JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI29 Oktober 2012

ISU UMUM : GENIUS TIDAK SEMESTINYA SEMPURNA


Rencana ini ditulis oleh
HAFIZAHRIL HAMID


Apabila menyebut mengenai genius, ramai yang melihatnya sebagai seseorang yang dianugerahkan Tuhan dengan kecerdikan dan keupayaan luar biasa terutama dalam pendidikan. Kebanyakan mereka ini dikaitkan dengan kebijaksanaan dalam bidang pendidikan tertentu terutamanya matematik, fizik dan sains. Bagaimanapun bukan semua dilahirkan genius dalam bidang-bidang yang dinyatakan tadi. Ada di antaranya sejak kecil lagi telah menjadi bijak dan mahir dalam bidang tertentu seperti muzik, seni lukis, sukan dan pelbagai lagi.

Mungkin ada yang menyokong bahawa seseorang itu dilahirkan sebagai genius dan kenyataan ini memang ada kebenarannya. Namun bukan semua manusia yang dilahirkan genius mengakhiri kehidupannya dengan kejayaan. Hakikat ini dikongsi oleh saintis dan pencipta terkenal, Thomas Edison yang menyatakan, genius adalah satu peratus bersandarkan inspirasi manakala manakala 99 peratus lagi adalah bersandarkan usaha. (Genius is one percent inspiration, ninety nine percent perspiration). Ungkapan ini telah tertulis dalam majalah Harper's Monthly Magazine edisi September 1932.

Sesungguhnya senarai manusia genius kini semakin meningkat mungkin kerana penekanan mengenai pentingnya pendidikan sejak kecil oleh ibu bapa. Di Malaysia juga fenomena manusia genius sering sahaja menarik perhatian. Antaranya Mohd. Shukri Hadafi yang pernah menggemparkan negara sekitar 80-an berikutan kemampuannya membaca suratkhabar pada usia tiga tahun. Beliau pernah diambil berlakon oleh Tan Sri Jins Shamsuddin di dalam filemnya Menanti Hari Esok. Malah Prof. Diraja Ungku Aziz telah mengambilnya sebagai anak angkat bagi membolehkannya mendapat pendidikan yang lebih baik.

Bagaimanapun, kisahnya senyap begitu sahaja namun kemudian kita dikejutkan dengan berita pada akhir 90-an apabil beliau bekerja sebagai penebar roti canai serta beberapa kisah yang tidak enak didengar. Selain itu kebanyakan kita begitu gembira mendengar seorang budak genius, Ady Putra Abdul Ghani mendapat perhatian luar biasa kerana kebolehannya menyelesaikan soalan matematik peringkat universiti. Malah kita berbangga kerana impiannya adalah mahu bergelar profesor matematik Islam. Bagaimanapun, berikutan dilemanya mengenai sistem pendidikan yang dikatakan kurang menyokong kemahirannya adalah ditakuti akhirnya bakat genius dan luar biasanya akan berakhir begitu sahaja tanpa sebarang makna.

Sumber
Utusan Malaysia
28 Oktober 2012

ISU UMUM : JANGAN LUPA ASAS HUKUMAN MATI MANDATORI KESALAHAN MENGEDAR DADAH


Rencana ini ditulis oleh
Azman Anuar


Saya terkejut membaca laporan berita mengatakan kerajaan sedang menimbang cadangan menangguhkan pelaksanaan hukuman mati terhadap pesalah dadah di negara ini. Keputusan itu akan bergantung pada hasil kajian semula yang dijalankan Pejabat Peguam Negara. Menurut Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz, jika dipersetujui, satu inisiatif akan dilakukan bagi mewujudkan moratorium (penangguhan) terhadap hukuman mati terhadap mereka yang didapati bersalah memiliki dadah. Permohonan penangguhan itu dikatakan wajar atas alasan sebahagian daripada 900 orang yang sedang menunggu hukuman mati ketika ini adalah pesalah dadah.

Satu lagi sebab kajian semula hukuman itu dilakukan, sebagaimana kata Mohamed Nazri bertujuan menyelamatkan nyawa rakyat Malaysia di luar negara seperti China, Columbia, Peru dan Venezuela yang berdepan hukuman mati akibat menjadi keldai dadah. Cuba kita renung dan fikirkan nasib keldai dadah kita di penjara negara asing itu. Adakah disebabkan untuk menyelamatkan nyawa mereka, perundangan negara perlu diubah? Dalam hal melibatkan dasar negara, maka kita mengharapkan sangat agar pihak Jabatan Peguam Negara dan Kabinet membuat keputusan yang bijak supaya keputusan yang bakal diambil itu tidak mengecewakan masyarakat.

Dalam ingatan saya, asas pelaksanaan hukuman mati mandatori atas kesalahan edar dadah adalah untuk memerangi serta sebagai peringatan keras kepada pengedar dadah. Hukuman mati terhadap pesalah dadah diperkenalkan di negara ini pada tahun 1975. Hampir semua agensi, pertubuhan bukan kerajaan dan masyarakat digerakkan untuk membanteras masalah penyalahgunaan dadah ke arah menjadikan Malaysia negara bebas dadah pada 2015. Adakah kita sudah lupa asas-asas ini? Kita pernah dicemuh kerana dasar hukuman yang dianggap kejam tetapi pemimpin kita mempertahankannya dengan memberi hujah yang bernas. Rakyat negara kita dan masyarakat antarabangsa pun akhirnya menerima ketegasan undang-undang dadah negara kita ini.

Pada saya jika terlalu sayangkan nyawa beberapa orang keldai dadah yang fikir seronok sahaja dapat melancong ke luar negara dan mudah diperdaya sindiket dadah antarabangsa, maka elok kerajaan lantik dan upah peguam yang hebat. Dan bukan ubah dasar undang-undang negara. Jika asas mahu mengubah perundangan negara ini ada kaitan dengan kesalahan keldai dadah, ada pihak mencadangkan kita memasukkan klausa khusus mengenai keldai dadah agar membuka ruang kepada pihak kehakiman untuk menentukan hukuman. Jangan disebabkan kita mempunyai undang-undang yang ketat, kita beranggapan pihak lain tidak akan memberi kelonggaran hukuman kepada rakyat kita di penjara luar negara.

Bayangkan jika keldai dadah dan pengedar antarabangsa tidak ditahan oleh mana-mana pihak berkuasa negara ini atau negara asing, apa jadi kepada rakyat dan generasi dunia. Ketagihan dadah bukan seperti rokok. Malah dadah sekarang dalam pelbagai bentuk dan pil. Banyak kesan negatif dibawa bersamanya. Selain padah kepada diri penagih, dadah juga 'mencipta' jenayah-jenayah sosial yang sehingga hari ini belum berjaya kita tangani sebenar-benarnya. Kita sudah lama memberi mesej jelas kepada rakyat dan masyarakat antarabangsa, hukuman terhadap pesalah dadah di Malaysia amat berat sehingga hukuman mati mandatori. Jika negara lain pun mempunyai undang-undang yang ketat terhadap jenayah dadah, kita patut hormati dan bersama-sama mereka memerangi jenayah antarabangsa ini.

Masalah penyalahgunaan dadah ini merupakan gejala sejagat dan usaha pembanterasannya memerlukan kerjasama di peringkat serantau dan antarabangsa. Jangan beri kemenangan kepada ketua sindiket dadah. Memang dalam perang memerangi dadah, akan ada yang menjadi korban. Keldai dadah sudah direkrut menjadi tentera sindiket dadah, maka kita terpaksa menawan dan menghukum mereka walaupun jeneral mereka masih bebas. Khabarnya seramai 900 pesalah dadah kini menunggu hukuman mati di negara ini. Daripada jumlah itu, 75 warga Indonesia menjadi banduan 'bilik akhir' kerana kesalahan dadah tersebut.

Hidup mati mereka kini bergantung pada cadangan penangguhan hukuman gantung mandatori yang mana Pejabat Peguam Negara sedang melakukan kajian semula untuk menghapuskan hukuman mati di bawah Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952. Khabarnya inisiatif untuk 'memansuhkan' hukuman mati juga akan membantu rayuan terhadap keldai dadah warga Malaysia yang berdepan hukuman mati di negara asing termasuk seorang yang kini berdepan hukuman itu di Indonesia. Pada saya, jika pada 17 Oktober 2011, hasil surat rayuan Presiden Indonesia, Susilo Bambang Yudhoyono terhadap 17 banduan bilik akhir warga Indonesia di negara ini, empat daripadanya diringankan kepada hukuman penjara seumur hidup manakala seorang diringankan kepada hukuman penjara sepanjang hayat, mengapa pendekatan timbal balik ini tidak diusahakan?

Apa pun terserah kepada bijak pandai di Jabatan Peguam Negara serta anggota Kabinet yang dipilih oleh rakyat memutuskan hukuman terbaik bagi menggantikan hukuman mati mandatori bagi pesalah dadah. Pada masa ini kita berpegang pada kata-kata Mohamed Nazri yang "percaya hukuman (baharu) kelak tidak akan bertambah atau berkurang tetapi bersifat adil."

Sumber
Utusan Malaysia
27 Oktober 2012

KESALAHAN SINTAKSIS SEMASA MENULIS KARANGANYang Salah

Tetapi
Malahan
Maka
Oleh kerana itu
Selain daripada itu
Justeru
Justeru itu
Hal ini kerana

Kita sering mendapati calon-calon yang mengambil mata pelajaran Bahasa Melayu selalu menggunakan kata atau frasa di atas memulakan ayat semasa menulis karangan. Anda harus tahu bahawa penyemakan karangan di peringkat STPM amat menekankan aspek sintaksis. Oleh sebab itu, penggunaan kata atau frasa yang disenaraikan di atas semasa menulis karangan merupakan kesalahan sintaksis.

Yang betul

Tetapi sepatutnya Akan tetapi
Oleh kerana itu sepatutnya Oleh sebab itu
Selain daripada itu sepatutnya Selain itu
Hal ini kerana sepatutnya Hal ini dikatakan demikian kerana

Kata-kata di bawah pula hanya berfungsi sebagai kata hubung dalam ayat bukannya sebagai penanda wacana

… justeru …
Bukan sahaja … malahan
…, maka …

Calon harus ingat bahawa kesilapan penulisan dari aspek sintaksis yang terlalu banyak akan menjejaskan markah bahasa. Oleh sebab itu, berhati-hatilah semasa menulis karangan. Kita sering mendapati pelajar sangat gemar menggunakan "Hal ini kerana" dan "Justeru itu" semasa menulis. Kedua-duanya merupakan kesalahan sintaksis. Tabiat ini haruslah dihentikan.