JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI13 Mac 2011

ISU BENCANA ALAM : CERITA DUKA MANGSA BENCANA YANG TIDAK DIDUGA


Jam dinding di pejabat akhbar Wall Street Journal yang terletak di tengah-tengah pusat perniagaan di bandar Tokyo menunjukkan pukul 6.57 pagi. Wartawan akhbar itu, Yuka Hayashi bersama rakan-rakannya baru sahaja ingin memulakan rutin harian mereka apabila bilik berita yang menempatkan mereka mengalami gegaran kuat. Beberapa saat selepas itu, satu laporan diterima mengatakan timur laut Jepun dilanda gempa bumi yang besar. Untuk beberapa ketika, kami semua terpaku sehinggalah keadaan di pejabat kami bertukar kelam-kabut. "Gegaran yang semakin kuat mengakibatkan ramai di antara kami tidak mampu berdiri sehingga terpaksa berpaut pada kerusi dan meja. Ada juga yang menyorok di bawah meja. "Apa yang dapat diperhatikan dari tingkap pejabat yang terletak di tingkat 19, bangunan-bangunan tinggi yang berada di tengah-tengah pusat perniagaan Tokyo semuanya bergegar kuat dan ia berlangsung selama beberapa minit.

"Ada yang cuba untuk keluar dari bangunan menggunakan tangga kecemasan, ada juga yang mencapai topi keledar keselamatan dan menangis kerana terlalu terkejut. "Lebih membimbangkan, cubaan untuk menghubungi keluarga gagal. Mujur juga e-mel masih boleh dikemas kini. "Untuk mendapat perkembangan terkini, kami hanya bergantung kepada laman portal akhbar Jepun yang memberikan perkembangan terkini mengenai kejadian gempa dan tsunami," cerita Hayashi di dalam blog Japan Real Time-WSJ. Gempa dengan kekuatan 8.9 pada skala Richter yang berpusat 130 kilometer dari pantai timur laut Sendai, Honshu pada kedalaman 24 kilometer (km) itu turut menghasilkan gelombang tsunami pada kelajuan 1,000 kilometer sejam. Sendai terletak 400 km dari Tokyo. Puluhan bandar dan kawasan penempatan di sepanjang 2,100 km di pantai timur Sendai turut merasai gegaran gempa yang paling kuat sejak 140 tahun lalu itu.

Lebih menyedihkan, ombak panjang setinggi 10 meter yang mengganas itu bukan sahaja menggoncang plat bumi Jepun, malah turut menjadi pencetus kepada beberapa siri tanah runtuh dan kebakaran besar yang menyebabkan bekalan elektrik serta telekomunikasi terputus. Di beberapa kawasan lain seperti di Isago, Yokohama, asap hitam menyelubungi sebahagian besar kawasan perindustrian tersebut sementara di bandar lain di utara Jepun seperti di Kamaichi dan Kensennuma, kapal-kapal, trak, kereta dan kenderaan ringan dihanyutkan air hitam yang dipenuhi sampah sarap. Selain puluhan ribu penduduk terutama di bahagian utara Jepun terpaksa berdepan dengan kemusnahan tempat tinggal, ribuan pekerja di loji nuklear di Dai-ichi, Fukushima pula terpaksa berdepan dengan risiko gas radioaktif dari kawasan kilang yang rosak teruk akibat bencana yang sangat dahsyat itu. Lewat petang semalam, stesen televisyen Jepun melaporkan empat pekerja loji nuklear cedera parah dalam kejadian letupan di salah satu bangunan reaktor yang rosak teruk.

Sehingga semalam, pihak berkuasa Jepun telah mengeluarkan statistik rasmi di mana 413 mayat telah ditemui, 784 masih hilang manakala 1,128 mangsa dilaporkan cedera. Angka tersebut dijangka bertambah memandangkan gempa skala besar itu masih baru dan misi menyelamat baru sahaja dimulakan. Kedudukan Jepun yang terletak di dalam Lingkaran Api Pasifik meletakkan ia sebagai negara yang paling aktif menerima gempa bumi. Lantaran itu, tidak mustahil jika Jepun diiktiraf sebagai negara yang mempunyai teknologi mengurangkan impak bencana alam dan kecekapan dalam sistem pengurusan bencana terbaik di dunia. "Agensi Meteorologi Jepun mampu menyebarkan maklumat mengenai bencana tsunami dalam masa tiga minit," kata Dekan Fakulti Pengurusan Universiti Kyoto, Jepun, Dr. Kiyoshi Kobayashi. Orang Jepun memperkenalkan istilah tsunami, bermaksud ombak gergasi, kepada dunia.

Sememangnya fenomena laut naik ke darat itu menjadi sebahagian daripada sejarah Jepun. Tsunami yang dijana oleh gempa bumi, berlaku beratus-ratus kali setahun di Negara Matahari Terbit itu. Gempa pesisiran pantai pada tahun 1707 dikatakan menyebabkan Pulau Shikoku ditenggelami ombak tsunami dan membunuh beribu-ribu penduduk. Sebelum itu pada abad ke-15, ombak gergasi telah memusnahkan sebuah dewan yang menempatkan Daibutsu iaitu sebuah patung Buddha gangsa yang besar di Kamakura, sebuah pekan di selatan Tokyo. Jepun terletak di atas beberapa plat tektonik menyebabkan ia mengalami kira-kira 1,000 gegaran setahun. Pada tahun 1923, satu gempa bumi besar melanda Tokyo. Dikenali sebagai gempa bumi Great Kanto, gempa sekuat 7.9 pada skala Ritcher itu mengakibatkan kebakaran rumah-rumah kayu dan membunuh 100,000 orang. 72 tahun kemudian, satu lagi gempa berukuran 7.9 melanda bandar pelabuhan Kobe di barat Jepun. Banyak lebuh raya bertingkat berguguran dan beribu-ribu bangunan hancur.

Jepun mempunyai sejarah panjang kemusnahan akibat gempa bumi dan tsunami. Dikatakan satu daripada lima buah bangunan di Kobe musnah sama sekali. Seramai 6,400 orang terbunuh dan lebih 400,000 cedera. Api marak di seluruh bandar itu. Kerajaan Jepun telah memberi perhatian serius kepada bencana tsunami dan gempa bumi. Apabila berlaku gempa, data yang mengandungi magnitud dan lokasi serta-merta disiarkan oleh stesen televisyen kebangsaan NHK. Mesej itu turut memuatkan sama ada amaran tsunami telah dikeluarkan. Di kebanyakan pekan dan bandar, sistem pembesar suara boleh menyalurkan maklumat kecemasan kepada penduduk. Di kawasan luar bandar, penduduk juga memiliki radio yang diagihkan oleh kerajaan tempatan di mana arahan berpindah boleh didengar. Kanak-kanak dilatih menyorok di bawah meja semasa gempa. Semua orang dewasa diberitahu di mana pusat penempatan sementara terdekat dengan kediaman mereka sama ada di padang atau taman.


Pemeriksaan infrastruktur tidak dilupakan. Bangunan-bangunan pencakar langit di bandar-bandar utama direka supaya boleh bergoyang mengikut gegaran gempa, menjadikannya lebih selamat. Sesetengah kawasan pantai mempunyai tempat perlindungan tsunami, sementara yang lain membina pintu banjir untuk bertahan daripada ombak itu. Jika berlaku gempa bumi pada magnitud tertentu pula, kereta api laju dan loji nuklear akan terhenti secara automatik.

ISU BENCANA ALAM : TSUNAMI DI JEPUN BAKAL GUGAT EKONOMI DUNIA

Oleh S Anand Kumar
anand@bharian.com.my
BERITA MINGGU, 13 MAC 2011


Memori ngeri 2004 yang menghantui seluruh dunia kembali apabila Jepun pula ranap dilanda tsunami, kali ini dilaporkan bencana terburuk dalam tempoh 140 tahun. Tujuh tahun selepas Acheh dan beberapa negara lagi, termasuk tanah air kita sendiri berdepan tragedi tsunami, apa yang berlaku di negara Matahari Terbit itu dikhuatiri memberi kesan lebih serius lagi, bukan setakat aspek sosial atau dari segi psikologi, tetapi juga ekonomi. Dengan gegaran berukuran 8.9 pada skala Richter, kawasan timur laut Jepun berubah wajah ibarat dilanda garuda. Apa tidaknya, hempasan tsunami mencecah ketinggian 10 meter menyapu bersih apa saja yang berada dalam laluannya. Pakar ekonomi antarabangsa meramalkan bencana itu akan memberi kesan kepada kuasa ekonomi ketiga terbesar dunia itu yang kini perlu merangka semula pembangunan ekonominya secara meluas.

Tahun 2011 yang baru masuk bulan ketiga, nyata tidak banyak membawa berita gembira. Pergolakan dan perang saudara di Libya memburukkan suasana, ditambah pula perkembangan terbaru di Jepun. Rasa khuatir pasti berganda jika mengambil kira ramalan pakar ekonomi kita, Prof Dr Barjoyai Bardai yang tidak pun berselindung untuk mengakui apa yang berlaku di Asia Barat dan utara Afrika pasti mengundang kesan negatif.  “Ketika krisis di Asia Barat, ramai yang bimbang. Kekacauan di Libya menyebabkan harga minyak naik dan kesannya akan turut menyebabkan kos sara hidup meningkat. Kini berlaku pula bencana di Jepun, sudah tentu kesan besar akan dirasai ekonomi dunia dan tempiasnya juga akan turut dirasai negara kita.  

“Fenomena itu mampu meningkatkan kadar inflasi serta memperlahankan pertumbuhan ekonomi,” jelasnya.  Jangkaan itu berikutan status Jepun antara pengeluar terbesar produk elektronik dan pada masa sama, ia juga antara gergasi dalam industri automotif. “Kita belum tahu berapa besar kesan tsunami kepada ekonomi Jepun dan juga dunia kerana bencana itu berlaku petang Jumaat (kelmarin). Kita akan dapat tahu keputusannya dalam tempoh beberapa hari lagi,” katanya. Dr Barjoyai menyifatkan keadaan ekonomi global sebenarnya sedia ada dalam keadaan ‘cemas’ dengan ekonomi Amerika Syarikat (AS) juga dijangka mula merosot menjelang akhir tahun ini disebabkan pelbagai faktor semasa dunia. “Jika ini berterusan, ia juga dijangka memberi kesan kepada ekonomi Malaysia dan mungkin memperlahankan pertumbuhan ekonomi kita tahun depan. 

Dunia masih bergantung kepada mata wang AS, tetapi ia pula semakin lemah dan boleh memberi kesan serius kepada ekonomi global,” tambahnya.  Kelmarin, harga saham di Bursa Malaysia mencatatkan penurunan mendadak pada akhir dagangan berikutan tekanan jualan berlarutan yang dicetuskan kebimbangan pelabur berhubung krisis di Libya dan gempa bumi di Jepun. Pelabur juga mengambil sikap berhati-hati sambil memantau perkembangan di Arab Saudi yang mana aktivis dijangka mengadakan tunjuk perasaan dengan risikonya mampu mendorong kejatuhan harga saham.  Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Mukhriz Mahathir menyatakan Malaysia akan turut terkena tempias dari segi ekonomi berikutan bencana di Jepun kerana negara itu rakan dagang agak besar selain banyak melabur di negara ini.  

Seorang lagi pakar ekonomi, Datuk Salleh Majid yang turut bersetuju dengan pendapat Dr Barjoyai, berkata keadaan di Libya dan Jepun ketika ini memang akan memberi kesan kepada perkembangan ekonomi Malaysia dan dunia.  Sehubungan itu, katanya, Malaysia perlu membuat perancangan pelaburan strategik bagi memastikan ekonomi negara sentiasa mencatatkan perkembangan positif.   Ketua Penyelidikan Runcit Affin Investment Bank, Dr Nazri Khan, dilaporkan berkata harga saham di Bursa Malaysia mungkin didagangkan dalam jajaran kecil minggu depan kerana pelabur mengambil sikap berhati-hati ekoran kebimbangan terhadap krisis Libya dan jangkaan kemelesetan ekonomi susulan bencana di Jepun.  “Kesan tsunami di Jepun dengan Yen dan Nikkei susut ke paras rendah dalam masa dua minggu serta ketidaktentuan harga minyak di Arab Saudi dengan minyak mentah mencecah paras tinggi dalam masa 27 bulan pada AS$120, bersedia membawa kepada penurunan itu,” katanya.
ISU REMAJA : MEMBINA GENERASI TRANSFORMASI

Oleh Mior Kamarul Shahid
mkamarul@bharian.com.my
BERITA MINGGU, 13 MAC 2011


Perbincangan mengenai masa depan generasi sesuatu bangsa tidak akan berakhir. Setiap bangsa yang mengenal erti kedaulatan bangsanya akan bercakap mengenai masa depan generasi bangsa masing-masing. Generasi bangsa merekalah yang akan menjadi pewaris bangsa mereka kelak. Bangsa yang tidak membina generasi bangsanya akan lenyap dari muka bumi ini. Generasi yang lemah tidak akan dapat mengikut perubahan zaman dan akan ketinggalan. Hari ini banyak bangsa di dunia cemas dengan sikap dan gelagat generasi bangsa mereka yang terumbang-ambing dan dianggap sudah hilang kemampuan untuk meneruskan perjuangan bangsa masing-masing. Jika ada pihak mula merumuskan generasi hari ini sudah hilang jati diri, keadaan akan datang menjadi lebih parah. Sudah tentu, jika generasi hari ini hilang haluan dan pedoman, ia pasti melahirkan generasi yang sesat.

Mereka khayal dengan dunia remaja hingga lupa bahawa masyarakat mengharapkan mereka untuk memacu negara dan bangsa mereka pada masa akan datang. Di Malaysia, generasi muda yang aktif hari ini dibentuk oleh generasi yang kini berusia 50 hingga 60 tahun. Sudah tentu generasi baru ini dicorakkan mengikut acuan norma, nilai, disiplin, pemikiran dan perancangan ayah dan ibu mereka, yang juga tertakluk kepada suasana semasa ketika itu bermula pada era 1960-an.  Dari segi geopolitiknya, kekentalan generasi yang dibesar pada era itu tidak begitu membimbangkan kerana mereka masih mengenal erti kuasa politik. Keadaan ini berlaku walaupun dari segi sosialnya mereka dipengaruhi kemaraan budaya Pop Yeh-Yeh. Generasi Pop Yeh-Yeh dan A Go-Go bersaing hebat dengan kemaraan pengaruh di Barat menerusi generasi The Beatles, Pearl Jam atau sebelum itu High School Musical.

Budaya popular dari Barat ketika itu dianggap budaya kuning terutama dengan kemunculan generasi Woodstock, musik underground, heavy metal dan sebagainya.  Dari segi hubungan antarabangsa, sesetengah bangsa di Barat, khasnya di Amerika Syarikat, dibesarkan dalam suasana perbincangan yang mewujudkan Generasi 9/11 dan sebelum itu Generasi Perang Dingin. Pada 1980-an, negara melalui proses migrasi rakyat dari luar bandar ke bandar. Anak-anak dari kampung berhijrah ke bandar-bandar untuk mencari pekerjaan di sektor kerajaan dan swasta, khasnya di Kuala Lumpur, Selangor, Pulau Pinang, Johor dan sebagainya. Bagi yang tidak memiliki Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau setakat lulus Sijil Rendah Pelajaran (kini Penilaian Menengah Rendah), mereka mengisi kekosongan di kilang yang ketika itu bagaikan cendawan tumbuh. Ketika itu, orang bercakap soal kejutan budaya.

Ibu bapa melepaskan anak ke bandar dengan rasa cemas. Pergaulan bebas menjadi-jadi, pelbagai jenis dadah mula menular di kalangan remaja. Ibu bapa di kampung tidak lelap tidur.  Migrasi ketika itu tidak dapat dielakkan kerana tenaga pekerja diperlukan untuk menampung keperluan era perindustrian di negara ini. Banyak pelabur menanam modal di Malaysia kerana yakin dengan suasana politik dan ekonomi negara. Ketika itu banyak kilang antarabangsa mula beroperasi. Setelah lebih 30 tahun berlalu, generasi yang dulu berhijrah untuk mencari sesuap nasi di perantauan kini membina keluarga masing-masing. Perkahwinan hasil migrasi adalah fenominan ketara. Anak mereka adalah pewaris generasi bagi keluarga mereka, seterusnya kepada negara. Bertolak dari 1980-an hingga hari ini, anak mereka kini berusia antara 20 hingga 30 tahun.  Mereka sudah mengambil alih peranan generasi muda yang hari ini popular dengan pelbagai gelaran seperti Generasi X,Y, generasi Facebook, tweeter dan sebagainya.

Dalam masyarakat pengguna pula, kumpulan millennial pula dianggap paling berpengaruh kerana mereka menjadi sasaran pasaran. Kumpulan ini dianggap begitu penting kerana mereka adalah penentu kepada ekonomi dan politik. Selain bilangan kumpulan ini agak besar, mereka adalah penentu pasaran dan kuasa politik. Apa juga ciptaan dan keluaran baru yang diusahakan oleh industri mengambil kira permintaan golongan ini. Dari segi politik, mereka adalah penentu undi yang berpengaruh. Mereka adalah golongan yang reaktif kepada produk baru, pasaran kereta, rumah dan sebagai, khasnya jika mereka tergolong dalam kumpulan kelas menengah atau golongan berpendapatan tinggi. Sudah tentu mereka juga reaktif kepada senario politik.  Mengurus generasi muda yang wujud hari ini adalah tugas yang mencabar. Mereka yang dibesarkan dalam suasana dan pemikiran 1960-an yang ketika itu muda remaja kini membesarkan anak dalam suasana yang berbeza pula.

Malaysia sedar masa depan negara akan ditentukan oleh generasi millennial. Jati diri mereka dibentuk oleh suasana negara sedang menggerakkan pembangunan negara. Hari ini mereka dibesarkan dalam zaman teknologi maklumat dan komunikasi (ITC) dan era transformasi.  Mereka mendengar dan melihat pelbagai proses transformasi. Mereka membaca dan mendengar soal transformasi di mana-mana saja. Jika generasi terdahulu membina sesuatu dengan matlamat membangunkan perindustrian negara dan sebagainya, hari ini mereka diminta supaya berubah ke satu tahap yang lebih baik. Jika generasi lalu diperkenalkan dengan gagasan Revolusi Mental dan Wawasan 2020, pada era ini mereka dicabar pula untuk melakukan transformasi. Semua ini dilakukan untuk membina sebuah generasi yang bertamadun. Dari konteks ini, Malaysia mendahului beberapa negara di dunia, memikirkan soal perubahan ke atas masyarakatnya.

ISU SOSIAL : JUMLAH WARGA TUA DI MALAYSIA MENCECAH 3.2 JUTA PADA TAHUN 2020


Jumlah warga tua iaitu individu berusia 60 tahun ke atas dijangka mencecah 3.2 juta atau 9.5 peratus daripada penduduk negara ini menjelang 2020, berbanding 2.1 juta (7.3 peratus) sekarang, berikutan penurunan kesuburan dan peningkatan jangka hayat. Senario itu juga dijangka menyebabkan peningkatan jumlah Pusat Penjagaan Harian Warga Emas (PJHWE). Sehingga kini sudah terdapat 22 pusat seumpama itu di seluruh negara bagi memberi kemudahan jagaan harian kepada warga emas terutama individu yang tinggal berseorangan ketika keluarga atau penjaga keluar bekerja.  Timbalan Ketua Pengarah Operasi Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), Noraini Mohd Hashim, berkata pertambahan warga tua itu juga memungkinkan Malaysia mencapai status negara tua, dengan purata 15 peratus jumlah penduduknya berusia 60 tahun ke atas menjelang 2030.  Jangka hayat penduduk Malaysia semakin meningkat berdasarkan kajian pada 2009 iaitu 72.6 bagi lelaki; wanita 77.5 berbanding 63.5 (lelaki) dan 67.1 (wanita) pada 1980.

BERITA MINGGU, 13 MAC 2011