12 November 2010

GURU DIGALAKKAN MELANJUTKAN PELAJARAN

KEMUSYKILAN GURU

Saya seorang guru gred DGA29 yang sedang berkhidmat di sebuah sekolah kerajaan. Saya ingin mengetahui bagaimanakah caranya saya boleh melanjutkan pelajaran untuk mengambil ijazah pertama. Kita sedia maklum yang kebanyakan universiti tempatan menawarkan peluang untuk menyambung belajar secara sepenuh masa dan separa masa. Saya berhasrat melanjutkan pelajaran di Universiti Terbuka Malaysia (OUM) tetapi pegawai yang bertanggungjawab memberitahu bahawa saya tidak layak untuk mengikuti kursus itu kerana saya seorang guru. Beliau menyatakan saya boleh menyambung pelajaran di OUM tetapi tidak dijamin kenaikan pangkat sedangkan ramai guru yang melanjutkan pelajaran di OUM sudah pun mendapat kenaikan pangkat. Universiti manakah diiktiraf oleh Bahagian Pendidikan Guru (BPG) jika saya melanjutkan pelajaran secara separa masa?
GURU DGA29,
Kuala Lumpur.

JAWAPAN DARIPADA 
KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

Kementerian Pelajaran ingin merujuk surat 'guru DGA29, Kuala Lumpur', bertarikh 21 Oktober lalu bertajuk 'Guru ingin maklumat pengajian'. Kementerian menggalakkan guru mengikuti pengajian ijazah pertama. Setiap program diikuti perlulah didahului permohonan dibuat oleh pemohon (guru) berdasarkan prosedur yang ditetapkan. Guru yang menamatkan pengajian perlu membuat permohonan kepada Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran (SPP) untuk ditemuduga bagi tujuan kenaikan ke gred DG41. Guru layak mengikuti pengajian di mana-mana universiti yang mendapat pengiktirafan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) serta mengikuti pengajian yang relevan dalam bidang pendidikan.

UNIT KOMUNIKASI KORPORAT,
Kementerian Pelajaran.

KOMEN CIKGU ZUL

Kadang-kadang sedih dan terharu juga apabila melihat nasib guru-guru yang melanjutkan pelajaran ini. Pihak KPM memanglah memberikan galakkan tetapi dalam syarat kenaikan pangkat sebagai Guru Cemerlang atau Guru Akademik Tingkatan Enam, golongan ini tersisih dan diketepikan. Ada segelintir mereka yang mengajar Tingkatan Enam lebih daripada 10 tahun sehingga dilantik menjadi penyemak dan pakar rujuk bagi subjek yang diajar tetapi tidak dilantik sebagai Guru Akademik Tingkatan Enam disebabkan syarat yang ditetapkan oleh pihak KPM. 

Bagi guru-guru yang memiliki Sarjana dan PHD pula sehingga ke hari ini masih belum mendapat pengiktirafan sewajarnya daripada KPM. Pada suatu ketika memang ada janji untuk memberi kenaikan gred kepada guru-guru ini, namun sehingga ke hari ini masih belum dikeluarkan pekeliling berkaitan dengan perkara ini.

STPM 2006 SIRI 3

AKRONIM

01. Jentolak = Jentera Tolak
02. Berdikari = Berdiri di atas kaki sendiri.

KATA BANTU RAGAM

01. boleh
02. dapat
03. harus
04. hendak
05. mahu
06. mesti

KATA BANTU ASPEK

01. akan
02. belum
03. masih
04. pernah
05. sedang
06. sudah
07. telah

JENIS KATA BILANGAN

01. Kata bilangan himpunan = berabad-abad, beratus-ratus, bertahun-tahun,
02. Kata bilangan kardinal = satu, sepuluh, seratus, sejuta, seribu
03. Kata bilangan pisahan = masing-masing, setiap, tiap-tiap
04  Kata bilangan tak tentu = banyak, beberapa, sebilangan, separuh, sedikit

KATA AKAR

01. tani = petani
02. mudi = kemudi
03. tapa = bertapa

KATA KERJA meN-...-kan DENGAN DUA OBJEK

01. Kakak saya membacakan ayah surat daripada abang.
02. Aminah memakaikan anaknya sepasang baju kurung.
03. Jururawat itu membawakan nenek sehidangan makanan.

KATA MAJMUK TIDAK MANTAP

01. buah tangan
02. pasar tani
03. mogok umum

KATA KETERANGAN

01. Keterangan cara : Dengan sepenuh tenaga, Mak Peah mengejar peragut beg tangannya.
02. Keterangan tujuan : Demi menjaga kebersihan dan kesihatan, penduduk Taman Setia sentiasa bergotong-royong membersihkan kawasan taman itu.

AYAT PASIF

01. Tentera penceroboh itu kena serang hendap oleh pejuang Iraq.
02. Bilik itu dikemaskan oleh abang sebelum dia ke sekolah pagi tadi.

AYAT MAJMUK GABUNGAN

01. Zamri tidak berminat bermain bola, malahan tidak pernah ke padang.

AYAT MAJMUK CAMPURAN

01. Aiman dan Akilah gembira ketika saya sampai di rumahnya pagi tadi.

KATA YANG MEMATUHI HUKUM D-M

01. Cempedak goreng
02. Gas cecair
03. Sos tomato
04. Maraton mini

AYAT AKTIF TRANSITIF

01. Peperangan mengancam nyawa manusia.
02. Kemenangan itu membuktikan bahawa kebenaran berpihak kepadanya.

RAKYAT MALAYSIA MEMBELANJAKAN SEBANYAK RM35 JUTA UNTUK HANTAR 3.5 BILION SMS


Rakyat Malaysia membelanjakan RM35 juta untuk menghantar 3.5 bilion khidmat pesanan ringkas (SMS) pada tahun ini, kata Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr. Rais Yatim. Menurut beliau, jumlah perbelanjaan itu adalah berdasarkan anggaran kos satu sen bagi setiap SMS yang dihantar. Katanya, statistik itu menjadikan rakyat Malaysia muncul sebagai antara pengguna SMS tertinggi di dunia. Statistik berkenaan menjadi bukti bahawa rakyat negara ini mempunyai kadar celik teknologi komunikasi yang sangat baik. Potensi itu harus digunakan oleh industri untuk memajukan negara melalui kandungan mudah alih. Walaupun terdapat pandangan serong terhadap potensi multimedia kreatif dan pembangunan aplikasi sebagai jentera pertumbuhan ekonomi, namun fakta menunjukkan kewujudan Facebook, Twitter dan inovasi menggunakan platform android telah merubah landskap komunikasi dan pemikiran manusia. Rais berkata, menyedari potensi industri berkenaan, kerajaan telah menjadikan bidang pembangunan dan infrastruktur komunikasi sebagai salah satu daripada 12 Bidang Ekonomi Utama Negara (NKEA) di bawah Program Transformasi Ekonomi (ETP).

SEJUMLAH 7.5 JUTA PEMILIK AKAUN FACEBOOK DI MALAYSIA


Rakyat Malaysia merupakan antara pengguna aplikasi rangkaian sosial Facebook, Friendster dan Twitter yang tertinggi di dunia. Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan Malaysia, Datuk Seri Dr. Rais Yatim berkata, dianggarkan terdapat 7.5 juta pemilik akaun Facebook di Malaysia kini. “Ini adalah potensi rakyat yang harus digunakan oleh industri dalam bidang ini untuk memajukan negara khususnya menerusi kandungan mudah alih. “Terdapat fakta yang menunjukkan bahawa kewujudan Facebook, Twitter, inovasi platform Android, aplikasi dalam talian dan mudah alih telah mengubah landskap komunikasi, pemikiran manusia dan melahirkan jutawan baru di Amerika Syarikat,” katanya.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...