14 September 2011

ISU EKONOMI : EMPAT SEBAB ESSO PERLU DISELAMATKAN

Oleh ROHAMI SHAFIE
PENULIS ialah Pensyarah Kanan
Perakaunan dan Kewangan, Kolej Perniagaan (COB),
Universiti Utara Malaysia


Sempena  kemerdekaan negara ke-54 tahun, sepatutnya penjualan Esso Malaysia Bhd. kepada syarikat asing tidak berlaku. Sebagai syarikat minyak, yang mana kakitangannya melibatkan rakyat tempatan, maka ia patut dikekalkan di bawah kawalan rakyat Malaysia. Semangat patriotik inilah yang patut ditunjukkan oleh pemegang saham Esso Malaysia Bhd. Dalam keadaan banyak negara yang ingin mengekalkan pegangan syarikat mereka di bawah kawalan rakyat mereka sendiri, penjualan Esso Malaysia Bhd. tidak mencerminkan semangat kemerdekaan dan patriotisme di kalangan ahli korporat Malaysia. Sepatutnya Esso Malaysia Bhd. mempertahankan hak rakyat dan kepentingan negara ini dengan menjual kepada syarikat tempatan. Ini kerana Esso syarikat strategik. Apa akan terjadi jika ia di bawah kawalan rakyat asing? Pertama, kakitangan atasan akan dikuasai orang asing. Pekerja tempatan terpaksa dikurangkan dan pekerja asing akan diambil bekerja. Apa akan terjadi kepada mereka sedangkan mereka mempunyai kepakaran masing-masing. Yakinlah pada kepakaran kita sendiri. Jika mereka terpaksa diganti dengan rakyat asing, di manakah mereka akan pergi?

Kemungkinan pekerja-pekerja mahir ini akan membawa diri ke luar negara. Negara akan rugi kerana bakat-bakat terbaik dalam kalangan rakyat tempatan itu sendiri tidak lagi bekerja dan berkhidmat di negara sendiri. Masalah brain drain semakin parah sedangkan kerajaan sedang berusaha menarik rakyat Malaysia yang bekerja di luar negara bekerja di dalam negara, tapi lain pula terjadi, rakyat tempatan yang bekerja dalam negara 'melarikan' diri ke luar negara. Perlu diingat, industri minyak merupakan industri utama dalam negara kita dan termasuk dalam Program Transformasi Ekonomi (ETP). Kedua, syarikat asing hanya pentingkan untung semata-mata. Mereka tidak akan memikirkan apa yang berlaku kepada rakyat dan negara ini. Prospek keuntungan yang mereka dambakan. Justeru, kebajikan para pekerja mungkin tidak terbela. Syarikat asing yang ingin menguasai Esso pula terlibat dengan perniagaan arak, sedangkan para pekerja Esso sedia ada majoritinya Islam, adakah mereka sanggup bekerja di bawah syarikat yang menjual arak? Nasib mereka tidak terbela. Ketiga, keuntungan yang diperoleh bakal dibawa ke luar negara. Negara akan rugi dari segi aliran wang keluar.

Wang yang sepatutnya boleh memberi manfaat kepada rakyat Malaysia bakal memberi manfaat kepada rakyat asing. Kesannya bukan sedikit kerana Esso merupakan syarikat yang besar. Keempat, jika ia dimiliki oleh rakyat asing, boleh menggugat dasar-dasar mengenai minyak sedangkan ia boleh memberi impak besar kepada rakyat tempatan. Industri minyak cukup sensitif kepada rakyat. Bentuk kerjasama dengan syarikat tempatan seperti Petronas mungkin juga sukar dilaksanakan. Sinergi sukar dilaksanakan dengan syarat-syarat terma akan ditentukan oleh rakyat asing. Ambil contoh bagaimana SapuraCrest Petroleum Bhd, dan Kencana Petroleum Bhd. bergabung sesama sendiri bagi mewujudkan penyedia perkhidmatan minyak dan gas kelima terbesar di dunia. Gabungan sebegini menunjukkan semangat patriotisme tinggi untuk mengangkat syarikat-syarikat Malaysia di persada dunia. Tidak pula ia dijual untuk syarikat asing. Tetapi disinergikan untuk berkembang maju bagi manfaat rakyat tempatan dan negara. Justeru, kepentingan Esso wajib berada di bawah anak tempatan. Jika syarikat strategik sebegini terlepas di tangan pihak asing, tidak mustahil lebih banyak lagi kepentingan syarikat tempatan dijual kepada pihak asing pada masa akan datang. Kita akan berputih mata kerana hanya mendambakan untung jangka masa pendek tetapi rugi dalam jangka masa panjang. Maka Esso perlu diselamatkan daripada terlepas di pihak asing dan sewajarnya dimiliki oleh rakyat tempatan.

SUMBER
UTUSAN MALAYSIA
14 SEPTEMBER 2011

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...