JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI



26 Februari 2011

ISU ALAM SEKITAR : PEMUSNAH BUMI?

Saintis ramal asteroid Apophis 
seberat 25 tan hentam bumi 
seawal 2029


Jika mengambil kira pandangan saintis Barat bahawa kiamat bakal terjadi akibat bumi dihentam asteroid, penduduk planet ini sudah tidak punya banyak masa untuk bersedia berdepan dengan malapetaka paling dahsyat itu.  Ia disebabkan sudah banyak kali bumi terselamat dan mengelak daripada menjadi sasaran pelanggaran asteroid. Malah, tanpa disedari sejak awal bulan ini, sudah lebih 40 objek berhampiran bumi yang ditemui dan dicatatkan, termasuk ancaman tahi bintang yang melintasi bumi tetapi dapat ‘ditepis.’ Namun, apakah kemungkinan bumi untuk terus bernasib baik daripada ancaman asteroid atau merujuk batu atau himpunan batuan pejal bahan logam besi atau nikel yang dalam, pelbagai saiz ini termasuk batu gergasi? Terbaru, saintis Russia - Leonid Sokolov daripada Univesiti St Petersburg, meramalkan bumi bakal dihentam asteroid Apophis pada 13 April 2036.

Ini bukan kali pertama ramalan impak maut bakal dicetuskan Apophis kerana pada 2004, saintis Agensi Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan Amerika Syarikat (NASA) meramalkan asteroid ini akan menghentam bumi pada 2029. NASA turut meramalkan pertembungan hampir Apophis-bumi pada 2068.  Ringkasnya, berdasarkan kedua-dua ramalan itu, hayat bumi didakwa mereka cuma tinggal antara 18 - 25 tahun kerana impak Apophis boleh meragut jutaan nyawa selain mencetuskan kekalutan di seluruh dunia.  Menurut ramalan saintis Russia itu, asteroid sepanjang 270 meter, ukur lilit 330 meter itu dan ketinggian bangunan 90 tingkat dengan berat sekitar 25 juta tan, itu bergerak pada jarak 37,014 kilometer sejam dan dianggarkan merentasi lohong graviti pada 2029 lalu melanggar bumi tujuh tahun kemudian.  Ketua Program Objek Menghampiri Bumi NASA, Deo Yeomans, berkata pengiraan lebih tepat laluan Apophis dalam tempoh beberapa tahun sudah pasti menyaksikan usaha pakar mengeluarkannya daripada mana-mana kemungkinan perlanggaran dengan Bumi pada 2036.

“Kemungkinan senario yang berlaku adalah Apophis akan menghampiri bumi pada akhir 2012 dan awal 2013. Namun, kehadirannya pasti dipantau hebat deretan teleskop optikal di daratan serta sistem radar sofistikated.  “Andai ia berada di laluan membahayakan, NASA akan bertindak menggunakan kelengkapan serta peralatan bagi mengubah laluan Apophis dan sekali gus mengurangkan ancamannya menghentam bumi,” kata Yeomans.  Ibarat menghangatkan lagi permusuhan AS dan Russia menawan cakerawala, Ketua Agensi Angkasa Lepas Russia, Anatoly Perminov, pula menegaskan kemungkinan mengerah sebuah angkasa lepas bagi memusnahkan Apophis. Malah, penyelidik NASA, Agensi Angkasa Lepas Eropah dan China juga akan dipelawa menyertai misi Apophis. Dengan nada optimis, Perminov mengiyakan ancaman Apophis dengan mendakwa nyawa penghuni bumi kini terancam.

“Kita perlu mewujudkan satu sistem yang akan membenarkan kami menghalang satu perlanggaran, berbanding hanya duduk dan menunggu apa yang akan berlaku dan membunuh ramai,” kata Perminov. Ketika saintis dua negara itu terus bertikam lidah mengenai ancaman Apophis, ada beberapa lagi laporan penemuan asteroid yang berhampiran bumi. Terbaru, juga awal bulan ini, penemuan apa dikenali asteroid berpotensi bahaya (PHA) yang baru diumumkan dan kali ini ia juga melepasi bumi dengan selamat. Asteroid yang dilabelkan sebagai CU46 cuma 505,000 kilometer tersasar daripada laluan bumi tetapi masih dianggap sebagai terlalu hampir dalam terma astrologi. CU46 mempunyai keluasan diameter 20 meter hingga 50 meter dan objek ini berkemungkinan besar menghasilkan bebola api gergasi dan memberikan kerosakan besar jika berlanggar dengan bumi di kawasan padat.

Di sebalik ramalan maut dilontarkan saintis Russia dan Barat, ada baiknya dikaji kepentingan asteroid kepada manusia. Ini termasuk statusnya sebagai sumber asal usul sistem solar atau suria. Ini berikutan material dalam asteroid itu mewakili pembinaan blok dalam planet dan sekali gus membolehkan . Timbalan Penyiasat Misi Dawn NASA, Carol Raymond, berkata kewujudan asteroid juga akan membantu manusia lebih memahami asal usul kehidupan. Saintis tidak tidak memahami sepenuhnya bagaimana kehidupan pertama terbentuk daripada bahan organik bukan kehidupan dan asteroid mungkin membantu mereka mempelajari lebih banyak benda. Sesungguhnya manusia cuma menunggu masa sebelum pengumuman dibuat mengenai Bumi akan berdepan impak daripada asteroid yang cukup besar menyebabkan kerosakan teruk. Inilah sebabnya mengapa lebih banyak kajian perlu dibuat mengenai objek itu - bagi membantu mendalamkan pemahaman dengan harapan memberikan kita pilihan pertahanan lebih baik.

Laser tangkis ancaman

Pelbagai  idea dan kaedah diketengahkan dalam usaha mengelak bumi dilanggar asteroid. Antaranya, laser yang dikatakan boleh digunakan untuk memesongkan laluan asteroid yang berpotensi bertembung dengan bumi.  Berita ini mungkin satu kelegaan kepada pakar kaji bintang yang menunggu penuh debar ancaman Apophis atau asteroid gergasi yang diramal menghampiri bumi pada 2029 dan 2036.  “Walaupun hentaman berkemungkinan besar tidak berlaku, ia masih berpotensi memberikan malapetaka buruk,” kata Prof Madya Gregory L Matloff dari Kolej Teknologi New York.  Penyelidikan pakar fizik itu menyatakan laluan Apophis boleh dialihkan dengan memanaskan permukaannya untuk mencipta pancutan arus, yang akan mengubah laluannya dan menyebabkannya tersasar. Pasukannya sedang menghasilkan pengumpul solar - solar dua sauh untuk bertindak sebagai pemekat cahaya matahari, membakar sebahagian permukaan dan menghasilkan pancutan arus. “Bagi melakukannya, penting untuk mengetahui sedalam mana diperlukan cahaya untuk menembusi permukaan objek berhampiran Bumi (NEO). Pancaran yang menembusi terlalu dalam akan memanaskan asteroid.

“Namun pancaran yang menembusi pada kadar mencukupi, mungkin satu persepuluh milimeter akan menghasilkan arus yang boleh dikemudi dan mencapai matlamat memesongkan asteroid,” katanya. Matloff dan pasukannya membuat uji kaji dengan laser merah dan hijau untuk melihat sedalam mana mereka dapat menembusi batu asteroid, menggunakan contoh daripada tahi bintang Allende yang jatuh di Chihuahua, Mexico pada tahun 1969.  Dalam satu kajian berkaitan, seorang lagi pakar fizik, Prof Madya Lufeng Leng, menyempitkan sinaran laser merah dan mengimbas permukaan nipis contoh itu, dan mendapati perbezaan dalam kedalaman cahaya yang dipindahkan wujud, bergantung kepada kandungan material pada laluan yang dilalui sinaran itu. Hasil kajian merumuskan laser yang disasarkan daripada kedudukan angkasa lepas berhampiran NEO boleh membantu menentukan kandungan permukaan. Menggunakan maklumat itu, teknologi solar boleh memberi tumpuan lebih tepat sinaran matahari untuk menembusi permukaan asteroid dan kedalaman bersesuaian, memanaskan pada suhu tepat untuk menghasilkan pancutan arus yang akan memesongkan asteroid.

Oleh Hazirah Che Sab


BERITA HARIAN
20 FEBRUARI 2011

ISU PENDIDIKAN : KEMENTERIAN PENGAJIAN TINGGI PEMANGKIN AGENDA KRITIKAL NEGARA


Usaha dan tanggungjawab Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) perlu diberikan penghargaan dan pujian kerana disenaraikan antara kementerian yang paling kritikal dalam menjana kemajuan dan pemangkin negara. Pendekatan yang diambil oleh pihak KPT dalam segala perkara yang melibatkan kemapanan kepada kesinambungan pengajian tinggi negara dalam melahirkan masyarakat yang berilmu tinggi, progresif, berdaya saing, inovatif tinggi serta modal insan yang ulung adalah amanah yang amat berat perlu dipikul sepanjang zaman. Namun begitu, suasana institusi pengajian tinggi (IPT) sentiasa diciptakan sebagai sebuah persekitaran yang sarat dengan kedinamikan serta setanding dengan negara lain supaya penuntut akan berlumba-lumba menimba ilmu di Malaysia, begitu juga di peringkat antarabangsa. Melalui Pelan Strategik Pengajian Tinggi Negara, matlamat ini akan tercapai oleh kerana terdapat tujuh teras yang lebih jitu bagi memastikan ia berjaya.

Antara teras yang dijadikan pendekatan di bawah pelan ini adalah meluaskan akses dan meningkatkan ekuiti; menambah baik kualiti pengajaran dan pembelajaran; memperteguh penyelidikan dan inovasi; memperkasakan IPT; mempergiat pengantarabangsaan; membudayakan pembelajaran sepanjang hayat; dan memperkukuh sistem penyampaian KPT. Ternyata pendekatan yang digariskan seperti di atas akan memastikan KPT ditransformasi demi masa depan semua rakyat Malaysia yang bakal menerajui kepimpinan negara Malaysia yang tergolong daripada komuniti yang berilmu, berpendidikan tinggi dan berwawasan jauh pada masa akan datang. Kedudukan KPT sebagai salah sebuah kementerian yang kritikal bukan hanya terletak kepada pelan-pelan yang diperkenalkan oleh KPT tetapi turut melibatkan pembangunan modal insan kelas pertama. Dengan pasukan yang sentiasa bekerja keras dalam KPT, setiap IPT tidak mengambil sikap sambil lewa terhadap perkara tersebut.

Kepentingan melahirkan modal insan yang bergred tinggi amat mencabar tetapi mampu dilakukan oleh setiap IPT negara ini. Sokongan padu yang sentiasa diberikan oleh KPT kepada semua pihak universiti, kolej, ahli akademik, para pelajar serta kakitangan pentadbiran dapat menyuntik semangat setiap yang terlibat di dalam program tersebut untuk bersikap lebih bertanggungjawab dan holistik dalam segala hal. Kemampuan KPT bukan sahaja diukur daripada bilangan universiti yang berstatus APEX, pemilihan jawatan naib canselor, kualiti ahli akademik mahupun para graduan yang dihasilkan. KPT juga berhadapan dengan cabaran yang lebih hebat bagi memastikan setiap graduan yang tamat belajar mempunyai masa depan yang menjamin serta mencapai taraf kualiti antarabangsa dari segi kemahiran, pengetahuan, keintelektualan dan berdaya saing. Dalam erti kata yang lebih mudah, ia lain daripada yang lain sepertimana yang ada dalam pasaran kerja pada hari ini memandangkan persaingan sangat hebat untuk mendapatkan pekerjaan yang terbaik.

Sehubungan itu, usaha yang dilakukan oleh semua pihak terutamanya KPT perlu digarap dengan baik kerana para ilmuwan yang lahir dan para akademik yang berusaha gigih siang dan malam untuk memastikan anak bangsa mereka berjaya patut diutamakan. Bakal pemimpin negara yang akan dibentuk perlu mencerminkan label Malaysia yang kita miliki walaupun mereka menuntut dan diberi peluang melanjutkan pengajian ke peringkat lebih tinggi di negara-negara luar. Peluang sebegini sememangnya tidak pernah dipersiakan oleh KPT, sebaliknya sentiasa memberi peluang kepada mereka yang layak untuk terus menimba ilmu di peringkat yang lebih tinggi. KPT memandang positif peningkatan bilangan rakyat Malaysia yang melanjutkan pengajian ke luar negara dan bakal graduan inilah yang akan bekerjasama dengan KPT untuk menjana generasi dan negara yang lebih cemerlang. Sepertimana yang dilaporkan dalam Utusan Malaysia pada 2 Februari 2011, UTM bakal mengambil langkah membantu mahasiswa peringkat sarjana muda bermula tahun 2020 melalui Tabung Endowmen UTM dan mereka tidak perlu bergantung kepada PTPTN lagi.

Ini adalah suatu usaha yang amat positif dan perlu disahut oleh universiti-universiti yang lain. Usaha yang dilakukan oleh UTM ini diperakui oleh Menteri KPT, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin yang menyambut baik perkara ini apabila UTM bersetuju mahu menganugerahkan biasiswa kepada para pelajar tersebut. Di samping mengurangkan bebanan kerajaan untuk menanggung kos pengajian tinggi negara, UTM bakal menjadi sebuah IPT yang berupaya menarik lebih ramai mahasiswa terbaik untuk melanjutkan pengajian di UTM nanti. Sehubungan itu, pihak universiti merupakan peneraju utama yang sentiasa bekerjasama dengan KPT bagi memastikan segala program berjalan lancar demi perkembangan IPT di Malaysia. Sekelumit kata yang boleh menggambarkan ketangkasan KPT apabila negara dikejutkan dengan peristiwa di Mesir adalah KPT bertindak pantas dengan bantuan Kerajaan Persekutuan untuk membawa pulang para pelajar Malaysia ke tanah air bagi memastikan keselamatan mereka terpelihara daripada konflik antarabangsa.

Sehingga kini, KPT dan pihak yang terlibat dalam hal ini sedang giat berusaha untuk membincangkan proses pengajian pelajar-pelajar tersebut. Sebagai sebuah kementerian yang sentiasa mengambil berat terhadap ilmu yang diperjuangkan, KPT tidak segan silu mengambil langkah yang drastik dalam perkara yang melibatkan anak bangsa Malaysia. Malah, pujian juga diberikan kepada kerajaan negeri, syarikat-syarikat swasta dan individu-individu yang terlibat sama ada secara langsung atau tidak langsung. Kesemua pihak terlibat wajar diberikan ucapan terima kasih kerana sanggup menggembleng usaha untuk bekerjasama dengan KPT dalam menerajui ketinggian ilmu anak bangsa Malaysia pada hari ini.

Noor Sulastry Yurni Ahmad
Pensyarah Kanan
Jabatan Antropologi dan Sosiologi
Fakulti Sastera dan Sains Sosial
Universiti Malaya

UTUSAN MALAYSIA
26 FEBRUARI 2011

ISU SOSIAL : ENAM LANGKAH PENYELESAIAN MASALAH


Kes pembuangan bayi nampaknya tidak ada kesudahan. Baru-baru ini seorang pemancing menemui satu bungkusan beg plastik yang mengandungi mayat bayi lelaki di tebing Sungai Kayu Ara, Petaling Jaya, Selangor. Pihak polis Petaling Jaya mempercayai bayi berkenaan telah dibuang agak lama kerana sudah berbau. Kes seperti itu termasuk kes-kes lain sebelum ini jelas membuktikan bahawa kes pembuangan bayi tidak ada kesudahannya walaupun banyak mesej telah disampaikan kepada masyarakat terutama remaja agar tidak terlibat dalam gejala sosial ini. Banyak pihak termasuk Utusan Malaysia telah mendedahkan masalah ini dengan harapan anggota masyarakat menghindari daripada terlibat dalam gejala sosial yang amat jijik ini. Beberapa agensi kerajaan dan badan-badan bukan kerajaan (NGO) turut memberikan pandangan masing-masing dalam isu tersebut. Ada di antara mereka mencadangkan supaya kerajaan mengenakan hukuman berat seperti hukuman mati kepada pesalah yang telah terbukti mempunyai niat untuk membunuh seorang bayi.

Komen dan pandangan daripada beberapa NG0 dan individu yang mempunyai kepakaran serta pengalaman juga perlu diambil kira yang mana ramai bersetuju bahawa pendekatan hukuman berat (capital punishment) tidak menghalang kes-kes yang serupa berulang. Malah ia tidak mengurangkan jenayah tersebut jika kita melihat kes-kes pengedaran dadah yang membawa hukuman mandatori gantung sampai mati. Justeru, Yayasan Pencegahan Jenayah Malaysia (MCPF) ingin menekankan betapa perlunya disediakan pilihan bagi menyelesaikan beberapa peringkat permasalahan yang berbeza dan bukan sekadar merangkumkan segalanya sebagai satu masalah sahaja. Penyelesaian kepada masalah ini perlu menitikberatkan beberapa langkah seperti berikut: Langkah pertama: Sistem pendidikan perlu menekankan nilai-nilai murni dalam mata pelajaran Kemahiran Hidup di sekolah.  Kesedaran terhadap pembentukan sifat dan sahsiah diri seperti elemen tolong menolong, nasihat menasihati, prihatin, bertanggungjawab, kepercayaan kepada agama, beretika, dan berintegriti adalah amat perlu.

Langkah kedua: Pendidikan kepada ibu bapa tentang gejala ini dan kebertanggungjawaban mereka terhadap gejala ini. Institusi keluarga boleh memainkan peranan membanteras gejala ini yang mana fokus yang lebih besar perlu dititikberatkan dalam peranan keluarga atau ahli keluarga bagi membendungnya di peringkat awal. Langkah ketiga: Memberi penerangan secara meluas tentang salah laku sosial ini bagi menjelaskan kepada golongan sasar iaitu remaja dan belia bahawa setiap keputusan yang diambil akan memberi kesan yang mendalam di dalam kehidupan hari esok. Keputusan yang salah dengan membuang bayi atau membunuh bayi atas dasar menyelesaikan satu masalah akan mengundang masalah yang lebih besar dan serius.  Langkah keempat: Menyediakan platform bagi mereka yang tersalah langkah untuk dipandu kembali ke jalan yang benar. Pusat pemulihan sosial perlu diwujudkan segera bagi remaja yang antisosial dan buat masa sekarang boleh difokuskan kepada remaja mengandung bagi membantu mereka dan mengenal pasti punca gejala ini berlaku.

Langkah kelima: Menumpukan kepada remaja lelaki yang jika dilihat mungkin menjadi penyebab utama gejala ini berlaku. Golongan remaja lelaki ini mungkin terdiri daripada teman lelaki mangsa atau penjenayah seksual. Pendidikan dan hukuman perlu juga ditimbang daripada aspek ini dan penyelesaian masalah golongan ini akan membantu mengurangkan gejala pembuangan bayi. Langkah terakhir: Memberi penekanan hukuman berat sebagai langkah terakhir setelah semua langkah-langkah ini diambil dan perlu ditekankan pendekatan pembetulan dan pemulihan. MCPF percaya bahawa pencegahan awal melalui pendidikan masih perlu diutamakan terutama pendidikan tentang kebertanggungjawaban seseorang insan terhadap perbuatan yang dilakukan. Nilai-nilai murni perlu menjadi keutamaan sebagai benteng pertahanan kepada perilaku antisosial. Penekanan pendidikan nilai murni akan membendung segala bentuk ancaman sosial kepada masyarakat kita terutamanya kepada golongan muda dan belia yang akan mengambil alih teraju kepimpinan negara satu hari kelak.

TAN SRI LEE LAM THYE
Naib Pengerusi Yayasan Pencegahan Jenayah Malaysia (MCPF)

UTUSAN MALAYSIA
24 FEBRUARI 2011

ISU SOSIAL : ADAKAH PLKN BERBALOI?

Oleh NURUL ANUAR KARI
anuar.kari@utusan.com.my


Tidak hidup seseorang itu jika tidak pernah menghadapi masalah dan bukan manusia namanya jika tidak pernah melakukan kesilapan. Lazimnya manusia cuba mengelak daripada masalah tetapi sebaliknya bagi Ketua Pengarah Jabatan Latihan Khidmat Negara (JLKN), Datuk Abdul Hadi Awang Kechil yang menegaskan pihaknya memang sentiasa mencari masalah di dalam Program Latihan Khidmat Negara (PLKN). "Kalau tak perlu cari masalah maka tidak perlu ada PLKN," katanya. Namun, apa yang dimaksudkannya bukan mencari masalah untuk bergaduh dan bermusuhan, sebaliknya sebagai persediaan menghadapi masalah yang mungkin timbul kelak. Menurut Abdul Hadi, masalah tetap akan datang walaupun tidak dicari dan JLKN mengambil langkah proaktif mencari masalah supaya dapat diselesaikan sebelum ia menjadi realiti. "Kita menempatkan pelatih berbilang bangsa, agama, budaya dan pemahaman. Mesti akan ada masalah!

Jika masalah dapat diselesaikan, kita dapat membuat penambahbaikan, seterusnya membantu menyelesaikan masalah lebih besar iaitu kurangnya tahap patriotisme dan perpaduan dalam negara kita," ujarnya kepada Utusan Malaysia. PLKN sebenarnya tidak lari dan tidak asing dengan gagasan 1Malaysia melalui pelaksanaan konsep 1Hasrat, 1Semangat, 1Tekad pada program tersebut. Kumpulan remaja yang mengikuti PLKN perlu mempunyai semangat bersatu dengan hala tuju yang sama dan tidak membenarkan hasrat berbeza-beza yang boleh memecah-belahkan negara. "Komposisi PLKN mengikut kaum di negara ini dan situasi di dalam kem-kem turut menggambarkan perjalanan yang selamat bagi Malaysia menuju ke ambang 2020 kelak. "Semua pelatih duduk bersama, bekerjasama dan tiada jurang dalam menzahirkan komitmen terhadap latihan untuk meningkatkan kemampuan diri mereka," jelas Abdul Hadi.

Beliau berkata, kewujudan PLKN sebenarnya bagi menangani dua isu besar yang dihadapi negara iaitu patriotisme dan perpaduan. Abdul Hadi menjelaskan, patriotisme merupakan satu isu besar yang mudah diperkatakan tetapi amat sukar untuk dinilai tahapnya dalam kalangan generasi rakyat Malaysia kini. "Perpaduan juga tidak boleh diambil mudah kerana ia boleh 'meletup' pada bila-bila masa jika tidak dijaga dan dipupuk. "Kita berhadapan dengan dua isu besar ini yang mungkin tidak nyata bagi orang lain tetapi amat jelas di mata mereka yang melihat peristiwa 13 Mei dahulu," tegasnya. Beliau berpendapat, masalah yang dihadapi PLKN tidak begitu besar jika dibandingkan dengan masalah negara tetapi dengan menyelesaikan masalah 'kecil', maka program tersebut dapat membantu mengawal masalah besar daripada merebak. "Jangan sekadar tengok pada pokok tetapi kepada hutannya.

Memang PLKN ada masalah tertentu tetapi besar lagi isu negara yang menjadi asas penubuhan program ini. "Kita tidak pernah berhenti menyelesaikan masalah dan membuat penambahbaikan dalam PLKN. Namun, masalah patriotisme dan perpaduan tidak boleh dibiar menjadi realiti untuk kita," tegasnya. Jelas Abdul Hadi, penambahbaikan PLKN mudah dilihat melalui peningkatan modul, kemudahan, dan penyediaan kakitangan tetapi patriotisme dan perpaduan negara masih menjadi tanda tanya. PLKN bertujuan melahirkan remaja dan negara yang patriotik, individu yang memiliki ketahanan diri serta boleh menyumbang kepada masyarakat. Namun, bagaimana untuk mengukur tahap perpaduan yang subjektif serta patriotisme iaitu sayangkan dan sanggup mempertahankan negara? Menjawab persoalan itu, Abdul Hadi berkata, satu kajian persepsi telah dijalankan dalam kalangan pelatih semasa menjalani latihan dan selepas mereka tamat latihan bagi menilai tahap perpaduan dan patriotisme.

"Kajian di dalam kem dan selepas pelatih pulang menunjukkan lebih 80 peratus daripada 60,000 responden yang terlibat bersetuju program ini berjaya mencapai objektifnya. "Tetapi kami tetap tidak berhenti mencari masalah kerana kerajaan, masyarakat dan pembayar cukai sering bertanya adakah RM4 bilion yang dibelanjakan PLKN berbaloi dengan hasilnya," ujarnya. Jika dikira melalui pembangunan fizikal, jumlah perbelanjaan PLKN itu mampu membina 4,000 jambatan bernilai RM100,000 setiap satu ataupun lapan buah hospital bernilai RM500 juta setiap satu. "Kita tidak boleh mengukur pembangunan manusia melalui nilai fizikal (kuantitatif) dan perubahan tidak berlaku dengan pantas kerana ia berlaku secara berterusan serta mengambil masa yang panjang. "Bagaimanapun, pada pandangan saya, setiap pelatih akan memberi kesan berganda sebanyak lima kali kerana mereka akan berkongsi apa yang dipelajari dengan sekurang-kurangnya lima individu lain," katanya.

Tambah Abdul Hadi, jika kira-kira 500,000 peserta berjaya dilatih, maka sebanyak 2.5 juta rakyat di luar akan turut mendapat tempias program tersebut. "Kerana itu, saya tegaskan kita tidak boleh melihat masalah kecil sahaja tetapi perlu melihat gambaran besar bahawa para pelatih inilah yang akan memperkasa dan terus menjadi pemangkin kepada pembangunan negara kita kelak," tegasnya. Dalam pada itu, keistimewaan yang diumumkan Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi mengenai kemudahan pelatih PLKN memasuki Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM) pula menjadi isu sebilangan ibu bapa jika anak mereka terpilih mengikuti program tersebut. "Dahulu timbul isu anak terpilih ke PLKN, kini isu lain timbul kerana tidak terpilih ke PLKN pula. Ibu bapa berfikir rugi jika anak mereka tidak menyertai program tersebut kerana keistimewaan dan kemudahan membuat permohonan memasuki UPNM.

"Kemasukan ke UPNM tetap terbuka kepada semua pelatih, sementara bekas pelatih PLKN masih perlu mematuhi kelayakan yang dikehendaki seperti calon-calon lain," jelas Abdul Hadi. Antara tarikan utama kemasukan ke UPNM adalah yuran dan tempat tinggal percuma, di samping elaun bulanan sebanyak RM1,380 untuk tahun pertama dan dijangka semakin meningkat kelak. Pelatih PLKN yang dipilih terdiri daripada mereka yang mempunyai kelayakan dan perlu ditemuduga. Namun mereka mempunyai kelebihan jika mencatat markah yang sama dengan pemohon dari luar. "Selepas tiga bulan latihan, pelatih PLKN sudah mempunyai asas tentera beserta ketahanan mental dan fizikal yang memudahkan mereka meneruskan pengajian tanpa memerlukan tempoh penyesuaian yang panjang di UPNM. "Lagipun, UPNM tidak boleh lepaskan pelatih yang berkebolehan selepas mereka tamat PLKN.

UPNM akan cari yang terbaik dan 'sapu' dulu sebelum disambar IPT lain," kata Abdul Hadi. Selain UPNM, pelatih juga mendapat kemudahan memohon terus ke institusi pengajian tinggi (IPT) awam atau swasta pilihan kerana setiap kem akan mengumpulkan semua wakil IPT pada satu hari khusus untuk kemudahan pelatih mendapatkan maklumat mengenai IPT berkenaan. Selain itu, sebarang bentuk latihan memerlukan penggunaan akal fikiran serta melibatkan bebanan mental dan fizikal. Justeru, menjadi cabaran JLKN apabila pelatih perlu didorong ke tahap maksimum, sedangkan setiap individu dan bangsa mempunyai tahap kemampuan yang berbeza. "Kita memahami remaja berumur 18 tahun belum keluar dari payung keluarga, jadi kita mahu latih dan 'pisahkan' mereka supaya tahu konsep berdikari. "Ada yang tidak pernah bangun pagi, tidur awal, tiada pendingin hawa dan tinggal beramai-ramai.

Ini menjadi tekanan kepada mereka dan apabila tidak tahan dengan suasana baru ini, mereka mula merasakan diri mereka diseksa," jelas Abdul Hadi. Beliau menyatakan, JLKN juga tidak menafikan kebimbangan ibu bapa melepaskan anak mereka menghadapi cabaran sedemikian dan kerana itu, pihaknya membuka pintu kem setiap minggu untuk membolehkan keluarga melawat pelatih. "Kita sudah agak masalah ini (keresahan) akan timbul dan kerana itu kami beri peluang keluarga melihat sendiri anak mereka serta suasana di dalam kem untuk membuktikan pelatih tidak didera seperti persepsi sebahagian kecil masyarakat. "Dahulu orang berfikir kerajaan tidak serius dalam PLKN tetapi selepas beberapa tahun, baru masyarakat mula nampak agenda besar program ini," ujarnya. Selain persepsi, JLKN juga dalam perancangan menyelesaikan isu kemudahan infrastruktur di 80 kem PLKN yang bakal mengikut standard Jadual Pematuhan (SOC) yang sama dan terkini, di samping mencapai status ISO menjelang hujung 2012.

JLKN juga bercadang menubuhkan akademi latihannya sendiri dalam tempoh satu tahun lagi bagi melatih jurulatih PLKN bertauliah dan mengeluarkan sijil kelayakan yang diperakui semua pihak. Cabaran berikutnya bagi JLKN adalah mengumpul semula kesemua bekas pelatih di bawah sekretariat alumni PLKN dan memastikan matlamat program tersebut berjaya dicapai. Menurut Abdul Hadi, satu kad pintar untuk pelatih dan bekas pelatih PLKN juga telah disediakan dan boleh dipohon melalui laman web www.1hasrat.com.my dengan pelbagai kemudahan dan manfaat. "Kita berharap dapat mengumpul semula kira-kira 608,000 bekas pelatih untuk menyertai 33,000 pelatih semasa PLKN di bawah satu payung supaya dapat bergerak bersama kelak," katanya.

UTUSAN MALAYSIA
26 FEBRUARI 2011