JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI28 Ogos 2011

ISU UMUM : USAHA MELAGA-LAGAKAN ISLAM DAN DUNIA BARAT


Disiarkan dalam majalah Time, Amerika baru-baru ini ialah makalah yang mendedahkan tindak-tanduk pihak-pihak tertentu supaya Islamfobia lebih marak. Dua nama disebut: Geert Wilders dan Robert Spencer. Tajuk utamanya When Slogans Beget Slaughter - manakala cogan-cogan kata mengakibatkan pembunuhan beramai-ramai. Wilders ialah aktivis politik Belanda yang berulangkali mendesak supaya diharamkan imigrasi orang-orang Islam ke Belanda. Beliau ikut hadir dalam rapat umum di New York pada 11 September tahun lalu yang membantah cadangan membina sebuah pusat antara agama yang dianjurkan oleh pihak Islam. Rapat umum itu diatur oleh Spencer, seorang warga Amerika yang terkenal sebagai penulis polemik anti-Islam. Pelbagai kata-katanya diulangi hingga 64 kali dalam manifesto Anders Behring Breivik yang membunuh 69 belia kulit putih di sebuah pulau dan lapan orang lagi di luar bangunan pejabat Perdana Menteri Norway. Seperti dijelaskan oleh Wikipedia, Ensaiklopedia bebas, Spencer (lahir 1962) seorang “penulis dan blogger yang terkenal kerana pelbagai kritik terhadap Islam”.

Beliau juga telah menulis 10 buah buku, termasuk dua yang laris sekali jualannya. Beliau telah dikritik oleh Karen Armstrong kerana meminda ayat-ayat suci al-Quran. Menurutnya, Spencer “tidak pernah pun mencatat kecaman al-Quran terhadap segala jenis peperangan dan melarang tindakan menceroboh”. Di samping itu Allahyarham Benazir Bhutto, bekas Perdana Menteri Pakistan menuduh Spencer sengaja “melaga-lagakan Islam dan dunia Barat”. Pada 20 Disember, 2006 kerajaan Pakistan telah mengharamkan buku Spencer bertajuk The Truth About Muhammad. Spencer telah menulis lebih dari 300 makalah anti-Islam dipelbagai universiti serta menulis untuk program-program televisyen dan radio. Kerana semuanya itu beliau dianggap pembicara anti-Islam yang ternama sekali di Amerika. Wilders pula terkenal di Eropah, antara lain kerana kempen menentang “Islamisasi Negara Barat”. Beliau juga berkempen supaya a-l-Quran diharamkan di negeri Belanda. Menurut catatan Wikipedia lagi, akhbar-akhbar Wall Street Journal, New York Times (kedua-duanya di Amerika) dan Guardian (Britain) kemudian menyifatkan Wilders sebagai hipokrit.

Menurut mereka beliau bersungguh-sungguh mahu mengharamkan jualan kitab al-Quran, tetapi mahu kebebasan sepenuhnya bagi diri sendiri. Juga disebut, betapa ia tinggal di Israel selama dua tahun dan mengunjunginya hingga 40 kali. Mengulas mengenai kian ramai orang Islam di negeri Belanda, beliau pernah menulis: “Berjalanlah di mana jua jalan raya dan lihat apa yang berlaku. Anda tidak merasa berada dalam negara sendiri. Pada satu masa nanti lebih banyak masjid dari gereja”. Menurut statistik tahun 2000, bilangan warga Islam di negeri Belanda ialah seramai 850,000 orang termasuk dari Maluku, Selatan Indonesia dulu. Jumlah penduduk Belanda 16,491,852 orang pada tahun 2009. Turut membuat laporan ialah majalah Economist, London. Lalu disebut mengenai kebanyakan para pengkritik Islam ialah di Britain dan Amerika. Nama-nama mereka dicatat dalam manifesto 1,500 muka yang disebarkan oleh Anders Breivik. Juga disebut bahawa disetiap negara demokrasi Barat terdapat parti-parti politik yang anti-Islam dan anti-imigrasi orang-orang warna kulit.

Antara yang menjadi sasaran kritik anti-Islam ialah Profesor John Esposito dari Universiti Georgetown, Amerika yang terus berusaha memupuk hubungan baik antara Kristian dan Islam. Seperti telah terbukti ada pihak-pihak yang meminda ayat-ayat al-Quran dalam polemik mereka dan pelbagai aspek amalan agama Islam. Bagi umat Islam ialah ayat dan surah al-Haqqah: 49-50: “Dan sesungguhnya Kami benar-benar mengetahui bahawa di antara kamu ada orang yang mendustakan ayat-ayat Kami. Sesungguhnya al-Quran itu benar-benar menjadi penyesalan bagi orang kafir di akhirat”. Di samping itu dari pihak-pihak lain beri peringatan berkaitan interaksi dengan sahabat handai dan musuh seperti disiarkan dalam bahasa Inggeris: Keep you friends close, but keep your enemies closer. Kerana, buruk padanya manakala nama-nama dan sifat-sifat musuh tidak diketahui.

Tan Sri Mazlan Nordin ialah Karyawan Tamu Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM).

SUMBER
MINGGUAN MALAYSIA
28 OGOS 2011

ISU ANTARABANGSA : PASCA MUAMMAR GADDAFI JADI TANDA TANYA

Ku Seman Ku Hussain


Rakyat Libya bersorak riang selepas pemberontak berjaya menawan Tripoli beberapa hari lalu. Tripoli adalah benteng terakhir Presiden Muammar Gaddafi dan ini bermakna Libya telah jatuh ke tangan pemberontak yang menuntut demokrasi. Tetapi, jangan gembira dulu. Kejatuhan Gaddafi bukanlah kunci mutlak demokrasi akan bertunas dan subur di Libya. Kalau rakyat bermimpi akan wujud demokrasi, mereka sebenarnya terperangkap dalam permainan Barat khususnya Amerika Syarikat (AS) bersama sekutunya Perancis dan Britain yang mengemudi Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO). Demokrasi masih jauh di Libya. Pemberontak yang terdiri daripada pelbagai puak dan fahaman hanya bersatu untuk menumbangkan Gaddafi. Mereka semua dendam kepada sifat diktator Gaddafi yang mengaut kekayaan hasil bumi untuk keluarga. Tetapi dendam sahaja tidak cukup untuk menzahirkan seorang pemimpin di negara yang mempunyai banyak puak. Mereka tidak ada wibawa bersatu untuk memimpin Libya. Menumbangkan Gaddafi dengan memacu Libya sebagai negara maju dari hasil minyak adalah dua perkara berbeza. Maka kejayaan pemberontak hanya melepasi fasa pertama. Tetapi fasa seterusnya untuk menyuburkan kembali demokrasi adalah sangat sukar.

Maka dalam isu Libya, pasca Gaddafi adalah bab paling penting sekaligus penuh tanya tanya. Kejatuhan Gaddafi bukan lagi menjadi isu kerana dia sewajarnya sudah lama jatuh. Malah kebangkitan rakyat juga memang kena pada masanya dengan menumpang semangat kebangkitan dari Mesir, Syria, Yemen dan Tunisia. Tetapi kenyataannya rakyat berdepan era pasca Gaddafi yang semua orang tahu kejayaan pemberontak itu hasil bantuan AS menerusi NATO dan Majlis Keselamatan PBB. Gaddafi mungkin belum tumbang kalau tanpa sokongan Barat yang kononnya mahu mengembalikan kuasa ke tangan rakyat. AS mempunyai kepentingan tersendiri dalam isu Libya. Bagi AS, Gaddafi adalah “budak nakal” yang menganggu kelicinan campur tangan mereka terhadap negara-negara lain yang merdeka dan berdaulat. Dua dekad pertama kepimpinannya, Gaddafi disanjungi kerana jasa besar kepada Libya. Rakyat tidak boleh melupakan jasa Gaddafi menutup pangkalan tentera udara AS tahun 1970 yang kemudiannya menebus maruah selepas menjadi negara berpengaruh dan bangun menguasai sendiri minyak di perut buminya. Gaddafi juga menjadi pemain utama yang mengubah dasar Pertubuhan Negara-Negara Pengeksport Minyak (OPEC) sekaligus mencabar Barat yang menguasai industri minyak.

PENGHALANG

Pasca Gaddafi adalah saat yang sangat mencabar kerana kalangan pemberontak tidak mempunyai pemimpin yang berwibawa. Konflik antara puak ini menjadi penghalang utama kestabilan politik Libya pasca Gaddafi. Semua ini membuka pintu kepada pertelagahan sesama sendiri seperti yang berlaku di Iraq pasca Saddam Hussein. Ketika ini Majlis Peralihan Kebangsaan (NTC) bertindak sebagai kerajaan sementara. Majlis ini dianggotai oleh 33 ahli terdiri daripada wakil puak-puak yang memberontak menumbangkan Gaddafi. Kerajaan sementara ini adalah mainan AS dan sekutunya. Negara-negara ini awal-awal lagi sudah mengiktiraf NTC sebagai kerajaan sementara padahal Libya masih mempunyai Presiden dan masih belum tumpas sepenuhnya. Tetapi inilah kerajaan yang mendapat sokongan Barat. Kebebasan, ketelusan serta demokratiknya NTC boleh dipersoalkan apabila dikaitkan dengan agenda Barat. NTC berpangkalan di Benghazi, tempat tercetusnya pemberontakan menentang Gaddafi. Benghazi menjadi satu mercu tanda. Puak di Benghazi tidak sama dengan puak yang menguasai Tripoli dan sekiranya pemimpin dari Benghazi dipilih mengetuai NTC, puak lain pasti akan menentang. Penganalisis politik Afrika Selatan di Universiti Cambridge, George Joffe percaya pemberontak dari barat Libya yang menawan Tripoli tidak akan menerima pemimpin dari Benghazi.

Pertelagahan antara puak akan mengisi pasca Gaddafi dan demokrasi yang mimpikan bertukar menjadi gelanggang meruntuhkan sesama sendiri. Sementara itu campur tangan AS yang membawa kepada kejayaan pemberontak adalah pendekatan Barat era neokolonialisme. Hal yang sama berlaku di Iraq ketika kononnya kejatuhan Saddam akan mengembalikan demokrasi. Tetapi lihatlah sejak 2003 hingga sekarang, Iraq menjadi lebih sengsara berbanding era Saddam. Kegagalan AS memberi demokrasi seharusnya menjadi pengajaran kepada pemberontak yang bersekongkol dengan tentera NATO menumbangkan Gaddafi. Kerana itu tumpasnya Gaddafi membuka era baru yang menjerumuskan Libya, negara yang kaya dengan hasil minyak ke kancah perebutan kuasa. Setakat ini hanya 60 peratus sahaja hasil minyak Libya yang diterokai. Walaupun AS bukan berada di barisan depan seperti di Iraq tetapi tetap mahu menguasai kekayaan negara itu. Barack Obama mengambil pendekatan berhati-hati setelah Bush membuat banyak kesilapan semasa menyerang Iraq. Buktinya kali ini AS berselindung di sebalik NATO tetapi AS secara tidak langsung menyediakan khidmat sokongan untuk menjatuhkan Gaddafi. Maka yang kelihatan di depan dalam serangan atas Libya adalah Perancis dan Britain.

PERCATURAN

Melihat kepada percaturan dan pertembungan antara puak-puak dan juga sekutu AS di Libya, harapan rakyat untuk melihat perubahan pasca Gaddafi tidak mungkin berlaku. Perebutan kuasa antara puak dijangka berlaku dan pertempuran akan berterusan. NTC bukanlah sebuah kerajaan sementara yang mantap dan tentunya tidak mampu meredakan babak kedua; bertempur sesama sendiri kerana berebut kuasa. Apabila ini berlaku, demokrasi menjadi suatu yang sangat abstrak untuk dizahirkan. Semua ini kerana rakyat telah membuat kesilapan menukar pemimpin dengan bantuan kuasa asing. Gaddafi pula yang seharusnya berkorban dengan mengadakan peralihan kuasa secara aman tidak berbuat demikian. Kedegilan Gaddafi membuka pintu kepada campur tangan kuasa yang memang mengidam hasil bumi negara itu. Akhirnya apabila semua penat lelah, darah dan nyawa dipertaruhkan untuk menumbangkan Gaddafi dibalas dengan kekacauan yang lebih besar, apakah ini boleh dianggap kejayaan? Maka pasca Gaddafi menjadi kayu pengukur berjaya atau tidak kerajaan sementara mengadakan pilihan raya dan mendapat pemimpin yang diterima oleh semua puak. Kalau ini tidak berlaku, Libya menjadi medan kedua sesi ujian senjata moden tentera NATO yang mengorbankan orang awam dan harta benda. Siapa yang dipilih memimpin Libya akan menjadi penanggung hutang kerana belanja mengorban orang awam dan harta benda itu perlu dibayar dengan minyak di perut bumi Libya.

SUMBER
MINGGUAN MALAYSIA
28 OGOS 2011

ISU UMUM : MAUT BELUM LAGI MENJEMPUT


Kejadian seorang lelaki yang ditikam sebanyak lapan kali sebelum dicampakkan ke dalam hutan di Jalan Bukit Putus, Kuala Pilah tetapi ditemui masih hidup pada Ahad lepas boleh diumpamakan sebagai kisah mati hidup semula. Lelaki berkenaan yang hanya dikenali sebagai Arman Shah dikatakan sedar dari pengsan tidak lama selepas kejadian itu. Malangnya dia terpaksa berjalan kaki selama satu hari setengah untuk keluar dari hutan tersebut. Kisah yang dihadapi lelaki berkenaan merupakan antara himpunan kejadian 'bernasib baik' yang berlaku walaupun pada kebiasaannya dengan kejadian buruk yang berlaku adalah sukar untuk kita menerima hakikat mereka masih hidup.

KETENTUAN

Memang benar bahawa hanya Tuhan yang maha berkuasa untuk menentukan takdir dan masa depan seseorang. Jika sudah tiba ajal seseorang, hanya dengan gigitan nyamuk pun sudah cukup untuk kita pergi meninggalkan semua yang ada di dunia buat selama-lamanya. Tetapi jika belum sampai waktunya, hatta jika pesawat terhempas sekalipun seseorang itu masih tetap bernyawa kerana qada dan qadar masih belum menetapkannya begitu. Kisah umpama mati hidup semula ini sering saja menjadi perhatian kerana kejadian yang menimpa mereka ini adalah sesuatu yang sangat jarang berlaku. Malah terdapat beberapa kajian mengenainya yang dilakukan oleh penyelidik Barat terutama dalam mengenal pasti bagaimana mereka yang melalui kisah yang menggerunkan serta hampir mencabut nyawa mereka ini mampu untuk terus hidup seperti manusia lain.

TRAUMA

Berdasarkan satu laporan yang dikeluarkan oleh American Psychological Association di Washington, kebanyakan wanita lebih mudah untuk selamat atau hanya mengalami kecederaan ringan apabila terlibat dalam kemalangan sebegini. Bagaimanapun mereka ini lebih cenderung untuk mengalami trauma yang teruk akibat kesan dari kejadian buruk yang berlaku. Menurut Profesor Dr. Richard G. Tedeschi, dari Jabatan Psikologi University of North Carolina antara kesan utama yang berlaku selepas kemalangan yang nyaris mencabut nyawa mereka adalah kesan kecederaan atau penyakit kekal, trauma akibat kehilangan nyawa mereka yang tersayang seperti anak atau suami serta apa yang dipanggil post-traumatic stress disorder (PTSD).

HILANG FOKUS

PTSD ini merupakan kesan stres yang melampau yang mana ia mampu mengakibatkan seseorang hilang fokus dalam hidup, bertindak di luar kawalan sehingga menggugat perhubungan dengan ahli keluarga dan rakan-rakan selain bersikap defensif dan menyalahkan orang lain. Malah adakalanya mereka ini sanggup bertindak membunuh diri kerana tidak sanggup menerima 'pergolakan dalaman' yang menjadi punca kenapa ada masanya mereka berkelakuan aneh. Bagaimanapun setelah menjalani rawatan atau akhirnya pulih dengan sendiri, kesemua mereka akan berasa bersyukur dan menjalani kehidupan dengan azam yang lebih baik untuk menghargai kehidupan.

PSIKOLOGI

Menjadi sebab utama kenapa ramai wanita yang lebih banyak terlibat dalam PTSD bersandarkan laporan yang dikeluarkan oleh Dr. David F. Tolin, yang juga Pengarah di Anxiety Disorders Center, hospital psikiatri Hartford di Connecticut, AS. Menurut beliau, jika mereka yang pernah melalui pengalaman ngeri dalam kemalangan di dedahkan dengan rakaman atau bunyi kemalangan yang mereka lalui, golongan wanita akan memberi respons psikologi yang keterlaluan selain degupan jantung akan bertambah kencang. Ini kemungkinan besar berkait rapat dengan hormon di otak mereka yang menjadikan mereka lebih mudah untuk berasa trauma dengan kejadian buruk yang pernah dilalui. Berbeza daripada lelaki, kebanyakan mereka sudah terbiasa malah sejak kecil lagi berpandangan bahawa berasa takut dan bimbang adalah sesuatu yang cuba dielakkan. Waima apa pun fakta mengenai kisah mati hidup semula ini kita tidak boleh menyifatkan apa yang telah berlaku terhadap mereka ini sebagai sesuatu yang mudah. Ia bukan umpama kemalangan biasa yang hanya mengakibatkan luka-luka kecil tetapi kisah mereka ini diibaratkan hanya selangkah lagi malaikat maut akan mencabut nyawa mereka. Namun Tuhan masih memberi peluang kedua pada mereka untuk menjalani hidup yang lebih baik berbanding sebelumnya.

APOLO NSIBAMBI


PERDANA Menteri Uganda ini pernah melalui detik mencemaskan apabila helikopter yang dinaikinya bersama enam orang pegawai terhempas. Bagaimanapun kesemua mereka terselamat setelah helikopter tersebut yang didakwa mengalami masalah teknikal sempat terjatuh di atas rimbunan pokok sebelum pesawat itu terhempas. Kejadian itu berlaku di bandar Bugiri, selatan Uganda pada Mac 2010. Perdana Menteri sebelumnya, John Garang juga terbunuh dalam satu kemalangan helikopter pada Julai 2005.

GEORGE LUCAS


PENGARAH filem terkenal ini antaranya Star Wars merupakan seorang lelaki yang dilihat sebagai gagal, lemah dan tidak mampu pergi jauh ketika zaman remajanya. Namun beberapa hari sebelum menamatkan zaman persekolahannya pada tahun 1962, Lucas terlibat dalam satu kemalangan jalan raya ngeri mengakibatkannya koma selama tiga hari. Mengulas mengenai kejadian itu, Lucas menyatakan bahawa seseorang yang terlibat dengan pengalaman sebegitu pasti akan tertanya-tanya kenapa ia berlaku atau kenapa berada di situ ketika kejadian. Lucas sendiri masih tertanya-tanya mengenainya sehingga kini dan ia sedikit sebanyak membantunya dalam berimaginasi mengenai banyak perkara.

OZZY OSBOURNE 


LEGENDA rock ini pernah mengalami kemalangan ngeri apabila terbabit dalam kemalangan motosikal berkuasa tinggi. Namun beliau diselamatkan oleh pembantunya yang terpaksa memberi pernafasan mulut ke mulut apabila jantungnya berhenti berdegup sebanyak dua kali sebelum di bawa ke hospital. Osbourne yang koma selama lapan hari menggambarkan pertama kali beliau membuka matanya sebagai sesuatu yang asing dan langsung tidak mengenali orang disekelilingnya. Namun akibat kemalangan itu telah membuatkan dirinya semakin menghargai kehidupan dengan menyatakan adalah sesuatu yang mengagumkan bagaimana kejadian beberapa saat itu telah mengubah keseluruhan hidupnya.

ROY C. SULLIVAN 


MANUSIA seorang ini mencatat sejarah tersendiri sebagai satu-satunya orang yang terselamat daripada panahan kilat bukan setakat sekali tetapi tujuh kali sepanjang hidupnya. Pertama kali beliau dipanah petir adalah pada tahun 1942 ketika berada di menara peninjau namun Sullivan hanya kehilangan salah satu kuku kakinya. Kejadian seterusnya berlaku pada tahun 1969, 1970, 1972, 1973, 1974 dan 1977. Bagaimanapun dalam setiap kejadian itu beliau hanya cedera ringan dan langsung tidak menghadapi sebarang kecederaan kekal. Antara kecederaan yang berlaku padanya akibat panahan petir adalah terbakar bulu kening, dua kali rambutnya terbakar, sedikit kesan terbakar di bahu kiri dan terbakar di buku lali. Panahan petir terakhir yang berlaku ketika beliau sedang memancing adalah paling teruk pernah berlaku kepadanya. Ini kerana Sullivan telah dimasukkan ke hospital kerana terbakar di bahagian perut dan dadanya.

SUMBER
MINGGUAN MALAYSIA
28 OGOS 2011