JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI24 Julai 2012

ISU NEGARA : RUPA BENTUK MALAYSIA PASCA 2020


Rencana ini ditulis oleh :
NIZAM YATIM
nizam.yatim@utusan.com.my


Pada 19 Julai 2012 yang lalu, Dewan Bankuet, bangunan Parlimen dipenuhi 542 pemimpin muda daripada pelbagai institusi pengajian tinggi (IPT) yang hadir bagi membincangkan mengenai hala tuju negara selepas 2020. Perbincangan ketika Konvensyen Pemimpin Muda Negara 2012 yang diadakan separuh hari itu adalah bagi menentukan rupa bentuk Malaysia selepas negara ini mencapai status negara maju. Seriusnya kerajaan untuk mendapatkan pandangan orang muda berhubung dengan masa depan negara itu terbukti apabila Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan Timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Yassin sendiri turut hadir. Bukan sekadar hadir, malah kedua-dua pemimpin itu turut menyampaikan amanat untuk dikongsi dengan generasi muda terbabit. Menurut Najib, golongan belia seharusnya mengemukakan idea-idea baru bagi membolehkan kerajaan melakukan lebih banyak perubahan secara beransur-ansur untuk kebaikan masyarakat. "Transformasi secara beransur-ansur ini adalah yang terbaik berbanding langkah pihak tertentu yang mengajak generasi muda untuk bersama-sama mereka terlibat dengan demonstrasi jalanan dan revolusi bagi menjatuhkan kerajaan dengan kadar segera," katanya.

Dalam pada itu, Muhyiddin pula menceritakan pengalamannya mendidik anak-anak beliau yang masing-masing mempunyai pandangan sendiri dalam memilih kerjaya yang hendak diceburi. "Saya tidak menghalang kerjaya yang hendak diceburi anak-anak walaupun saya pada mulanya terkejut juga kerana ia adalah bidang yang saya sendiri tidak terfikir," ujarnya. Jelasnya, berdasarkan pengalaman itu, beliau menyedari bahawa pandangan generasi muda perlu dihargai kerana setiap mereka mempunyai keistimewaan tersendiri yang boleh disumbangkan bagi menambah baik negara. "Anda adalah waris yang akan mengambil alih pimpinan dalam masyarakat dan negara. Anda akan menjadi penentu tentang masa depan negara," katanya. Sesi forum bertajuk Hala Tuju Negara: Kepimpinan Pasca tahun 2020? yang menampilkan dua ahli panel iaitu Ahli Parlimen Rembau, Khairy Jamaludin dan Pengerusi Barisan Nasional (BN) Pulau Pinang, Teng Chang Yeow pula sarat dengan idea-idea bernas. Menurut Khairy, generasi muda perlu berani untuk melontarkan idea-idea baru bagi memastikan matlamat untuk mewujudkan perpaduan kaum yang lebih mantap tercapai.

Katanya, antara idea yang boleh difikirkan adalah kemungkinan untuk diwujudkan satu kontrak sosial baru. "Kontrak sosial baru ini melibatkan persetujuan semua kaum termasuk masyarakat Cina dan India untuk mewujudkan hanya satu sistem persekolahan iaitu sekolah kebangsaan. Sebagai timbal balas, Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) dan Universiti Teknologi Mara (UiTM) hendaklah dibuka untuk kemasukan bukan bumiputera," jelasnya. Menurut beliau, antara ciri-ciri lain masyarakat pasca 2020 ialah mereka tidak terlalu bergantung kepada subsidi kerajaan yang kini mencecah sehingga RM20 bilion setahun. "Kita harus menamatkan ketagihan kepada subsidi. Saya hairan kerana pihak pembangkang masih bersikap seperti saudagar mimpi apabila menawarkan pelbagai pemberian percuma kepada rakyat kerana ia tidak baik untuk masa depan negara," katanya. Chang Yeow pula, dengan nada berterus terang menyatakan langkah untuk mewujudkan perpaduan kaum hanya boleh dicapai jika segala dasar-dasar yang mengutamakan kaum tertentu dihapuskan selepas 2020.

Beliau menceritakan pengalaman sendiri yang pernah menuntut di sekolah aliran kebangsaan, apabila dirinya 'terasa hati' setelah tidak mendapat Biasiswa Persekutuan yang ketika itu lebih diutamakan kepada pelajar Melayu. "Perpaduan tidak dapat diwujudkan jika semua dasar yang dilaksanakan hanya melihat kepada kepentingan satu kaum sahaja," katanya. Beliau menambah, sebarang bantuan sama ada pendidikan atau ekonomi harus diberikan kepada mereka yang benar-benar layak tanpa mengira latar belakang etnik. "Hanya dengan cara ini sahaja pergeseran antara kaum dapat dielakkan," ujarnya. Tambah beliau, perpaduan antara kaum akan dapat dimantapkan lagi sekiranya setiap rakyat dapat menerima budaya kaum lain dan menganggap ia sebagai kebudayaan Malaysia yang dikongsi bersama. "Terdapat perkembangan positif dalam aspek ini apabila pihak pembangkang sendiri telah dapat menerima syarat memakai songkok pada majlis rasmi. Pihak kerajaan juga saya dapati tidak lagi mensyaratkan setiap persembahan tarian singa perlu mendapat permit terlebih dahulu seperti amalan sebelum ini," katanya. Dalam perkembangan lain, Chang Yeow berkata, golongan terpelajar ketika pasca 2020 seharusnya membuang jauh-jauh mentaliti untuk bekerja makan gaji dan sebaliknya perlu mengutamakan budaya untuk menjadi seorang usahawan.

Sementara itu, Ketua Penolong Pengarah Bahagian Ancaman Ekstremis Sosial (E2) Bukit Aman, SAC Datuk Mohd. Sofian Md. Makinuddin mengingatkan para belia supaya sama-sama memberi sumbangan untuk menjadikan Malaysia sebuah negara yang lebih selamat. "Untuk memastikan matlamat ini dapat dicapai, masyarakat perlulah mengubah sikap yang tidak berbuat apa-apa apabila melihat kejadian jenayah berlaku dengan alasan ia tidak melibatkan mereka," katanya. Ujarnya, kerjasama setiap rakyat adalah penting kerana pihak polis menghadapi kesukaran untuk menangani kegiatan jenayah khususnya gerakan militan Islam dan komunis berikutan pemansuhan akta-akta bersifat pencegahan. "Kita akui ketiadaan akta sedemikian menyukarkan polis menangani ancaman terkini termasuk penyusupan individu yang mempunyai kaitan dengan Jemaah Islamiah dan komunis ke dalam parti pembangkang," katanya ketika menyampaikan ceramah bertajuk Keselamatan Negara Tanggungjawab Bersama. Beliau berkata, cabaran lain membabitkan lahirnya banyak pertubuhan bukan kerajaan (NGO) tempatan yang dibiayai pihak asing dengan matlamat untuk menjatuhkan kerajaan secara tidak demokratik.

Pohon bersandar, pohon cemara,
Menderu angin, bergoyang dahan,
Jangan sekadar, membaca sahaja,
Tulislah komen, berilah cadangan.

Sumber
Harian Metro
24 Julai 2012