabalu, Rahman Musa, 56, menyuarakan kekecewaannya kerana masih ada rakyat negara ini yang tersasul dengan bertanya orang Sabah atau Sarawak yang datang ke Semenanjung, dengan soalan, “bila sampai Malaysia?” menyebabkan rakyat dua negeri terbabit berkecil hati. Katanya, anehnya perkataan itu kadang kala terpacul daripada mulut golongan profesional seperti doktor dan pensyarah. Kalau orang kampung di pedalaman yang bertanya soalan itu tidak mengapa kerana mereka tidak tahu apa-apa mengenai sejarah. “Malah masih ada rakyat Semenanjung yang menggunakan istilah ‘seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak’ yang jelas tidak menepati gagasan 1Malaysia.  Istilah itu seolah-olah menggambarkan ada dua Malaysia,” katanya. Kuasa penjajah bertapak di Borneo Utara pada 1761 apabila pegawai Syarikat Hindia Timur Inggeris di Madras, Alexander Dalrymple, mendarat di Pulau Balambangan, Kudat selepas dibenarkan Sultan Sulu dan 120 tahun kemudian, British secara rasmi menakluki negeri kaya dengan hasil minyak, pertanian, perikanan dan pelancongan itu.

SUMBER
BERITA HARIAN
19 SEPTEMBER 2011

ISU SOSIAL : PASANGAN KEKASIH SONGSANG MAKIN BERANI DEDAH HUBUNGAN

Oleh Azmi Md Deros
azmimd@bharian.com.my


Kebelakangan ini banyak kes simbah asid dilaporkan berlaku. Angkara perbuatan jenayah yang tidak berperikemanusiaan itu, mangsanya menerima azab sepanjang hayat apabila wajah menjadi cacat.  Apa tidaknya, kerana kebiasaannya pelaku akan menjadikan muka mangsanya sebagai sasaran simbahan asid. Kebanyakan kes simbah asid berpunca daripada motif cemburu atau dendam. Justeru, pelbagai pihak tampil mengemukakan saranan supaya penjualan asid dihadkan dengan mereka yang mempunyai lesen saja dibenarkan menjual bahan kimia berbahaya itu. Cadangan itu wajar dipertimbangkan supaya asid tidak mudah diperoleh oleh sesiapa saja yang mungkin digunakan untuk tujuan jahat. Di ruangan ini penulis bukan mahu mengupas secara mendalam mengenai kes penyalahgunaan asid untuk tujuan jenayah, tetapi secara kebetulan kes simbah asid yang menimpa seorang pemuda, Mohd Hafizzuddin Johari, 20, di Kangar pada awal bulan ini membuka mata banyak pihak di sebalik insiden itu. Kes itu juga menjadi bualan orang ramai, baik tua muda, lelaki juga wanita ketika bersembang menghadiri rumah terbuka Aidilfitri.

Kejadian yang menimpa Mohd Hafizzuddin itu juga mungkin bermotifkan cemburu kerana dia ada menjalin hubungan dengan seseorang. Seseorang yang dimaksudkan penulis itu adalah lelaki berlagak wanita atau lebih mudah maknyah yang nama glamornya, Natasya Farisha, 28, seorang bekas model sambilan. Ia berdasarkan pengakuan maknyah berkenaan atau nama sebenarnya, Tabri Rashid Abu Hassan yang memberitahu media dia ada menerima satu panggilan telefon daripada seorang lelaki yang meminta dia meninggalkan teman lelakinya itu dua bulan sebelum insiden itu.  Apa yang menarik perhatian ramai ialah pasangan kekasih songsang ini terlalu berani menonjolkan diri, apabila beberapa hari selepas kejadian itu Mohd Hafizzuddin yang bekerja di bidang penyediaan makanan dan Natasya yang juga jurujual kosmetik tampil mengadakan sidang media di Rumah Kelab Media Perlis untuk menjelaskan mengenai hubungan mereka. Agak pelik pasangan terbabit seolah-olah tidak berasa bersalah mengakui hubungan mereka. Mereka tidak segan silu memberitahu masyarakat, tinggal serumah dan mempunyai hubungan istimewa.

Ia menimbulkan persoalan adakah hubungan kekasih antara lelaki dan maknyah sudah boleh diterima masyarakat. Bagaimana pula jiran di Taman Seri Bakau, Kangar, melihat hubungan dua insan terbabit. Adakah tidak timbul syak atau curiga dalam fikiran mereka. Penulis percaya kes hubungan songsang seperti itu banyak berlaku di mana juga. Malah bukan lelaki bercinta dengan maknyah saja, kes wanita bercinta dengan pengkid juga tidak kurang hebatnya. Fenomena hubungan atau seks songsang ini dilihat bagai tiada kesudahan. Ia tidak mengenal siapa, baik pelajar sekolah atau institusi pengajian tinggi, pekerja biasa, eksekutif, pegawai kerajaan dan orang politik juga ada dikaitkan. Penulis masih ingat tidak lama dulu, ketika bersarapan pagi dengan beberapa rakan di sebuah kopitiam di bandar raya Alor Setar ini. Tiba-tiba tumpuan orang ramai yang sedang menikmati hidangan ‘terganggu’ dengan gelagat seorang gadis berusia lingkungan awal 20-an berpimpinan tangan dengan seorang pengkid.  Daripada lagak mereka yang terlalu mesra, penulis percaya mereka ada hubungan istimewa dan bukan sekadar kawan biasa. Malah, dari air muka masing-masing mereka tidak kelihatan rasa bersalah atau malu dengan lagak sedemikian.  

Berdasarkan penampilannya, penulis akui si gadis memang ada rupa dan ada pelajaran, tetapi mengapakah jalan songsang seperti itu yang dipilih?  Dalam kedua-dua kes berkenaan, iaitu Mohd Hafizzuddin dengan Natasya serta gadis berkenaan bersama teman pengkidnya, mengapakah mereka seperti tiada rasa segan silu lagi terhadap hubungan songsang yang jauh tersasar dari landasan agama Islam itu, sedangkan mereka Muslim? Kemanakah pergi perasaan malu masing-masing atau rasa bersalah sehingga berani menunjuk-nunjuk di khalayak ramai? Apakah masyarakat kita sudah mula mengiktiraf kelompok seks sejenis berkenaan. Bukan niat penulis mahu masyarakat menyisihkan golongan terbabit, tetapi biarlah ada pihak yang dapat membantu membimbing mereka kembali ke pangkal jalan supaya mereka tidak terus hanyut dan lebih malang menjadi ikutan orang lain pula.  Dalam hal ini, pihak yang berwajib jangan bersikap pejam mata. Bantulah golongan yang menghadapi kecelaruan gender ini supaya mereka dapat menjalani kehidupan mengikut fitrah manusia sebagai mana dituntut agama. Kita bimbang penyakit sosial ini akan melarat hingga tidak terkawal.

Penulis ialah Ketua Biro Berita Harian Kedah

SUMBER
BERITA HARIAN
19 SEPTEMBER 2011