JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI



24 Julai 2011

ISU SOSIAL : SEMAKIN RAMAI RAKYAT MALAYSIA SUKA MEMBACA


Apabila dilaporkan kajian terkini pembacaan rakyat Malaysia meningkat sebanyak lapan hingga 12 buku setahun, ramai merasakan ia sesuatu yang harus dibanggakan. Alasan mereka angka itu menunjukkan peningkatan kerana kajian 2005 mendapati hanya purata dua buah buku sahaja dibaca oleh seorang rakyat negara ini dalam setahun. Ya, dari satu sudut kajian itu menunjukkan bahawa budaya membaca dalam kalangan masyarakat Malaysia sudah semakin positif. Tetapi apakah genre buku pilihan mereka? Pemilihan buku juga faktor penting dalam menyumbang kepada pelbagai perkara yang sihat. Akan tetapi, kajian sebelum ini menunjukkan sebilangan besar daripada pembaca Malaysia lebih cenderung membaca buku atau majalah bercorak 'ringan'. Apakah dengan berdampingan dengan novel, majalah fesyen dan hiburan, dikira sudah cukup untuk merangkumkannya dalam golongan pembaca? Maka, terdengarlah ungkapan: "Sekurang-kurangnya, aku baca ok". Bolehkah seseorang itu sekadar bergantung dengan membaca bahan ringan untuk menjadi bangsa berjaya, bak cogan kata "Bangsa Membaca Bangsa Berjaya".

Salahkah membaca buku unsur ringan?

Kalau dilihat ruang bilik tidurnya dari jarak jauh, mungkin mengandaikan Nur Alia Kamarul Ahmad, 17, seorang yang ulat buku. Ia berdasarkan kepada longgokan buku tersusun kemas di sudut ruang bilik tidurnya. Namun koleksi bukunya terdiri daripada pelbagai novel merangkumi kisah cinta, penyiasatan dan sebagainya serta pelbagai jenis majalah ringan. Buku-buku ilmiah pula boleh dikira dengan jari sahaja, itu pun atas faktor keperluan pengajiannya di universiti. "Saya bosan baca buku-buku berbentuk pengetahuan, boleh buat saya mengantuk. Lagipun tidak salahkan kalau saya baca novel dan majalah daripada langsung tidak baca," katanya kepada Bernama. Mengulas mengenai situasi ini, bekas Ketua Jabatan Geologi, Fakulti Sains, Universiti Malaya, Prof Madya Datuk Mohamad Ali Hasan berkata tidak menjadi kesalahan bagi mereka yang membaca bahan berunsur ringan tetapi janganlah seratus peratus berpaut kepada genre sedemikian. "Kita bersyukur ada peningkatan pembacaan buku. Tetapi, masalahnya mereka hanya membaca buku ringan dan masih kurang membaca buku serius. "Seharusnya mereka perlu pelbagaikan bahan bacaan, ilmiah dan ringan. Ini kerana kita hendak melahirkan generasi pemikir, pemikir besar akan datang dan ini sangat penting," katanya yang juga merupakan Presiden Majlis Permuafakatan Persatuan Ibu Bapa dan Guru Nasional.

Buang masa baca buku tiada kepentingan

Masalah utama sesetengah masyarakat hari ini ialah mereka lebih gemar memilih bahan bacaan yang bersangkut-paut dengan pekerjaan mereka dan bergenre ringan. Bagi mereka, membaca luar daripada skop sedemikian adalah 'merugikan', 'buang masa' dan tidak berfaedah ke arah pembentukan diri. Stigma sedemikian akhirnya menyekat horizon pengetahuan mereka yang sepatutnya diisi dengan kepelbagaian ilmu, kata Mohamad Ali. "Skop pengetahuan mereka agak terhad, dunia pemikirannya dengan dunia penaklukan pemikirannya tidak luas. Kita hendakkan warganegara yang mempunyai pemikiran global, jadi kita mesti banyak baca. "Bagaimana untuk menguasainya kalau kita baca tidak meluas dan hanya baca bahan ringan sahaja? Profesor Diraja Ungku Abdul Aziz Ungku Abdul Hamid ketika di sekolah menengah membaca semua bahan di perpustakaan dan pengetahuannya membolehkannya menafsir dan berdiskusi," katanya. Menganggap situasi begini ekoran daripada sistem pendidikan yang berorientasikan 'peperiksaan' berbanding 'pendidikan sepanjang hayat' menyebabkan budaya membaca belum sampai ke tahap menginsafkan, memahami dan menghayati. Wujudnya situasi ini disebabkan masih ramai menganggap budaya pembacaan sebagai satu bebanan dan tidak menyeronokkan. "Ini menyebabkan mereka hanya membaca bahan ringan dan buku ilmiah pun sekadar untuk lulus peperiksaan dan peningkatan kerjaya. Disebabkan itulah, kita belum lagi sampai tahap membaca merupakan sesuatu yang menyeronokkan dan rasa kesal sekiranya tidak membaca," katanya.

Tidak boleh paksa

Tanggapan minat pembacaan buku tidak boleh dipaksa, harus disangkal kerana sudah menjadi tanggungjawab ibu bapa untuk mencorakkan budaya membaca dalam kalangan anak-anak. Apatah lagi, anak diibaratkan seperti kain putih dan layang-layang yang harus dikemudi dengan baik dalam memupuk minat membaca generasi kecil itu sejak kecil lagi. "Saya tidak setuju kita pupuk minat membaca anak-anak dengan menjurus apa yang mereka minat. Ibu bapa harus tentukan dan pupuk minat membaca pelbagai jenis, ilmiah dan ringan. "Bukan suruh mereka baca buku ilmiah berat, tetapi yang sesuai dengan umur mereka. Bila mereka sudah biasa membaca buku ilmiah sejak kecil, budaya itu akan terus terbawa sehingga dewasa," kata Mohamad Ali. Mengakui tidak ramai yang sanggup membelanjakan wang pendapatan mereka membeli buku-buku bermutu, Mohamad Ali berkata sikap sedemikian harus diubah. "Kita tidak nampak misalnya budaya orang kita rak-rak mereka dipenuhi dengan buku bermutu. "Malah, budaya membaca majalah bulanan profesional berbentuk ilmiah untuk mengemas kini ilmu mereka pun belum nampak lagi, berbanding Barat," katanya. — BERNAMA

SUMBER
UTUSAN MALAYSIA
22 JULAI 2011


ISU SOSIAL : CONTOHI CHINA DALAM MENANGANI RASUAH. MAMPUKAH KITA?


Pada tanggal 19 Julai 2011, dua bekas timbalan Datuk Bandar di China menjalani hukuman mati. Kedua-duanya telah dijatuhi hukuman tersebut setelah dihadapkan ke mahkamah atas tuduhan menerima rasuah berjuta dolar. Semakin ramai penduduk China yang dikenakan hukuman mati atas kesalahan rasuah, penyalahgunaan kuasa dan penyelewengan. Tidak semestinya yang melibatkan rasuah jutaan dolar, pesalah rasuah sekitar ratusan ribu turut dikenakan hukuman mati. Malah sebahagian pesalah yang bakal dihukum mati itu dipertontonkan gambar mereka termasuk ketika tali jerut dikalung pada leher. Sejak beberapa tahun lalu, kerajaan China meningkatkan usaha memerangi gejala rasuah yang semakin serius di negara tersebut. Pada bulan Mac 2011, Perdana Menteri China, Wen Jiabao mengakui rasuah dan penyalahgunaan kuasa adalah ancaman terbesar yang dihadapinya. Maka memerangi rasuah menjadi prioriti nombor satu. Banyak penganalisis melihat rasuah adalah gejala sejagat tanpa mengira bangsa, status negara mahupun agama. Masyarakat di China juga tidak terkecuali daripada gejala rasuah yang serius walaupun mempunyai undang-undang dan hukuman yang keras. Pelaksanaan hukuman mati ke atas pesalah rasuah ini ada rasionalnya. Kita berasa sungguh teruja dengan pihak berkuasa di republik itu yang tegas dan berani dalam menguatkuasakan undang-undang rasuah. Walaupun turut berdepan dengan gelombang kritikan, kerajaan tidak berkompromi. Lalu ia menutup ruang bagi mana-mana pihak untuk mempolitikkan isu itu. Apa iktibar untuk kita?

SUMBER
MINGGUAN MALAYSIA
24 JULAI 2011






ISU TENAGA : MEMPERKASA PEMBANGUNAN SUMBER TENAGA DIPERBAHARUHI

Oleh Ratinawati Rasidi
ratinawati@bharian.com.my


Kejadian gempa bumi disusuli tsunami yang melanda Jepun awal tahun ini bukan saja meranapkan harta, malah nyawa rakyatnya. Bencana alam itu turut menjejaskan loji tenaga nuklear Fukushima Daiichi di Minamisoma, antara loji nuklear penjana sumber tenaga elektrik di negara Matahari Terbit itu. Peristiwa ini sudah pasti membuka mata negara luar yang mempunyai hasrat untuk membina loji tenaga nuklear sebagai satu sumber tenaga alternatif. Kesan dan akibat daripada kejadian itu membuktikan ada kalanya manusia tidak akan mampu melawan kehendak alam. Tidak salah untuk mengkaji mahupun mencuba sesuatu yang baru tetapi biar apa yang ingin kita lakukan itu tidak merosakkan alam semula jadi agar ia tidak menyusahkan kita di kemudian hari. Tenaga nuklear bukan satu-satunya sumber tenaga yang boleh dijadikan penjana elektrik, malah banyak lagi sumber lain yang masih belum digunakan sepenuhnya.  Sumber tenaga diperbaharui (RE), umpamanya adalah antara sumber tenaga baru yang kian mendapat sambutan dan digunakan secara meluas terutama oleh negara membangun seperti Britain. Sejak ia mula diperkenalkan di negara ini usaha untuk mengembangkannya giat dilakukan.

RE ialah satu sumber tenaga baru dan tahap kesedaran terhadap kemampuannya untuk berkembang kian diberi perhatian terutama pihak industri pengeluaran mahupun pertanian. Ia adalah sumber tenaga kelima dalam campuran sumber tenaga negara yang terdiri daripada minyak, gas, arang batu dan hidro.  Tanggal 11 Mei 2001 melakarkan sejarah tersendiri Malaysia apabila Program Jana kuasa Kecil Tenaga Yang Boleh Diperbaharui (SREP) dilancarkan sebagai tanda komitmen untuk memperkasakan pembangunan RE. Program terbabit ialah inisiatif Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air yang bertujuan mempromosikan penggunaan meluas sumber tenaga yang boleh diperbaharui di negara ini, khususnya untuk penjanaan tenaga. Menerusi program ini, jana kuasa yang menggunakan sumber RE boleh membuat permohonan untuk menjual elektrik kepada utiliti melalui Sistem Grid Pengagihan. Program ini membenarkan semua jenis tenaga RE seperti biomass, biogas, ‘municipal waste’, solar, hidro mini dan angin untuk dibangunkan. Pembangunan RE juga adalah sebahagian sasaran untuk menjadikan negara ini bebas daripada karbon dioksida menjelang 2020 dan sejajar itu, insentif turut diberikan untuk menarik minat pelabur luar berkongsi kepakaran mengembangkan industri RE di negara ini.

Biodome Asia Sdn Bhd sebuah anak syarikat Kirk Enviromental yang berpangkalan di United Kingdom (UK) mengorak langkah membuat pelaburan di negara ini dengan memperkenalkan kepakaran dalam bidang biogas. Berpengalaman lebih 30 tahun dalam bidang mengurus dan memperkembangkan penggunaan tenaga RE mula menerokai pasaran negara ini.  Pengarah Operasi Biodome Asia, Matthew Dickinson, berkata tenaga diperbaharui ialah sumber tenaga yang kian berkembang di Britain tetapi baru di negara ini. Setakat ini terdapat lebih daripada dua kilang sawit yang menggunakan sisa buangan mereka selama 15 tahun menjana kuasa elektrik untuk kegunaan sendiri. “Industri RE mula mendapat perhatian di kalangan pengusaha kilang dan pasarannya menjadi kian meluas, apatah lagi apabila syarikat yang membangunkan tenaga terbabit dapat menjual kembali hasil tenaga kepada pembekal utama tenaga elektrik di negara ini iaitu Tenaga Nasional Berhad (TNB), “katanya. Bertindak selaku perunding, Biodome Asia lebih menekankan faedah yang diperoleh syarikat yang berminat untuk membuat pelaburan, antaranya pendapatan yang boleh dijana hasil daripada jualan elektrik kepada Tenaga Nasional Berhad (TNB). Di samping itu, syarikat yang terbabit juga bakal menikmati sendiri tenaga elektrik yang dihasilkan, sekali gus mewujudkan suasana hijau kerana teknologi ini mengurangkan pencemaran persekitaran.

“Pemilik kilang perlu diberi kesedaran mengenai faedah yang boleh mereka peroleh daripada menghumban sisa buangan kilang ke sungai kerana sisa buangan terbabit boleh ditukar menjadi sumber tenaga yang pasti dapat mengurangkan belanja bil elektrik syarikat berkenaan. Di samping memperoleh pendapatan dengan menjual kembali sumber tenaga kepada TNB, kilang juga tidak perlu memperuntukkan dana untuk membeli semula tenaga yang mereka perlukan,” katanya.  Biodome Asia adalah satu-satunya syarikat yang memiliki kepakaran dan peralatan yang bakal dibangunkan untuk membina loji biogas yang memberi tumpuan kepada penggunaan sisa buangan sebagai sumber baru tenaga. Ia meliputi bidang reka bentuk kejuruteraan, pengeluaran, pembinaan dan pengurusan projek yang dikendalikan pakar perunding untuk setiap satu kawasan. Biodome Asia menawarkan perkhidmatan bermula daripada pembinaan loji hingga siap sepenuhnya. Kaedah yang diperkenalkan ialah dengan menghasilkan gas dari hampas biji sawit untuk dijadikan tenaga elektrik. “Peranan kami ialah membantu pihak kilang memahami keuntungan yang boleh diraih dengan melakukan pelaburan berbanding jika mereka hanya menjual tempurung kelapa sawit yang boleh dijual pada harga RM160 satu tan, sedangkan faedah yang mereka peroleh jika melabur sedikit untuk membina loji biogas membolehkan mereka menjana tenaga elektrik sendiri dan mengaut keuntungan daripadanya,” katanya.

SUMBER
BERITA HARIAN
22 JULAI 2011

ISU SOSIAL : INDIVIDU ALAMI KRISIS IDENTITI PERLU SOKONGAN SEMUA PIHAK


Kes krisis identiti membabitkan seorang lelaki yang menukar jantina, Mohd Ashraf Hafiz Abdul Aziz, 25, sudah tentu membuka mata banyak pihak mengenai perlunya usaha dirangka, termasuk pada pihak kerajaan supaya dapat membantu mereka yang sudah menukar jantina meneruskan kelangsungan hidup. Kita percaya kes ini juga dapat menyedarkan masyarakat supaya memahami dan cuba menyelidik golongan ini, bukannya menyisihkan mereka mahupun mencemuh, mengecam atau memaki hamun. Kepada Mohd Ashraf, penolakan permohonannya untuk menukar nama dan status jantinanya oleh Mahkamah Tinggi Kuala Terengganu pada 25 Mei lalu, bukan bermakna ia sebagai penamat kepada kehidupan masa depannya. Sebaliknya, beliau tidak harus berputus asa dan menerima hakikat ketentuan Allah tidak boleh diubah. Penukaran jantina lelaki kepada wanita atau sebaliknya, adalah haram kerana seseorang yang dijadikan Allah sebagai lelaki, tidak akan berubah sifat kelakiannya, walaupun individu itu berusaha mengubahnya. Ini sudah diakui oleh pakar psikologi dan pakar bedah jantina dari dalam dan luar negara pada 1985 bahawa alat kelamin yang dibentuk daripada pembedahan tidak akan berfungsi.

Kita menyambut baik langkah kerajaan untuk merangka program atau modul bimbingan bagi individu yang menghadapi krisis identiti, termasuk yang sudah menukar jantina bagi membolehkan mereka meneruskan kehidupan seperti biasa. Kita amat bersetuju dengan pendirian Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr Mashitah Ibrahim bahawa masyarakat juga hendaklah memberi ruang serta peluang kepada golongan berkenaan meluahkan perasaan mereka. Perbuatan memandang rendah dan mencemuh golongan terbabit sehingga boleh mengaibkan ahli keluarga dan meletakkan mereka dalam keadaan serba salah perlu dihentikan demi kebaikan semua pihak. Mereka yang mengalami krisis identiti ini tidak harus diherdik atau disisihkan, sebaliknya diberikan nasihat dengan baik dan berhemah agar tidak terus berputus asa sehingga sanggup melakukan tindakan di luar dugaan. Mengikut satu laporan, ada lebih 6,000 lelaki yang berpakaian dan berperwatakan seperti wanita di ibu negara pada 1980-an dan kita pasti jumlah itu semakin bertambah sekarang. Kita yakin pelaksanaan langkah berkesan oleh kerajaan dengan memperkenalkan modul bimbingan, khususnya dari aspek keagamaan dapat membantu mereka yang menukar jantina meneruskan kehidupan seharian yang diredai Allah.

SUMBER
BERITA HARIAN
22 JULAI 2011

ISU SOSIAL : MENJADI MASYARAKAT GLOBAL

Oleh Mior Kamarul Shahid
mkamarul@nstp.com.my


Global adalah suatu terminologi bahasa Inggeris yang sering digunakan untuk menggambarkan taraf dan status. Dalam konteks ini, status global adalah status dunia. Kekerapan penggunaannya menyebabkan global atau globalisasi diterima sebagai istilah baru bahasa Melayu. Ramai pihak yang diberi anugerah peringkat global berasaskan pencapaian masing-masing. Sebuah syarikat yang dapat meletakkan kedudukannya ke taraf global adalah syarikat yang berjaya. Mendengar nama syarikat atau jenama produk keluaran syarikat, semua tahu mengenainya sama ada di Malaysia, Sudan, Maldive, Afrika Selatan, Korea, Burma dan di mana-mana sekali pun.  Produk yang mencapai kedudukan seumpama itu adalah produk yang bertaraf global. Siapa tidak tahu kereta Mercedes, BMW, Honda atau Toyota atau jenama lain seperti Panasonic, Apple, Rolex, Omega, Philips, British Airways, Shell, Exxon, Tesco, Carrefour, Hilton dan banyak lagi. Jika individu, mereka tahu atau pernah mendengar nama Rupert Murdoch, Bill Gates, Tiger Woods dan siapa juga yang menempa nama dalam bidang masing-masing di persada dunia termasuklah pemain bola sepak atau selebriti ternama dunia.

Hari ini, kita mendengar seruan supaya syarikat atau individu di negara ini meningkatkan usaha dan kemampuan mereka ke peringkat global. Jika syarikat, ia perlu memikirkan bagaimana boleh berkembang hingga ke taraf dunia. Jika suatu produk, ia mesti mendapat pengiktirafan dunia. Dunia mengenali Viagra tetapi tidak ramai yang tahu khasiat mengenai tongkat ali. Boleh atau tidak gedung Mydin dilihat di New York atau di Paris. Jika membabitkan perkhidmatan, ia mestilah diketahui hingga ke seluruh dunia. Ia mestilah kemudahan yang istimewa dan menjadi buah mulut orang di seluruh dunia. Untuk berjaya dan menjadi yang terbaik, setiap individu atau organisasi mesti menempatkan diri mereka ke taraf global. Seorang jaguh sukan perlu menempatkan dirinya sebagai juara yang tidak boleh ditandingi oleh sesiapa pun, sebelum boleh dinobatkan sebagai seseorang yang boleh diiktiraf sebagai bertaraf global. Jika ahli sains atau ahli teknologi, beliau mestilah terlebih dulu dikenali di negaranya sendiri, kemudian masyarakat di wilayah atau rantau di mana negaranya berada, malah di seluruh dunia.  Kita tidak boleh selama-lamanya menjadi jaguh kampung yang hanya menjadi percakapan penduduk di tempat sendiri tetapi di kampung sebelah, tidak seorang pun mengenalinya.

Seorang sarjana atau tokoh akademik perlu menempatkan diri mereka sebagai tokoh yang dikenali bukan saja di universitinya sendiri atau di kalangan masyarakat akademia di negaranya saja, tetapi seluruh dunia mengenalinya. Seorang pemikir yang mencetuskan idea inovatif dan berstatus tinggi adalah pemikir bertaraf global. Golongan seperti ini tidak memikirkan isu dan topik yang sempit, tetapi sentiasa berfikiran luas. Jika individu atau syarikat, agak mudah menentukan tanda aras kejayaan mereka. Tapi, agak sukar untuk mendapatkan tanda aras sesebuah negara yang memiliki ciri-ciri bertaraf dunia. Tidak semua apa yang ada di Amerika Syarikat itu bertaraf dunia. Ada ciri-ciri di negara berkenaan yang lebih buruk dari negara-negara dunia ketiga atau dunia keempat. Dari segi layanan kerajaan terhadap rakyat, banyak negara di Asia, umpamanya, lebih baik daripada yang dilakukan di Eropah atau negara maju yang lain. Dari segi kemudahan yang disediakan kepada rakyat, Malaysia mungkin antara yang terbaik di dunia walaupun tidak pernah diisytiharkan sebagai bertaraf global. Antara penilaian lain adalah sistem pengangkutan dan lalu-lintas, sistem komunikasi, urusan kaunter, hotel dan sebagainya.

Bagi menentukan ciri-ciri pemikiran global pula, seseorang itu mestilah berfikiran luas. Jika membabitkan perniagaan, mereka akan cuba memikirkan bagaimana mahu menembusi pasaran di mana-mana saja. Hari ini wujud pula pemikiran politik global yang cuba diterapkan khasnya di negara-negara membangun. Pemikiran politik seperti dicetuskan di Barat menerusi sistem yang diterima pakai di negara berkenaan. Masalahnya, cara pemikiran seperti ini cuba diterapkan di negara yang berbeza ideologi, budaya dan cita rasa. Maka berlakulah pertentangan budaya yang nyata. Cara pemikiran politik seperti ini agak agresif dan tidak kompromi. Jika berasakan cara yang disediakan oleh pemerintah tidak sesuai dengan mereka, mereka akan membantah dengan cara ugutan. Demonstrasi adalah satu bentuk ugutan cara baru. Cara ini menggunakan kumpulan massa untuk memaksa pihak berkuasa mendapat sesuatu. Mereka menggunakan landasan menuntut kebebasan bersuara dan hak asasi manusia yang dicipta di negara maju, untuk mendapatkan cita-cita mereka. Inilah yang berlaku dalam tuntutan tidak demokratik yang berlaku di negara yang mengimport cara negara maju yang kononnya bertaraf dunia.

Mereka mahu rakyat di seluruh dunia berfikiran politik global bagi memudah mereka menyalurkan pemikiran Barat. Mereka menjadikan golongan muda sebagai sasaran kerana merekalah yang akan mewarisi gagasan mereka pada masa akan datang. Implikasi kepada tindak tanduk ini akan menyebabkan negara-negara yang dihinggapi penyakit pemikiran politik global sentiasa kucar kacir dan tidak tenteram sepanjang masa. Realitinya, walau siapa juga yang mentadbir negara akan mendapat tentangan pihak yang tidak berpuas hati. Umumnya, untuk menjadi masyarakat global, setiap orang perlu faham apakah sebenarnya konsep global. Yang baik, jadi ikutan, yang buruk jadikan teladan.

SUMBER
BERITA MINGGU
24 JULAI 2011

ISU UMUM : SASARAN UNTUK MENJADI 10 NEGARA PALING SELAMAT DIDUNIA


Kerajaan menetapkan sasaran untuk meletakkan kedudukan Malaysia sebagai antara 10 negara paling selamat di dunia, mengatasi negara maju lain termasuk Singapura dan Amerika Syarikat (AS) dalam tempoh beberapa tahun akan datang, kata Tan Sri Muhyiddin Yassin. Timbalan Perdana Menteri berkata, sasaran itu mampu dicapai menerusi pelbagai usaha dilakukan termasuk Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) bagi mengurangkan kadar jenayah dan peningkatan kawalan keselamatan. Beliau berkata demikian sebagai mengulas laporan Indeks Keamanan Global 2011, sebuah badan antarabangsa berpangkalan di Sydney, Australia, yang meletakkan Malaysia di kedudukan ke-19 bagi negara paling selamat di dunia berbanding 156 negara lain.  Malaysia juga diletakkan sebagai negara paling selamat di Asia Tenggara dan keempat pada peringkat Asia Pasifik selepas New Zealand, Jepun dan Australia. Pada 2007 dan 2008 kedudukan Malaysia masing-masing di tempat ke- 37 dan ke-38.

SUMBER
BERITA HARIAN
24 JULAI 2011