JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI09 November 2011

ISU SOSIAL : JANGAN DIUNDANG KEMURKAAN ALLAH

Oleh SAIFULIZAM MOHAMAD


Negara digemparkan dengan tindakan berani 20 pertubuhan bukan kerajaan (NGO) termasuk Majlis Peguam dan Suara Rakyat Malaysia (Suaram) menganjurkan program Seksualiti Merdeka 2011 iaitu satu program yang dibimbangi menggalakkan seks bebas. Walaupun Perlembagaan dalam perkara 3 (1) memperuntukkan bahawa Islam merupakan agama Persekutuan dan menjadi tonggak kepada tertubuhnya Malaysia, ia tidak menjadi penghalang kepada kesemua NGO terbabit menunjukkan ‘belang’ mereka menganjurkan program yang menjijikkan itu. Bagaimanapun program yang bertujuan memperjuangkan hak golongan lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT) mendapat bantahan keras daripada pelbagai pihak bukan sahaja di kalangan masyarakat Islam malah komuniti bukan Islam. Mereka mahu program seperti itu dihentikan dan pihak penganjur antaranya bekas Presiden Majlis Peguam yang juga Pengerusi Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) Datuk S.Ambiga dikenakan tindakan undang-undang kerana perbuatan itu bertentangan dengan Perlembagaan selain berlawanan dengan fitrah manusia.

Seperti mana kata Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mungkin tujuan penganjur program itu adalah untuk menunjukkan mereka selari dengan amalan hak asasi manusia berdasarkan prinsip-prinsip antarabangsa meskipun sedar ia tidak mungkin berlaku kerana Malaysia diiktiraf sebagai sebuah negara Islam. Jelas, program yang memperjuangkan seks bebas hukumnya haram dan ia dinyatakan sendiri di dalam al-Quran khususnya mereka yang mengamalkan hubungan sejenis. Harus diingat perbuatan memperjuangkan LGBT atau apa-apa perjuangan yang berlawanan dengan ketetapan hukum Allah SWT sebenarnya hanya akan mengundang kemurkaanNya. Berdasarkan sejarah umat terdahulu, Allah pernah menurunkan mala petaka ke atas mereka sehingga kaum-kaum tersebut dilenyapkan daripada muka bumi ini. Puncanya kaum-kaum itu ingkar kepada perintah Allah termasuk golongan yang mengamalkan seks bebas dan seks sejenis. Pada masa itu tiada siapa yang boleh menghalangNya kerana sesungguhnya Allah Maha Berkuasa daripada segala-galanya dan kehebatan kekuasaan Allah terlalu banyak disebutkan di dalam al-Quran.

Cuba lihat bala yang menimpa kaum Nabi Luth dan kemusnahan bandar Pompeii ekoran berlakunya gejala seks bebas serta hubungan seks sejenis. Tidak dinafikan dua kisah ini sering dipaparkan untuk bacaan umum sama ada di majalah, akhbar mahu pun buku tetapi penulis mahu memaparkan semula dua kisah ini kerana ia amat berkaitan dengan penganjuran seks bebas serta memperjuangkan hak LGBT oleh 20 NGO terlibat. Kisah pertama ialah mengenai sejarah umat Nabi Luth. Nabi Luth A.S hidup sezaman dengan Nabi Ibrahim A.S dan baginda diutus sebagai rasul kepada satu kaum yang berjiran dengan kaum Nabi Ibrahim. Seperti mana yang disebut di dalam al-Quran kaum Nabi Luth membudayakan perbuatan yang bercanggah dengan syariat serta fitrah manusia iaitu melakukan hubungan jenis antara lelaki dan lelaki juga dikenali dengan liwat. Ekoran budaya tersebut, Nabi Luth dengan segala kudratnya menyeru semua umatnya meninggalkan perbuatan terkutuk itu dengan mengingatkan kepada mereka amaran serta peringatan yang telah disampaikan oleh Allah.

Bagaimanapun kaum Nabi Luth yang angkuh itu menolak seruan tersebut dengan terus melakukan perbuatan liwat sesama lelaki dan paling malang mereka turut menafikan kerasulan Nabi Luth. Seruan Nabi Luth disambut dengan pelbagai ugutan dan cemuhan daripada kaumnya. Mereka tidak mahu Nabi Luth menganggu budaya liwat yang begitu digemari mereka ketika itu. Nabi Luth dikecam hanya disebabkan baginda menunjukkan kepada umatnya ke jalan yang benar. Cuba lihat maksud surah al-A’Araf ayat 80-81; Dan Nabi Luth (Kami utuskan). Ingatlah ketika ia berkata kepada kaumnya ‘‘Patutkah kamu melakukan perbuatan yang keji, yang tidak pernah dilakukan oleh seorang pun penduduk alam ini sebelum kamu’’. Sesungguhnya kamu mendatangi lelaki untuk memuaskan nafsu syahwat kamu dengan meninggalkan perempuan, bahkan kamu ini adalah kaum yang melampaui batas. Bagaimanapun ingatan yang diberikan oleh Nabi Luth itu dijawab sinis oleh kaumnya. Perkara ini disebut di dalam al-Quran di dalam surah yang sama ayat ke 82; Dan tidak ada jawapan daripada kaumnya selain mereka berkata ‘‘Usirlah mereka (Nabi Luth dan pengikut-pengikutnya yang taat) dari bandar kamu ini, sesungguhnya mereka adalah orang yang mendakwa mensucikan diri.

Setelah menerima jawapan daripada kaumnya, Nabi Luth memohon berdoa kepada Allah dan ia dinyatakan di dalam surah as-Syuara ayat 169; (Nabi Luth berdoa) ‘‘Ya Allah selamatkanlah aku serta keluargaku dari (akibat) perbuatan yang mereka kerjakan’’. Akhirnya melalui perutusan dua malaikat, Nabi Luth sekeluarga serta pengikut-pengikut yang setia dibawa keluar ke satu tempat lain kerana Allah mahu memusnahkan umatnya yang durhaka itu. Kaum Nabi Luth yang begitu biadab sebelum itu telah mengepung rumah baginda kerana mahu bertemu dengan dua orang tetamu terdiri daripada dua malaikat berkenaan. Mereka mahu melakukan perbuatan yang dimurkai oleh Allah. Ekoran itu, Nabi Luth seperti mana dalam surat al-Hijr ayat ke 68-69 berkata ; ‘‘Sesungguhnya mereka ini tetamu aku. Maka janganlah kamu memberi malu kepadaku. Dan takutlah kamu kepada Allah, serta janganlah kamu menghina aku.’’ Berikutan kebiadapan tersebut, Allah segera menyelamatkan Nabi Luth sekeluarga dan pengikut-pengikutnya yang taat melalui perutusan dua malaikat tersebut, kaum baginda kemudian dimusnahkan dalam malapetaka yang dahsyat pada sebelah pagi.

Surah al-Hijr ayat 73-74 menceritakan segala-galanya: Akhirnya mereka pun dibinasakan oleh letusan suara yang menggempakan bumi ketika matahari terbit. Maka Kami jadikan kaum Lut tunggang-terbalik (tertimbus segala yang ada di muka buminya) dan Kami hujani atasnya dengan batu dari tanah terbakar.’’ Inilah akibat mereka yang mengingkari perintah Allah dengan melakukan perbuatan hubungan sejenis sesama lelaki. Peristiwa ini dianggarkan berlaku kira-kira 1,800 sebelum masihi dan kesan sejarah kebinasaan kaum Nabi Luth terdapat di kawasan Laut Mati di sempadan Jordan-Israel. Kisah kedua adalah mengenai bala bencana yang diturunkan oleh Allah kepada masyarakat yang tinggal di bandar Pompeii kerana berlakunya seks bebas hingga ke peringkat melakukannya secara terbuka. Pompeii ialah simbol keruntuhan Empayar Rom yang terlibat dengan kegiatan seks melampaui batas. Kemusnahan yang berlaku ke atas rakyat bandar itu serupa dengan balasan dialami oleh umat Nabi Luth.

Kehancuran masyarakat di kawasan itu adalah akibat daripada letupan gunung berapi Vesuvius terletak di bandar Naples, Itali. Kehilangan bandar Pompeii akibat malapetaka itu bukan tanpa sebarang sebab. Rekod sejarah menunjukkan bandar tersebut menjadi pusat memuaskan nafsu dan perbuatan melampau batas kemanusiaan. Jumlah rumah pelacuran tidak terhitung banyaknya. Mereka juga mengikut tradisi daripada kepercayaan Mithra yang mempercayai alat-alat kelamin dan persetubuhan tidak sepatutnya terlindung tetapi hendaklah dilakukan tempat terbuka, Bagaimanapun perlakuan mereka mendapat kemurkaan Allah dan ia dibuktikan dengan letusan gunung Vesuvius dan lavanya menyapu bersih penduduk di kawasan itu dengan tidak seorang pun terselamat. Dengan sekelip mata mereka menjadi batu. Malah berdasarkan beberapa penemuan terdapat mereka yang sedang melakukan hubungan seks turut menjadi batu. Dua contoh di atas menunjukkan bukti kemurkaan Allah terhadap mereka yang sengaja mencabar ketetapan Allah dan kedua-duanya merupakan bukti sejarah yang wajar dijadikan iktibar.

Sehubungan itu, kepada pihak berkuasa mereka perlu membanteras kegiatan seks bebas dan perjuangan LGBT hingga ke akar umbi tanpa sebarang kompromi. Tanggungjawab ini perlu dilaksanakan kerana ia juga merupakan amanah daripada Allah. Pusat-pusat pelacuran, homoseks dan apa jua pusat seks bebas di negara ini hendaklah dimusnahkan kerana kewujudan kegiatan maksiat seperti ini hanya akan mengundang kemurkaan Allah sekali gus memberi kesan buruk kepada negara. Kepada orang Islam yang terlibat dengan kegiatan LGBT serta seks bebas, bertaubatlah sebelum nyawa ditarik oleh Malaikat Maut. Kembalilah ke pangkal jalan. Apa yang anda lakukan itu dosanya amat besar. Sesungguhnya Allah itu Maha Pengampun, Maha Pengasih dan Maha Penyayang.

SUMBER
UTUSAN MALAYSIA
9 NOVEMBER 2011


ISU KEWANGAN : PERANAN KESAN AUDIT DAN DASAR KELUAR YANG JELAS

Oleh ROHAMI SHAFIE
PENULIS ialah Pensyarah Kanan
Perakaunan dan Kewangan
Kolej Perniagaan (COB)
Universiti Utara Malaysia, Sintok, Kedah.


TAMAN WETLAND, PUTRAJAYA

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, Laporan Ketua Audit Negara menjadi perhatian rakyat. Kepekaan mengenainya menggambarkan prinsip akauntabiliti sektor awam semakin dituntut oleh rakyat. Berbeza dengan sektor swasta yang lebih mementingkan keuntungan semata-mata untuk kepentingan pemegang saham, sektor awam lebih mengutamakan kepentingan rakyat. Ini bermakna, sektor awam berfungsi membelanjakan peruntukan yang diberikan oleh kerajaan melalui cukai-cukai yang dikutip daripada rakyat secara berakauntabiliti dan berhemah. Wang yang dibelanjakan sewajarnya mencapai matlamat asas iaitu memaksimumkan "keuntungan" kepada rakyat. Justeru, sektor awam adalah agen pelaksana dasar-dasar yang digubal untuk rakyat. Sementara itu, juruaudit berperanan untuk memastikan wang rakyat dibelanjakan secara teratur mengikut prosedur ditetapkan di samping tidak berlaku sebarang kelemahan yang menjejaskan kecekapan dan keberkesanan sektor awam dalam memberi perkhidmatan kepada rakyat. Di sinilah peranan juruaudit iaitu meminimumkan "kos agen" yang berpunca daripada kelemahan yang terdapat di sektor awam.

"Kos agen" ini akan memudaratkan rakyat. Namun begitu, masih ramai yang beranggapan seolah-olah juruaudit berperanan semata-mata mengesan penyelewengan. Satu lagi peranan utama juruaudit adalah mengesan kelemahan kawalan dalaman. Kelemahan kawalan dalaman bukanlah satu penyelewengan. Kelemahan ini timbul apabila prosedur ditetapkan tidak dipatuhi sepenuhnya ataupun kerana kelemahan pekerja itu sendiri yang kurang mahir dan tidak menjalankan kerja dengan teliti sehingga banyak berlaku kesilapan. Perkara-perkara ini bukanlah satu penyelewengan tetapi lumrah bagi mana-mana sistem ciptaan manusia yang tidak akan sempurna walau mana hebat pun sistem itu. Pastinya ada kelemahan tersendiri. Namun, itu bukanlah alasan untuk tidak memperbetulkan kesilapan. Kesilapan yang dilakukan berulang-ulang merupakan satu risiko yang amat berbahaya bagi mana-mana jabatan di sektor awam. Sebab itulah, ketua-ketua jabatan berperanan besar memastikan setiap kelemahan yang dilaporkan oleh Laporan Ketua Audit Negara diambil kira dan tindakan pantas dilaksanakan bagi mengatasi kelemahan-kelemahan ini.

Mengenalpasti kelemahan dan kesilapan serta mengesyorkan cadangan-cadangan penambahbaikan adalah peranan asas audit dalaman, namun sekiranya mereka menjumpai sebarang penyelewengan, juruaudit dalaman bertanggungjawab melaporkannya kepada pihak atasan. Sebagai juruaudit yang memeriksa bukan sahaja perkara kewangan tetapi juga hal-hal bukan kewangan, juruaudit dalaman berkemungkinan akan menjumpai penyelewengan yang berlaku di organisasi mereka. Sekali lagi, perkara ini tidak boleh ditutup kerana akhirnya ia boleh memberi implikasi besar kepada organisasi tersebut. Lebih teruk lagi jika penyelewengan itu membabitkan banyak pihak. Apabila dilaporkan oleh juruaudit dalaman mahupun melalui Laporan Ketua Audit Negara, perkara ini mestilah ditangani segera. Bukanlah fungsi audit untuk mengesan si pelaku. Peranan untuk mengesan si pelaku diambil alih oleh organisasi lain umpamanya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM). SPRM berperanan sebagai akauntan forensik bagi membuktikan penyangak-penyangak yang tidak jujur melaksanakan tugas mereka. Bukti yang mencukupi dan boleh dipercayai hendaklah diperoleh sebelum mereka ini dibawa ke muka pengadilan.

Jika aturan ini dapat dilaksanakan dengan baik (bermula diaudit, ditegur, tindakan pembetulan dan penyangak dibawa ke muka pengadilan), sektor awam akan dapat mencapai tahap kualiti yang amat tinggi. Bagi penulis, pelaksanaan dasar keluar sektor awam yang akan bermula pada tahun 2012 sepatutnya mengambil kira juga Laporan Ketua Audit Negara. Ini kerana ia juga menggambarkan Petunjuk Prestasi Utama (KPI) bagi individu. Tidak kiralah sama ada KPI itu melibatkan pegawai tertinggi mahupun pegawai peringkat bawahan yang pasti siapa yang bertanggungjawab sewajarnya mengamalkan budaya berakauntabiliti tinggi. Dasar keluar yang jelas dan telus berpaksikan prestasi sebenar kakitangan awam boleh membawa satu budaya baru berkualiti tinggi di sektor awam. Ini akan memberi satu "kejutan" kepada kakitangan awam yang berprestasi rendah agar meningkatkan prestasi mereka. Dengan cara ini, barulah akan menampakkan keberkesanan Laporan Ketua Audit Negara mahupun laporan juruaudit dalaman dalam mempertingkatkan kualiti perkhidmatan sektor awam . Tidaklah lagi timbul kelemahan dan kesalahan yang sama diulang tayang pada setiap tahun yang akhirnya timbul persepsi negatif di kalangan rakyat.

SUMBER
UTUSAN MALAYSIA
9 NOVEMBER 2011ISU UMUM : JENUH FIKIRKAN TARIKAN LELAKI AFRIKA


Entah apa tarikan kuasa yang ada pada lelaki-lelaki warga Afrika yang menyebabkan ramai wanita negara ini dilapor terjebak dalam cinta siber yang berakhir dengan penipuan. Jenuh juga memikirkan daripada mana datangnya tarikan itu. Bukan penulis saja jenuh memikir, kawan-kawan lelaki lain juga sibuk bertanya-tanya, sudah tiadakah lelaki tempatan atau apa kurangnya mereka sampai wanita negara ini beralih kepada golongan 'awang hitam' ini. Tentu agak luar biasa kuasa tarikan itu atau putar-belit kata-katanya, sehinggakan wanita tempatan ini mudah 'cair' dan mempercayai seratus peratus tanpa rasa curiga menyerahkan wang yang bukan sedikit jumlahnya kepada lelaki warga Afrika ini. Sebelum ini, kita turut maklum dengan wanita negara ini yang turut menjadi 'keldai dadah' yang memusnahkan kehidupan mangsa dan membuatkan keluarga mereka turut sengsara. Jenayah ini juga bermula melalui perkenalan di Internet. Dan kini, muncul pula sindiket penipuan kiriman bungkusan, yang menggunakan modus operandi yang agak sama.

Data terbaru polis mencatatkan sebanyak 86 kes dilaporkan dalam tempoh sebulan atau tiga kes setiap hari berhubung penipuan kes ini. Kebanyakan yang terkena ialah wanita yang berkerjaya, berpelajaran tinggi serta menguasai bahasa Inggeris dengan baik. Justeru ada pihak merumuskan sifat tamak dan buta cinta menjadi antara faktor utama wanita Malaysia mudah diperbodohkan oleh sindiket warga Afrika yang menjalankan penipuan ini. Tidak dapat dinafikan, rata-rata jenayah yang berlaku kebanyakannya berkisar tentang tamakkan wang. Tetapi yang jelas, ia tidak mengecualikan lelaki atau wanita. Bagaimanapun, dalam kes penipuan seperti ini, golongan wanita seperti mendedahkan diri mereka terhadap jenayah itu. Malaysia adalah antara negara tertinggi bilangan pengguna Internet berbanding negara-negara lain. Satu kajian sebelum ini menyatakan, pengguna Internet di negara ini terutamanya golongan muda menghabiskan masa pada purata 22.3 jam dalam talian seminggu.

Sudah tentu, ketagihan terhadap rangkaian sosial seperti Facebook, Twitter, Myspace dan lainnya bakal mengundang padah sekiranya wanita tidak dapat mengawal diri daripada diperdaya oleh sindiket penipuan yang sukar untuk disekat dalam era langit terbuka ini. Wanita perlu ingat bahawa bahaya bukan sahaja ada di luar sana, malah di dalam duduk bersantai di rumah sambil bersembang di rangkaian sosial pun, terdedah kepada penipuan yang boleh merubah kehidupan dalam sekelip mata. Sudah banyak berita dan isu dilaporkan mengenai penipuan di Internet, maka peka dan ambillah langkah berjaga-jaga dan pencegahan. Janganlah begitu cepat mempercayai orang yang tidak dikenali, apatah lagi orang yang menabur janji yang bukan-bukan dan tidak logik langsung. Dalam pada itu, pendedahan kepada identiti diri, gambar atau pergerakan hendak ke mana pun dilaporkan di dalam laman sosial itu, akan menarik perhatian penjenayah yang kini menggunakan saluran Internet untuk memerangkap mangsanya. Sebagai pengguna Internet, wanita perlu bijak menggunakan kemudahan itu. Jangan disebabkan leka, akhirnya kemudahan tersebut kelak menyusah dan membinasakan kehidupan sendiri.

SUMBER
UTUSAN MALAYSIA
9 NOVEMBER 2011


SEMANTIK