JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI09 Mac 2011

MOTIVASI : CERITA MISMONA MANGGAI SEORANG MURID DARI SK ULU LUBAI, SEKOLAH BERPRESTASI TINGGI

SAAT BERSEJARAH... Mismona Manggai, 13, (kanan)
bekas pelajar Sekolah Kebangsaan Ulu Lubai bersama ibunya, Banun Franchis,
 melihat surat tawaran melanjutkan pelajaran ke Sekolah Menengah Sains Labuan
ketika majlis pengiktirafan SK Ulu Lubai sebagai Sekolah Berprestasi Tinggi (SBT)
oleh Timbalan Perdana Menteri, merangkap Menteri Pelajaran Tan Sri Muhyiddin Yassin, baru-baru ini.
Mismona merupakan pelajar tunggal di sekolahnya yang berjaya
 memperolehi keputusan cemerlang dalam
 Ujian Pernilaian Sekolah Rendah (UPSR) 2010. - Foto BERNAMA


Tahun 2011 menjadi titik bersejarah buat Mismona Manggai apabila beliau akan memulakan langkah baru yang bakal merobah kehidupannya selama ini. Kalau dahulu, tanah merah becak, belantara hijau dan sungai yang sempit menjadi lanskap lumrah yang dilalui bekas pelajar Sekolah Kebangsaan (SK) Ulu Lubai ini, namun kini pasir-pasir pantai di Pulau Labuan sedang menanti kedatangannya. NAnak buruh kasar dan petani ini telah terpilih untuk meneruskan persekolahan di Sekolah Menengah Sains Labuan selepas berjaya mendapat keputusan cemerlang dalam Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR) tahun lepas, satu-satunya pelajar yang berjaya berbuat demikian di sekolah pedalaman itu. "Saya tidak menjangka langsung untuk memperoleh keputusan ini. Sewaktu ujian percubaan dulu, saya hanya memperoleh A- untuk subjek Bahasa Inggeris dan ini telah merunsingkan saya sewaktu menghadapi ujian sebenar," kata Mismona yang berasal dari Kampung Rantau Panjang, Hulu Limbang. Namun kerunsingan itu berakhir tatkala keputusan ujian sebenar dimaklumkan kepada beliau yang kini sudah melakar satu pencapaian yang jarang sekali berlaku khususnya di kawasan pedalaman seperti di Hulu Limbang.

KELUARGA KURANG BERADA

Lahir dalam sebuah keluarga yang kurang berada, Mismona adalah anak bongsu daripada lima adik-beradik. Dua orang kakaknya sudah berumah tangga manakala dua lagi masih bersekolah masing-masingnya di Tingkatan Lima Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Medamit dan Tingkatan Empat SMK Kubong, kedua-duanya di bahagian Limbang. Ayahnya, Manggai Igang, bekerja sebagai buruh kasar di bandar Lawas dan sewaktu masih bersekolah di SK Ulu Lubai, ibunya Banun Franchislah yang bersama-samanya tinggal di kampung. "Selain menjaga saya, ibu juga bertani untuk menyara hidup," katanya. Namun kedaifan hidup tidak mematahkan semangat Mismona untuk mencarta kecemerlangan dalam pelajaran. Selain ibu bapa yang tidak pernah jemu untuk menggalakkannya belajar, Mismona merasakan dirinya beruntung kerana dikelilingi oleh guru yang begitu komited untuk melihat beliau berjaya.

GURU PEMBAKAR SEMANGAT

"Guru-guru di sini telah banyak memberi perangsang kepada saya sehinggalah saya dapat mencapai keputusan cemerlang ini," katanya. Tenaga pengajar di SK Ulu Lubai begitu prihatin dengan keperluan murid biarpun dalam keadaan sekolahnya yang serba kekurangan dan terletak jauh dari kawasan bandar. Hasil daripada perangsang yang diberikan, Mismona berkata beliau dapat menelaah pelajaran dengan sepenuhnya tanpa diganggu keadaan persekitaran. Di luar waktu persekolahan, Mismona telah menetapkan untuk belajar selama tiga jam pada waktu pagi dan tempoh yang sama pada waktu malam. "Keadaan juga telah mengajar saya untuk berusaha sendiri dan tidak bergantung kepada orang lain," katanya. Kini menuntut di Tingkatan Satu, Sekolah Menengah Kubong, Limbang, Mismona yang cuma menunggu waktu sahaja untuk melangkah ke sekolah terpilih sudahpun menyimpan cita-cita untuk menjadi doktor yang sudah tentu bakal merobah keadaan hidupnya. "Memang sejak dari dahulu saya bercita-cita untuk menjadi doktor supaya saya dapat kembali dan berkhidmat untuk masyarakat," katanya.

MERINTIS KEJAYAAN SEKOLAH PEDALAMAN

Kejayaan Mismona telah mengulungi pencapaian SK Ulu Lubai yang baru-baru ini diiktiraf sebagai Sekolah Berprestasi Tinggi (SBT) oleh Kementerian Pelajaran dan adalah sekolah dari kawasan pedalaman pertama yang memperoleh pengiktirafanitu. Menterinya sendiri, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang juga Timbalan Perdana Menteri telah menyampaikan watikah pengiktirafan itu kepada guru besar SK Ulu Lubai, Jaul Bunyan. Menjadi guru besar sekolah itu sejak 1998, Jaul yang juga anak tempatan kelahiran Nanga Merit, Limbang menyifatkan kejayaan mendapat pengiktirafan itu sebagai kejayaan masyarakat setempat di sana. Tiada rahsia yang istimewa, katanya apabila ditanya berkenaan formula kejayaan SK Ulu Lubai, melainkan kerjasama erat antara pihak sekolah dengan masyarakat setempat yang menyedari hanya melalui pendidikan generasi baru dapat keluar dari perangkap kedaifan. 

Sekolah yang dahulunya hanya dapat dihubungi melalui jalan sungai pernah ditutup selama setahun, iaitu antara 1976 dan 1977 setelah tiada guru yang sanggup mengajar di sana. Jaul berkata penutupan sekolah waktu itu seolah-olah telah menyalakan inspirasi di kalangan penduduk setempat agar ia beroperasi semula memandangkan sulitnya untuk menghantar anak mereka ke sekolah terdekat, iaitu SK Nanga Merit,yang terletak kira-kira sejam perjalanan perahu dari kampung mereka. Sejak itu SK Ulu Lubai terus melangkah ke hadapan hingga mulai 1998 berjaya mencatat keputusan kelulusan 100 peratus dalam UPSR selain meraih dua anugerah di peringkat antarabangsa, lima anugerah peringkat kebangsaan dan 14 anugerah diperingkat negeri. "Dengan terpilihnya sekolah ini sebagai SBT, diharap ada lagi sekolah pedalaman lain yang sama keadaannya dengan sekolah ini boleh melonjak seperti kami," katanya.ISU PENYAKIT : SIKAP MASYARAKAT PUNCA DEMAN DENGGI TERUS MENULAR

Oleh Liow Tiong Lai
BERITA HARIAN 
09 MAC 2011


Salah satu masalah kesihatan di Malaysia yang paling menghantui saya ialah denggi. Sungguhpun bilangan yang mati akibat denggi tidaklah setinggi penyakit kanser atau jantung, kadar peningkatan serta kesan buruknya amat membimbangkan. Di negara kita biasanya wabak denggi merebak secara besar-besaran sekali dalam empat tahun. Bagaimanapun trend ini telah bertukar – ia kini berlaku setiap tahun. Kalau hendak dikirakan, denggi sepatutnya jauh lebih mudah dikawal dan dicegah berbanding penyakit kronik yang membunuh. Pun begitu, kita masih belum berjaya mencegahnya. Kenapa? Denggi adalah satu penyakit zaman kita. Selepas Perang Dunia Kedua, penduduk Asia berhijrah beramai-ramai ke pekan dan kota di mana mereka mendirikan tempat tinggal dalam keadaan bersesak-sesak dengan ketiadaan sistem bekalan air bersih. Maka nyamuk Aedes aegypti pun mengekori mereka.

Ia menjumpai tempat cukup baik untuk membiak di mana perparitan tidak sempurna dengan air bertakung di merata-rata – sejak itu, keadaan ini kekal berada bersama kita.  Virus denggi melalui putarannya sendiri dari hutan di mana ia berasal, di mana pada mulanya ia cuma memberi kesan ke atas nyamuk lain, menjadi satu jenis (strain) baru yang menyerang manusia dan primat lain. Ini menunjukkan bahawa virus denggi dan vektornya, nyamuk, memiliki kemampuan luar biasa untuk hidup dan juga mampu menyesuaikan diri dengan baik kepada persekitaran yang membolehkannya membiak dengan subur. Persoalan yang tidak pernah lekang di kepala saya ialah, kenapakah kita masih tidak dapat menghapuskan Aedes, walaupun kita sebagai manusia mempunyai akal yang hebat berbanding serangga kecil tidak berakal yang dipanggil nyamuk itu? Kita tahu tanpa sebarang keraguan di mana nyamuk itu membiak, bagaimana hendak menghapuskannya, dan kita juga mempunyai segala-gala yang diperlukan untuk melakukannya.

Pun begitu, angkanya terus meningkat. Tahun lalu saja, 46,171 kes denggi dengan 134 kematian, lebih tinggi daripada 2009. Angka ini jauh melebihi rebakan terbesar yang pernah berlaku iaitu pada 1996 yang mana terdapat 14,255 kes dengan 32 kematian. Mengikut Tinjauan Kesihatan dan Morbiditi Ke-3 (NHMS) pada 2006, kebanyakan orang lebih cenderung mengambil jalan mudah untuk menghapuskan nyamuk seperti menggunakan semburan. Kurang satu per tiga daripada mereka yang ditinjau, secara bersungguh-sungguh, mencari tempat nyamuk membiak di sekitar tempat tinggal mereka dan memusnahkannya. Kita tidak boleh menyalahkan faktor kejahilan. Denggi berkali-kali menjadi tajuk berita pada tahun lalu, manakala kempen kesedaran pula dipertingkatkan untuk mendidik orang ramai mengenai cara mencegahnya dan cara mengenali penyakit itu pada peringkat awal.

Kita juga tidak boleh menyalahkan faktor kebodohan. Kaedah menghapuskan denggi adalah perkara asas, mudah diterima akal dan tidak susah dilakukan. Kita sebenarnya tidak payah berfikir untuk melakukan apa yang betul bagi memerangi denggi. Akan tetapi, kita bukan makhluk yang rasional sepenuhnya. Kita didorong oleh perasaan, tabiat dan pengaruh. Satu sebab kenapa kaedah mencegah denggi begitu sukar untuk dilaksanakan ialah kerana kita tidak dapat melihat hasilnya dengan serta-merta. Sama jugalah dengan sebab kenapa kita terus merokok dan begitu payah mengamalkan pemakanan sihat, walaupun kita semua tahu apa yang baik dan apa yang betul untuk dilakukan. Apa pun, membersihkan kawasan tempat tinggal, membuang air bertakung dan memastikan tempat membiak sentiasa kering, masih senjata terbaik kita bagi memerangi nyamuk itu.

Walaupun meyakinkan orang ramai supaya melakukan semua ini secara berterusan adalah satu kerja yang tidak mudah, kita tidak boleh mengalah. Penubuhan kumpulan sukarela COMBI di kawasan perumahan di seluruh negara satu cara baru bagi mendapatkan lebih ramai penduduk terbabit dalam usaha mengubah tabiat orang ramai dalam menjaga kebersihan tempat tinggal. Saya gembira melihat sukarelawan daripada ratusan kumpulan COMBI di seluruh negara bekerja keras dan menunjukkan dedikasi dan komitmen terhadap apa yang mereka lakukan. Mereka mendorong penduduk serta keluarga di kawasan masing-masing untuk bersama-sama memusnahkan tempat nyamuk membiak seperti di taman permainan, parit dan tanah kosong serta tempat awam lain. Sukarelawan ini juga, tanpa tahu penat mendidik orang di sekeliling supaya jangan mengambil sikap tidak peduli terhadap tanda awal denggi dengan menekankan pentingnya mereka mendapatkan rawatan segera.

Tinjauan NHMS turut mendapati bahawa hanya sebilangan kecil tahu apa sebenarnya yang dikatakan tempat membiak di dalam dan di luar rumah mereka. Dapatan ini mustahak kerana ia membolehkan kita memberi tumpuan secara lebih khusus dalam usaha mendidik orang ramai memerangi denggi. Dalam pada itu, ‘perang’ terhadap serangga kecil itu terus menjadi lebih mencabar. Virus denggi dan nyamuk Aedes organisme licik yang tahu cara melawan usaha kita. Di sinilah perlunya difikirkan cara baru supaya kita sentiasa berada beberapa langkah di hadapan dalam perang kita terhadap nyamuk itu. Pelepasan cubaan nyamuk jantan genetik ke tempat awam adalah satu usaha baru yang mempunyai potensi besar untuk mendatangkan hasil. Saya memberi jaminan kepada pembaca bahawa Institut Penyelidikan Perubatan menjalankan cubaan itu dengan penuh hati-hati bagi memastikan keselamatan orang ramai.

Terdapat banyak lagi kaedah baru yang boleh kita guna pakai bagi memerangi denggi. Modul pendidikan untuk sekolah akan dapat menanam tabiat mengawal denggi di kalangan kanak-kanak pada usia muda lagi manakala teknik yang lebih baik dan lebih cepat bagi mengenali penyakit akan memastikan pesakit dapat diberikan rawatan yang betul. Dalam perang yang mana kita berdepan dengan nyamuk yang membunuh, kita perlu sentiasa berjaga-jaga.

Penulis ialah Menteri Kesihatan Malaysia 
(www.liowtionglai.com/blog atau Twitter (@liowtionglai)

ISU REMAJA : PLKN PERLUAS ILMU REPRODUKTIF

Oleh NURUL ANUAR KARI
anuar.kari@utusan.com.my


Isu pendidikan seks di kalangan remaja dan kanak-kanak telah lama hangat diperkatakan ibu bapa dan pihak berwajib dalam usaha mengimbangkan pendedahan ilmu reproduktif dalam mengekang ancaman gejala sosial. Keseimbangan yang rapuh ini perlu diselia dengan baik bagi mengelak terlalu banyak maklumat didedahkan pada usia yang tidak bersesuaian sehingga boleh menyebabkan kejutan budaya di kalangan kanak-kanak dan remaja. Kepelbagaian bangsa, budaya dan cara hidup terutamanya masyarakat bandar dan luar bandar juga perlu diambil kira bagi mengelak penerapan budaya 'hidup bebas' atau songsang sebagai sesuatu yang boleh diterima dalam komuniti di negara ini. Antara isu utama pendidikan seksual adalah usia yang sesuai untuk pendedahan formal memandangkan ada pihak mencadangkan modul serupa dimulakan seawal prasekolah sehingga ke peringkat universiti.

Memahami keperluan pemahaman dan pendedahan ilmu reproduktif di kalangan remaja, modul baru Pendidikan Kesihatan Reproduktif dan Sosial (PKRS) diperkenalkan dalam Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) pada 17 Februari lalu. Bagi Pensyarah di Jabatan Psikologi Pendidikan, Fakulti Pendidikan Universiti Malaya, Profesor Madya, Dr. Haslee Sharil Lim Abdullah, modul baru itu bersesuaian dengan PLKN bagi mendidik golongan muda menghormati anggota badan mengikut nilai-nilai agama dan sosial di negara ini. "Kandungan dan pendekatan modul ini perlu sesuai dengan tahap pemikiran dan umur pelatih PLKN tetapi peringkat usia mereka biasanya sudah mempunyai pengetahuan sistem reproduktif yang jelas akan fungsinya. "Apa yang perlu kita tegaskan adalah perlunya rasa hormat kepada anggota badan manusia, termasuklah bahagian sulit diri sendiri atau orang lain," katanya. Jelasnya, menghormati itu bermakna anggota badan tidak boleh disalah guna dan tidak boleh menceroboh hak orang lain.

Bagi peringkat usia remaja, tarikan antara jantina berlainan adalah satu perkembangan sihat yang normal tetapi batas-batas jalinan hubungan antara jantina yang sama atau berlainan perlu dijelaskan. Dr. Haslee menyatakan pencerobohan hak anggota badan sendiri atau orang lain berlaku jika jalinan terbentuk atas dasar nafsu semata-mata dengan desakan dalaman yang kuat dan naluri yang membuak-buak. "Remaja perlu faham bahawa kasih sayang yang sebenar bukan dizahirkan dengan 'merosakkan' kekasih mereka. Jika hubungan mereka sudah sah sekalipun, tetap ada adab dalam pergaulan. "Jika mesej tentang rasa hormat terhadap anggota badan terutamanya bahagian sulit sendiri dan orang lain dapat disampaikan dengan jelas, golongan remaja kita mungkin dapat mengawal diri dengan lebih baik kelak," tegasnya. Perkataan seks itu kekal sesuatu yang tabu dalam kebanyakan kelompok masyarakat Malaysia terutamanya di kalangan orang Melayu dan mereka yang beragama Islam.

Walaupun ada pihak menggambarkan persepsi terhadap perkataan itu sebagai satu sifat yang ketinggalan zaman, ia tetap menjadi antara dinding akhir mengekalkan cara 'ketimuran' yang penuh tatasusila dan sopan-santun. Namun, adab ketimuran juga perlu mempunyai pemahaman tentang budaya luar terutamanya di era globalisasi kini yang mendedahkan remaja kepada bermacam budaya songsang dari pelbagai sumber. Pakar Perunding Seksual dan Kesihatan Reproduktif, Prof. Emeritus Dr. Mohd. Ismail Tambi berkongsi pandangan berkata, pelaksanaan modul PKRS di PLKN kena pada tempat dan masanya. "Umur pelatih sekitar 18 tahun sebenarnya sudah dikira sebagai dewasa dan mereka perlu bertanggungjawab sepenuhnya terhadap perbuatan mereka sendiri. "Asas modul PKRS ini adalah menyampaikan maklumat dan ia amat sesuai untuk golongan remaja yang datang dari pelbagai bentuk latar belakang, sama ada bandar atau kampung. "Sedikit sebanyak, mereka memerlukan bimbingan dan tunjuk ajar tentang kehidupan dan ini termasuklah pemahaman tentang isu seksual dan sosial," ujarnya. 

Tambahnya, adalah lebih baik golongan remaja mendapatkan maklumat dan tunjuk ajar dari sumber serta pendidik yang sah berbanding internet yang belum tentu boleh dipercayai. "Mungkin mereka yang kurang pendedahan mengenai isu ini akan berasa gelisah sedikit menghadapi modul sedemikian tetapi dengan bimbingan yang baik, PKRS tidak akan memberi tekanan negatif kepada pelatih PLKN. "Pendidikan dan pemahaman ilmu hidup sebegini baik untuk mengelak bermacam kejadian yang tidak diingini.  Seperti mana perkara tersurat dan tersirat (isu seksual) sudah jelas tetapi masih banyak perkara sebaliknya yang berlaku kini," tegasnya. Selain itu, Dr. Mohd. Ismail turut berpendapat modul tersebut dapat memberi manfaat kepada kumpulan remaja di luar melalui perkongsian ilmu bersama bekas pelatih PLKN. "Jika tahap pendidikan modul ini lebih tinggi, pelatih PLKN mungkin mampu berkongsi ilmu tersebut dengan rakan sebaya di luar. "Tetapi lain pula jika modul ini cuma untuk maklumat individu pelatih. 

Bergantung kepada maklumat yang diberikan, sedikit sebanyak mereka dapat memberi tunjuk ajar kepada kumpulan remaja yang lebih muda kelak," katanya. Ketua Pengarah Jabatan Latihan Khidmat Negara (JLKN), Datuk Abdul Hadi Awang Kechil sebelum ini menyatakan beliau percaya setiap pelatih akan memberi kesan berganda sebanyak lima kali ganda kerana mereka akan berkongsi apa yang dipelajari dengan sekurang-kurangnya lima individu lain.  "Jika 500,000 peserta berjaya dilatih, 2.5 juta rakyat di luar akan turut mendapat tempias program tersebut," ujarnya. Oleh itu, setiap modul yang dilaksanakan perlu mengambil kira kesan berangkai pelatih di dalam masyarakat dengan tumpuan kepada sudut positif yang boleh dimanfaatkan. PKRS tidak boleh sekadar dilihat untuk pelatih PLKN sahaja malahan sebagai titik mula perkongsian ilmu reproduktif di kalangan golongan muda di seluruh negara. Dengan pelaksanaan yang baik, matlamat utama PKRS untuk membimbing tentang kemahiran hidup berkeluarga, menjalinkan hubungan positif antara gender serta menyalurkan maklumat yang tepat mengenai seks dapat dikembangkan bukan sahaja di PLKN malahan kepada remaja di seluruh negara.

UTUSAN MALAYSIA
9 MAC 2011

ISU EKONOMI : TRANSFORMASI EKONOMI BUKTI KOMITMEN KERAJAAN BERTERUSAN


Pengumuman sembilan lagi projek baru di bawah Program Transformasi Ekonomi (ETP) yang diumumkan semalam menunjukkan komitmen yang berterusan kerajaan memacu ekonomi negara ke arah menjadi sebuah negara maju menjelang 2020. Tambahan projek ini merupakan manifestasi usaha berterusan yang dilakukan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dalam memastikan segala rancangan yang dirangka menjadi kenyataan. Perdana Menteri ketika mengumumkannya menyatakan projek-projek itu meliputi meningkatkan kemudahan pelancongan, memantapkan industri pertanian, menggalakkan projek penjagaan kesihatan dan juga merancakkan pelaksanaan tenaga yang diperbaharui. Di bawah usaha berkenaan, ia diramalkan bakal menarik RM2.26 bilion pelaburan termasuk menjimat dan menjana RM11.71 bilion pendapatan negara kasar (PNK) bagi tempoh tersebut.

Pengumuman terbaharu ini ternyata membuktikan program ETP terus dilaksanakan pada tahap tertinggi dan bukan merupakan satu umpan untuk sekadar memenangi pilihan raya kecil atau umum. Sembilan projek itu, sekiranya digabungkan dengan 11 projek yang diumumkan sebelum ini akan menghasilkan RM14.74 bilion pelaburan, RM20 bilion dalam PNK dan 88,354 lagi pekerjaan. Setakat ini, ETP kini dilihat telah mempunyai kesan pemangkin ketara terhadap ekonomi sebagai mana yang dilihat pada komitmen pelaburan daripada projek permulaan dan asas projek serta kenaikan yang dijangka dalam pendapatan sebenar. Ini menunjukkan segala perancangan yang dilakukan kerajaan kini semakin diyakini oleh banyak pihak sama ada dalam dan juga luar serta mampu untuk menempah kejayaan. Sekiranya tidak masakan pihak-pihak swasta tempatan turut memberikan sambutan yang baik terhadapnya.

Malah, ada pendapat mengatakan bahawa Malaysia kini memperlihatkan kesediaan untuk memenuhi hasrat menjadi negara pendapatan tinggi menjelang 2020. Pendapat sedemikian merupakan antara banyak ulasan yang diberikan oleh bukan saja tokoh tempatan, tetapi juga luar negara sekali gus menunjukkan bahawa negara kita menunjukkan prestasi yang lebih baik berbanding dengan negara-negara Asia lain. Masakan tidak, Malaysia sebelum ini telah menunjukkan rekod pencapaian yang membanggakan apabila mengubah sebuah negara yang sebelumnya bergantung kepada komoditi getah dan timah kepada sebuah negara industri di bawah kepimpinan penerajunya sebelum ini. Bersandarkan hakikat ini, di bawah kepimpinan sedia ada dan juga sokongan yang jitu diberikan kepada kerajaan terutamanya Perdana Menteri, negara ini mampu merealisasikan hasrat yang uar-uarkan itu - sebuah negara berpendapatan tinggi menjelang 2020.

UTUSAN MALAYSIA
9 MAC 2011

ISU SOSIAL : SKIM RUMAH PERTAMAKU DILANCARKAN OLEH PERDANA MENTERI


Golongan muda yang berpendapatan kurang RM3,000 sebulan dan belum memiliki kediaman sendiri boleh menarik nafas lega apabila mereka berpeluang untuk membeli rumah melalui Skim Rumah Pertamaku yang dilancarkan pada 8 Mac 2011. Skim tersebut yang memberi kemudahan pinjaman 100 peratus kepada pembeli, tanpa perlu membayar wang deposit sebanyak 10 peratus seperti kebiasaan prosedur pembelian rumah, dilancarkan Datuk Seri Najib Tun Razak. Menurut Perdana Menteri, Skim Rumah Pertamaku yang berkuat kuasa mulai hari ini membenarkan golongan muda berumur 35 tahun ke bawah, memiliki rumah berharga antara RM100,000 hingga RM220,000. Skim ini merupakan inisiatif kerajaan yang dilaksanakan melalui Cagamas Berhad dengan kerjasama institusi-institusi kewangan. Ia bagi mengurangkan beban golongan muda yang menghadapi masalah kos sara hidup selain harga hartanah yang tinggi.

Langkah ini akan membantu golongan muda di Malaysia untuk memiliki rumah pertama mereka dengan lebih cepat, selari dengan objektif kerajaan untuk menyediakan rumah mampu milik. Ketika pembentangan Bajet 2011 yang lalu, Najib mengumumkan beberapa inisiatif berkaitan perumahan, antaranya Skim Rumah Pertamaku yang memberi kemudahan pinjaman 100 peratus kepada golongan muda yang berpendapatan kurang RM3,000. Selain itu, kerajaan juga meluluskan peruntukan sebanyak RM568 juta untuk membina 300 unit kediaman di bawah Projek Bantuan Perumahan Bandar, 79,000 unit (Program Perumahan Rakyat) dan 8,000 unit (Projek Bantuan Rumah Sewa). Semua inisiatif tersebut adalah sebahagian daripada usaha kerajaan bagi meningkatkan kualiti hidup rakyat agar hasrat untuk muncul sebagai sebuah negara maju serta berpendapatan tinggi menjelang tahun 2020 tercapai.

Mengulas lanjut Perdana Menteri berkata, pelancaran skim berkenaan merupakan salah satu bukti komitmen serta keseriusan kerajaan dalam merealisasi konsep 1Malaysia, Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan. Sehubungan itu, beliau berharap melalui skim tersebut, ia akan menggalak pihak pemaju untuk membina lebih banyak rumah mampu milik dan tidak hanya memberi fokus kepada rumah kos mewah dan sederhana mewah semata-mata. Pada masa yang sama, Najib turut mempelawa bank yang belum menyertai Skim Rumah Pertamaku supaya melibatkan diri, bagi memastikan inisiatif kerajaan untuk membantu rakyat dapat dijayakan sepenuhnya. Katanya, sehingga kini, skim tersebut berjaya menarik penyertaan lebih daripada 20 buah institusi kewangan termasuk institusi kewangan Islam antara CIMB Bank Berhad; Maybank Berhad; Bank Islam Malaysia Berhad dan Public Bank Berhad. Perdana Menteri berharap segala urusan pinjaman ini akan dipermudahkan oleh institusi kewangan dan bukan sebaliknya. Mungkin skim ini tidak berapa menguntungkan kepada pihak bank, tetapi bagi rakyat, mereka sangat memerlukan.

UTUSAN MALAYSIA
9 MAC 2011

ISU SOSIAL : KES BUNUH DIRI SEJAK 2001 SEHINGGA 2010 DI MALAYSIA


Sebanyak 4,118 kes bunuh diri dilaporkan sejak 2001 sehingga 2010, kata Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein. Beliau berkata, antara faktor yang sering dikaitkan dengan kes bunuh diri yang dikategorikan sebagai kes mati mengejut ialah tekanan perasaan akibat kegagalan dalam hidup, masalah keluarga dan kematian orang tersayang.Faktor lain ialah mengalami penyakit jiwa seperti kemurungan dan trauma, terlibat dengan jenayah (bagi mengelak hukuman), terlibat dengan dadah dan menghidap penyakit yang tidak dapat dirawat. Hishammuddin berkata, masalah kewangan yang kritikal seperti menanggung hutang yang banyak dan terlibat dengan judi juga merupakan penyebab individu membunuh diri. Beliau berkata, terdapat beberapa NGO yang berusaha menangani dan mencegah kejadian bunuh diri. Usaha ini dilakukan melalui program seperti khidmat kaunseling, ceramah, bengkel dan seminar mengenai kemahiran kaunseling dan pencegahan bunuh diri serta kempen kesedaran mengenai kesihatan mental.