JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI18 September 2022

Catatan Cikgu Zulkarnain : Kemiskinan Bukan Penyebab Kegagalan

Jutaan insan yang berjaya pada hari ini merupakan golongan yang makan berlaukan garam, tidur berbantalkan lengan, ke sekolah meredah hutan, hidup dihimpit pelbagai kekurangan. Hati mereka sarat dengan duka dan derita apabila dihina, dicaci, dan dinista lantaran ketidakmampuan menyerlahkan dan menyalut diri dengan kemewahan duniawi. Mereka tekun menimba ilmu di sudut belakang bilik darjah tanpa memikirkan kemiskinan dan kepayahan hidup. Mereka sentiasa tabah dan redha dengan yang mereka miliki tanpa meminta daripada orang lain. Dengan kasut lusuh dan rabak, baju dan seluar koyak bertampal mereka selalu dipandang jijik oleh rakan tetapi mereka tetap berjiwa kental. Yang memandang kita dengan pandangan hina hanya kerana kita terlihat miskin itu hanyalah manusia bukannya Tuhan. 

Ramai pelajar miskin yang mempunyai impian yang kuat untuk keluar dari belenggu kemiskinan. Mereka memasang aspirasi untuk mengapai langit nan tinggi. Biar tanpa sokongan, dokongan mahupun harapan, mereka tetap mara ke hadapan tanpa hati dan jiwa yang terlalu sensitif dan merendah diri. Sedikit demi sedikit mereka mendaki dan mata insan yang dahulunya hanya memandang sesepet mata mula luas darjah bukaannya. Hidup ini suatu persaingan, nak berjaya terpulang pada kentalnya semangat bukan banyaknya fulus! 

Realiti yang saya sendiri alami, pelajar miskin yang berilmu dan berkeperibadian mulia, ramai yang sayang. Guru-guru selalu memberikan sokongan dan ramai rakan yang suka bersama dan membantu kita. Yang penting, cara kita membawa diri apabila bergaul dengan orang sekeliling. Jangan sesekali kita gunakan alasan kemiskinan itu untuk malas belajar, suka membuang masa dengan perkara yang tidak mendatangkan manfaat dan melakukan perbuatan yang melanggar peraturan sekolah. Jika kita selalu menimbulkan masalah, rasa kasih dan sayang yang ada di hati orang lain akan hilang. Mereka tidak membenci kita tetapi hati mereka sudah tiada rasa apabila memandang kita. 

Raaliti yang saya nampak pada hari ini, dari tafsiran mata seorang guru, saya kadang-kadang terkedu dan tersedu melihat sebilangan remaja yang rela mencorak noda dengan memilih untuk hanyut dalam arus dunia wahal perjalanan masih terlalu jauh untuk dinakhoda. Ramai pelajar-pelajar sekolah yang hanyut dengan godaan persekitaran yang menyebabkan mereka berubah watak dan tingkah laku. Mereka mabuk bercinta hingga lupa masa depan yang belum jelas haluan arahnya. Cinta itu datang dan pergi tetapi tiada manusia yang hidup bernasikan dan berlaukkan cinta kerana manusia yang sempurna perlukan keluarga yang bahagia. Kebahagiaan itu maknanya kita kena ada pekerjaan, tempat tinggal dan segala keperluan yang bukan boleh dibeli dengan cinta dan mimpi! Tuhan tidak akan memberi nikmatnya pada manusia yang tidak tahu memanfaatkan peluang untuk meraih ilmu di duniawi pinjaman ini. 

Hari ini kita mungkin tidak merasai susah payah hidup setelah gagal tetapi kita harus ingat, kita bukan hanya hidup hari ini dan esok kita akan mati. Kegagalan dalam pelajaran itu akan menyebabkan kita sesal hingga ke hujung nyawa kerana peluang dan ruang untuk kita banyak yang tertutup. Oleh itu, ketika peluang dan ruang terbuka luas di depan mata, berusahalah untuk masuk ke dalam agar kita tidak ditinggalkan. Hidup ini amatlah sukar untuk diramal tetapi tidak sukar untuk diperjuangkan andai kita tahu sebab musabab kita hidup dan dihidupkan!


Don't stop advising our students


Don't stop advising our students. They may not heed our advice today. However, if we do it without stopping, one day they will realize the truth of the words we say. Teachers are idols for all students. If teachers stop advising students, the effect is very bad on their future. They are really immature and cannot think good or bad about every thing they do. Our advice means a lot to them. God made us as teachers because God knows we have a pure soul.

Catatan Cikgu Zulkarnain : Sahabat Tulang Ikan


Sahabat yang kekal sukar untuk kita temui tetapi ada. Mata kita selalu dibutakan dengan ragam manusia sekeliling hingga kita terlepas pandang insan yang betul-betul jujur menjalinkan silaturrahim dengan kita. Allah mendatangkan orang yang betul untuk bersahabat dengan kita namun Allah tidak mengutuskannya secara terus, kita akan diuji kerana Allah mahu kita betul-betul mengenali dan menerimanya. Namun begitu, ramai yang gagal dalam  menghadapi ujian itu kerana mata kita selalu salah dalam menilai seseorang. Mata kita mudah terpana dengan permata yang berkilauan hingga tembaga usang yang kelam dibalut debu kehitaman tidak dipedulikan. Akhirnya, kita sukar menemui titik kebahagiaan kerana tidak terjumpa yang sempurna wahal dia pernah datang tetapi kita yang menolaknya hingga dia berlalu pergi tanpa jejak dan kesan. 

Dunia persahabatan itu seindah pelangi andai kita betul-betul bersahabat dengan orang yang tepat. Ujian yang betul-betul sukar untuk kita mencari sahabat sejati apabila kita mempunyai cita rasa yang sama sehingga berlakunya buruk sangka dan khianat. Impaknya, sayang bertukar benci, kasih menjadi caci, dan cinta berganti iri. Akhirnya, masing-masing mencari sahabat baharu dan membawa haluan sendiri. Baik bertahun-tahun yang disemai luluh kerana khianat sehari. Budi berkurun-kurun disulam, tenggelam dilanda banjir benci. Yang dahulu indah kini tidak berseri. Yang dahulu disayang kini dimusuhi. Ketika bulan persahabatan masih bersinar nasi sekepal makan berkongsi, ayam seketul juga dibahagi, dunia tiada siang tiada malam, indah berhari-hari. 

Asam garam dalam dunia persahabatan ini indahnya sementara, pedihnya hingga ke hujung nyawa. Sakit pedih dibuat sahabat sejati parahnya bagai ditusuk selumbar bisa. Tikamannya tepat menusuk hingga luruh tangkai hati. Cemburu seorang sahabat bisa membunuh tugu kepercayaan dan membakar menara harapan kerana kita disingkirkan tanpa sedar angkara fitnah dan syak wasangka. Dialah yang selalu bertanya khabar tetapi dialah juga yang menjadi onar tanpa kita sedar. Sahabat yang kekal dan abdi sudah lama mati, yang hadir itu semuanya sahabat basa basi. Datang ketika kita diperlukan, hilang ketika perut sudah kekenyangan. Ketika di depan kita, hormatnya melaut, di belakang kita dia musuh dalam selimut. Dunia persahabatan yang dibina boleh hancur gara-gara berebutkan "tulang ikan" dek kelaparan pangkat, harta, nama, dan perhatian!


The Experience of Having Scammer-Type Friends


I write sincerely from the heart
The Experience of Having Scammer-Type Friends

Who has experienced life like me? I have friends who like to ask me for money. Every month he asks for RM20.00 or RM50.00. He also once asked for RM100.00 and more. Sometimes I fulfill his request because he is a friend. However, I began to think, if every month he asked a certain amount of money from some of his friends, the amount of money he earned was a lot! This is what I classify as a scammer friend.  This type of scammer friend really exists, I believe everyone has been friends with this kind of friend. He deceives us in a very subtle way for his benefit.

This friend who likes to borrow money is not a good friend. If we are in trouble he will not come to help because he is friends with us only because of money. Now, I'm starting to think about removing this type of person from my life. In my opinion, friends who are scammers like this we must stay away because they only make our lives difficult. Even if they only ask for RM50.00 or RM100.00, we should not treat this kind of people. Imagine, if they ask for RM50.00 from 10 of their friends every month, he will get RM500.00 a month.

These people live full of secrets and pretend. I always see the life of this type of scammer friend on social media, there is no problem. It is possible that the money we gave him is used for entertainment. Be careful with friends who like to ask for money from us. Our sincere intention to help him but actually he laughs because he succeeded in deceiving us. Believe me, this type of scammer friend will not come to help us when we are struck by misfortune or hardship.