JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI30 September 2011

PENDAPAT PERIBADI CIKGU ZUL : ISU PELAJAR DIHALANG MENDUDUKI UPSR


PONTIAN 29 Sept. – Kementerian Pelajaran akan mengambil tindakan terhadap guru besar dan pengetua sekolah sekiranya terbukti mereka terlibat melarang murid daripada menduduki peperiksaan yang diadakan. Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, guru besar atau pengetua yang didapati bersalah dalam hal seumpama itu hanya akan memberi kesan negatif kepada Petunjuk Prestasi Utama (KPI) mereka. “Tindakan menghalang murid daripada menduduki peperiksaan adalah salah kerana ia melanggar hak murid tersebut. “Justeru, seandainya kita dapati guru besar atau pengetua menghalang murid daripada mengambil peperiksaan semata-mata untuk memastikan prestasi sekolah mereka tidak menurun, kita akan mengambil tindakan,” katanya mengulas laporan sebuah akhbar tempatan hari ini yang menyiarkan lima murid Sekolah Kebangsaan (SK) Telok Sira di Baling, Kedah tidak dibenarkan menduduki Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR), baru-baru ini.

Beliau yang ditemui selepas menghadiri Majlis Jalinan Mesra Rakyat di pekarangan Masjid Jamek Kampung Sungai Bunyi dekat sini, hari ini memaklumkan belum menerima laporan mengenai kejadian tersebut. Muhyiddin berkata, beliau akan mengarahkan Jemaah Nazir Sekolah dan Pejabat Pelajaran Daerah untuk menyiasat perkara itu dan murid-murid berkenaan akan dibenarkan menduduki semula peperiksaan tersebut. Lima murid berkenaan iaitu Mohd. Zulidham Yusof, Mohd. Fazli Md. Isa, Mohd. Hakim Hasan, Zulhilmi Abd. Mizan dan Mohd. Zulfikar Mohd. Fauzi dilaporkan telah diminta oleh guru mereka supaya tidak menghadiri peperiksaan itu. Sebelum ini, akhbar turut melaporkan tiga murid SK Bandar Bintangor, Sarawak tidak dibenarkan menduduki UPSR atas alasan akan menjatuhkan prestasi sekolah berkenaan.

SUMBER
BERITA HARIAN
30 SEPTEMBER 2011

PANDANGAN PERIBADI CIKGU ZUL

Saya melihat perkara ini dari satu aspek yang lain iaitu kenapa semua yang dilarang menduduki UPSR itu pelajar lelaki? Senario ini ada kaitannya dengan kemerosotan bilangan pelajar lelaki di IPT pada masa sekarang. Jika diperhatikan kebanyakan pelajar lelaki ini masih tidak matang dan tiada kesedaran untuk berubah sehingga guru mati akal untuk membantu. Lantas, ada segelintir guru yang tergamak menghalang mereka daripada menduduki peperiksaan.

Pihak KPM mahupun JPN tidak boleh menyalahkan guru dan guru besar dalam hal ini. Sistem pendidikan di negara kita yang terlalu mementingkan pencapaian pelajar dalam peperiksaan perlu dilihat, ditelusuri dan diperhalusi semula. Kita kena kaji kenapa dan mengapa guru dan pihak sekolah sanggup bertindak sedemikian. Pada orang lain mungkin pihak sekolah itu bersalah kerana menghalang mereka menduduki peperiksaan. Akan tetapi, ibu bapa kepada pelajar-pelajar terbabit, tiadakah kesalahan yang boleh disandarkan ke bahu mereka?

Jika kita melihat kepada punca yang menyebabkan pelajar lembap dan galus, ibu bapa menyumbang lebih kurang 70% sebagai puncanya. Guru hanya mendidik dan menyampaikan ilmu. Namun begitu, ibu bapa kena ingat guru bukannya tiada perasaan dan kesabaran. Jika bebalnya setinggi langit dan diimbangi oleh tuntutan NKRA yang setinggi gunung, guru jualah yang terhimpit dan tersepit. Pernahkah kita terfikir bagaimana peritnya hati guru apabila ditunding jari, dikecam, dan disindir sehingga habis kain diselak apabila prestasi pelajar merundum dalam peperiksaan?

PANDANGAN SEORANG RAKAN GURU

dalam sistem pendidikan tak da perkeliling yang menyatakan kita berhak menghalang pelajar daripada menduduki peperiksaan...sedangkan pelajar sekolah pun kita tidak boleh buang sebarangan apalagi menghalang daripada menduduki peperiksaan..bukan murid yang bodoh..cikgu dan guru besar dia yang BODOH!!@!!! balik kampung tanam jagung jangan jadi cikgu beri malu saja.....

PANDANGAN PERIBADI CIKGU ZUL

Kalau pun kita benar-benar marah kepada pihak guru dan guru besar sekolah terbabit, tidak wajar kita mengatakan mereka bodoh atau meminta mereka berhenti kerja. Kita tidak payah malu dengan isu-isu sebegini. Kita harus tahu sejak kecil sehingga menjadi orang intelektual dan berkerjaya, kita dibesarkan dan didewasakan dengan didikan guru. Sekiranya bukan guru yang mencurahkan ilmu dan berkorban untuk mendidik dan mengasuh kita, tidak mungkin akan lahir ramai golongan profesional yang disanjung dan dihormati pada hari ini. Guru mungkin “bodoh” pada pandangan sesetengah masyarakat yang terlalu bermegah dan meninggi diri dengan kemewahan dan keistimewaan yang mereka miliki, namun bagi yang menghargai dan tahu menilai erti pengorbanan seorang guru, sudah tentu mereka tidak mengecop guru mereka “bodoh”. Kadang-kala kita terlalu emosional dengan perkara-perkara seperti ini. Kita boleh salahkan sesiapa sahaja dalam hal ini bermula dari KPM, JPN, PPD dan Sekolah itu sendiri. Dalam pada itu, janganlah sesekali terdetik di hati kita mengatakan guru itu “bodoh” kerana kita mengenal A, B, C hingga Z hanyalah dari seorang guru. 

ISU UMUM : KADAR GAJI MINIMUM PERLU SESUAI DENGAN PERMINTAAN DAN BEKALAN


PULAU BORA BORA
DI PERANCIS, POLINESIA
Selepas hampir 12 tahun Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) memperjuangkan isu gaji minimum, kelmarin kesatuan itu mengemukakan tuntutan agar gaji minimum ditetapkan pada RM1,500. Kadar itu dianggap wajar untuk membolehkan pekerja berpendapatan rendah hidup lebih selesa dan keluar daripada kelompok berpendapatan di bawah paras kemiskinan. Tuntutan itu dibuat pada mesyuarat Majlis Perundingan Gaji Negara (MPGN). Penubuhan majlis itu sendiri mengikut Akta Majlis Perundingan Gaji Negara 2011 yang diwartakan 15 September lalu, membuka laluan kepada pelaksanaan gaji minimum di negara ini yang bakal mengikuti langkah beberapa negara maju dan membangun menetapkan paras gaji minimum pekerja.  Soal baik atau buruknya pengenalan gaji minimum ini sudah bertahun-tahun dibincangkan dan kini dipersetujui kerajaan agar ia ditetapkan. Malah, Menteri Sumber Manusia, Datuk S Subramaniam memberi jaminan ia akan dilaksanakan menjelang hujung tahun ini. Berikutan itu sama ada ia dilaksana atau sebaliknya tidak menjadi isu lagi. Apa yang akan disyor oleh MPGN sekarang ialah bila dan kadar gaji minimum yang harus ditetapkan kerajaan. Majlis itu juga akan mengesyorkan sektor mana yang akan diliputi oleh gaji minimum berkenaan.

Soal dilaksanakan sudah dijawab oleh menteri terbabit iaitu menjelang akhir tahun ini. Bagaimanapun lebih penting daripada soal bila ialah kadar gaji minimum itu sendiri. Penetapan kadar ini harus dilakukan dengan teliti berikutan kesannya boleh membantu atau memakan diri pekerja itu sendiri. Jika ia ditetapkan pada paras bersesuaian dengan keadaan permintaan dan bekalan semasa, pekerja akan mendapat manfaat dari segi pendapatan yang lebih tinggi daripada sekarang. Bagaimanapun, jika ditetapkan pada paras terlalu tinggi, ia akan menjejaskan pekerja yang ingin dibantu itu. Mengikut pakar ekonomi, dalam mana-mana pasaran jika harga dinaikkan, permintaan terhadap barangan itu akan menurun. Sama juga dengan pasaran buruh. Jika gaji minimum ditetapkan pada kadar yang terlalu tinggi, sudah tentu majikan akan berfikir dua kali sebelum mengambil pekerja tambahan. Malah, akan ada majikan bertindak mengurangkan tenaga pekerja jika kos buruh melonjak pada paras lebih tinggi daripada apa yang mampu ditanggungnya. Dalam pasaran global sekarang, tidak kurang pula ada majikan yang akan bertindak memindahkan operasi ke negara lain yang mempunyai kos buruh lebih rendah. Apa yang penting kesatuan tidak harus hanya pandai meminta kadar gaji tinggi, sebaliknya membantu pekerjanya meningkatkan kesedaran betapa pentingnya gaji minimum ini diikuti dengan lonjakan produktiviti.

SUMBER
RUANGAN MINDA PENGARANG
BERITA HARIAN
30 SEPTEMBER 2011ISU EKONOMI : PERSAINGAN PERLABURAN LANGSUNG ASING (FDI) PERLU BERLANDASKAN ETIKA

Oleh Mustapa Mohamed
Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri


HALONG BAY DI VIETNAM
Persaingan menarik pelaburan langsung asing (FDI) semakin sengit berikutan krisis kewangan global yang dijangka terus mempengaruhi sentimen pelabur. Setiap negeri bekerja keras untuk menarik FDI yang menjadi satu sumber penting kepada pertumbuhan ekonomi. Malah persaingan menarik FDI ini juga berlaku secara dalaman dalam sesebuah negara antara kerajaan negeri atau Wilayah yang bersaing untuk meraih dana yang sama. Perkara ini bukanlah sesuatu luar biasa. Di Amerika Syarikat, beberapa negeri seperti Ohio, Missouri dan Georgia sering bersaing antara satu sama lain untuk mendapatkan pelaburan. Begitu juga pihak berkuasa wilayah dan bandar di China yang saling menonjolkan wilayah masing-masing berikutan persaingan untuk mendapat pelaburan yang semakin sengit. Malaysia juga tidak terkecuali dalam hal ini. Pada dasarnya persaingan antara negeri adalah baik untuk pelabur dan negara. Ia memaksa kerajaan negeri untuk bekerja keras merumus strategi promosi pelaburan. Secara umumnya rakyat mendapat manfaat apabila pegawai-pegawai kerajaan serta agensinya dan ahli-ahli politik terpaksa bersaing antara satu sama lain. Walau bagaimanapun, persaingan keterlaluan menarik FDI juga berkemungkinan menjejaskan tatasusila kesopanan yang menjadi teras budaya kita.

Sebagai Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri dengan tanggungjawab terhadap FDI dan pelaburan dari sumber dalam negeri, saya melihat perkembangan mutakhir ini sebagai suatu yang amat membimbangkan. Jika tidak dibendung, ia boleh memberi kesan yang negatif terhadap iklim pelaburan negara, terutama apabila pemimpin-pemimpin negeri berasa tertekan untuk membawa masuk FDI sehingga boleh menjejaskan kepentingan negara. Saya tidak menyatakan persaingan ini tidak baik. Malah, ia menyuburkan dan melebar luas pilihan. Bagaimanapun, ia juga boleh membawa kepada amalan yang tidak sihat dan merosakkan jika tidak disandarkan kepada daya fikir yang waras. Dalam hal sebegini, kita perlu berpegang kepada prinsip susila: negeri-negeri di Malaysia harus adil serta matang dan berlandaskan fakta-fakta yang kukuh sebelum membuat sebarang kenyataan. Adalah tidak salah untuk bersaing menarik FDI antara negeri, selagi kita menjaga hubungan dalaman kita dan memastikan bahawa ia membawa hasil yang positif kepada negara. Selain itu, semua pemimpin negeri, tanpa mengira fahaman politik perlu sedar bahawa kita semua adalah rakyat Malaysia ketika berjumpa dengan pelabur-pelabur asing. Justeru adalah tidak beretika sama sekali jika kita merendah-rendahkan negeri-negeri lain di luar negara semata-mata untuk menarik pelaburan asing ke negeri sendiri.

Warga asing tidak melihat kita sebagai penduduk Pulau Pinang, Selangor atau Johor, tetapi secara kolektif sebagai rakyat Malaysia. Apabila kita ke luar negara, kita mewakili seluruh Malaysia, bukan sahaja negeri masing-masing. Sesuatu yang menyakitkan sebuah negeri sudah pasti menjejaskan negara secara keseluruhannya. Sungguh malang sekali ada bertindak keterlaluan dan tidak beretika. Baru-baru ini misalnya, kita mendapat maklumat bahawa Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng, telah mengkritik Johor ketika berada pada satu majlis di luar negara. Beliau mendakwa bahawa mereka yang berkunjung ke Johor berkemungkinan besar akan “diculik”, berbeza di Pulau Pinang yang beliau isytiharkan sebagai negeri yang paling selamat di Malaysia. Kita semua mahu keamanan dan keselamatan dan itu sebabnya perkara ini dijadikan sebagai salah satu NKRA atau bidang keberhasilan yang penting dalam Program Transformasi Kerajaan. Kenyataan Guan Eng adalah agak tidak tepat dan tidak mencerminkan realiti sebenar, sedangkan hakikatnya kedua-dua negeri telah mencatatkan penurunan kadar jenayah sepanjang tahun lalu, seperti yang ditunjukkan melalui data terbaru indeks jenayah negeri-negeri yang dikeluarkan Polis Diraja Malaysia (PDRM). Dengan itu, kritikan beliau terhadap Johor adalah tidak benar dan lebih-lebih lagi tidak wajar apabila dibuat di negara asing.

Guan Eng dalam ucapannya begitu berbangga dengan kejayaan Pulau Pinang sebagai hab atau pusat pengeluaran komponen dan produk elektrikal dan elektronik (E & E) bertaraf dunia yang beliau kaitkan hasil daripada kira-kira tiga tahun pentadbiran pakatan rakyat di negeri itu. Beliau juga menyatakan bahawa Pulau Pinang telah menarik jumlah pelaburan tertinggi pada 2010 berbanding negeri-negeri lain, seolah-olah pencapaian ini adalah disebabkan oleh usaha beliau semata-mata. Beliau tidak pula menyebut mengenai semangat keusahawanan dan daya tahan rakyat Pulau Pinang itu sendiri. Hakikatnya kejayaan Pulau Pinang tidak datang sekelip mata. Ia menjadi hab industri hari ini sebahagian besarnya adalah kerana kerja-kerja yang dimulakan sejak awal 1970an di bawah pimpinan pemimpin-pemimpin Barisan Nasional negeri seperti mendiang Tun Dr. Lim Chong Eu dan kemudiannya diteruskan oleh Tan Sri Dr. Koh Tsu Koon. Guan Eng patut mengakui bahawa beliau membangunkan negeri itu di atas asas kukuh yang dibina oleh pemimpin-pemimpin terdahulu. Beliau juga dalam beberapa kenyataan lain membayangkan bahawa Kerajaan Persekutuan telah mengabaikan Pulau Pinang. Kenyataan ini sebenarnya jauh daripada kebenaran. Kerajaan Persekutuan, melalui MIDA dan agensi-agensi lain telah bekerjasama dengan kerajaan negeri untuk membina persekitaran ekosistem E & E yang kukuh di Pulau Pinang dan akan sentiasa meneruskan kerjasama itu sebagaimana yang dilaksanakan sejak empat dekad lalu.

Seperti yang ditegaskan oleh Perdana Menteri, pembinaan Jambatan Kedua Pulau Pinang, Pembesaran Terminal Lapangan Terbang Pulau Pinang dan pembinaan Empangan Mengkuang adalah manifestasi jelas Kerajaan Persekutuan tidak mengetepikan Pulau Pinang. Begitupun, kita tidak menafikan kenyataan Guan Eng bahawa Pulau Pinang mendahului senarai pelaburan yang diluluskan pada 2010. Pulau Pinang adalah di tempat pertama dengan jumlah pelaburan RM12,237 juta, diikuti Selangor (RM10,641 juta), Johor (RM7,464 juta) dan Sarawak (RM3,945 juta). Tetapi kita harus ingat bahawa jumlah pelaburan yang diluluskan bagi tempoh tujuh bulan pertama tahun 2011 mencatat keadaan berbeza: Pulau Pinang kini telah jatuh ke tangga keempat (RM4, 624 juta), manakala Johor kini di tangga pertama (RM5, 950 juta). Angka-angka ini berubah dari bulan ke bulan tetapi trend akhir-akhir ini meletakkan Johor, Selangor, Pulau Pinang dan Sarawak di tangga keempat teratas. Untuk menyatakan Pulau Pinang adalah satu-satunya negeri yang cemerlang di Malaysia dan pada masa sama mencemar nama negeri-negeri lain adalah tidak jujur dan bertentangan dengan semangat 1Malaysia. Sesungguhnya kemasukan FDI bergantung kepada banyak faktor. Para pelabur memutuskan untuk memilih lokasi pelaburan berdasarkan pelbagai pertimbangan, antaranya seperti kemudahan prasarana, penawaran tanah serta kosnya, modal insan serta setakat mana sokongan dapat diberikan terhadap operasi mereka.

Semua faktor ini mengambil masa untuk disediakan dan memerlukan kerjasama daripada semua pihak. Oleh itu, tiada individu atau sesuatu pihak boleh mendabik dada bahawa dialah satu-satunya pihak yang bertanggung jawab dalam membawa masuk pelaburan. Ia adalah hasil usaha semua pihak didorong oleh dasar-dasar serta insentif yang disediakan oleh Kerajaan Persekutuan. Perlu dijelaskan di sini bahawa bukanlah niat saya untuk mengkritik mana-mana kerajaan negeri atau kerja-kerja Ketua Menteri / Menteri Besar. Tetapi keremehan politik yang sempit akan memberikan kesan negatif kepada negara kita dalam jangka masa panjang. Adalah tidak wajar merendahkan antara satu sama lain, sebaliknya kita perlu bekerja bersama-sama dalam semangat 1Malaysia sebagai persediaaan menghadapi ketidaktentuan ekonomi global dan menjadikan Malaysia sebuah negara maju. Persaingan adalah baik, tetapi jika bekerjasama kita akan meraih manfaat lebih besar untuk semua. Marilah kita bersama-sama menjaga tatasusila dan etika dalam usaha menarik FDI ke negeri masing-masing. Ini akan menjadikan kita pemimpin yang bekerja keras untuk memajukan Negara kita tanpa menyentuh perasaan rakan-rakan kita yang lain serta menjejaskan kepentingan Negara.

SUMBER
UTUSAN MALAYSIA
30 SEPTEMBER 2011