JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI31 Julai 2011

ISU SOSIAL : GEJALA KEMURUNGAN ISU MASYARAKAT MODEN YANG SEMAKIN SERIUS


Dua bekas presiden Amerika Syarikat, Abraham Lincoln dan Theodore Roosevelt pernah mengalaminya pada suatu ketika. Malah beberapa seniman agung seperti pemuzik Beethoven, penulis Edgar Allen Poe dan Mark Twain serta pelukis Vincent van Gogh turut melalui pengalaman yang sama. Ini membuktikan kemurungan tidak mendiskriminasi sesiapa. Dalam satu kajian, Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) mendapati kemurunganklinikal ialah penyakit keempat dalam ranking penyakit penyebab ketidakupayaanpaling teruk dan dijangka akan naik pada kedudukan kedua menjelang 2020. Gejala atau simptom kemurungan berbeza-beza, tetapi secara amnya, mangsamengalami perasaan negatif untuk jangka masa yang panjang seperti kehilanganminat atau kehendak untuk hidup dan anhedonia atau hilang perasaan nikmatkehidupan. Tanda lain termasuk perubahan berat badan dan selera makan secara drastik,gangguan tidur, kesunyian, mudah terasa, mudah cemas, kepenatan, dihantuiperasaan tidak berguna, sering rasa bersalah, kurang bertenaga, hilang tumpuandan rendah diri.

Kemurungan juga boleh termanifestasi dalam pelbagai bentuk masalah fizikalseperti sakit belakang, pening, masalah gastrik dan lain-lain sakit kronik. Presiden Persatuan Psikiatrik Malaysia (MPA), Dr Abdul Kadir Abu Bakarmenjelaskan bahawa kemurungan sebenarnya sangat berbeza dengan kesedihan. Diagnosis kemurungan ialah mempunyai lima atau lebih gejala berkaitanselama sekurang-kurangnya dua minggu yang cukup teruk hingga mengganggu prestasi kerja dan kehidupan sosial. Ia boleh menjadi kronik sehinggakan menjurus kepada membunuh diri. Apapun, kebanyakan kes kemurungan sebenarnya boleh dirawat dengan ubat ataumelalui psikoterapi. Tanpa rawatan sewajarnya, gejala yang dialami pesakit boleh mengambil masasehingga berbulan-bulan atau bertahun-tahun. Pakar bersetuju bahawa sekiranya seseorang itu nekad untuk membunuh diri,tiga jenis perasaan telah terbentuk di dalam dirinya, iaitu - tidak lagi tahanuntuk menanggung azab, tidak lagi mampu melarikan diri dan tidak upaya lagimenghadapi ketentuan.

Rekod Daftar Statistik Bunuh Diri Malaysia mencatatkan seramai 731 (545 lelaki dan 186 wanita) membunuh diri dalam tempoh tiga tahun antara 2007 hingga2010. Daripada angka itu 321 kes melibatkan individu yang berkahwin, 298 bujang, 34 orang balu dan 29 orang yang bercerai. Statistik itu merupakan sebahagian daripada laporan Kabinet yang dibentangkan di Dewan Negara April 2011. Kajian WHO mendapati, penyebab utama kematian akibat bunuh diri adalahkemurungan. WHO turut menganggarkan bahawa di rantau Asia Pasifik, orang yang mati akibat bunuh diri sebenarnya lebih ramai berbanding mati akibat tuberculosis. Senario bunuh diri dijangka akan meningkat sekiranya masyarakat engganbersikap terbuka terhadap isu yang berkaitan dengan masalah sosio-ekomoniyang boleh menjurus kepada isu psikiatrik. Kajian mendedahkan bahawa dalam satu-satu masa, sekitar lima hingga 10peratus anggota masyarakat berdepan dengan episod kemurungan yang memerlukanbantuan psikiatri atau bantuan psikososial. Tetapi, wanita mempunyai kadar risiko yang lebih tinggi berbanding lelakiiaitu sekitar satu nisbah dua kebarangkalian untuk mengalami episod kemurungan sekurang-kurangnya sekali seumur hidup.

Saintis percaya kekerapan itu berpunca daripada beban mengimbangi pelbagaiperanan sebagai suri rumahtangga, tugas profesional, isteri dan ibu. Berbeza dengan wanita, lelaki sering merawat sendiri kemurungan denganterjebak dalam kegiatan tidak sihat seperti dadah dan arak sekaligusmenyebabkan isu kemurungan sukar dikesan. Kajian juga menunjukkan bahawa penyakit kemurungan ini lebih mudah menyerangpada tempoh paling produktif seseorang individu, iaitu mereka yang berusiakurang 45 tahun, berbanding mereka yang lebih tua. Dr Abdul Kadir menegaskan bahawa kesihatan mental dan kesihatan fizikaladalah dua perkara berbeza tetapi sama penting dan saling berkaitan. Kedua-dua komponen ini mesti seimbang bagi membolehkan seseorang menjalanikehidupan yang lebih sejahtera, memiliki hubungan kekeluargaan yang baik danmenjadi ahli masyarakat yang produktif. Hakikatnya di Malaysia, rakyat yang mengalami kemurungan sebenarnya lebihramai berbanding angka yang telah dikenalpasti mengalami masalah itu. Beliau berkata ramai yang malu tampil mendapatkan bantuan ekoran stigmanegatif masyarakat yang masih mempunyai mentaliti dunia ketiga apabila menyentuhisu berkaitan masalah psikiatrik.

Beliau turut menekankan bahawa ramai dalam kalangan pengidap yang didiagnos tidak menerima rawatan sewajarnya ekoran pelbagai halangan, turutsekaligus menghalang mereka kembali menjadi anggota masyarakat yang produktif. Hanya melalui pendidikan, lebih ramai akan sedar dengan isu ini dan akantampil mendapatkan rawatan sewajarnya atau sekurang-kurangnya berbincang denganpegawai perubatan. Justeru, apa yang boleh dilakukan jika anda mendapati ahli keluarga, rakanatau diri anda sendiri mungkin mengalami tekanan atau kerunsingan sehinggamengganggu urusan harian atau produktiviti kerja? Dr Abdul Kadir menjelaskan bahawa meluahkan perasaan sebenarnya satuperbuatan yang sihat, tetapi sukar dilakukan, ekoran merasa malu dianggapbermasaalah. Justeru, cara yang mungkin lebih berkesan ialah, meluahkan perasaan melaluisaluran yang betul kepada orang yang tidak dikenali iaitu perkhidmatankaunseling yang kini disediakan di banyak hospital. Mereka yang tidak sanggup bersemuka dengan kaunselor dicadangkan menghubungi talian bantuan The Befrienders iaitu 03-79568145 yang dibuka sepanjang hari.

SUMBER
MSTAR ONLINE
25 JULAI 2011

ISU IPT : TAHNIAH UTM, 100 UNIVERSITI TERBAIK ASIA, NO 1 DI MALAYSIA


Universiti Teknologi Malaysia (UTM) akan terus memberi tumpuan kepada strategi kepelbagaian dan berprestasi tinggi bagi membolehkan institusi pengajian tinggi (IPT) itu berfungsi dengan lebih lancar, terarah dan berdaya saing. Hal ini berikutan kenyataan oleh dua laman web yang menjalankan kajian mengenai kedudukan universiti dunia iaitu Webometrics (www.webometrics.info) dan 4 International Colleges & Universities (www.4icu.org) mendapati UTM menduduki tempat teratas dalam kedudukan IPT di Malaysia. Berdasarkan kedua-dua laman web itu, universiti tersebut juga berjaya melakar sejarah baharu dalam bidang pendidikan negara apabila menjadi satu-satunya IPT negara dalam senarai 100 Universiti Terbaik di Asia dan berada di tempat ke-280 dalam penarafan dunia. Naib Canselornya, Prof. Datuk Ir. Dr. Zaini Ujang berkata, kejayaan UTM menduduki tangga teratas di Malaysia dalam kedua-dua ranking itu adalah hasil kerja berpasukan dan semangat kerja yang tinggi di kalangan warga IPT itu termasuklah golongan akademik, bukan akademik dan mahasiswa. Katanya, kajian tersebut dijalankan menggunakan kaedah penilaian laman web untuk menentukan pencapaian universiti dari segi kandungan bahan, rujukan, visibiliti dan kesarjanaan menerusi aktiviti yang menggunakan ruang siber.

Andaiannya, universiti yang menduduki ranking terbaik selalu dirujuk dan dijadikan panduan berdasarkan kepada kandungan dan kesarjanaan warga universiti tersebut. Dalam konteks moden, kaedah rujukan dilakukan secara maya. Penarafan tersebut bukan sahaja merupakan kejayaan kepada UTM tetapi ia juga adalah satu kebanggaan kepada negara. Beliau mengulas kejayaan UTM menduduki tempat teratas dalam kalangan IPT di Malaysia dan menempatkan diri dalam kelompok 100 terbaik Asia serta berada pada kedudukan ke-280 dalam senarai universiti terbaik dunia. Penarafan webometrik melibatkan 20,000 institusi pengajian tinggi di seluruh dunia di mana 10 tangga teratas dibolot oleh universiti dari Amerika Syarikat menerusi Institut Teknologi Massachusetts (MIT), disusuli oleh Harvard, Stanford, Cornell, Berkeley, Michigan, Wisconsin Madison, Washington, Minessota dan Pennsylvania. Sementara itu, penarafan 4icu pula melibatkan 10,200 IPT di 200 negara di mana MIT berada di kedudukan pertama, diikuti Universiti Texas, Universiti Michigan di tempat ketiga manakala Universiti Harvard dan Cambridge pula masing-masing di kedudukan ketujuh serta kesepuluh.

SUMBER
MINGGUAN MALAYSIA
31 JULAI 2011

ISU SOSIAL : BILANGAN LELAKI BUJANG LEBIH RAMAI


Lelaki berumur 15 tahun dan ke atas yang belum berkahwin adalah lebih tinggi jumlahnya berbanding wanita iaitu masing-masing 37.8 peratus dan 32.2 peratus mengikut data muktamad Banci Penduduk dan Perumahan 2010 yang diumumkan pada 30 Julai 2011. Data itu juga menunjukkan penduduk berumur 15 tahun dan ke atas yang belum pernah berkahwin adalah 35.1 peratus manakala yang berkahwin 59.6 peratus. Namun, perkadaran lelaki dan perempuan yang berkahwin adalah hampir sama, masing-masing 59.8 peratus dan 59.4 peratus.  Umur minimum perkahwinan pertama bagi lelaki menurun kepada 28.0 tahun berbanding 28.6 tahun pada 2000. Sebaliknya, umur bagi perempuan meningkat kepada 25.7 tahun berbanding 25.1 tahun pada 2000.  Mengulas perangkaan itu, Ketua Pengarah Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN), Datuk Aminah Abdul Rahman, berkata aliran lelaki yang belum berkahwin lebih ramai daripada wanita selaras dengan pertambahan golongan itu berbanding wanita.  

Katanya, aliran itu sudah lama dikesan dalam setiap bancian pendudukan yang dilakukan di negara ini malah keputusan itu juga lebih kurang sama dengan kebanyakan negara di rantau ini dan peringkat global.  Hasil bancian LPPKN pada 2004 sudah mengesan trend lelaki kahwin lebih lewat dan hasil bancian 2010 mengesahkan bahawa lelaki berkahwin pada purata umur 28 tahun berbanding wanita 25 tahun.  Dilaporkan penduduk Malaysia kini berjumlah 28.3 juta, pertumbuhan dua peratus untuk tempoh 10 tahun lalu dengan bilangan lelaki mencecah 14.56 juta orang, iaitu lebih tinggi berbanding 13.77 juta wanita.  Aminah berkata, dari segi kesan sosial, gejala kahwin lambat di kalangan lelaki itu menunjukkan golongan itu akan berkahwin pada usia lebih matang, kukuh dari segi ekonomi untuk memikul tanggungjawab sebagai ketua keluarga.  Kesan negatif pula katanya, tempoh yang lama membujang akan mendedahkan lelaki muda kepada cara gaya hidup yang tidak sihat dan risiko yang berkaitan dengannya.  

Perkara itu dipersetujui pakar sosiologi dan antropologi, Prof Dr Abdul Rahim Md Nor yang bimbang jika ia berlarutan akan menyebabkan pertambahan jumlah gejala sosial.  Dalam satu aspek, saya melihat pertambahan jumlah penduduk lelaki akan membawa kesan negatif kepada masyarakat iaitu kebarangkalian golongan itu terbabit dengan jenayah berat seperti pembunuh dan rompakan selain terbabit gejala sosial seperti samseng jalanan atau mat rempit. Ada kemungkinan juga wujud pertambahan kemalangan jalan raya kerana lelaki biasa memandu dengan agresif, sering timbul masalah di jalan raya dan laju.  Dr Abdul Rahim yang juga Pengerusi Pusat Pengajian Sosial, Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) itu berkata, beliau melihat apabila lelaki lebih ramai maka wanita mempunyai banyak pilihan untuk mencari suami yang lebih berkualiti.  Maka, katanya akan wujud persaingan di antara lelaki dan ini mewujudkan tekanan kepada mereka untuk dipilih menjadi suami.

SUMBER
BERITA MINGGU
31 JULAI 2011

ISU SOSIAL : KEBEBASAN, HAK ASASI AGAMA BARU DUNIA


Enam ratus lima puluh sembilan (659) pasangan dilaporkan telah melangsungkan perkahwinan sejenis di New York pada Ahad lalu, mencatatkan rekod jumlah perkahwinan gay dan lesbian yang terbanyak dalam sehari. New York adalah negeri yang keenam di Amerika Syarikat (AS) yang 'menghalalkan' perkahwinan sejenis. Ini bermakna 44 negeri sahaja lagi di negara pengeskport ideologi demokrasi, kebebasan dan hak asasi itu yang belum mengiktiraf seks dan perkahwinan sejenis. Lambat-laun negeri-negeri lain juga akan mengikut jejak langkah New York. Logiknya hanya masa yang menunda pelaksanaan kebebasan yang amat bertentangan dengan syariat agama Islam ini. Berita ini mungkin dibaca dengan senyum sinis oleh umat Islam di Malaysia. Pada akal kita, tidak mungkin budaya kuning yang Allah kutuk di dalam al-Quran itu akan menular ke Malaysia suatu hari nanti. Persoalannya adakah semua umat Islam benar-benar menjiwai dan beriman dengan al-Quran? Senyumlah atau ketawalah. Syaitan-syaitan juga sedang ketawa. Banyak perkara yang dulu kita ketawakan sudah menjadi budaya tiruan di Malaysia.

Lihatlah betapa ada kumpulan wanita Islam di Malaysia yang mahu menghapuskan poligami walaupun ia dibenarkan Allah SWT. Apabila nilai-nilai budaya itu datangnya dari masyarakat yang lebih maju dari segi keduniaan, akan mudahlah masyarakat yang kurang maju terkeliru dan meniru. Seks sejenis sebenarnya turut diamalkan oleh segelintir kalangan masyarakat Malaysia termasuk mereka yang dilahirkan sebagai orang Islam. Secara senyap-senyap ia mungkin merebak. Cuma mereka yang mengamalkannya masih menyorok daripada pengetahuan umum. Malu kepada manusia atau malu kepada Allah? Bayangkan jika bilangan pengamal seks sejenis bertambah dan turut menular di kalangan yang berpengaruh. Betapa jika terdapat kalangan pemimpin politik yang juga melakukan seks sejenis. Jangan lupa bahawa Malaysia juga mengamalkan demokrasi berpilihan raya sama seperti di AS. Lazimnya dalam pilihan raya, kemenangan ditentukan oleh puak majoriti. Tetapi di Malaysia sendiri kita dapat melihat betapa suara minoriti boleh mempengaruhi suara majoriti apabila kalangan yang bertanding dalam pilihan raya mendapat sokongan tidak berbelah bahagi daripada puak majoriti.

Akhirnya satu demi satu kehendak minoriti disuarakan secara terbuka dan lambat-laun terpaksa diterima oleh kalangan ahli politik yang memburu undi sokongan. Itulah yang berlaku di AS. Perebutan kuasa yang sengit antara parti Demokrat yang lebih liberal dengan parti Republikan yang konservatif akhirnya memberikan peluang kepada golongan minoriti untuk bersuara. Tuntutan mereka dipenuhi setelah bilangan mereka bertambah dan suara mereka semakin lantang melalui demonstrasi di jalan raya. Wahai orang-orang yang beriman, berwaspadalah! Allah telah menauliahkan nabi demi nabi dan menurunkan kitab demi kitab untuk membimbing manusia ke jalan yang betul, tetapi manusia mudah lupa, lekas tewas kepada nafsu dan tunduk kepada kemewahan dunia. Nabi yang terakhir ialah Muhammad SAW dan kitab terakhir ialah al-Quran. Tiada lagi pembimbing manusia ke jalan yang lurus selepas Muhammad dan al-Quran. Jika kita tergelincir daripada cara hidup yang Allah perintahkan, rasailah akibatnya di dunia dan akhirat sebagaimana yang menimpa umat-umat dahulu termasuk kaum Nabi Lut, Nabi Nuh, Tsamud, Aad dan Madyan yang dinyatakan dalam al-Quran sebagai peringatan kepada manusia sepanjang zaman.

Berhati-hatilah dengan sebarang nilai yang sedang dieksport dengan agresif dari Amerika Syarikat ke negara-negara yang penduduk majoritinya beragama Islam. Janganlah mudah terperangkap dengan apa jua yang disuakan atas nama kebebasan dan hak asasi manusia. Mereka yang ghairah menerima fahaman ciptaan nafsu manusia ini juga termasuk orang-orang yang dilahirkan beragama Islam. Yang berserban dan menuntut di Universiti Al-Azhar juga sudah terjebak sebelah kaki. Di mana iman mereka? Ini semua adalah gara-gara mahukan kejayaan di dunia, bukan kejayaan di akhirat yang Allah janjikan untuk orang-orang yang beriman. Jika ditanya, mereka akan memberikan dalil yang palsu. Disebabkan mereka ini berkelulusan tinggi agama, ramai yang turut percaya. Dulu ramai yang tertarik dengan fahaman sosialis yang diasaskan oleh Karl Marx dan Friedrich Engels, sekalipun mereka berteori bahawa agama itu adalah candu yang boleh merosakkan kehidupan manusia. Daripada teori mereka lahirlah fahaman komunisme yang menganjurkan keadilan sosial dan ekonomi sama rata untuk semua manusia. Akhirnya komunisme runtuh dan tinggal sisa cebisan di beberapa buah negara sahaja. Bangkit pula demokrasi, kebebasan dan hak asasi.

Apa bezanya fahaman komunisme yang menentang agama dengan fahaman kebebasan bawaan Amerika yang turut mengizinkan seks sejenis? Tidakkah fahaman yang dieksport dari Amerika ini juga menghancurkan institusi agama? Bezanya, hanyalah dari segi pendekatan. Komunis menggunakan pendekatan yang lebih keras, tetapi fahaman kebebasan dan hak asasi dari Amerika menghancurkan agama melalui proses demokrasi yang penuh manipulasi dan penipuan. Betapa ada pemimpin-pemimpin politik yang dulu menganut fahaman sosialisme, sekarang beralih kepada demokrasi, kebebasan dan hak asasi sebagai 'agama baru' mereka. Allah menyuruh orang-orang beriman supaya berdoa memohon kebahagiaan di dunia dan akhirat. Nabi Muhammad juga menyuruh kita bekerja seolah-olah akan hidup selama-lamanya, tetapi beribadatlah seolah-olah akan mati esok. Bagaimanapun, matlamat kebanyakan manusia hanyalah mencari kekayaan dan berseronok dengan kekayaan itu. Budaya kebendaan ini turut meresap ke segenap sendi kehidupan masyarakat Islam. Zahirnya majoriti umat Islam menunaikan solat dengan menghadap ke Mekah, tetapi dalam banyak hal kehidupan kita berkiblat ke Amerika dan Eropah.

Betul tidak semua yang datang dari Barat itu bertentangan dengan nilai Islam, tetapi realitinya semakin ramai umat Islam yang sudah kelabu dan tidak tahu membezakan yang benar dan tidak benar. Puncanya kerana terlalu cintakan kehidupan dan kemajuan dunia. Seolah-olah mahu hidup selama-lamanya dan tidak akan mati. Kejayaan masyarakat dan individu tidak lagi dilihat dari segi pegangan agamanya, tetapi kekuatan ekonominya. Apabila mencapai tahap ekonomi yang dihajati, mereka menuntut pula kebebasan yang dalam beberapa hal sangat bertentangan dengan ajaran agama. Inilah agama baru yang turut diimport ke Malaysia oleh badan-badan dakyah yang menyamar atas nama pelbagai NGO yang sebilangan besar hanya mempunyai beberapa kerat ahli. Malangnya suara mereka sangat mendapat tempat di media. Turut menyokong penyebaran agama baru ini ialah tokoh-tokoh politik yang dilahirkan beragama Islam dan mendakwa berjuang untuk Islam. Maka senyum dan ketawalah membaca laporan perkahwinan sejenis beramai-ramai di Amerika. Dan syaitan-syaitan pun turut ketawa kerana mereka yang berserban juga sudah berjinak-jinak dengan agama baru bertopengkan kebebasan dan hak asasi ini.

SUMBER
MINGGUAN MALAYSIA
31 JULAI 2011