JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI13 Oktober 2011

ISU PENDIDIKAN : GRADUAN SENJA, SEMAKIN TUA SEMAKIN DAHAGAKAN ILMU


KOTA LARANGAN DI CHINA

Jarang ada warga emas ingin melanjutkan pengajian ke peringkat tertinggi kerana kekangan usia dan kudrat namun ada yang sanggup berdepan cabaran dunia pengajian sekali lagi biarpun sudah berdekad meninggalkan alam persekolahan. Bagi mereka, umur hanya angka dan tidak melambangkan semangat perjuangan menuntut ilmu biarpun masyarakat melihatnya dari sudut berbeza. Timbul persoalan mengapa golongan ini masih mahu belajar biarpun sudah berusia? Mengapakah sanggup berkorban dan meninggalkan waktu bersama keluarga semata-mata mahu memperoleh ijazah yang tidak mampu lagi menjamin pekerjaan? Apakah matlamat yang dicari golongan ini? Ab Hamid Yunos, 74, yang baru menerima Ijazah Sarjana Muda dari Universiti Sains Malaysia (USM), Pulau Pinang, baru-baru ini, berkata semangat cintakan ilmu menjadi titik tolak dia melanjutkan pelajaran. Meskipun meninggalkan alam persekolahan sejak 1954, hasratnya tidak pernah padam dan peluang itu tiba selepas bersara. “Sejak kecil, saya suka belajar namun keadaan hidup yang sukar, terpaksa diketepikan sementara. 


Bagaimanapun tidak bermakna saya melupakan biarpun usia menginjak senja. “Selepas bersara peluang itu tiba dan tiada istilah terlambat jika ingin menuntut ilmu. Saya teruja dan tidak sabar memulakan pengajian biarpun terpaksa menunggu begitu lama. “Saya puas menyempurnakan impian sebelum menutup mata. Kejayaan menggenggam segulung ijazah ini, membalas segala penat lelah dan penantian selama ini,” katanya. Berasal dari Melaka, dia mengakui pengalaman pertama bergelar pelajar semula sangat manis biarpun terpaksa berhempas pulas dari bawah dan bersaing dengan mereka lebih muda. Beliau memulakan pengajiannya selepas bersara dalam dunia ketenteraan di sekolah pondok di Kelantan selama lima tahun sebelum mengambil keputusan melanjutkan pengajian peringkat sijil dalam bidang hadis dan sunnah di kampus Nilam Puri, Universiti Malaya (UM). Kemudian ke peringkat diploma dalam bidang sama sebelum ditawarkan tempat di USM. Antara cabaran paling sukar apabila terpaksa menyesuaikan diri dengan peralihan penggunaan bahasa Melayu lama kepada moden.


“Sebagai orang lama yang bersekolah pada zaman sebelum merdeka, banyak perbezaan dari segi lenggok dan penggunaan bahasa. Penggunaannya kini cukup ‘warna-warni’ dan ‘advance.’ “Peringkat permulaan sukar namun sokongan rakan dan pensyarah, banyak membantu selain saya menganggapnya cabaran belajar di alaf baru. “Selepas lama meninggalkan alam persekolahan, janggal belajar semula. Namun jika ada disiplin dan kemahuan segalanya boleh diatasi,” katanya. Biarpun memperoleh keistimewaan dan kelonggaran, dia tidak menggunakannya bagi kepentingan diri sendiri. “Apa yang diberikan bukan alasan menggunakannya sesuka hati. Perhubungan dijalin atas landasan saling menghormati dan membantu.  “Biarpun ada jarak usia antara rakan sekuliah dan pensyarah, saya tetap profesional serta tahu meletakkan batas tertentu dalam pergaulan. Saya menghormati pensyarah kerana ilmu dan mereka juga menghormati saya kerana usia dan pengalaman,” katanya. Beliau mengakui sebagai bekas tentera, hidupnya penuh disiplin dan tugasan perlu dilakukan dengan sempurna. “Malangnya bukan semua boleh mengikut rentak itu, saya mesti ‘bertolak-ansur. 


Golongan muda hari ini banyak kerenahnya dan memerlukan pendekatan boleh diterima kelompok mereka,” katanya yang mengakui banyak ‘benda’ berubah terutama penggunaan teknologi moden. Dari sudut lain pula menganggap pelajar hari ini tidak pandai memanfaatkan peluang dengan baik selain gemar melakukan tugasan di saat akhir. “Perubahan zaman dan penggunaan teknologi seperti Internet memudahkan proses pembelajaran namun turut menyumbang kepada penurunan tahap disiplin. “Ada pelajar hanya belajar sambil lewa dan kurang memanfaatkan peluang selain gemar membuat tugasan atau ulang kaji di saat akhir. “Gaya hidup seperti itu tidak sihat. Untuk berjaya, perlukan disiplin serta percaturan hidup yang teratur,” katanya yang mengikuti pengkhususan sejarah.  Beliau memperoleh gred purata kumulatif (CGPA) 2.5. Keinginan yang meluap-luap menjadikan bapa kepada dua orang cahaya mata ini bersedia memulakan kembali perjuangannya di menara gading dengan mengikuti program peringkat sarjana pula.


“Selagi ada hayat, saya akan terus belajar biarpun semakin sukar. Ini adalah perjuangan dan jika saya boleh melakukannya, kenapa tidak orang lain lebih muda?,” katanya. Rakannya, Musa Jaafar, 79, berkata keputusan kembali belajar didorong cita-citanya yang tidak kesampaian untuk melanjutkan pengajian ke peringkat tertinggi sebaik menamatkan pengajian sekolah Inggeris pada 1955. Menurutnya, pada waktu itu, dia perlu memberi laluan kepada alam pekerjaan kerana keputusan peperiksaan Cambridge (setara Sijil Pelajaran Malaysia kini) kurang memberangsangkan. “Saya mempunyai cita-cita tinggi memasuki institusi pengajian tinggi namun disebabkan dapat gred tiga, terpaksa melupakan impian itu. “Keinginan untuk terus belajar tidak pernah luput, tetapi keadaan memaksa melupakannya seketika dan memberi fokus pada pekerjaan. “Peluang itu diperoleh selepas bersara manakala keluarga juga tiada halangan.  Akhirnya pada usia senja, saya menggenggam segulung ijazah,” katanya. Berasal dari Kota Kuala Muda, Kedah, bekas pengurus Felda ini cukup bertuah kerana memperoleh sokongan padu keluarga apatah lagi semua sembilan anaknya berpendidikan tinggi.

Mengambil jurusan sains sosial dengan pengkhususan sains politik, dia menganggap cabaran paling sukar dihadapi apabila terpaksa berulang alik antara Sungai Petani, Kedah ke USM bagi menghadiri kuliah. “Itulah kesukarannya kerana terpaksa memandu sendiri ke kampus. Sebagai orang tua kadang kala ada masalah kesihatan. Namun, itu bukan alasan tidak hadir ke kuliah, malah terasa rugi jika ponteng. “Pada waktu ini, saya boleh memberikan tumpuan sepenuhnya pada pelajaran tanpa perlu memikirkan soal tanggungjawab. Disebabkan usia, ramai pensyarah sudi membantu. “Ia meningkatkan penguasaan terhadap subjek sukar, tetapi saya juga terpaksa menggandakan usaha membuat ulang kaji dengan belajar pada waktu malam selama empat hingga enam jam. “Ini pengalaman manis kerana saya mengulang semula saat-saat belajar seperti waktu kecil dulu. Bezanya sekarang ia lebih mudah kerana dipacu penggunaan teknologi seperti komputer,” katanya yang berhasrat menyambung pengajian peringkat ijazah sarjana jika keadaan kesihatan mengizinkan.

SUMBER
HARIAN METRO
10 OKTOBER 2011


ISU EKONOMI : LUMRAH KENAIKAN HARGA BARANG MENDAHULUI BAJET

Oleh Aznan Anuan


EL TAJIN DI MEXICO

Orang sebelah utara terutama di Kedah sudah merungut tentang kenaikan harga barang. Wah! peniaga di utara awal-awal menangguk di air keruh. Bajet 2012 baru peringkat cadangan, sekarang baru dibahaskan. Jadi, peruntukan yang dibentangkan itu pun belum diluluskan oleh Dewan Rakyat. Kita di Lembah Klang pun terkejut melihat kenaikan harga barangan. Kalau pada Ahad lalu kita ke pasar membeli ayam, jangan terkejut harganya melambung kira-kira RM9 sekilogram. Harga ayam, bawang dan cili yang merupakan barang harga kawalan selalunya menjadi penanda aras sama ada harga barangan pengguna naik atau turun. Sebenarnya, baru dua hari pembentangan Bajet 2012 oleh Perdana Menteri yang juga Menteri Kewangan Datuk Seri Najib Tun Razak pada Jumaat lalu yang memberi harapan dan senyuman kepada semua peringkat masyarakat, tiba-tiba dikecewakan dengan fenomena yang kerap berulang saban tahun. Kalau kenaikan harga barangan selalu membayangi sedikit pendapatan yang diperolehi pihak penjawat awam dan pengurangan kos sara hidup kepada kumpulan rakyat yang lain, maka tiada makna kenaikan gaji dan lain-lain dicadangkan oleh kerajaan untuk melonjakkan rakyat menikmati pendapat tinggi. Sebab, harga barangan sudah ‘menelan’ pendapatan mereka.

Adalah lumrah, kenaikan harga barang bukan berlaku selepas pembentangan bajet sahaja, ia boleh berlaku tak tentu masa. Malah barang yang dikatakan dikawal itu pun selalu mengalami kenaikan. Kita percaya, pihak berkuasa sudah tahu di mana punca kenaikan itu. Janganlah memberi kenyataan bahawa harga barangan keperluan terkawal. Kenyataan berbunyi, kalau naik pun sebab faktor munasabah – faktor negara pembekal alami musibah alam, kos minyak dan sebagainya. Itu alasan pihak berkuasa, tetapi rakyat sebagai pengguna bukan mahu mendengar alasan. Tetapi mereka mahu tindakan diambil – kalau tidak ke atas pemborong, pengedar, peruncit yang degil dan tamak, sekurang-kurangnya ada usaha pantas untuk menurunkan harga barangan terbabit. Sudah kerap kita melihat pemimpin dan pegawai penguat kuasa membuat operasi di pasar-pasar raya besar. Selepas itu membuat kenyataan tidak berlaku kenaikan harga barangan yang ketara. Memanglah di pasar raya kecil dan besar, harga barangannya boleh dikatakan berpatutan. Cuba pihak berkuasa berkenaan membuat tinjauan harga barangan di kedai-kedai kawasan pinggir bandar dan luar bandar. Sekarang suasana sudah terbalik, ada harga sayur dan ikan di luar bandar lebih mahal daripada yang dinikmati oleh penduduk bandar.

Kadang-kadang saya simpati akan nasib peniaga kedai runcit di bandar dan pinggir bandar yang terpaksa bersaing dengan pasar-pasar raya. Tambahan pula mereka terpaksa mengambil barang daripada pemborong pada harga yang tinggi. Kecualilah pasar raya yang sudah ada perjanjian dengan pemborong yang menetap harga yang mereka terima mengikut kontrak. Kasihan juga kepada pengguna dan peruncit yang tersepit akibat tindakan mengambil kesempatan oleh kumpulan pemborong dan pengedar barangan keperluan. Kalau cadangan memboikot kedai yang menjual harga tinggi dijalankan di seluruh negara, kesannya akan menutup rezeki dan pendapatan peniaga runcit terbabit sedangkan puncanya bukan salah mereka. Oleh itu, pihak berkuasa usah memberi bermacam alasan dan cadangan. Kita minta minit-minit mesyuarat berupa cadangan dan pelan tindakan menangani fenomena kenaikan harga barangan yang disimpan di dalam komputer atau dalam fail-fail supaya dibuka semula. Kaji yang mana baik untuk dilaksanakan dan ambil tindakan segera. Pengguna sudah letih memberi pelbagai cadangan, sekarang mereka mahu tindakan susulan yang segera.

SUMBER
UTUSAN MALAYSIA
13 OKTOBER 2011